Hrabko: Nie multikulturalizmus, ale moslimské getá sú problém

Hrabko: Nie multikulturalizmus, ale moslimské getá sú problém

Bratislava 29. mája 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR-Štefan Puškáš)

 

Podľa publicistu Hrabka je Slovensko multikulturálne už dnes. Na druhej strane, súhlasí s tým, že by sme sa mali snažiť zabrániť vzniku segregovaných komunít migrantov po vzore rómskych osád

Problémom Európskej únie nie je multikulturalizmus, ale to, že jednotlivé štáty dopustili vznik segregovaných moslimských get. V reakcii na výroky premiéra Roberta Fica v rozhovore pre TASR to v TABLET.TV povedal publicista Juraj Hrabko.

Reklama
Na snímke publicista Juraj Hrabko
Na snímke publicista Juraj Hrabko

„Ak mi tu chce niekto povedať, že Slovensko chce byť multikulturálne, že si tu každý bude robiť, čo chce, že sa tu budú meniť tradície a že sa Slovensko zmení, tak ide proti podstate tejto krajiny,“ povedal Fico pre TASR 25. mája.
Podľa Hrabka je Slovensko multikulturálne už dnes. Na druhej strane, súhlasí s tým, že by sme sa mali snažiť zabrániť vzniku segregovaných komunít migrantov po vzore rómskych osád. „Ucelená moslimská komunita po vzore rómskych get by naozaj nebola vhodná a aj západné štáty doplatili nie na multikulturalizmus, ale na to, že dovolili vznik ucelených komunít migrantov,“ povedal Hrabko.

Na margo tohto rozhovoru poznamenal aj to, že podľa neho nie je vhodné, aby predseda vlády reagoval na “stranícke hry iných partají”. Reagoval tým na vyjadrenia Roberta Fica, podľa ktorých Richard Sulík úplne fabuloval, keď avizoval premiérov odchod z funkcie, a ak by politici hovorili hocičo s odvolaním sa na nemenované zdroje, on by mohol napríklad vyhlásiť, že v SaS je veľa „koksu“.

Reklama

„Richard Sulík povedal ‘počul som, že’ a dala sa tomu veľká váha. Politicky je nezmysel, aby predseda vlády odstupoval, či už pred predsedníctvom, alebo po predsedníctve. Má program na štyri roky a Robert Fico nie je z tých ľudí, ktorí by hádzali flintu do žita,“ povedal. „Je to nereálny scenár. Podľa mňa, ak mu bude zdravie slúžiť, niet žiadneho dôvodu, aby vyvolal krízu a padla celá vláda,“ dodal Hrabko.

Zároveň upozornil, že Richard Sulík povedal svoj výrok presne v momente, keď Jozef Mihál oznámil, že na najbližšom sneme nebude kandidovať na post predsedu SaS. Tým sa mimoriadny snem stal do značnej miery zbytočným a ťažko sa komunikuje. „Ukazuje sa, že mimoriadny snem bude iba kvôli egu Richarda Sulíka,“ povedal Hrabko. Tému snemu však prekrylo prekvapivé Sulíkovo vyjadrenie o blížiacom sa odchode Roberta Fica z politiky. „Tým pádom téma mimoriadneho snemu SaS zanikla a všetky médiá sa venovali tomu, čo Sulík povedal, že počul z dobre informovaných zdrojov,“ dodal Hrabko.

Na margo širokej podpory kandidatúry Miroslava Lajčáka na post generálneho tajomníka OSN na Slovensku Hrabko povedal, že ide o pragmatickú politiku. „Aj tá politická sila, ktorá by možno mala výhrady, mlčí, lebo by to bolo zbytočné. Keď nemáte k dispozícii lepšieho, čo žiadna politická strana nemá, bolo by politicky hlúpe protestovať,“ vysvetľuje Hrabko.

„Pán Lajčák je karierista, nie kariérny diplomat. Kariérni diplomati nekandidujú vo voľbách na kandidátkach politických strán. Ale naplnilo sa to, čo sa malo, tie rozhovory sa vedú viac ako rok. Podľa mňa nie je najlepším kandidátom, ale môže byť najvhodnejším,“ povedal Hrabko, podľa ktorého sú Lajčákove šance na zvolenie reálne.
Nezaradený poslanec Miroslav Beblavý prekvapil kritikou opozície, ktorá na poslednú schôdzu predložila viac ako 50 návrhov legislatívnych zmien. „Opoziční poslanci predkladajú na parlamentné schôdze pre štatistiky triviálne, recyklované alebo nedopracované návrhy,“ uviedol na tlačovej konferencii 19. mája. Beblavý vidí cestu v tom, aby opozícia predkladala menší počet návrhov, ale „dôležitých a prepracovaných.“ Podľa Hrabka sú Beblavého argumenty správne, druhá vec je, prečo s kritikou prišiel.

„Beblavý ako nezaradený poslanec musí pracovať na svojej ďalšej politickej kariére. A čo urobí, či založí stranu, alebo sa k nejakej pridá, to nevieme. Určite existuje ambícia založiť stranu. A existujú náznaky, že by v priebehu tohto volebného obdobia mohli vzniknúť ešte dve – tri nové strany,“ povedal Hrabko.

Reklama

Člen poslaneckého klubu SaS Ondrej Dostál na poslednej schôdzi uspel so svojou novelou zákona o politických stranách. Jeho návrh, ktorý stranám zakazuje vytvárať domobrany, ako jediný z opozičných návrhov prešiel do druhého čítania. Zároveň to bol jediný opozičný návrh, o ktorom predkladateľ vopred rokoval s predstaviteľmi koalície.

„Dostál vyvolal rokovanie s niektorými vládnymi stranami. Ale zaujímavejší je druhý pohľad, a to je predmet novely, ktorá sa týka fungovania politických strán. To je dlhodobá agenda SNS. Myslím si, že koaliční poslanci pustili návrh do druhého čítania preto, aby ho v druhom čítaní mohli pozmeňujúcimi návrhmi upraviť podľa svojich cieľov,“ povedal Hrabko. „Keby návrh neposunuli do druhého čítania, na šesť mesiacov by takáto novela mala stopku. Samozrejme, Dostál môže návrh stiahnuť, ale to už je záležitosť rokovaní,“ dodal. Na margo očakávaných koaličných pozmeňujúcich návrhov upozornil, že predseda SNS Andrej Danko chce riešiť zákaz predávania zaregistrovaných strán a chce meniť štátnu podporu stranám v prospech tých, ktoré majú štandardné členstvo.

Novým rakúskym prezidentom bude niekdajší líder Zelených Alexander Van der Bellen, ktorý veľmi tesne porazil kandidáta rakúskych slobodných (FPÖ) Norberta Hofera. Van der Bellen získal 50,35 percenta hlasov, jeho súper 49,65 percenta hlasov. Po sčítaní hlasov odovzdaných vo volebných miestnostiach pôvodne viedol prezidentský kandidát slobodných Hofer, zmenilo sa to až po sčítaní hlasov zaslaných poštou.

„Považujem za dobré, že Rakúsko dokázalo nateraz zastaviť akési hnednutie Európy. Ale vážnym posolstvom je zlyhanie vládnych strán, ktorých kandidát nepostúpil ani do druhého kola. Je to poukaz veľkých politických problémov, ktoré Rakúsko čakajú,“ reagoval Hrabko.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

Včera 19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

Včera 19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

Včera 19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

Včera 17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

Včera 17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

Včera 17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

Včera 17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

Včera 17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

Včera 17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
Včera 17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

Včera 17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

Včera 16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

Včera 15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali