Jaroslav Husár: Fungovanie ekonomiky EÚ a aj fungovanie ekonomiky SR za posledných 20 rokov je pre väčšinu politikov, dovolím si povedať, čiernou skrinkou

Jaroslav Husár: Fungovanie ekonomiky EÚ a aj fungovanie ekonomiky SR za posledných 20 rokov je pre väčšinu politikov, dovolím si povedať, čiernou skrinkou

Bratislava 14. októbra 2016 (HSP/slovenskeslovo.sk/Foto:TASR-František Iván)

 

Tent pojem zaviedla kybernetika. Poviem jej podstatu, aby som mohol ukázať jej využitie v ekonómii. Jeden z problémov, ktoré kybernetia riešila bol tento: – majme objekt, ktorého usporiadanie (štruktúra) je nám neznáma. Je teda čiernou skrinkou.  Avšak ten objekt má nejaké inputy (vstupy) a nejaké outputy (výstupy)

Ilustračné foto
Ilustračné foto

Reaguje určitým spôsobom na určité externé vplyvy, ktoré pôsobia na vstupy. Vedeckým problémom bolo pochopiť usporiadanie a fungovanie čiernej skrinky,  a to bez jej otvorenia. Teda dali sa študovať iba jej vstupy a jej výstupy.  Kybernetika uvádzala ako príklad bezdrátový rozhlas. Išlo o zistenie na akých princípoch funguje.  Bolo teda treba získať ideu o jej usporiadaní a to na základe poznania,  ktoré máme o vstupoch a výstupoch.  Získať poznatok o tom ako tá skrinka funguje sa dá dvojako:pozorovaním a experimentovaním. Pri experimentovaní    máme možnosť verifikovať v praxi všetky možné hypotézy, ba až špekulácie vzťahujúce sa na čiernu skrinku. Preštudujúc zákony spojenia medzi   inputmi a outputmi nám v podstate  umožní zistiť princíp a skonštruovať model, ktorý vysvetlí usporiadanie čiernej skrinky,  jej správanie.

Reklama

Túto myšlienku využil  L. V. Leontiev na objasnenie ako funguje ekonomika. Myslím, že pre väčšinu obyvateľov je to záhadou. Bol som v treťom ročníku na vysokej škole, keď Leontiev (už žijúci v USA) napísal, že ZSSR má buď ohlasovanú veľkosť produkcie ich ekonomického systému, alebo má nimi ohlasovanú veľkosť  spotreby.   Vďaka jeho input/output analýze zistil, že medzi publikovaným údajmi o výrobe a spotrebe ZSSR je  veľká  diskrepancia.  Súdruh Chruščov zariadil, aby Leontiev prišiel do ZSSR a oboznámil ho s jeho teóriou. Prišiel, a tak už v letnom semestri v treťom ročníku nám prednášali  input/output analýzu. V roku 1968 EHK v Ženeve pracovala na projekte komparácie krajín regionu EHK plus USA, Kanada a Japonsko na báze input/output analýzy. Mal som na starosti Japonsko. Zistil som nepochopiteľné problémy s odvetvím baníctva. Vysvetliac ich vedúcemu divízie, vybavil mi návštevu u pracovníka ILO v Ženeve, ktorý bol  Japoncom. Nevedel  to riešiť,  ale sa obrátil na ich štatistický úrad a zhruba po mesiaci sme mali odpoveď. V Japonsku bol zákon, že keď zavreli baňu  (o čom sme práve vedeli),  celé okolie bane musel banský priemysel vrátiť do pôvodného stavu,  a tak na pôde musel pestovať príslušné poľnohospodárke plodiny. Túto produkciu  však nezapočítavali odvetviu poľnohospodárstva,  ale  do odvetvia baníctva.  Princíp fungovania čiernej skrinky ekonomiky Japonska bol zrejmý, ale identifikoval ho Leontievov model.  Zistili sme nové usporiadanie ekonomického systému Japonska.  Zatvorenie bane nemalo za následok očakávaný pokles baníctva, lebo ho nahradila poľnohospodárska produkcia. Študujúc Leontievom odhalené  zákony spojenia medzi inputmi a outputmi,  teda známy prvý kvadrant leontievovskej tabuľky, nám odhalil záhadu.  A vznikol aj problém, čo je správne– kde započítavať poľnohospodársku produkciu, do ktorého outputu.

Opierajúc sa o zásadné poznatky input /output  analýzy  mi nedovoľuje,  aby som prijal akési prekvapenie, že musíme pomáhať Grécku, Španielsku,  či Taliansku.  Veď EÚ vyžaduje konštruovať input/output tabuľky (robí ich Eurostat), teda akýsi ekonomický mikroskop. Vlastne je nepochopiteľné, že tvorcovia hospodárskej politiky EÚ neidentifikujú jednoltivé vážne ekonomické problémy každej z ekonomík EÚ. Rozhodovanie sa nemôže spoliehať na akýsi zdravý rozum. Ekonomická veda má k dispozíci vedecké nástroje,  vedecký mikroskop ekonomického systemu, má vedecké poznatky. Čiže je nepostačujúce vysvetliť procesy v ekonomike,  jej fungovanie iba rozumovaním poslancov , či už v NR SR,  a či poslancov v parlamente EÚ.  My potrebujema logický a konkulzívny, rozhodujúci, presvedčivý,  nezvratný a signalizujúci  obraz  o ekonomickom  univerze, svete tak,  ako ho potrebujú astronómovia o ich univerze.

Reklama

Problém vidím v tom, že ministerstvá financií krajín EÚ sa spoliehajú iba na makroekonomické dáta. A aj to často sa uspokoja iba s jedným číslom,  a to HDP. Výsledná miera budúcej neurčitosti  (napr. HDP v roku 2017) má uspokojiť našu vraj vrodenú túhu zjednodušovať aj v prípadoch, kedy to znamená  vtesnať  do jediného čísla problémy,  ktoré sú na taký popis príliš komplexné.  Poslanci sú spokojní.  Neviem či odborníci.  Treba totiž vysvetliť  determinanty úrovne agregovaného outputu, teda HDP,  mieru rastu agregovaného outputu,  ale aj všeobecnú úroveň cien a aj mieru rastu cien, teda infláciu. Tieto komplexné problémy žiadajú celkom inú logiku riešenia ekonomických problémov každej ekonomiky EÚ ako iba sedliacky rozum. Veda ju už dávno poskytla. Leontiev za ňu dostal Nobelovu cenu. V pondelok ju udelili tiež.

Prof. J. Husár

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:48

Dvaja ľudia zahynuli pri ukrajinskom útoku dronom v ruskej Belgorodskej oblasti, uviedol nadránom tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov.

07:24

Vojenská základňa v strednom Iraku, kde sídlia oddiely irackej armády a proiránske polovojenské jednotky, sa stala terčom bombardovania.

07:23

Severná Kórea uskutočnila test “superveľkej hlavice” určenej pre strategickú riadenú strelu, uviedli v sobotu tamojšie štátne médiá a dodali, že odpálila aj nový typ protilietadlovej strely. 

07:22

 Vysokí predstavitelia OSN varovali Bezpečnostnú radu pred rizikami vzniku nového frontu v Sudáne v okolí mesta al-Fašír v provincii Severný Darfúr na severozápade krajiny, ktorého obyvateľstvo je už teraz na pokraji hladomoru.

07:21

Spojené arabské emiráty začali rozsiahlu humanitárnu operáciu v zbombardovanom meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy, pričom plánujú obnoviť prevádzku tamojšej Násirovej nemocnice.

07:18

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas cesty po východoukrajinskom regióne Donbas nachádzajúcom sa na frontovej línii navštívil veliteľské stanovište v bojmi zmietanom meste Časiv Jar. Zelenskyj to uviedol na platforme Telegram s tým, že na mieste bol oboznámený so situáciou v teréne.

Zelenskyj
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
07:16

Ukrajina má v rámci sebaobrany právo útočiť na legitímne vojenské ciele aj mimo svojho územia, vyhlásil po zasadnutí Rady NATO-Ukrajina v Bruseli generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.

Generálnemu tajomníkovi NATO Stoltenbergovi predlžili mandát o jeden rok
Na snímke generálny tajomník Jens Stoltenberg
07:14

V Ekvádore zastrelili ďalšieho starostu. Ide už o druhý takýto prípad zavraždeného starostu v priebehu niekoľkých dní a piaty od začiatku roka. Túto latinskoamerickú krajinu pritom v nedeľu čaká celoštátne referendum o sprísnení opatrení proti organizovanému zločinu.

06:51

Na celom svete sa používa okolo 7000 jazykov. Čínština má viac ako 3000 rokov. Prvý text s čínskymi znakmi sa objavil v roku 1250 pred Kristom. Podľa najnovších údajov je dnes čínština najrozšírenejším jazykom, ktorý je prvým jazykom pre asi 1,24 miliárd ľudí v 37 krajinách.

06:50

 Muž, ktorý sa polial horľavinou a zapálil pred súdom v New Yorku, kde prebieha pojednávanie s bývalým americkým prezidentom Donaldom Trumpom, je v nemocnici v kritickom stave.

06:49

Americký občan Russell Bentley, ktorý v rokoch 2014 – 2017 bojoval na strane proruských separatistov na Ukrajine, bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck. 

06:47

Vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom v Bavorsku prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií. Manželia Navaľní dostali toto ocenenie “za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku”.

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií
Na snímke Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií v nemeckom Gmund am Tegernsee
06:43

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken zopakoval, že administratíva prezidenta Joea Bidena “nemôže podporiť” veľkú vojenskú operáciu izraelskej armády v meste Rafah v palestínskom Pásme Gazy.

 

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali