Hrozí vojenský konflikt medzi Saudskou Arábiou a Iránom? Kto by mal navrch?

Hrozí vojenský konflikt medzi Saudskou Arábiou a Iránom? Kto by mal navrch?

Rijád 16. novembra 2017 (HSP/RT/Foto:TASR/AP-Vahid Salemi)

 

Napätie medzi Saudskou Arábiou a regionálnym nepriateľom Iránom je ešte vyššie ako zvyčajne, pričom Rijád sa zameral na spojenca Teheránu Hizballáh. Ak nastane skutočný vojenský konflikt medzi týmito dvoma silnými hráčmi, kto by mal väčšiu šancu na víťazstvo?

Ilustračné foto

Regionálna konfrontácia medzi oboma národmi geograficky rozdelených úzkym Perzským zálivom je hlboko zakorenená v náboženskej, politickej a hospodárskej súťaži. Saudská Arábia a Irán nasledujú dve odlišné vetvy islamu s dlhou históriou násilia. Súťažia na súčasnom problémovom trhu s energiou, pričom Teherán nedávno stratil značný podiel kvôli americkým sankciám. Angažujú sa v menších sporoch, často násilne, na miestach ako Bahrajn, Jemen a Libanon.

Reklama

Nedávne ďalšie vzplanutie spôsobilo to, že saudský korunný princ Mohammed bin Salman, ktorý je považovaný za de facto vládcu krajiny, posilňuje moc prostredníctvom takzvaných protikorupčných operácií proti svojim súperom a zvyšovaním vplyvu islamu v Saudskej Arábii. Takisto je známy mohutným utrácaním a masívnymi investíciami do rôznych futuristických projektov.

Saudský domáci zápas môže vyplynúť zo série zlyhaní zahraničnej politiky. Vojenský zásah Rijádu v Jemene, ktorý sa začal veľkou fanfárou v roku 2015, aby sa postavil proti iránskym revolucionárom, sa stal fiaskom. Kráľovský princ bol jednou z kľúčových postáv, ktoré zapríčinili veľkú humanitárnu katastrofu, bez vojenského víťazstva.

Reklama

Tohtoročný spor s Katarom a hospodárska blokáda malého arabského kráľovstva nepriniesli rýchle ústupky Dauhy. Skôr prinútil Katar k bližšej spolupráci s Iránom, ktorý ponúkol logistickú pomoc, a Tureckom, krajinou, ktorá chce presadiť svoj vlastný cieľ v regióne.

V Sýrii sa islamistickým militantným skupinám, ktoré uprednostňuje Saudská Arábia, nepodarilo zdolať vládu v Damasku. Tú podporujú ruské vzdušné sily a takisto šíitske milície s iránskymi vojenskými inštruktormi. V konflikte evidentne dominuje sýrska armáda.

Teraz sa zdá, že Rijád sa snaží riešiť problémy s Iránom v Libanone. Národ rozdelený podľa sektárskych línií po 15-ročnej občianskej vojne, ktorá si vyžiadala 120-tisíc životov. Jedným z hlavných okamihov vojny bol vznik hizballáhu, šiitského militantného hnutia, ktoré je v súčasnosti jednou z najsilnejších síl v Libanone a súčasťou vlády, ktorá vznikla na základe dohody o rozdelení moci v roku 2016.

Tento mesiac vyhnaný libanonský sunnitský vodca, premiér Saad Hariri, oznámil z Rijádu a nepriamou hrozbou katarskej blokády v Saudskej Arábii je miešanie starých duchov libanonskej občianskej vojny. Hizballáh je presvedčený, že Saudská Arábia drží Haririho a že jeho činy predstavujú vyhlásenie vojny, zatiaľ čo saudská vláda údajne hľadá podporu od Izraela v konfrontácii s Iránom.

 

Reklama

Alarmujúce čísla

Predpovedanie výsledku potenciálnej vojny založenej na štatistikách je zbytočné. Napríklad izraelský konflikt s Hizballáhom v roku 2006 skončil remízou napriek tomu, že IDF bolo oveľa lepšie financované a vybavené. Čísla však dávajú predstavu o tom, čo môže Teherán a Rijád priniesť v prípade eskalácie napätia.

Webová stránka Global Firepower Index, ktorá sleduje relatívnu silu národných vojenských jednotiek, veľmi detailne hodnotí oba štáty. Saudská Arábia sa odhaduje na 24. najväčší národ na svete v porovnaní s Iránom (21. miesto).

Irán je trikrát viac ľudnatý ako Saudská Arábia a je schopný postaviť viac ako 39 miliónov vojakov v porovnaní so 14 miliónmi Saudskej Arábie. Jeho celkový vojenský personál sa odhaduje na 934 000, čo je 3,6-krát väčší ako jeho súper.

Pokiaľ ide o vojenský rozpočet, situácia je opačná. Teherán každoročne vynakladá na obranu 6,3 miliardy dolárov, zatiaľ čo rozpočet Rijádu je 56 miliárd dolárov. Táto priepasť sa môže javiť ako veľmi pôsobivá, kým nezoberiete do úvahy, že Saudská Arábia získava väčšinu svojich zbraní zo Spojených štátov za výhodné ceny, zatiaľ čo Irán sa pýši najmä domácou výrobou. Jeho úspechy v oblastiach, ako je napríklad raketový pohon, sú zjavné.

Reklama

Internetová stránka odhaduje, že iránsky obranný rozpočet je upravený o kúpnu silu vo výške 1,459 bilióna dolárov, v porovnaní so Saudskou Arábiou vo výške 1,731 bilióna dolárov.

Pokiaľ ide o samotnú výzbroj, Saudi porazili Irán v počte stíhacích lietadiel a bombardérov (177 a 245 oproti 137 a 137). Niektoré z iránskych lietadiel sú zastarané americké modely, ktoré zostali z čias Šahu, podobne ako F-4 Phantom II, zatiaľ čo iné sú sovietskymi a čínskymi lietadlami dodávanými od konca 80. rokov do začiatku 90. rokov. Kráľovské saudské letectvo je plné moderných amerických a európskych modelov. V prípade vojny Teherán dúfa, že ich zostrelí pomocou rakiet typu “zem-vzduch”, ktoré už niekoľko rokov vyvíjajú.

Námorná sila dvoch národov pravdepodobne zvýhodňuje Irán. Rozsiahly rozdiel v počte lodí (398 oproti 55) je spôsobený hlavne iránskou flotilou 230 hliadkových lodí, ale Iránci sa tiež môžu pochváliť niečím, čo Arabi nemajú: a to sú ponorky. Irán ich má 33. Ak sa prípadného konfliktu nezúčastní USA, môže Irán prinajmenšom zablokovať všetky saudské lode v Perzskom zálive.

Pokiaľ ide o veľké pozemné bitky, Irán zaostáva za Saudskou Arábiou z hľadiska bojových vozidiel pechoty, ale porazí ju v sile tankových jednotiek a značne prevyšuje i počet delostrelectva. Ale opäť schopnosť Iránu využiť túto výhodu bude závisieť od toho, či ubráni oblohu.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:26

Ceny ropy sa v utorok ráno zvýšili, keďže čínska ekonomika vzrástla viac, ako sa očakávalo. Eskalácia napätia na Blízkom východe ale udržala trhy s ropu na uzde po tom, čo Izrael uviedol, že zareaguje na víkendový útok Iránu raketami a dronmi.

08:13

Prokuratúra v Severnom Macedónsku v pondelok informovala o zadržaní 17 dozorcov, slúžiacich vo väznici v hlavnom meste Skopje. Sú podozriví z napomáhania pri vlaňajších útekoch dvoch väzňov.

07:54

Americká Snemovňa reprezentantov bude tento týždeň hlasovať o balíku návrhov zákonov, ktorý zahŕňa aj vojenskú pomoc pre Ukrajinu a Izrael. V noci na utorok o tom informoval predseda snemovne Mike Johnson.

07:48

Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) v pondelok vyjadril znepokojenie nad možným útokom Izraela na jadrové zariadenia v Iráne. Vyzval na mimoriadnu zdržanlivosť.

07:36

Zbrojárku filmu Rust Hannu Gutierrezovú-Reedovú v pondelok v americkom štáte Nové Mexiko odsúdili na 18 mesiacov vo väzení v prípade smrti kameramanky Halyny Hutchinsovej. Tá zomrela, keď na ňu počas skúšky pri natáčaní vystrelil zo zbrane herec Alec Baldwin.

07:26

Austrálska polícia označila pondelkový útok nožom v asýrskom pravoslávnom chráme na predmestí mesta Sydney za teroristický čin.

Medzi najmenej štyrmi zranenými, hoci bez ohrozenia života, je okrem prominentného biskupa aj 15-ročný podozrivý, ktorého zadržala polícia. Tínedžera museli na čas držať v chráme, keďže útok vyvolal v miestnej komunite nepokoje.

07:15

Propalestínski demonštranti v pondelok zablokovali dopravu na moste Golden Gate v kalifornskom meste San Francisco. Zrejme išlo o súčasť koordinovanej protestnej akcie, ktorá vyzývala na prímerie medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas.

07:05

Americký prezident Joe Biden prijal v Bielom dome českého premiéra Petra Fialu. Ten si návštevu vysvetľuje ako dôkaz vynikajúcich česko-amerických vzťahov. Politici by mali hovoriť o pokračujúcej ruskej agresii na Ukrajine či napätí na Blízkom východe.

Petr Fiala v Bielom dome
Na snímke český premiér Petr Fiala (vľavo) a americký prezident Joe Biden
06:55

Európska únia možno uvalí na Irán nové sankcie v súvislosti s jeho víkendovým útokom na Izrael. Po pondelňajších rozhovoroch veľvyslancov členských krajín to tvrdí viacero nemenovaných diplomatov.

06:45

Izrael odpovie na víkendový raketový útok Iránu, vyhlásil v pondelok veliteľ izraelskej armády Herci Halevi.

Halevi uviedol, že Izrael stále zvažuje svoje kroky. Dodal však, že na iránsky útok raketami a dronmi “bude reagovať”. Povedal to počas návštevy leteckej základne Nevatim.

06:35

Poľsko a Dánsko sa budú ďalej snažiť mobilizovať krajiny EÚ za účelom získania pomoci pre Ukrajinu. Zhodli sa na tom v pondelok vo Varšave premiéri týchto krajín Donald Tusk a Mette Frederiksenová.

06:30

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval spojencov, aby voči Ukrajine preukázali rovnakú “jednotu” ako voči Izraelu, ktorý s podporou Západu cez víkend odrazil mohutný dronový a raketový útok iránskej armády.

Vo svojom príspevku na platforme Telegram sa Zelenskyj poďakoval spojencom, ktorí reagovali na výzvu Ukrajiny na poskytnutie ďalších prostriedkov protivzdušnej obrany. Pripomenul však, že intenzita ruských útokov si vyžaduje väčšiu jednotu.

Summit Iniciatívy troch morí
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Včera 20:14

Nórsko uzavrelo bezpečnostnú dohodu s Ukrajinou. Oznámil to nórsky minister zahraničných vecí Espen Barth Eide.

Včera 20:13

Nemecko plánuje zlegalizovať interrupcie počas skorého štádia tehotenstva. Návrh predložila komisia, ktorú minulý rok založila vládna koalícia kancelára Olafa Scholza.

Včera 19:58

Poľsko v posledných týždňoch zaznamenalo opätovný nárast pokusov o nelegálne prekročenie hranice s Bieloruskom. Len počas uplynulého víkendu bolo odhalených 669 takýchto prípadov, informovala poľská pohraničná stráž na sieti X.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali