Jazdenky inzerované na Slovensku sú najzachovalejšie v celom regióne V4

Jazdenky inzerované na Slovensku sú najzachovalejšie v celom regióne V4

Bratislava 9. augusta 2017 (HSP/Foto:PR Clinic)

 

Jazdené autá inzerované v Slovenskej republike sú v porovnaní so susednými krajinami – Českom, Maďarskom a Poľskom najmladšie a majú najmenej najazdených kilometrov. Kým u nás má inzerované auto v priemere niečo cez 8 rokov, v Poľsku je to skoro 11. Priemerná cena inzerovaných jazdeniek na Slovensku bola v júli 13 585 eur. Vyplýva to z pravidelnej analýzy spoločnosti AAA AUTO, ktorá trh s ojazdenými automobilmi kontinuálne monitoruje a robí jeho hodnotenie.

Ilustračné foto

„Analýza inzerovaných áut v celom regióne V4 nám ukázala, že na Slovensku sa v júli ponúkali v porovnaní s ostatnými krajinami fakticky najzachovalejšie vozidlá. Teda, mali najnižší priemerný nájazd kilometrov, niečo cez 150 tisíc a taktiež najnižší priemerný vek (8,4 roka). Na druhej strane bola cena inzerovaných automobilov v SR v porovnaní so susednými štátmi najvyššia. Na túto vyššiu priemernú cenu mala zrejme zásadný vplyv aj ponuka áut, keďže v prvej desiatke najponúkanejších áut figurujú aj luxusnejšie a tým pádom aj drahšie vozidlá, ako sú Audi A6, BMW 3 a 5, Audi A4, Volkswagen Passat či Škoda Superb. V tomto prípade ide už o dlhšie trvajúci trend, ktorý nám jasne ukazuje, že slovenskí vodiči si stále viac potrpia na vyššiu kvalitu, bezpečnosť a komfort vozidiel,“  hovorí generálna riaditeľka AAA AUTO Karolína Topolová.

Reklama

V júli bola na Slovensku aj susednej Českej republike najinzerovanejším autom Škoda Octavia, u Poliakov a taktiež aj u Maďarov zase pre zmenu kraľoval Opel Astra. Popularita škodoviek v týchto dvoch krajinách je výrazne menšia ako u nás a v Čechách. V Poľsku v TOP 10 najinzerovanejších áut Fabia vôbec nefiguruje a Octavia je až na 10 mieste. V Maďarsku dokonca v prvej desiatke nie je ani jedna škodovka. U nás sa za tradične obľúbené vozidlá – Škodu Fabia a Volkswagen Golf dostalo na štvrté miesto spomínané Audi A6, ktoré nenájdeme nikde inde v rebríčkoch susedných krajín.

 

Reklama

Najinzerovanejšie vozidlá v krajinách V4 v mesiaci júl

  Slovensko ČR Poľsko Maďarsko
1. Škoda Octavia Škoda Octavia Opel Astra Opel Astra
2. Škoda Fabia Škoda Fabia Volkswagen Passat Ford Focus
3. Volkswagen Golf Volkswagen Passat BMW 3 BMW 3
4. Audi A6 Volkswagen Golf Audi A4 Suzuki Swift
5. Volkswagen Passat Škoda Superb Volkswagen Golf Volkswagen Passat
6. BMW 3 Ford Focus Ford Focus Volkswagen Golf
7. Audi A4 BMW 3 Ford Mondeo Ford Mondeo
8. Škoda Superb Ford Mondeo Opel Corsa BMW 5
9. BMW 5 Volkswagen Touran Renault Megane Renault Megane
10. Ford Focus Audi A4 Škoda Octavia Opel Corsa

 

Na Slovensku priemerný počet najazdených kilometrov v porovnaní s minulým mesiacom veľmi mierne klesol na 151 017 a drží si vedúce miesto v regióne pred Českou republikou  s 158 524 km. V Poľsku a Maďarsku inzerujú autá s vyšším počtom najazdených kilometrov, v oboch krajinách je to viac ako 170 tisíc km. Slovenský trh dominuje aj vo veku ponúkaných vozidiel. Kým u nás sa inzeruje v priemere auto, ktoré má  niečo cez 8 rokov, v Poľsku je to skoro 11 rokov. Z najväčšej ponuky vozidiel môžu vyberať motoristi v Poľsku, o polovicu menší je výber v Čechách. „Počet inzerovaných áut súvisí s veľkosťou trhu, ten Poľský je suverénne najväčší. Avšak v porovnaní s počtom obyvateľov Poľska a Slovenska, je ponuka na jedného obyvateľa Slovenska o 45 % väčšia,“ vysvetľuje Topolová.

 

Porovnanie krajín V4 v mesiaci júl

Reklama
Priemerný nájazd v km Priemerný vek v rokoch Počet inzerovaných áut
Slovensko 151  017 8,4 40 000
ČR 158 524 9,7 69 000
Poľsko 175 297 10,9 153 000
Maďarsko 173 338 10,6 41 000

 

Už tradične najväčšia ponuka áut na Slovensku bola v Trenčianskom kraji (10 531 áut), pričom v priemere tam boli jazdenky najdrahšie a mali najnižší priemerný počet najazdených kilometrov. Naopak z najmenšej ponuky si mohli vyberať obyvatelia Prešovského kraja (3086 áut).

Redakciu informoval Michal Račko z PR Clinic

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:59

Avizovaná novela legislatívy týkajúcej sa regulácie obchodných reťazcov či zavádzajúca pre ne osobitný odvod nemá ešte konečnú podobu.

14:58

Približne štvrtina britských detí vo veku od päť do sedem rokov vlastní inteligentný telefón. V rovnakej vekovej skupine zároveň 38 % detí navštevuje komunikačné platformy, ako sú TikTok, Instagram a Whatsapp, napriek pravidlám, podľa ktorých musia mať používatelia minimálne 13 rokov, oznámil britský regulačný úrad pre telekomunikácie Ofcom.

14:57

Švajčiarski výrobcovia hodiniek sa čoraz viac spoliehajú na trh v Indii vďaka novej dohode o voľnom obchode, ktorá má postupne otvárať dvere aj pre export luxusných hodiniek.

14:55

Internetové nákupy na Slovensku (e-commerce) po dvoch rokoch poklesu začínajú rásť. Medziročný vývoj obratu online nákupov v prvom štvrťroku 2024 narástol o 4 %. Najväčší záujem v prvom štvrťroku tohto roka bol o záhradný ratanový nábytok, najmenší o zjazdové lyže. Spokojnosť zákazníkov s e-shopmi za prvé tri mesiace roka 2024 dosiahla vyše 95 %.

14:52

Počet osobných bankrotov v uplynulých rokoch stúpa. Len minulý rok požiadalo o oddlženie vyše 9700 ľudí. V súčasnosti sa pritom môže oddlžiť aj občan s nadštandardným príjmom, na čo môžu doplácať veritelia aj štát. Upozornila na to Asociácia inkasných spoločností Slovenska (ASINS), podľa ktorej by bolo vhodné zmeniť legislatívne pravidlá v tejto oblasti.

14:48

Holandské gangy útočiace na bankomaty výbušninami presunuli pozornosť na Nemecko, uviedla polícia v Haagu.

14:47

Najmenej dvaja Palestínčania zahynuli a ďalších sedem utrpelo strelné poranenia pri izraelskej vojenskej operácii v utečeneckom tábore Núr Šams v guvernoráte Túlkarm na palestínskom Západnom brehu Jordánu. V sobotu o tom informoval palestínsky zdravotnícky úrad.

14:47

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I obvinil krajiny z bezpečnostného paktu AUKUS, že vyvolávajú rozpory a zvyšujú riziko šírenia jadrových zbraní v oblasti južného Tichomoria. 

14:46

Pri ukrajinskom útoku v Belgorodskej oblasti zahynula tehotná žena, tvrdí gubernátor tamojšej oblasti Viačeslav Gladkov.

14:44

Britská vláda vylúčila akúkoľvek dohodu s EÚ, ktorá by mladým Britom uľahčila život, štúdium a prácu v Únii. 

13:10

“Podporovať Izrael je to, čo nám hovorí Biblia,” povedal predseda Snemovne reprezentantov USA Mike Johnson.

12:56

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v Istanbule stretne s vodcom palestínskeho hnutia Hamas Ismáílom Haníjom. Rokovať budú o prebiehajúcej vojne v Pásme Gazy.

 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali