Je ekonómia ešte veda alebo už len náboženstvo?

Je ekonómia ešte veda alebo už len náboženstvo?

Svet 23. decembra 2014 (HSP/Foto:TASR)

 

Zdá sa, že o kurzovej hodnote jednotlivých mien už nerozhodujú ekonomické ukazovatele, ale špekulanti a na nich napojené ratingové agentúry a média. Hoci sa prepad kurzu rubľa odôvodňuje poklesom cien ropy a odkázanosťou ruskej ekonomiky na príjmy z jej predaja, je zaujímavé, že saudskoarabský rial posilnil a to Saudská Arábia okrem exportu ropy neprodukuje absolútne nič

Na rozdiel od Ruska, u ktorého export ropy tvorí len 30 % príjmov štátneho rozpočtu, a ktoré ma okrem toho podpísane dlhodobé kontrakty na predaj plynu, ktorých cena je dohodnutá na roky dopredu a neodvíja sa od výkyvov na burze a tvorí ďalších 28 % príjmu rozpočtu. Celkovo tvorí predaj uhľovodíkov 33 % HDP, z toho je 16,7% domáca spotreba. Export ropy sa tak podieľa 8 %-tami na HDP.

Reklama
Ilustračné foto

Rusky rozpočet napĺňa aj export zbraní, ktorý tento rok dosiahol 16 miliárd dolárov, či miliardové zákazky na výstavbu jadrových elektrárni po svete (len India 22 blokov). Rusko je najväčší producent diamantov a väčšiny drahých kovov a je aj rekordným vývozcom obilia (14 miliónov ton).

Rusko ma devízové rezervy vo výške 479 miliárd dolárov a 1200 ton zlata. Nezamestnanosť 5%, priemerná mzda v roku 2014 bola 800 eur s 13 %-ným zdanením a zahraničný dlh vo výške 8% HDP. Podľa médií však skrachuje, pretože to všetko je nič, oproti tomu že im zdražie parfum Channel 5 a talianska gorgonzola.

Reklama

Ak teda ešte platia nejaké ekonomické pravidlá, tak musí byť jasné, že sa jedna o špekulatívny útok na ruskú a venezuelskú menu, podobne, ako keď pred rokmi Soros poškodil britskú libru.

Dolár zatiaľ posilňuje, hoci ho USA od krízy natlačili 2x toľko, koľko ho bolo v obehu pred ňou. Zadlženosť USA je 103% HDP, dlh 60 biliónov dolárov a k tomu zlaté rezervy, ktoré nikto nemôže skontrolovať.

No a záhadu, prečo nekrachuje USA ale Venezuela a Rusko nám vysvetlil komentátor nemenovaného „mienkotvorného“ denníka takto:

“Stalo sa tak preto, lebo jeho lídri hospodária mimoriadne zle, tak zle, že dokázali rozhádzať aj enormné príjmy svojej krajiny a preto, že sa nesnažili investovať aspoň časť príjmov v prospech budúcnosti svojich obyvateľov. Lídri Venezuely a Ruska sú jednoducho taký šialenci a sú tak mimo, že dokážu zruinovať akýkoľvek štát, nezávisle od jeho príjmov a medzinárodného ekonomického prostredia. Obaja sú pre svoje osobné ambície ochotný doviesť svoju krajinu do priepasti a odmietajú zodpovednosť za to, čo sa deje. Pripomínajú Hitlera, ktorý v troskách Berlína stále sníval o konečnom víťazstve tretej ríše. Podobný sú i v tom, ako sa snažia vlastnému národu nahovoriť, že za všetko zle môže len nejaké medzinárodne sprisahanie ich neprajníkov. Veľká časť ich národa im je ochotná stále uveriť ich šialene vízie a paranoidné predstavy o fungovaní sveta.”

Takže toľko o situácii „mienkotvorný“ denník. Našťastie, každý čitateľ sa vie nad týmito informáciami sám zamyslieť.

Reklama

bg

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:48

Dvaja ľudia zahynuli pri ukrajinskom útoku dronom v ruskej Belgorodskej oblasti, uviedol nadránom tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov.

07:24

Vojenská základňa v strednom Iraku, kde sídlia oddiely irackej armády a proiránske polovojenské jednotky, sa stala terčom bombardovania.

07:23

Severná Kórea uskutočnila test “superveľkej hlavice” určenej pre strategickú riadenú strelu, uviedli v sobotu tamojšie štátne médiá a dodali, že odpálila aj nový typ protilietadlovej strely. 

07:22

 Vysokí predstavitelia OSN varovali Bezpečnostnú radu pred rizikami vzniku nového frontu v Sudáne v okolí mesta al-Fašír v provincii Severný Darfúr na severozápade krajiny, ktorého obyvateľstvo je už teraz na pokraji hladomoru.

07:21

Spojené arabské emiráty začali rozsiahlu humanitárnu operáciu v zbombardovanom meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy, pričom plánujú obnoviť prevádzku tamojšej Násirovej nemocnice.

07:18

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas cesty po východoukrajinskom regióne Donbas nachádzajúcom sa na frontovej línii navštívil veliteľské stanovište v bojmi zmietanom meste Časiv Jar. Zelenskyj to uviedol na platforme Telegram s tým, že na mieste bol oboznámený so situáciou v teréne.

Zelenskyj
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
07:16

Ukrajina má v rámci sebaobrany právo útočiť na legitímne vojenské ciele aj mimo svojho územia, vyhlásil po zasadnutí Rady NATO-Ukrajina v Bruseli generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.

Generálnemu tajomníkovi NATO Stoltenbergovi predlžili mandát o jeden rok
Na snímke generálny tajomník Jens Stoltenberg
07:14

V Ekvádore zastrelili ďalšieho starostu. Ide už o druhý takýto prípad zavraždeného starostu v priebehu niekoľkých dní a piaty od začiatku roka. Túto latinskoamerickú krajinu pritom v nedeľu čaká celoštátne referendum o sprísnení opatrení proti organizovanému zločinu.

06:51

Na celom svete sa používa okolo 7000 jazykov. Čínština má viac ako 3000 rokov. Prvý text s čínskymi znakmi sa objavil v roku 1250 pred Kristom. Podľa najnovších údajov je dnes čínština najrozšírenejším jazykom, ktorý je prvým jazykom pre asi 1,24 miliárd ľudí v 37 krajinách.

06:50

 Muž, ktorý sa polial horľavinou a zapálil pred súdom v New Yorku, kde prebieha pojednávanie s bývalým americkým prezidentom Donaldom Trumpom, je v nemocnici v kritickom stave.

06:49

Americký občan Russell Bentley, ktorý v rokoch 2014 – 2017 bojoval na strane proruských separatistov na Ukrajine, bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck. 

06:47

Vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom v Bavorsku prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií. Manželia Navaľní dostali toto ocenenie “za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku”.

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií
Na snímke Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií v nemeckom Gmund am Tegernsee
06:43

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken zopakoval, že administratíva prezidenta Joea Bidena “nemôže podporiť” veľkú vojenskú operáciu izraelskej armády v meste Rafah v palestínskom Pásme Gazy.

 

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali