Independent: Sieť európskych džihádistov má spojitosť s útokmi na USA

Independent: Sieť európskych džihádistov má spojitosť s útokmi na USA

Londýn 20. apríla 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP)

 

The Independent ďalej tvrdí, že mnohí teroristi v rokoch 2000-01 navštevovali tú istú mešitu vo Finsbury Parku na severe Londýna, v ktorej ako kazateľ pôsobil radikálny abú Katáda, vydaný v roku 2013 Britániou do Jordánska

Teroristi, ktorí vlani v novembri a v marci tohto roku spáchali útoky v Paríži a Bruseli, a podozriví z terorizmu zadržaní minulý týždeň v Británii mohli byť súčasťou medzinárodnej siete existujúcej už viac ako 15 rokov, napísal dnes britský denník The Independent.

Reklama
Ilustračné foto
Ilustračné foto

Tajné služby sa domnievajú, že po tom, ako v roku 2011 vypukla kríza v Sýrii, teroristi len zaktivizovali svoju činnosť, pričom však predtým celé roky udržiavali kontakty medzi pevninskou Európou a Britániou.
Denník ako príklad uvádza prípad Abdelrahmana Amerouda, ktorého koncom marca zadržali v Belgicku pre podozrenie zo spoluúčasti na príprave atentátu vo Francúzsku odhaleného vo vysokom štádiu príprav.

Ameroud bol v roku 2005 vo Francúzsku odsúdený na sedem rokov väzenia za spoluúčasť na vražde vodcu Severnej koalície v Afganistane, legendárneho veliteľa Ahmada Šáha Masúda. Jeho vraždu, ktorá sa odohrala v roku 2001 – krátko pred teroristickými útokmi na USA – mohol zorganizovať vodca teroristickej siete al-Káida Usáma bin Ládin, tvrdí The Independent.

Reklama

Tento zločin mohol byť súčasťou plánu na prípravu útokov na USA z 11. septembra 2001, napísal britský denník.

Masúdovi vrahovia boli Belgičania severoafrického pôvodu – podobne ako aj páchatelia nedávnych útokov v Európe, poznamenáva denník.

The Independent ďalej tvrdí, že mnohí teroristi v rokoch 2000-01 navštevovali tú istú mešitu vo Finsbury Parku na severe Londýna, v ktorej ako kazateľ pôsobil radikálny abú Katáda, vydaný v roku 2013 Britániou do Jordánska.

Katádovým nástupcom sa po jeho deportácii stal Djamel Beghala, Francúz alžírskeho pôvodu, ktorý sa stal mentorom Cherifa Kouachiho, jedného z páchateľov masakry v redakcii francúzskeho satirického týždennika Charlie Hebdo z januára roku 2015.

Beghal sa stretol aj s páchateľom ďalšieho januárového útoku v Paríži – Amédym Coulibalym – a jeho partnerkou Hayet Boumeddienovou. Bol to práve Beghal, kto podľa Independentu zosnoval útok na americké veľvyslanectvo v Paríži, ktorý sa mal odohrať v roku 2001, ale bol prezradený.

Reklama

Britský denník tiež pripomína už známy fakt, že niektorí z podozrivých zo spáchania nedávnych útokov v európskych metropolách vlani v lete navštívili Britániu. Boli to spolupáchateľ útoku na bruselskom letisku Zaventem Mohamed Abrini, známy aj ako “muž v klobúku”, a Abdelhamid Abaaoud, považovaný za plánovača atentátov v Paríži.

Britské médiá priniesli správy o tom, že Abrini, podozrivý z účasti na útokoch v Bruseli i Paríži, cestoval vlani do Birminghamu a fotografoval tamojší futbalový štadión. Birmingham mal podľa britskej tlače vlani navštíviť aj Abdelhamid Abaaoud, ktorý mal vo svojom mobilnom telefóne fotografie z tohto britského mesta.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali