Homo sapiens žil ešte skôr, ako sme si mysleli – tvrdia vedci podľa nového objavu

Homo sapiens žil ešte skôr, ako sme si mysleli – tvrdia vedci podľa nového objavu

Marakéš 9. júna 2017 (HSP/Foto: TASR/AP-Christian Meyer via AP)

 

Archeológovia objavili kosti najmenej piatich ľudí počas ťažby barytu na pustom horskom území v marockom Džebel Irhoud asi 100 km západne od Marakéša, ktoré posúvajú existenciu Homo sapiens do ešte starších čias ako doteraz známa “kolíska ľudstva” vo východnej Afrike pred 200 000 rokmi

Ilustračné foto

Na Džebel Irhoud sa fosílne kosti našli už v rokoch 1961 a 1962 a spolu s kamennými nástrojmi boli pripisované neandertálskym ľuďom z doby pred iba 40 000 rokmi. No teraz rozbitím stropu starej vápencovej jaskyne sa popri ostrých nástrojoch z kameňa, veľkého množstva kostí z gazely a kusoch dreveného uhlia našli aj časť lebky, čeľuste, zuby a končatiny kostí troch dospelých, mladistvých a dieťaťa asi vo veku ôsmich rokov, pripisované inému vývojovému druhu Homo sapiens.

Reklama

Pri nájdení pozostatkov sa vedelo, že sú staré, ale že zub a kamenné nástroje majú asi 300 000 rokov, to sa nečakalo, ako vraví Jean-Jacques Hublin, vedúci vedeckého tímu Inštitútu Maxa Plancka pre evolučnú antropológiu v Lipsku.

Vedci dlhý čas považovali východnú Afriku za miesto zrodu súčasného človeka. Doteraz najstaršie známe pozostatky spred 195 000 rokov boli nájdené v etiópskom Omo Kibish, kým sa nenašli staršie v Džebel Irhoud.

Reklama

V prvom z dvoch článkov publikovaných v časopise Nature výskumníci opisujú, ako porovnávajú čerstvo vykopané fosílie s novodobými ľuďmi, neandertálcami a aj s dávnymi ľudskými príbuznými spred 1,8 miliónov rokov. Spodná čeľusť bola podobná modernému Homo sapiens, ale oveľa väčšia. Najvýraznejším rozdielom bol tvar lebečnej časti, ktorá bola viac pretiahnutá ako u dnešného človeka.

Podľa Hublina sa moderný mozog vyvinul pri Homo sapiens a nebol zdedený od predchodcov. “Vzorka tváre, ktorú sme našli, je tvárou niekoho, koho by ste mohli pokojne stretnúť v londýnskom metre,” úsmevne poznamenal.

Analýza nástrojov z kameňa ukazuje, že kamene pochádzajú z oblasti 50 km južne od Džebel Irhoud. “Nástroje, ktoré priniesli so sebou, boli nanovo ozdobené a znovu zrezané. Neprodukovali na mieste nové nástroje. Možno to oblasť, kde prišli robiť niečo konkrétne. Myslíme si, že lovili gazely, je tam veľa gazelových kostí a veľa ohnísk.”

“Toto nám dáva úplne iný obraz o vývoji nášho druhu, ktorý ide oveľa ďalej v čase, ale aj samotný proces vývoja sa líši od toho, čo sme si mysleli. Zdá sa, že náš druh už bol prítomný pravdepodobne po celej Afrike pred 300 000 rokmi. Keby tu bola Rajská záhrada, mala by veľkosť kontinentu,” konštatuje Hublin.

No uznáva, že je príliš málo fosílií, aby zistili, či sa títo moderní ľudia pred 300 000 rokmi rozšírili do všetkých kútov Afriky. Na takéto konštatovania si treba počkať.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:04

Peking odmietol a odsúdil tvrdenia Spojených štátov, že Čína podporuje vojnu rozpútanú Ruskom na Ukrajine tým, že Moskve poskytuje veľké množstvo strojov, mikroelektroniky či technológií do dronov a riadených striel, vďaka čomu Rusko môže navyšovať svoju zbrojnú výrobu.

12:00

Ukrajinský Národný protikorupčný úrad podozrieva ministra poľnohospodárstva Mykolu Solského z nezákonného nadobudnutia štátnej pôdy v rokoch 2017 až 2021. 

11:58

Chorvátsky premiér Andrej Plenkovič po zasadnutí predsedníctva a národného výboru svojej strany Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) vyjadril spokojnosť s výsledkami parlamentných volieb zo 17. apríla. Uviedol, že jeho strana zostaví vládnu koalíciu.

11:57

Pri pokuse dostať sa z Francúzska do Británie zahynulo v Lamanšskom prielive najmenej päť ilegálnych migrantov. Medzi obeťami je aj štvorročné dieťa.

11:13

Francúzsky súd vydal rozsudok, ktorým podmienečne odsúdil 61-ročného muža pôvodom z Iránu na desať mesiacov vo väzení za to, že minulý týždeň vstúpil na iránskeho konzulát v Paríži s napodobeninami granátov.

11:11

Peruánska psychologička, ktorá trpela nevyliečiteľnou chorobou a bola niekoľko rokov pripútaná na lôžko, podstúpila eutanáziu a stala sa tak prvým človekom v Peru, ktorý získal a uplatnil právo zomrieť s lekárskou pomocou.

11:10

Rada Európy a Organizácia spojených národov vyzvali Britániu, aby prehodnotila plány na deportácie žiadateľov o azyl do Rwandy, ktoré sa po schválení britským parlamentom pretavia do zákona. Rwanda schválenie naopak privítala.

11:05

Čečenskému vodcovi Ramzanovi Kadyrovovi, ktorý je známy svojimi blízkymi vzťahmi s Kremľom, údajne diagnostikovali nevyliečiteľnú chorobu – nekrózu pankreasu. S odvolaním sa na ruský exilový denník Novaja gazeta Európa o tom  informovala agentúra DPA.

10:07

 Hlavná opozičná strana v Indii obviňuje premiéra Naréndru Módího z nenávistného prejavu voči moslimom po tom, čo ich nazval “špiónmi” a použil tak doposiaľ najostrejší slovník v súvislosti s touto náboženskou menšinou v krajine.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali