Hrabko: Bonapárty účel splnili, Ďuriš Nicholsonová v NR SR zlyhala

Hrabko: Bonapárty účel splnili, Ďuriš Nicholsonová v NR SR zlyhala

Bratislava 8. septembra 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR-Michal Svítok)

 

Dvanásť demonštrácií, ktoré OĽaNO/NOVA a SaS organizovali pred bytovým komplexom Bonaparte, splnilo svoj účel. „Hodnotil by som ich kladne. Nemyslím si, že by Igor Matovič alebo Richard Sulík očakávali, že kvôli týmto protestom odstúpi Robert Kaliňák, alebo dá Robert Fico návrh na jeho odvolanie,“ povedal pre TABLET.TV publicista Juraj Hrabko.

Na snímke zľava predseda SaS Richard Sulík a líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič
Na snímke zľava predseda SaS Richard Sulík a líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič

„Hodnotím to kladne preto, že tieto strany získali obrovskú skúsenosť s organizovaním mítingov počas letných prázdnin. Teraz nepozerám na to, či tam chodili tisíce, stovky alebo desiatky ľudí,“ vysvetlil. „Dôležité je, že to vyjadruje aj určitú občiansku angažovanosť. V budúcnosti sa ukáže, ako OĽaNO/NOVA a SaS dokážu zužitkovať kapitál nazbieraný počas týchto dvoch mesiacov v praxi, teda v parlamente,“ dodal.

Reklama

Na margo snahy občianskych aktivistov Aleny Krempaskej a Petra Weisenbachera vystúpiť na proteste s požiadavkou, aby organizácia akcií prešla z politickej platformy na občiansku, Hrabko poznamenal, že nikto nemá právo vystúpiť na mítingu bez súhlasu organizátora.

„Ak chce pani Krempaská, aby takéto mítingy organizovali občianski aktivisti, mala sa o to pokúsiť. Skúsenosti s tým má. Takže plače na nesprávnom hrobe. Ľahko sa hovorí, že by to mal robiť niekto iný, ak to nikto iný nerobí,“ povedal. Dodal, že podľa neho polícia zlyhala, keď na následných Bonapárty dôsledne neoddelila pôvodných demonštrantov od aktivistov Krempaskej, ktorí protestovali proti forme týchto demonštrácií. Fyzický útok na Krempaskú niekoľko hodín po poslednom proteste Hrabko odsúdil, prípadnú súvislosť s demonštráciou pred komplexom Bonaparte by však podľa neho najprv musela preukázať polícia.

Reklama

V spore medzi vedením parlamentu a podpredsedníčkou Národnej rady SR Luciou Ďuriš Nicholsonovou o tom, ako a kedy bude viesť schôdzu vzhľadom na nedávny pôrod dieťaťa, dal Hrabko za pravdu parlamentu.

„Hodnotím správanie Lucie Ďuriš Nicholsonovej ako hysterické, neadekvátne a dokonca aj neakceptovateľné. Uprednostnila, ak tomu máme veriť, funkciu podpredsedníčky parlamentu pred vlastným novonarodeným dieťaťom. Je to niečo, čo sa ešte nestalo,“ reagoval na jej vyjadrenia, podľa ktorých ju prísť do práce pár dní po pôrode dotlačil predseda NR SR Andrej Danko pod hrozbou straty funkcie.

„Ak si modelujem tú situáciu a jej argumenty, viete si predstaviť, že by na schôdzi NR SR vystúpil Andrej Danko a povedal: Vážené pani poslankyne, páni poslanci, dávam návrh na odvolanie podpredsedníčky parlamentu, lebo sa jej narodilo dieťa,“ poznamenal Hrabko.

Takýto scenár je podľa neho politicky veľmi ťažko predstaviteľný. Záujem podpredsedníčky Ďuriš Nicholsonovej pracovať krátko po pôrode podľa Hrabka dokazuje aj zverejnená mailová komunikácia.

„A pripadá mi to ako prepálený marketing aj zo strany SaS. Lebo je známe aj vyjadrenie Richarda Sulíka o Andrejovi Dankovi a nie je náhodou, lebo v politike nič nie je náhodné, že prišlo krátko pred tým,“ pripomenul vyjadrenie predsedu SaS, že Dankovi chýba úcta k ženám. Za najdôležitejší návrh tejto schôdze považuje Hrabko návrh novely rokovacieho poriadku.

Reklama

„Ak by bol schválený, znamenal by úplnú zmenu pomerov na Slovensku z hľadiska parlamentnej demokracie,“ povedal s tým, že návrh podľa neho nie je vyvážený a neprináša relevantné zlepšenia aj pre prácu parlamentnej menšiny. „Nezachytil som ani, že by mimovládne strany pripravovali pozmeňujúce návrhy. Napríklad, že by sa mimoriadna schôdza zvolaná tridsiatimi poslancami musela konať, nebolo by možné, aby parlament nesúhlasil s programom,“ poznamenal.

Najviac sa podľa Hrabka hovorí o časových limitoch na vystúpenia poslancov, ktoré by sa však nemali týkať vedenia parlamentu, členov vlády a prezidenta. „Ale je tam veľa ďalších nedorobkov,“ povedal.

„Aj Most–Híd prišiel ústami Gábora Gála s tým, že tento návrh nebude schválený tak, ako bol predložený,“ pripomenul, že aj jedna z vládnych strán uvažuje o pozmeňujúcich návrhoch. „Na argumentáciu, že tento návrh je v Európe akceptovateľný, že existuje viacero parlamentov, kde je krátený čas pre poslancov, sa dá oponovať tým, že ani jeden štát, ktorým sa argumentuje, nemá kauzu Bašternák. Nedá sa to porovnávať bezhlavo,“ dodal Hrabko.

Na otázku, či hodnotí návrh protischránkového zákona z dielne Lucie Žitňanskej ako posun vpred pri zavádzaní transparentnosti do výberových konaní alebo len ako formálny krok, odpovedal Hrabko opatrne. „Zatiaľ to nehodnotím ako formalitu, ale musíme si počkať, v akom definitívnom znení bude schválený. Vieme, že poslanci, keď chcú, vedia s návrhmi zákonov, aj vlastnej vlády, robiť divy. Koľkokrát už samotná vláda požiadala prezidenta, aby zákon vrátil do parlamentu, lebo sa z toho stalo niečo iné, ako do parlamentu prišlo,“ upozornil. Na druhej strane, návrh sa dá pozmeňujúcimi návrhmi aj vylepšiť a to je priestor aj pre aktivitu opozície. „Ani tento zákon nebude dokonalý, ale môže prispieť. Dá sa časom novelizovať. Ale je lepší ako súčasný stav a kto nechce podporiť toto, podporuje súčasný stav,“ zhrnul Hrabko.

Blížiaci sa bratislavský neformálny summit Rady Európskej únie považuje Hrabko za veľké pozitívum pre zviditeľnenie Slovenska, veľký posun v európskej politike však od neho neočakáva. „Bratislavský summit o ničom nerozhodne. Vždy je dobré, keď sa takéto stretnutie organizuje, teraz je dobré, že to bude Bratislava, ktorá bude ‘pupkom’ Európskej únie. Ale význam bude skôr politický ako reálny. Napriek tomu, že je dobré, že sa stretnú členovia vlád, ministri zahraničných vecí, nemyslím si, že prídu k nejakým záverom alebo odštartujú nejaký proces. Budú sa o to snažiť,“ uzavrel Hrabko.

Reklama

 

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

14:19

Veliteľ estónskych ozbrojených síl Martin Herem vo štvrtok vyzval na zdvojnásobenie výdavkov na obranu Estónska v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Podľa neho je to potrebné na vytvorenie dostatočných zásob munície na rýchle odrazenie prípadnej ruskej invázie.

14:11

Lotyšský minister zahraničných vecí Krišjanis Kariňš oznámil, že k 10. aprílu odstúpi z funkcie.

14:09

Grécku metropolu Atény zahalili oblaky hustého prachu zo Sahary, ktorý tam cez východnú časť Stredozemného mora privial vietor zo severnej Afriky. Negatívne účinky prachu ešte umocňuje nezvyčajne teplé počasie.

13:40

Federálna vláda USA poskytne pôžičku vo výške 1,5 miliardy dolárov na obnovenie prevádzky jadrovej elektrárne v štáte Michigan. Má ísť o prvý takýto reštart v dejinách USA.

13:40

Bulharská populistická strana Je taký národ (ITN) odmietla vo štvrtok sformovať novú vládu, čím otvorila cestu k vypísaniu predčasných parlamentných volieb.

13:39

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi susedných krajín Európskej únie (EÚ). V medzitýždňovom porovnaní ceny benzínu na Slovensku zaznamenali najvyšší percentuálny skok v strednej Európe v porovnaní so susednými Rakúskom, Českou republikou, Poľskom a Maďarskom. Upozornil na to analytik ČSOB Marek Gábriš v súvislosti s nárastom cien pohonných látok, o ktorom vo štvrtok informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

13:39

Tempo rastu peňažnej zásoby v eurozóne sa vo februári zrýchlilo, ako aj rast úverov súkromnému sektoru, ukázali nové údaje Európskej centrálnej banky (ECB).

13:38

Pre okresy Brezno, Snina a Veľký Krtíš vyhlási Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR dotačnú výzvu, z ktorej budú môcť spolu čerpať 1,1 milióna eur. Na tlačovej konferencii v Brezne to vo štvrtok povedal minister investícií Richard Raši (Hlas-SD).

13:38

Pobočky Slovenskej pošty budú počas veľkonočných sviatkov zatvorené na Veľký piatok (29. 3), Veľkonočnú nedeľu (31. 3.) aj Veľkonočný pondelok (1. 4.). V sobotu (30. 3.) budú pošty poskytovať svoje služby v štandardných otváracích hodinách. Vo štvrtok o tom informoval hovorca Slovenskej pošty Martin Guzi.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali