Hrabko: Matovič vyvíja aktivity a klesá, smotanu líže stúpajúci Sulík. Železnice kotlebovcom nič nemôžu

Hrabko: Matovič vyvíja aktivity a klesá, smotanu líže stúpajúci Sulík. Železnice kotlebovcom nič nemôžu

Bratislava 6. augusta (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Hoci opozícia v priebehu celého leta organizuje protestné demonštrácie, júlový prieskum preferencií agentúry AKO neukázal pokles podpory Smeru-SD. Potvrdil však trend rastu SaS, SNS a ĽSNS, a paradoxne postupné oslabovanie pozície OĽaNO a stagnáciu Mosta–Híd a Sme rodina.

„Zdá sa, že voliči OĽaNO sa presúvajú smerom k SaS, niektorí voliči Borisa Kollára sa presúvajú k ĽSNS a SaS. Vyzerá to na prvý pohľad bizarne, lebo Igor Matovič a OĽaNO-NOVA vyvíjajú aktivity a smotanu z toho líže Richard Sulík,“ povedal pre Tablet.tv publicista Juraj Hrabko.

Reklama
Na snímke Richard Sulík a Igor Matovič
Na snímke Richard Sulík a Igor Matovič

V júlovom prieskume AKO dosiahol Smer-SD podporu 29,9 percenta respondentov, vo voľbách získali ľavičiari 28,28 percenta hlasov. SaS mala v prieskume 17,1-percentnú podporu, volebný výsledok sulíkovcov bol 12,1 percenta. Podľa prieskumu bola tretia SNS so 14 percentami, svoj hlas vo voľbách jej odovzdalo 8,64 percenta voličov. V prieskume AKO nasleduje ĽSNS s 11,6-percentnou podporou, vo voľbách získala 8,04 percenta. Podľa júlového prieskumu je OĽaNO-NOVA so siedmimi percentami až piata v poradí, vo voľbách pritom bola tretia s podporou 11,2 percenta voličov. Most-Híd dosiahol v prieskume 6,3 percenta a vo voľbách 6,5. Sme rodina má v prieskume päť percent a vo voľbách mala 6,62. KDH má v prieskume 4,1 percenta (vo voľbách 4,94), SMK má v prieskume 2,8 percenta (vo voľbách 4,04) a #Sieť v prieskume dosiahla jedno percento, vo voľbách 5,6.

Podľa Hrabka si nie všetci voliči vybrali OĽaNO-NOVA kvôli Igorovi Matovičovi. A tým, ktorí zoskupenie volili kvôli iným osobnostiam, nemusí vyhovovať expresívny politický štýl lídra OĽaNO. Preto postupne presúvajú svoju podporu k SaS. „Sulík menej vystupuje na verejnosti a menej často sa dostáva do konfliktných situácií. Na rozdiel od Igora Matoviča. Naozaj nie každému musí vyhovovať jeho spôsob straníckej prezentácie, narážam na tie plagáty, tričká,“ povedal Hrabko. SaS podľa neho získala aj väčšinu bývalých voličov #Siete.

Reklama

Posilňuje sa aj pozícia SNS, tento prieskum však podľa Hrabka ukazuje, že to nemusí byť len na úkor Smeru-SD. Dodal, že jeho osobne takmer 30-percentná podpora najsilnejšej vládnej strany prekvapila a čakal nižšie čísla. „Zatiaľ vidíme iba preskupovanie síl napravo od stredu. Ukazuje sa, že SNS dokáže naberať aj iných voličov, nielen voličov Smeru – napríklad voličov Borisa Kollára či KDH,“ povedal Hrabko.

Kresťanskí demokrati budú podľa neho musieť riešiť ťažkú dilemu. Ako mimoparlamentná strana majú problém presadiť sa v médiách. Ak však bude Alojz Hlina získavať mediálnu pozornosť tak ako v časoch, keď bol poslanec, môže tým odradiť časť skalných voličov KDH. „Myslím si, že Alojz Hlina sa umravní. Aj tým, že Igor Matovič prevzal jeho politické posolstvo,“ odhadol Hrabko.

Návštevu britskej premiérky Theresy Mayovej na Slovensku komentoval Hrabko slovami, že je to dôsledok nášho predsedníctva v Rade Európskej únie. Slovensko bolo po Nemecku, Francúzsku a Taliansku ďalšou krajinou, ktorú navštívila, po Slovensku nasledovalo Poľsko. „Myslím si, že tie prvé tri krajiny sú úplne pochopiteľné. Vzhľadom na brexit, ktorý vyjednáva. Myslím, že Slovensko k tej návšteve prišlo ako slepé kura k zrnu. Pani premiérka sa z iného dôvodu rozhodla navštíviť Poľsko a bolo by nevhodné, aby vynechala susediacu krajinu, ktorá je predsedníckou krajinou Rady Európskej únie,“ konštatoval Hrabko.

Železnice podľa Hrabka nemôžu kotlebovcom zakázať hliadkovať vo vlakoch

Na margo snahy železníc eliminovať zmenou prepravného poriadku vlakové hliadky ĽSNS Hrabko poznamenal, že podľa neho nebude efektívna. „Asi úplne zbytočná nie je, železnice chceli ukázať, že niečo robia. Faktom je, že to nemôžu zakázať. Môžu zakázať rozdávanie propagačných materiálov vo vlakoch. Myslím si, že pre kotlebovcov nebude problém ustúpiť od letákov. Ale nemôžete zakázať ľuďom, ktorí majú platný cestovný lístok, aby nosili oblečenie, aké chcú nosiť,“ povedal. „Podľa ústavy každý môže robiť to, čo nie je zákonom zakázané. Nápis na tričku je súčasťou slobody prejavu a tú je možné obmedziť iba zákonom, nie vyhláškou, ani prepravným poriadkom. Ale asi ťažko by sme zákonom zakazovali cestujúcim voľne sa pohybovať po vlaku,“ dodal.

Reklama
Na snímke dobrovoľníci z vlakových hliadok v Košiciach
Na snímke dobrovoľníci z vlakových hliadok v Košiciach

Na otázku, či existuje nejaký prieskum verejnej mienky o tom, či si ostatní cestujúci vôbec želajú hliadky kotlebovcov, Hrabko poznamenal, že taký prieskum nepozná. „Každý cestujúci chce cestovať pohodlne a bezpečne. A vieme, že sa to v niektorých prípadoch nedialo. Nakoniec, tá prvá hliadka bola reakciou na reálny problém, ktorý vo vlaku nastal,“ upozornil.

Dúhový pochod mal právo pochodovať pod logom slovenského predsedníctva v EÚ

Na margo kritiky premiéra Roberta Fica za vyvesenie dúhovej vlajky na budove nášho veľvyslanectva v Maďarsku Hrabko poznamenal, že premiér sa dostal do sporu sám so sebou. Na jednej strane zverejnil právny názor, podľa ktorého bolo vyvesenie vlajky nesprávne, ale súčasne je premiérom predsedajúcej krajiny Rady Európskej únie. A naša vláda si podľa Hrabka vzala pod svoju gesciu aj slovenský Dúhový pochod.

„Vieme, že sa slovenské predsedníctvo rozhodlo podporiť 110 projektov, nie finančne, ale môžu používať logo, pod ktorým koniec–koncov pochodoval aj Dúhový pochod v Bratislave,“ povedal Hrabko. „Pán minister Lajčák to podľa mňa urobil rozumne, odmietol návrh predsedu parlamentu Andreja Danka na stiahnutie veľvyslanca. Ale vydal usmernenie pre všetky veľvyslanectvá, aby takéto veci vopred konzultovali s ministerstvom zahraničných vecí,“ dodal.

Minister dopravy Roman Brecely v TABLET.TV formuloval ambíciu dokončiť diaľničné spojenie Bratislavy a Košíc, postaviť obchvaty hlavného mesta a Prešova a realizovať množstvo rýchlostných ciest. Na otázku, či má na tieto plány dostatočné politické krytie, keďže v #Sieti prebiehajú pomerne búrlivé diskusie o budúcnosti strany, Hrabko reagoval, že podľa neho má.

Reklama

„Pnutie v #Sieti nijako nesúvisí s ministerským postom. O bytí a nebytí pána Brecelyho na ministerskom poste rozhoduje premiér Robert Fico a nie strana #Sieť,“ povedal Hrabko. „Pokiaľ bude minister Brecely robiť to, čo vyhovuje vláde a Robertovi Ficovi, bude ďalej ministrom. Keď to robiť nebude, príde návrh na jeho odvolanie. Zdá sa, že si to minister uvedomuje, napríklad nezrušil verejné obstarávania, ktoré vypísal jeho predchodca Ján Počiatek,“ dodal Hrabko s tým, že zachytil tvrdenia analytikov, podľa ktorých sú tieto projekty predražené. Argumentáciu ministra, podľa ktorého by vypísanie nových obstarávaní oddialilo začiatok výstavby prešovského obchvatu najmenej o dva roky, označil Hrabko za politickú.

Pokutu 12.000 eur Igorovi Matovičovi, ktorý omylom ostal 21 dní živnostníkom, aj keď už bol poslancom, označil Hrabko za zákonnú. „Matovičovi zoberú plat za pol roka, pretože porušil zákon. Kto iný by mal byť vzorom v rešpektovaní zákonov, ak nie ústavní činitelia? Je to ústavný zákon, hlasovalo zaň v roku 2004 viac ako 90 poslancov,“ povedal Hrabko. „Zákon neumožnil uložiť Matovičovi nižšiu pokutu. Igor Matovič si to jednoducho mal ustrážiť, neustrážil si a ušlo mu tých 21 dní. Má možnosť sa odvolať,“ uzavrel Hrabko.

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali