Hvorecký primitívne zaútočil na Adelu Banášovú

Hvorecký primitívne zaútočil na Adelu Banášovú

Bratislava 22. apríla 2015 (HSP/Foto:TASR-Michal Svítok)

 

Banášová: Keď som mohla byť na titulke .týždňa, môžem byť aj na zadnej strane Zem a Vek

Na snímke Adela Banášová

Aj keď časopis Zem a vek cielene nečíta, podporila by ho určite opäť, lebo sa jej nepáči, ako ho niekoľkí bratislavskí intelektuáli kritizujú. „Určite áno. Je to časopis, ktorý sa nebojí v dnešnej diktatúre, ktorá síce nezatvára ľudí, ale vytvára takú demagógiu medzi nami, že nemáme ani slobodu povedať – hej, celkom zaujímavý časopis, prečo si to pre zmenu neprečítať,” povedala Banášová v aktuálnom rozhovore pre Ženy v meste.” Ja ho ani cielene nečítam, ale po vlne odporu niekoľkých bratislavských intelektuálov som si uvedomila, v akej neslobode žijeme. Mám známych, ktorí Zem a Vek ani len nevezmú do rúk!!! Nikdy to nečítali a takto sa vyjadrujú. To je už aký brainwash? Iný pohľad na vec takto desí? Čo sme v socíku??” rozčúlila sa v rozhovore moderátorka a pokračovala. “Takže suma sumárum – Voltaire povedal: To, kto ti vládne, zistíš podľa toho, koho nesmieš kritizovať. Oni presne tých kritizujú. A to sa nebavíme o strane Smer. Takže nie sú pohodlní. Zastávam však názor, že majú legitímne právo prinášať iný pohľad na vec a už len pre zachovanie slobody by som sa na zadnú stranu znova vyjadrila,” dodala Banášová, každoročná víťazka ankety Osobnosť televíznej obrazovky.

Reklama
Na snímke spisovateľ Michal Hvorecký

K Adelinmu vyjadreniu napísal článok spisovateľ Michal Hvorecký, obľúbený a oceňovaný v zahraničí podobne ako Pussy Riot. Naposledy bol prednášať o písaní na americkej univerzite. 

Hvorecký teda vyrazil do boja proti Adele, ktorá podľa neho ohrozuje súčasné politické zriadenie. V článku Adela sa už navečerala, najprv označil jej otca za agenta ŠTB, na ktorého sa jeho dcéra túži podobať a hrozí, že sa stane jeho klonom. Vzápätí odhalil, že Adelin citát „To, kto ti vládne, zistíš podľa toho, koho nesmieš kritizovať“, nie je od Voltaira, ale od Kevina Alfreda Stroma – amerického rasistu, neonacistu a popierača holokaustu, čím chcel podsunúť čitateľom, že Adela číta knižky neonacistov, cituje z nich, ale na verejnosti klame, že autor je Voltaire. Článok ukončil zhrozením, že Adela má obrovskú popularitu a mediálnu moc. No narába s ňou čoraz nezodpovednejšie a vydala sa na najhoršiu cestu.

Reklama

Na Hvoreckého zareagoval aj politológ Eduard Chmelár, ktorý sa zhrozil z toho, akú štvavú kampaň vyvolalo jedno vyjadrenie moderátorky Adely, ktorým podráždila časť bratislavských intelektuálov práve tým, že im nastavila zrkadlo.

“Spisovateľ Michal Hvorecký venoval Adele Banášovej článok, ktorý nemožno nazvať polemikou, ale zlomyseľným pamfletom a cieleným pokusom o verejné poníženie človeka. Naozaj neviem, čo sa tomuto nešťastníkovi v poslednej dobe stalo. Bol síce slabým spisovateľom, ale vážil som si jeho postrehy apelujúce na kultúrne povznesenie krajiny. V poslednom čase z nich však zostali iba zlostné osobné útoky na všetkých, ktorí vidia svet inak ako on a povrchné moralizovanie nad ľuďmi, ktorí mali v živote väčší úspech ako on,” Napísal Chmelár a pokračoval: “Keby zostal Michal Hvorecký len pri konštatovaní, že Adela Banášová si pomýlila autora výroku, bola by to celkom milá poznámka – napokon, kto faktograficky ešte nezakopol? Hvorecký? Takmer v každom statuse na sociálnych sieťach. Ale on sa celkom nezmyselne až trápne pustil do moderátorkinho otca, čo je mimoriadne nízke správanie“.

Ďalej Chmelár skonštatoval, že na Slovensku už nie je možné vysloviť slobodne svoj názor bez verejnej šikany a čo sa týka písania konšpirácií a demagógie, nie je na tom časopis Zem a vek o nič horšie, než väčšina mainstreamovych periodík. S tým rozdielom, že do tých, ktoré sa tešia priazni vládnucich vrstiev, píšu intelektuáli ako Hvorecký s komickou pýchou.

“Tvrdím, že títo ľudia, ktorí liberalizmus iba predstierajú, ktorí nenávidia väčšinu ľudí a nerozumejú im, sú rovnako nebezpeční ako neofašisti a neoboľševici. Nešíria ani slobodu, ani toleranciu, ale pod ich zástavami pochodujú do dosiaľ nedefinovanej temnej budúcnosti” ukončil svoj u reakciu Chmelár.

bg

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:34

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski v očakávanom príhovore v poľskom parlamente oznámil, že Poľsko sa chce opäť zaradiť medzi krajiny, ktoré určujú smerovanie Európskej únie. 

14:32

Poslanci Európskeho parlamentu vyzvali politické vedenie v EÚ a členské štáty eurobloku, aby urýchlene a rázne bojovali proti ruským pokusom o zasahovanie do demokratických a volebných procesov. 

14:13

Poslankyňa nemeckého parlamentu Sahra Wagenknechtová predloží návrh na zrušenie plánovaného zákazu spaľovacích motorov. V Bundestagu existuje jasná väčšina proti zákazu spaľovacích motorov, vyhlásila opozičná politička.

14:12

Vlaňajšia tragická streľba na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej a s ňou súvisiace udalosti psychicky významnejšie zasiahli okolo 9000 ľudí v Česku. Krízovú intervenciu im poskytovali stovky odborníkov. V správe o poskytnutej psychosociálnej pomoci to uviedla česká polícia.

14:10

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyzval Európu, aby sa postavila výzvam zmeneného sveta. Zároveň apeloval na vytvorenie silnejšej a integrovanejšej obrannej stratégie, ktorá by kontinentu zabezpečila menšiu závislosť od USA a lepšiu pripravenosť na hrozby zo strany Ruska. 

13:58

Poslanci Národnej rady SR prerokujú vládny návrh novely zákona o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve v skrátenom legislatívnom konaní ešte na aktuálnej schôdzi. Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť podľa návrhu Ministerstvo financií SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok. Poskytnúť sa má prostredníctvom Slovenskej záručnej a rozvojovej banky.

13:56

Cestovný ruch v Slovinsku v marci výrazne napredoval vďaka vysokému počtu zahraničných hostí. Počet príjazdov turistov do krajiny sa v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka zvýšil o 21,6 % na 337.363 osôb, po náraste o 7 % vo februári.

13:55

Finančná správa identifikovala nový model podvodu, ktorý súvisí s neoprávneným nárokovaním si daňového bonusu na dieťa. Deje sa tak na základe účelového zakladania živností s vykazovaným vysokým príjmom a nízkou daňovou povinnosťou. Viaceré znaky poukazujú na to, že ide o organizovanú a koordinovanú činnosť, informovali na stretnutí s novinármi predstavitelia FS.

13:52

Vláda pripravuje mobilizáciu všetkých zdrojov, ktoré má Slovensko k dispozícii. Zisťovať chcú, aké sú možnosti pri zdrojoch zo štátneho rozpočtu i Európskej únie (EÚ). Vyhlásil to premiér Robert Fico (Smer-SD) po kontrolnom dni na ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) s tým, že zdroje z EÚ fondov sú pre Slovensko nenahraditeľné.

Robert Fico
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD)
13:51

Francúzska polícia rozohnala v Paríži propalestínsky protest niekoľkých desiatok univerzitných študentov, oznámili miestni predstavitelia. Protest vo Francúzsku sa konal v čase podobných demonštrácií na viacerých univerzitách v Spojených štátoch.

13:37

Na ulici Pri prachárni v košickej mestskej časti Juh by malo vyrásť Obchodné centrum Košice (OCKE). Odhadované celkové náklady na realizáciu stavby sú vo výške okolo 60 miliónov eur. Vyplýva to zo zámeru, ktorý spoločnosť Delta Projektconsult Slovakia v uplynulých dňoch predložila na posudzovanie vplyvov na životné prostredie.

13:35

Európsky parlament prijal uznesenie o stave hodnôt EÚ v Maďarsku, v rámci ktorého poukazuje na niekoľko obáv, najmä vzhľadom na blížiace sa júnové voľby do europarlamentu a na nadchádzajúce maďarské predsedníctvo v Rade EÚ v druhom polroku 2024.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali