Hrabko: EK návrhom kvót posilnila pred britským referendom populistov

Hrabko: EK návrhom kvót posilnila pred britským referendom populistov

Bratislava 7. mája 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR-Štefan Puškáš)

 

V diskusii Hrabko komentoval aj parlamentnú polemiku v prípade nezávislej poslankyne Simony Petrík, ktorú nevpustili s dieťaťom do rokovacej sály parlamentu. „Toto je téma, o ktorej si každý myslí, že jej rozumie. A vzbudilo to okamžite ostrú polemiku v rámci parlamentu,“ reagoval Hrabko na otázku, prečo táto téma vyvolala taký záujem médií a verejnosti

Na snímke publicista Juraj Hrabko
Na snímke publicista Juraj Hrabko

Európska komisia (EK) 4. mája oznámila, že plánuje zásadne zmeniť európsky azylový systém, de facto vracia do hry myšlienku povinných kvót, na základe ktorých by si za určitých okolností členské krajiny prerozdeľovali migrantov. Štáty, ktoré odmietnu mechanizmus prerozdeľovania, budú musieť platiť finančné kompenzácie, a to vo výške 250.000 eur za jedného neprijatého utečenca. „Nerozumiem tomu, tento návrh jednoznačne nebude prijatý. To znamená, že EK vypustila do sveta alebo do Európskej únie (EÚ) niečo, s čím nebude mať úspech. Pripomína mi to situáciu doma, keď SaS prišla s balíkom 40 návrhov zákonov. Nebudú schválené rovnako ako návrh EK,“ povedal pre TABLET.TV publicista Juraj Hrabko.

Reklama

Návrh však podľa neho jednoznačne zvýši napätie v únii, rozvíri staré diskusie a vášne práve v čase, keď budú Briti v referende rozhodovať o zotrvaní v EÚ. „Nedá sa tomu celkom dobre rozumieť, ak nemáme kuloárne informácie z EK. Ale bola daná munícia neštandardným alebo populistickým politikom aj v rámci referenda, ktorého budeme svedkami v Británii,“ poznamenal Hrabko.

„Aj u nás sa to premietne zvýšením podpory a dodaním munície pre populistov. Budeme svedkami kriku zo strán populistických politikov, čo si to tá Európska komisia dovoľuje, ako môže vôbec s takýmto návrhom prísť, načo ju vlastne platíme…,“ povedal. „Ale základná otázka znie, v čí prospech to je,“ dodal Hrabko.

Reklama

V diskusii komentoval aj parlamentnú polemiku v prípade nezávislej poslankyne Simony Petrík, ktorú nevpustili s dieťaťom do rokovacej sály parlamentu. „Toto je téma, o ktorej si každý myslí, že jej rozumie. A vzbudilo to okamžite ostrú polemiku v rámci parlamentu,“ reagoval Hrabko na otázku, prečo táto téma vyvolala taký záujem médií a verejnosti.

S postupom parlamentnej ochranky však súhlasí. „Dieťa nie je vec. Poslankyňa Petrík zaobchádzala s vlastným dieťaťom ako povedzme so svojou kabelkou, s ktorou môže vstúpiť bez akejkoľvek kontroly do rokovacej sály. Ale zákon presne určuje, kto môže vstúpiť do rokovacej sály,“ poznamenal Hrabko s tým, že iný režim platí v parlamente ako takom, kde má prístup aj verejnosť, a iný priamo v rokovacej sále.

„Nemôžeme chcieť od ochrankára, aby porušil jestvujúce pravidlá. Ale nie je pravda, že tam majú prístup len poslanci, inak by tam napríklad nemohol vystúpiť prezident. Pravidlá presne určujú funkcionárov, ktorí majú oprávnený vstup, a dávajú aj ad hoc možnosť, keď to schváli plénum, aby bol umožnený vstup do rokovacej sály hocikomu inému,“ upozornil Hrabko.

Vyjadril sa aj k trojici aprílových prieskumov verejnej mienky, ktoré realizovala agentúra Polis. Podľa prieskumu preferencií by Smer-SD v apríli volilo 30,7 percenta ľudí, SaS 14,5 percenta, SNS 12,2 percenta, ĽS-NS 9,8 percenta, OĽaNO 9,5 percenta a šesť percent ľudí by volilo Most–Híd. Sme rodina by získala 4,2, SMK 4,2 percenta, KDH 3,9 percenta a #Sieť dve percentá. Podľa Hrabka je to štandardný prieskum, za zmienku však stojí pokles Sme rodina Borisa Kollára pod päťpercentnú hranicu. Podľa neho môže byť spôsobený negatívnou medializáciou samotného Kollára, ale aj parlamentnými vystúpeniami samotných poslancov strany.

V ďalšom prieskume respondenti odpovedali na otázku, ktorej strane dôverujú. Slovenskej národnej strane podľa agentúry Polis dôveruje 35 percent opýtaných. Nasledujú strany Smer-SD s 34,6 percenta, SaS s 21,9 percenta a Most-Híd s 20,7 percenta. Piatym v poradí je hnutie OĽaNO-NOVA s 13 percentami, Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko by mala tiež 13 percent. Strane KDH dôveruje 5,5 percenta opýtaných, strane Sme rodina – Boris Kollár päť percent. Nasledujú strany #Sieť so 4,2 percenta a SMK s 2,5 percenta.

Reklama

Na otázku, prečo má SNS v porovnaní so Smerom-SD výrazne vyššiu dôveryhodnosť ako preferencie, Hrabko odpovedal: „Dá sa to čítať aj tak, že Smeru dôverujú iba tí, ktorí ho volia. Možno SNS ako staronová politická strana, ale s novým vedením, pôsobí úplne inak ako SNS pod vedením Jána Slotu“.

V treťom prieskume sa respondenti vyjadrovali k otázke, ktoré strany považujú za systémové, respektíve štandardné. Až 68,1 percenta považuje za štandardný Smer-SD, 47,2 percenta SNS a 31,3 Most–Híd. Naopak, až 57,1 percenta Slovákov považuje podľa tohto prieskumu za nesystémovú stranu Sme rodina Borisa Kollára, 47,9 ĽS-NS Mariana Kotlebu a 14,1 OĽaNO-NOVA.

Podľa Hrabka si pod systémovosťou, respektíve štandardnosťou, predstavujú respondenti rôzne veci. Byť považovaný za systémovú stranu však podľa neho môže byť pre politický subjekt výhodné.

“Verejná debata je ovplyvnená dávnejšími vyjadreniami predsedu Smeru Roberta Fica, ktorý prišiel s rozdelením na štandardné a neštandardné strany. Pravdepodobne ľudia považujú za štandardné strany tie, ktoré majú členskú základňu a svoje štruktúry, ktoré pracujú aj v okresoch, nie je to len zhluk rodiny, známych, príbuzných,“ uzavrel Hrabko.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:35

Izraelské útoky sa v piatok zamerali na pozície sýrskej armády na juhu krajiny, uviedol šéf Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii Rámí Abdal Rahmán.

09:20

Veľvyslanectvo USA v Izraeli v piatok nariadilo zamestnancom a ich rodinným príslušníkom, aby obmedzili svoj pohyb v rámci krajiny. Reagovalo tak na správy amerických médií, že Izrael podnikol útok proti Iránu.

09:13

Veľvyslankyňa USA v Rusku Lynn Tracyová vo štvrtok navštívila väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého Moskva už viac než rok zadržiava pre obvinenia zo špionáže. Uviedla, že je v dobrej nálade.

09:06

Na juhozápade Ruska sa zrútil v piatok strategický bombardér Tupolev Tu-22M3.

K nehode prišlo ráno v Stavropoľskom kraji, pričom lietadlo sa podľa ruského ministerstva obrany zrútilo po dokončení bojovej misie počas návratu na domovské letisko.

08:52

Austrália v piatok svojim občanom odporučila, aby opustili Izrael pre vysokú hrozbu vojenskej odvety voči iránskemu útoku a teroristických útokov. Rovnaké varovanie vydala aj pre palestínske územia.

08:48

Spojené štáty dostali vopred oznámenie o izraelskom útoku na Irán. Operáciu však neschválili, ani sa na nej nepodieľali, citovali v piatok miestne médiá amerických predstaviteľov.

08:38

Ceny ropy v piatok ráno prudko vzrástli. Dôvodom je napätie na Blízkom východe. Iránske tlačové agentúry informovali totiž o niekoľkých výbuchoch po celej krajine po útokoch zo strany Izraela.

08:32

Palestínska samospráva vo štvrtok odsúdila Spojené štáty za vetovanie palestínskej žiadosti o plné členstvo v OSN a označila to za “agresiu”, ktorá tlačí Blízky východ k “priepasti”.

08:21

Škótska vláda vo štvrtok oznámila, že sa vzdala svojho cieľa znížiť emisie skleníkových plynov o 75 percent do roku 2030. Urobila tak po tom, čo ho poradný orgán britskej vlády — Výbor pre klimatickú zmenu (CCC) — nedávno označil za nedosiahnuteľný.

08:11

Fínska pravicová vláda vo štvrtok ohlásila niekoľko zmien imigračného zákona určených na jeho sprísnenie. Zmeny by priniesli nové procedúry na hraniciach a prísnejšie podmienky pre žiadateľov o azyl.

08:03

V Indii sa v piatok začali šesťtýždňové všeobecné voľby, v ktorých má hinduistický nacionalista a premiér Naréndra Módí takmer isté víťazstvo, keďže oslabená opozícia je zatlačená do úzadia. Na najväčšom hlasovaní na svete sa môže zúčastniť celkovo 968 miliónov ľudí.

07:54

Bojovníci džihádistickej organizácie Islamský štát (IS) vo štvrtok zabili 20 sýrskych vojakov a príslušníkov provládnych síl pri dvoch útokoch v Damaskom ovládaných oblastiach tejto vojnou zmietanej krajiny.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali