Jaroslav Baška, kandidát na post predsedu TSK o svojej kandidatúre, pálčivom probléme župy i podpore poľnohospodárstva v dôsledku straty potravinovej sebestačnosti Slovenska

Jaroslav Baška, kandidát na post predsedu TSK o svojej kandidatúre, pálčivom probléme župy i podpore poľnohospodárstva v dôsledku straty potravinovej sebestačnosti Slovenska

Trenčín 23. októbra 2017  (HSP/Foto: TASR-Radovan Stoklasa)

 

Jaroslav Baška je súčasným županom Trenčianskeho samosprávneho kraja, ktorý opätovne kandiduje na post predsedu. Zároveň je poslancom NR SR za SMER-SD a člen Výboru pre obranu a bezpečnosť. Pre Hlavné správy ozrejmil dôvody svojej kandidatúry, čo hodnotí v Trenčianskom kraji za najpálčivejší problém i tom, či uvažuje o podpore rozvoja poľnohospodárstva, keďže Slovensko stráca potravinovú sebestačnosť.

Na snímke predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška

 

Reklama

Čo vás podnietilo, že ste sa rozhodli opätovne kandidovať na post predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja?

To, ako sa kraju za posledné 4 roky darí. A darí sa mu vo viacerých smeroch. Sme najtransparentnejším krajom, najotvorenejším voči verejnosti, rovnako tak sme župou, ktorá za uplynulé obdobie najviac posilnila svoje finančné zdravie. Za 4 roky sme dokázali znížiť dlh, ktorý sme so župou prevzali, na hlavu jedného obyvateľa o viac ako 10€! Hospodárime racionálne a zodpovedne tak, aby sme neohrozili župnú kasu. Aj vďaka tomu sa nám podarilo zrealizovať investície obrovského, až historického významu – ušetrili sme finančné prostriedky na dostavanie monobloku operačných sál v bojnickej nemocnici, ktorý na svoje dokončenie čakal neuveriteľných 13 rokov, keďže táto investície si vypýtala takmer 13 mil. €. K obrovským úspechom patrí aj vybudovanie špecializovaného centra pre ľudí s diagnózou autizmus po ukončení povinnej školskej dochádzky za viac ako 1,6 mil. €. Sme jediným krajom, ktorý takéto centrum s kapacitou 30 lôžok pre takúto cieľovú skupinu, má.

Reklama

Historickým momentom pre kraj je aj začiatok budovania dlho očakávaných cyklotrás. Tento rok by mali v kraji pribudnúť prvé kilometre medzinárodnej cyklotrasy vedúcej z Trenčianskeho hradu cez Nemšovú až po hranicu s ČR (v rámci medzinárodného projektu Na bicykli po stopách histórie), a tiež prvé kilometre 100 km Vážskej cyklotrasy. Tú staviame na 8 etáp, prvé dve (na úseku Horná Streda – Nové Mesto nad Váhom a Púchov – Nosická priehrada) sú už tesne pred začiatkom výstavby.

V oblasti školstva si držíme prvenstvo v systéme duálneho vzdelávania, v kraji máme historicky najnižšiu nezamestnanosť. Podporujeme šport mladých ľudí, investujeme milióny eur do škôl, našich troch nemocníc i ciest, aby sa nám podarilo znížiť modernizačný dlh, s ktorým sme kraj preberali. Do zdravotníctva sme za 4 roky investovali neuveriteľných 20 mil. €, aby pacienti pocítili, že kraj na svoje nemocnice nezabudol a chystá sa skvalitňovať starostlivosť, ktorá je v nich poskytovaná. Za uplynulé 4 roky sme opravili 130 km ciest II. a III. triedy, každý rok financie určené na tento účel navyšujeme. Tento rok sme dosiahli maximum – do opráv ciest investujeme 5 mil. €.

Sme úspešní aj v čerpaní eurofondov, či už ide o opravy ciest (na 4 úseky ciest sa nám podarilo získať nenávratný finančný príspevok v celkovej sume 17 560 743,20 eur), budovanie cyklotrás (spomínaný projekt Na bicykli po stopách histórie) alebo znižovanie energetickej náročnosti budov (na komplexnú obnovu SOŠ stavebnej v Trenčíne sa nám podarilo získať finančné prostriedky z Operačného programu Kvalita životného prostredia. Budova tak bude nielen na prvý pohľad atraktívnejšia a komfortnejšia pre žiakov a pedagógov, ale bude aj ekonomicky úspornejšia. V rámci rekonštrukcie sa totiž jej súčasťou stanú také pokrokové prvky, ako je rekuperácia, inteligentné osvetlenie či fotovoltaika. Celkové náklady na stavebné práce dosahujú takmer 2,4 mil. eur, pričom bezmála 2 mil. eur z tejto sumy predstavuje nenávratný finančný príspevok z OP Kvalita životného prostredia a necelých 400 tis. eur spolufinancovanie z rozpočtu TSK. V rámci tohto programu TSK rovnako uspel aj v žiadosti o nenávratný finančný príspevok na Zníženie energetickej náročnosti školy Obchodná akadémia Prievidza.

 

Kto bude financovať vašu kampaň a koľko chcete na ňu minúť?

Reklama

Časť zdrojov poskytne strana SMER-SD cez stranícky transparentný účet. Je to rozhodnutie orgánov strany, ktorá prispieva kandidátom na volebnú kampaň. Ďalšiu časť výdavkov budem hradiť zo svojich úspor a poslednú tvoria príspevky od členov strany a sympatizantov cez môj transparentný účet. Celkové náklady kampane vyúčtujem v lehote, ktorú mi ukladá zákon.

 

Čo hodnotíte v Trenčianskom kraji za najpálčivejší problém, ktorý je potrebné akútne riešiť?

Tento problém síce nespadá do kompetencie župy, ale podľa mňa je najpálčivejší v kraji. Tým je dobudovanie rýchlostnej cesty R2 a rekonštrukcia ciest I. triedy. Tento problém sa však akútne zo dňa na deň riešiť nedá, nevyhnutná je spolupráca s vládou, pretože kraj to sám zabezpečiť nedokáže.

Som však rád, že sa aj za môjho pôsobenia na pozícii župana podarilo postaviť historicky prvú časť rýchlostnej cesty R2 , ktorým je 10 km dlhý obchvat mesta Bánovce nad Bebravou. Úsek Ruskovce – Pravotice tak motoristom slúži už presne jeden rok. Ako jednu z možných riešení na dostavanie rýchlostnej cesty R2 vnímam aj uvoľnenie dlhovej brzdy, vďaka ktorej by v TSK mohli pribudnúť tak dlho očakávané kilometre rýchlostných ciest R2 a R6. Hoci výstavba týchto ciest nepatrí pod kompetenciu samosprávneho kraja, aktívne sa o tieto otázky plánujem zaujímať aj v budúcnosti.

Reklama

 

Čo považuje za svoju výhodu oproti ostaným kandidátom?

Poznám veľmi dobre náš kraj a za 4 roky v kresle župana som ukázal, že viem, čo región potrebuje. Nežupanoval som od stola, ale celé funkčné obdobie strávil v regiónoch (na podujatiach, na kontrolných dňoch, na obhliadkach). Poznám kraj a jeho obyvateľov  a oni poznajú mňa: na osobných stretnutiach som počúval potreby a požiadavky starostov, primátorov i širokej verejnosti.  Každú jednu obec i mesto v kraji som navštívil niekoľkokrát. Myslím si, že sa mi podarilo fungovanie samosprávneho kraja zefektívniť. Dal som šancu mnohým mladým ľuďom, aby sa veci v kraji pohli vpred. Na Úrade TSK máme dvere otvorené každému jednému občanovi.

 

Transparency International Slovensko zverejnil rebríček transparentnosti žúp. Trenčianska sa z chvosta rebríčka dostala na jeho čelo. Bolo vám však vytknutá právomoc, vďaka ktorej môžete uskutočňovať zmeny v rozpočte bez toho, aby s tým museli súhlasiť poslanci.  Plánujete to v prípade vášho opätovného zvolenia zmeniť?

Veľmi si vážim toto ocenenie, ktoré je výsledkom tímovej práce zamestnancov Trenčianskej župy. Vaša otázka nepatrí žiadnemu kandidátovi na župana, skôr voleným poslancom Zastupiteľstva samosprávneho kraja.

Rozpočtové opatrenia majú zo zákona v kompetencii poslanci Zastupiteľstva TSK, ktorú uznesením preniesli na predsedu TSK. Stalo sa tak nielen v tomto, ale aj v predchádzajúcom období. Napriek preneseniu tejto kompetencie na predsedu sú všetci poslanci informovaní o každom rozpočtovom opatrení aj so zdôvodnením. Takto sme sa dohodli hneď pri schvaľovaní uznesenia. Výška rozpočtových opatrení v žiadnom roku nepresiahla 7% zo schváleného rozpočtu.

Bude na novozvolenom Zastupiteľstve TSK, či takúto kompetenciu a v akom rozsahu ponechá predsedovi.

 

Slovensko stráca potravinovú sebestačnosť. Uvažujete o zvýšenej podpore rozvoja poľnohospodárstva v Trenčianskom kraji?

Reklama

Samotná podpora poľnohospodárstva nie je župnou kompetenciou, no snažíme sa aj v tomto smere pomáhať, ako nám to zákon umožňuje. Každým rokom sme napríklad hlavným partnerom a sponzorom najväčšieho farmárskeho jarmoku s názvom MňamFest, ktorý podporuje lokálnych producentov a výrobcov a každoročne sa koná v obilnici Slovenska; v Bánovciach nad Bebravou. Prostredníctvom krajskej organizácie cestovného ruchu Trenčín región podporujeme aj dva salaše, ktoré sa na území nášho kraja nachádzajú; je to Salaš v Pružine a Koliba v Papradne. Oba salaše sú súčasťou projektu Bačova cesta, ktorý má pomôcť priviesť ľudí späť k poctivým salašníckym výrobkom.

V parlamente sme tiež schválili novelu zákona o verejnom obstarávaní, ktorá zvyšuje limity na potraviny až na 200 tis. €. Takýmto spôsobom chceme pomôcť lokálnym výrobcom potravín, aby sa mohli jednoduchšie uchádzať o zákazky či už pre kuchyne na stredných školách, v zariadeniach sociálnych služieb či v nemocniciach.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:00

Približne 700 ľudí uviazlo v utorok na krajnom severe Austrálie po tom, čo sa touto odľahlou oblasťou prehnala tropická cyklóna a obyvateľov odrezala od zvyšku krajiny. Informovala agentúra AFP.

Búrka tretej kategórie postihla spomínané územie prudkým dažďom a silným vetrom s rýchlosťou približne 170 až 200 kilometrov za hodinu, uviedol austrálsky meteorologický úrad.

06:57

Na doživotné väzenie bez šance na udelenia milosti odsúdil v pondelok súd v USA matku, ktorá svoju 16-mesačnú dcéru nechala v detskej ohrádke a odišla na dovolenku na desať dní. Dieťa v tom čase zomrelo, informovala agentúra AP.

06:55

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondelok súhlasil s návrhom amerického prezidenta Joea Bidena, aby do Washingtonu vyslal delegáciu vysokopostavených izraelských predstaviteľov na rokovania o plánoch Izraela zaútočiť na mesto Rafah na juhu Gazy, ktoré je baštou Hamasu. Podľa agentúry AFP o tom informoval Biely dom.

06:52

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok zablahoželal Vladimirovi Putinovi k znovuzvoleniu do funkcie ruského prezidenta a ponúkol mu, že bude sprostredkovateľom medzi Moskvou a Ukrajinou.

S odvolaním sa na kanceláriu tureckého prezidenta o tom informovala agentúra AFP. Pripomenula, že to nie je prvýkrát, čo Erdogan ponúkol svoje služby ako sprostredkovateľ vo vojne medzi Ruskom a Ukrajinou.

06:50

Hokejový tím NHL Anaheim Ducks poslal Slováka Pavla Regenda späť do farmárskeho tímu San Diego Gulls. Informovala o tom oficiálna stránka klubu.

Včera 20:24

Ministri zahraničných vecí EÚ v pondelok jednomyseľne schválili sankcie proti židovským osadníkom, ktorí sa dopúšťajú násilností voči Palestínčanom na západnom brehu Jordánu.

Včera 20:23

Holandská polícia v pondelok varovala pred rapídne sa zvyšujúcim množstvom detskej pornografie, ktorú vytvára umelá inteligencia (AI). Koordinátor holandskej polície pre boj s detskou pornografiou Ben van Mierlo uviedol, že je veľmi jednoduché využívať umelú inteligenciu na vytvorenie tohto typu materiálov. Zatiaľ predstavuje len malé percento takýchto prípadov, ktoré však rapídne stúpa.

Včera 20:22

Vo veku 93 rokov zomrel v pondelok americký astronaut Thomas P. Stafford. Bol veliteľom vesmírnej misie Apollo 10, ktorá bola generálnou skúškou pred prvým pristátím americkej posádky na Mesiaci.

Včera 20:20

Z nominácie slovenskej futbalovej reprezentácie na prípravné zápasy s Rakúskom a v Nórsku vypadli štyria hráči. Pre zdravotné problémy nebudú trénerovi Francescovi Calzonovi k dispozícii Róbert Polievka, Denis Vavro, Ivan Schranz ani Ľubomír Šatka. Kouč SR donominoval obrancu Spartaka Trnava Sebastiana Kóšu a Mareka Kristiána Bartoša z Podbrezovej.

Včera 20:18

Slovenské futsalistky zaznamenali v záverečnom zápase na medzinárodnom turnaji v srbskom meste Vrnjačka Banja prvý triumf. V pondelok deklasovali domáci tím 10:1.

Včera 20:16

Slovenské futbalové reprezentantky neuspeli v úvodnom zápase 2. fázy kvalifikácie ME 2024 do 17 rokov. V pondelkovom stretnutí A1 skupiny v Hannoveri nestačili na rovesníčky z Francúzska 0:5. Češky remizovali s Nemkami 0:0.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Miami. Vo finálovom druhom kole kvalifikácie zdolala v pozícii nasadenej jednotky svoju krajanku Rebeccu Šramkovú 6:3, 3:6, 6:3. Vo vzájomnej bilancii vedie 3:1.

Včera 19:58

Biden povedal Netanjahuovi, že uskutočnenie rozsiahlej vojenskej operácie v Rafahu by bolo chybou.

Informoval o tom Biely dom.

Zároveň uviedli, že Netanjahu prijal Bidenov návrh vyslať do Washingtonu delegáciu, ktorá bude rokovať o plánoch vojenskej akcie v Rafahu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Kondenačná stopa zo štartu rakety Falcon 9 spoločnosti SpaceX je vidieť nad domami v pondelok 18. marca 2024 v San Diegu

Autor: AP/Gregory Bull

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali