Jaroslav Paška: Václav Havel na Slovensku obľúbený nebol

Jaroslav Paška: Václav Havel na Slovensku obľúbený nebol

Bratislava 17. júla 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR-Michal Svítok)

 

Prijatie Deklarácie o zvrchovanosti Slovenskej republiky 17. júla 1992 bolo vyvrcholením dlhého a komplikovaného procesu hľadania nového štáto–právneho usporiadania Čiech a Slovenska. „Mali sme pripravené aj vlastné znenie deklarácie, ktoré sme konzultovali s vtedajšou najsilnejšou politickou stranou, s HZDS. A treba povedať, že naši partneri dlho váhali, či pôjdu do tohto kroku. Či sa naozaj odhodlajú na to, aby sa republiky oddelili,“ povedal v diskusii na TABLET.TV prvý podpredseda Slovenskej národnej strany (SNS) Jaroslav Paška.

Na snímke podpredseda strany SNS Jaroslav Paška

Práve jeho strana ako jediná z relevantných politických subjektov od začiatku presadzovala osamostatnenie Slovenska. „Vnímali sme to ako posun dopredu v tom, aby sa podarilo dosiahnuť politický cieľ Slovenskej národnej strany vydobyť si samostatné Slovensko,“ povedal na margo prijatia deklarácie pred 25 rokmi.

Reklama

„Politický vývoj v Českej republike sa orientoval viac doprava a u nás do stredu. Nakoniec aj česká administratíva usúdila, že bude lepšie, keď pôjde každá republika svojou cestou. Vnímali Slovensko ako bremeno, my sme zase vnímali Prahu ako miesto, odkiaľ sa všetko v republike centralizovane riadi a nie dobrým spôsobom,“ vysvetľuje Paška dôvody zániku Československa. Rozdelenie podľa neho prebehlo pokojným spôsobom vďaka pragmatizmu Václava Klausa a Vladimíra Mečiara, ktorí o usporiadaní vzťahov medzi republikami rokovali.

„Pamätám si obdobie pred rozdelením, na dosť nenávistné kampane voči Slovákom na úrovni českých politických strán,“ povedal podpredseda SNS. Slovenskú politiku podľa neho často kritizoval aj československý prezident Václav Havel, ktorý bol podľa Pašku populárny v Čechách, ale na Slovensku nie. „Václav Havel tu mal priateľov, ale nebol príliš obľúbený. Možno kvôli konverzii zbrojného priemyslu, kde prišlo veľa Slovákov o zamestnanie,“ konštatoval Paška.

Reklama

Konverzia bola podľa neho politickým rozhodnutím, ktoré si osvojil práve Havel. Argument, podľa ktorého slovenský zbrojný priemysel nebol dostatočne konkurencieschopný a aj tak by sa nedal dlhodobo udržať, Paška neakceptuje.

„Na otázku, či bol alebo nebol konkurencieschopný sa dá povedať, že všetko, čo tu bolo, sa akosi dobre predalo. Dodnes riešime problémy s tým, že máme prázdne sklady.

Dokonca aj to, čo si armáda myslí, že tam má, tam niekedy nie je,“ povedal. „Rozhodnutie zrušiť zbrojnú výrobu na Slovensku bolo politické. Niektoré technológie sa dokonca previezli do Čiech. Nechcem tvrdiť, že to rozhodnutie bolo z hlavy pána prezidenta Havla, ale on ho predniesol a zobral ho za svoje,“ dodal Paška.

„Česká reprezentácia chcela ísť veľmi rýchlo do Európskej únie a NATO, pán Klaus mal zo Slovenska možno strach, že by sme boli bremenom pri vstupe do EÚ. Preto sa rozhodol nechať Slovensko odísť. Zaujímavé je, že dnes je to jeden z najväčších euroskeptikov,“ poznamenal na margo dôvodov rozdelenia Československa.

Práve Deklarácia o zvrchovanosti SR bola podľa Pašku jednoznačným signálom, že federácia smeruje k rozdeleniu. Pochopil to aj prezident Havel, ktorý sa tri dni po prijatí deklarácie vzdal funkcie.

Reklama

Referendum o zrušení federácie sa síce nekonalo, ale podľa Pašku boli v skutočnosti referendom voľby, v ktorých si Česi a Slováci vybrali diametrálne odlišné politické zastúpenie. „Rozhodnutia HZDS, ale aj SDĽ, ktorá hlasovala za deklaráciu SNR o zvrchovanosti, hovoria o tom, že politické zastúpenie chcelo ísť na Slovensku inou cestou ako v Čechách a spolužitie by bolo problematické,“ povedal Paška.

Pri delení majetku federácie podľa neho lepšie obstáli Česi, ale za pokojné rozdelenie podľa neho tieto straty stáli. „Majetku ostalo v Čechách viac ako dve tretiny. Rozdiely boli možno väčšie, možno menšie, ale za to pokojné rozdelenie nám to stálo. Ak by to prebiehalo ako v Juhoslávii, by sme stratili oveľa viac a ešte zaťažili naše vzájomné vzťahy,“ tvrdí Paška.

Stále je presvedčený, že snaha SNS presadiť osamostatnenie Slovenska bola správna. „Sme slobodnejší v rozhodovaní. Nakoniec, aj politický život je tu úplne iný. Myslím si, že pre slovenských občanov je lepšie, keď môžu sami rozhodovať o svojej reprezentácii.

Zoberte si, že na Slovensku po druhej svetovej vojne zvíťazila demokratická strana, v Čechách komunistická a v dôsledku toho sme sa stali komunistickým štátom,“ upozornil.
Slováci dnes s Čechmi spolupracujú v NATO, Európskej únii, ale aj vo Vyšehradskej štvorke (V4). Na otázku, prečo začala Európska komisia proti zvyšným trom štátom V4 konanie pre migrantov, ale voči Slovensku nie, Paška odpovedal, že z hľadiska bruselskej administratívnej šablóny na zoznam problémových štátov nepatríme, aj keď sme kvóty zažalovali.

„Tým, že sme malá krajina, sme prijali malé množstvá kresťanov z Iraku a vďaka tým pár migrantom, ktorých sme prijali, sme z hľadiska administratívnej šablóny bruselských úradníkov neboli v zozname krajín, ktoré majú byť potrestané. Ale Brusel nás upozornil, že máme zásadne zmeniť postoj k migrantom,“ poznamenal Paška. Dodal, že otázky migrantov budú vyvolávať napätie aj v budúcnosti. „V postoji k migrantom v prvom rade zlyháva Európska únia. Nevedia svoje kompetencie využiť na to, aby zabránili migračným tokom,“ uzavrel podpredseda SNS.

Reklama

 

 

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:13

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov. Kňazov vo svojej kázni vyzval, aby sa vyhýbali duchovnému pokrytectvu a pristupovali k svojim veriacim milosrdne.

16:07

Poľský premiér Donald Tusk privítal vo štvrtok pokrok dosiahnutý v rozhovoroch s Ukrajinou. Ich témou bol dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov a blokády hraníc zo strany poľských poľnohospodárov, ktoré naštrbili vzťahy medzi oboma krajinami.

Donald Tusk Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ (vľavo) a poľský premiér Donald Tusk
15:35

Poľských vojakov vyšlú do Paríža, aby tam pomohli s posilnením bezpečnosti počas tohtoročných letných olympijských hier. Oznámil to vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

14:44

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v piatok dekrétom oznámil zostavenie novej vlády, ktorej predsedom bude jeho dlhoročný poradca Muhammad Mustafá.

14:44

Pomaly sa pohybujúca tropická cyklóna Gamane, ktorá sa nečakane obrátila smerom k Madagaskaru, si vyžiadala najmenej 11 obetí. Silný vietor lámal stromy a prívaly vody sa valili cez dediny a vytopili domy, uviedli miestni predstavitelia.

14:43

Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW) vykonala v spolupráci so svojimi európskymi partnermi prehliadky budov v rámci vyšetrovania ruskej špionážnej siete. “Boli zdokumentované akcie zamerané na organizovanie proruských iniciatív a mediálnych kampaní v krajinách EÚ,” oznámila ABW. V stanovisku spomenula webovú stránku voice-of-europe.eu, ktorá mala zverejňovať proruské materiály.

14:42

Na Václavskom námestí v centre Prahy vo štvrtok napoludnie horela lepenka na streche jednej z budov ležiacej pri centrále Českej pošty. Z vnútrobloku tam stúpal hustý čierny dym, ktorý bolo vidieť z celej Prahy. Požiar sa podarilo lokalizovať a podľa hasičov sa už ďalej nešíri. Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali