Interview s ruským žoldnierom pôsobiacim v Sýrii

Interview s ruským žoldnierom pôsobiacim v Sýrii

18. októbra 2017 (HSP/Foto: imperiyanews.ru)

 

Portál imperiyanews.ru zverejnil zaujímavé interview s ruským žoldnierom, bojujúcim v Sýrii.

Ilustračné foto

Portál zverejnil rozhovor s ruským žoldnierom Andrejom, ktorý sa vrátil zo Sýrie. Andrej uviedol, že je bývalým členom SPECNAZ a ako príslušník ruskej armády sa zúčastnil II. čečenskej vojny a takisto bojoval v Osetínsku v roku 2008, kedy Gruzínci napadli ruské mierové jednotky a civilné ciele v Osetínsku. Následne Gruzínci a ich poradcovia z NATO utrpeli od Rusov kolosálny výprask, ktorý viedol k pádu Saakašviliho režimu.

Reklama

Potom sa Andrej oženil a narodil sa mu syn. Manželka už nechcela, aby slúžil v ruskej armáde, pretože sa obávala o jeho život a takže aj toto bol jeden z dôvodov, prečo Andrej z armády odišiel. Zamestnal sa v kancelárii, plat mal okolo 50 tisíc rubľov, musel si vziať hypotéku. Peňazí nebolo toľko, koľko by rodina potrebovala.

Približne pred rokom Andreja oslovil bývalý kolega zo Specnazu a uviedol, že je možnosť zarobiť si v Sýrii, ak má záujem bližšie podrobnosti mu poskytne pri osobnom stretnutí. Nasledoval elektronický kontakt s neznámym mužom s avatarom Bašára Asada a keď Andrej súhlasil, okamžite dostal elektronický letecký lístok do Moskvy.

Reklama

V Moskve mu ukázali zmluvu v ruskom a arabskom jazyku. Kontrakt bol na pol roka, odmena taká vysoká, že umožňovala kúpu trojizbového bytu v Moskve. A tak sa stal žoldnierom.

Andrej odmietol  uviesť niektoré ďalšie špecifické informácie o tom, čo nasledovalo od podpísania kontraktu až po odlet do libanonského Bejrútu. Uviedol však, že do Bejrútu priletel civilnou linkou, na letisku ich už čakal určený muž. Ukázalo sa, že okrem Andreja v lietadle bolo aj niekoľko ďalších ruských žoldnierov, ktorí sa rozhodli bojovať v Sýrii (niektorých z nich podľa výzoru Andrej ako profesionálnych vojakov identifikoval správne už na palube lietadla).

Každý zo skupiny dostal okamžite 1000 USD a ešte v ten deň odcestovali do Sýrie. Ubytovali ich v dobre vybavenom hoteli, ktorého lokalitu Andrej bližšie nešpecifikoval a čoskoro za členmi skupiny prišli členovia Muhabarat (sýrska rozviedka), ktorí otestovali ich úroveň bojovej prípravy. Potom ich rozdelili do jednotlivých jednotiek, ktoré už mali aj názvy.

Andrej odpovedal aj na otázky, týkajúce sa oddielu Turan a ISIS Hunters. Podľa jeho slov nevie o tom, že by v ISIS Hunters bojovali Rusi, jednotka však bola Rusmi vycvičená. Či sa základ skupiny sformoval okolo skupiny TURAN, ktorej členovia pochádzali z radov elitných špecialistov zo stredoázijských republík SNŠ, Andrej nevedel určiť. S istotou však vedel, že názov TURAN vznikol podľa rodného miesta prvého člena jednotky, bývalého práporčíka ruských výsadkových vojsk.

Niekoľko dní trvala aklimatizácia a potom Andrejovu jednotku presunuli do bojovej línie. Andrej so svojou jednotkou bojoval aj v “Diere” (Deir ez Zor). Úlohy boli rôzne, od útočných operácii, po likvidáciu významnejších poľných veliteľov, vrátane oslobodzovania rukojemníkov, rozviedky, či navádzania paľby delostrelectva a označovanie cieľov pre ruské letectvo.

Reklama

Novinári sa pýtali aj na informácie z rôznych zdrojov, ktoré uvádzali, že členovia TURANU odrezávali hlavy zajatým teroristom, pretože za jednu hlavu mohli získať až 5000 rubľov. Andrej odrezávanie hláv odmietol, jediné zárezy, ktoré majú členovia jednotky sú zárezy na pažbách za zlikvidovaných nepriateľov – v tomto prípade ide o dlhú tradíciu v ruskej armáde.

Andrej uviedol, že žiadnemu z ruských vojakov by sa nechcelo hlavy rezať, zbytočná strata času. Rezať hlavu z mŕtvoly nemá význam, kvôli zastrašeniu zajatcov pri výsluchu existujú oveľa jednoduchšie a čistejšie metódy ako spôsobiť vypočúvanému neznesiteľnú bolesť a získať potrebné informácie. Odrezávanie hláv patrí do koloritu rôznych mudžahedínov. Uviedol však, že na strane sýrskych vládnych vojsk bojovalo aj viacero afgánskych a somálskych žoldnierov.

Takisto suma – 5000 rubľov (približne 100 USD) nie je tak vysoká, aby sa Rusom oplatilo hlavy zbierať, navyše žiadne peniaze navyše za získane trofeje Sýrčania nevyplácali.

Ďalšia otázka k Andrejovi smerovala ohľadne “zaručenej ceny 75 USD za pannu”. Andrej uviedol, že ani pred svadbou panny nikdy neobľuboval, dával prednosť skúseným ženám. Má rodinu, dieťa a často videl sýrske rodiny, ktorým militantni uniesli alebo zabili všetky ženy. Najmä v dedinách na bojovej línii sa  prakticky ženy a dievčatá nenachádzali, tie odvliekol ešte ISIS. V čase, keď oddychovali na základni v hoteli, väčšinou spali a zabávali sa v areáli hotela.

Jeho jednotka našťastie neutrpela žiadne straty na životoch, niektorí členovia jednotky utrpeli zranenia, z ktorých sa však dostali už na území Sýrie. Išlo najmä o zranenia mínami, šrapnelmi a strelné zranenia. Počas obdobia, ktoré strávil v Sýrii straty medzi Rusmi neboli vysoké, s ním v jednotke slúžili aj Arméni, Podnesterci či Ukrajinci. V iných proasadovských skupinách slúžili aj Afgánci, Somálci, Iránci, Egypťania, Libanonci, Palestínci, Lýbijčania, Pakistanci, Kirgizi, Kazaši, Turkméni, Tadžici a i.

Reklama

Každý so žoldnierov však vie, že vo vojne umierajú vojaci a každý sa preto môže stať súčasťou 200 (v ruskej vojenskej terminológii označenie pre náklad mŕtvych) alebo 300 (ranení). Presné čísla o stratách však nemá k dispozícii a nie je ochotný o stratách fantazírovať.

Čo sa týka bojovej úrovne teroristov, Andrej uviedol, že teroristi boli fanatici a správali sa  k civilistom zversky. Vraždili civilné obyvateľstvo, deti, zajatých a ranených vojakov. Teroristov podľa Andfeja treba okamžite a bez milosti likvidovať, sami sa vyčlenili z ľudskej spoločnosti.

Na otázku, či išiel bojovať aj kvôli ideálom a spravodlivosti Andrej doslovne uviedol. “To nie je správne položená otázka. Policajti chránia spoločnosť proti zločincom, doktori liečia ľudí, ďalší cítia potrebu pomáhať a stávajú sa dobrovoľníkmi v humanitárnych organizáciach. Každý z nich má ideály, ktoré ho formovali, ale väčšina z nich potrebuje k svojmu životu aj peniaze. Ja som sa ako mladý chlapec stal členom SPECNAZ a naučili ma všetko o vojne a boji . Vyznám sa v tomto remesle a keďže tu môžem zarobiť oveľa väčšie peniaze ako napríklad v kancelárii, stal som sa žoldnierom”.

“Okrem toho nerád žijem predurčený a nudný život. Práve kvôli tomu som nakoniec aj odišiel z armády. Mám rád slobodu. Možno sa nechám znova najať, možno  budem nejakú dobu oddychovať možno pôjdem znova do kancelárie pracovať a “pečiatkovať.

A možno sa čoskoro znova vrátim do Sýrie a budem likvidovať teroristov. Čas ukáže” zakončil svoje interview Andrej.

fotografie zo stránky http://www.imperiyanews.ru/details/201db460-9bb2-e711-80e6-020c5d00406e , zverejnené rusvesnou.

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:52

Súd v ruskej exkláve Kaliningrad vo štvrtok odsúdil novinára Michaila Feldmana na dva roky odňatia slobody za kritiku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine. Polícia v Moskve počas 24 hodín zadržala ďalších piatich reportérov, informuje agentúra AFP.

07:30

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí. 

Podľa policajného hovorcu autobus prevážal študentov strednej odbornej školy vo Warburgu. Vracali sa z výletu v Anglicku.

07:20

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident. Personál vykonal potrat zdravej žene v štvrtom mesiaci tehotenstva, pretože si splietol pacientky. Vo štvrtok to potvrdila tlačová hovorkyňa nemocnice Eva Stolejda Libigerová. Prípadom sa zaoberá polícia, informoval portál iDNES.cz.

Tehotná žena išla na bežnú kontrolu, kým druhej žene mali lekári urobiť zákrok, ktorý sa vykonáva napríklad pri liečbe chorej maternice, ale je možné ním tiež ukončiť tehotenstvo.

07:00

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii. Informovala agentúra AFP.

Brazília sa postavila proti snahe izolovať a potrestať Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu a tvrdí, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a západné krajiny nesú časť viny za vojnu.

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

06:30

V Juhoafrickej republike (JAR) sa vo štvrtok zrútil z mosta do rokliny autobus a následne začal horieť. Pri nehode zahynulo 45 ľudí, informovala agentúra AFP.

Nehodu na juhu Afriky prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali