HOKEJOVÁ PAHREBA. „Tak im treba“ alebo netreba nadávať a plakať nad rozliatym mliekom?

HOKEJOVÁ PAHREBA. „Tak im treba“ alebo netreba nadávať a plakať nad rozliatym mliekom?

Bratislava, 22. mája 2016 (HSP/Foto: TASR)

 

Slovenskí hokejisti po kolísavých výkonoch obsadili na 80. majstrovstvách sveta v Rusku 9. miesto. Tretí rok po sebe sa nedostali do štvrťfinálových bojov. Mnohí experti, slovenská „kuchyňa a krčma“ sú naladení dosť kriticky…

Hokejova Pahreba

Reklama

Ahoj, Jožo. Ty ale vyzeráš! Vykladal si celú noc uhlie? Čo je s tebou?

No čo také? Naši hokejisti vypadli. Tak som sa tešil na tieto majstrovstvá, myslel som si, že dopadneme lepšie, ako v ostatných dvoch rokoch – a vidíš, ako sa to skončilo.

Reklama

 

Nuž, to sa dalo očakávať. Výhra v predĺžení nad Američanmi nestačila, do štvrťfinále sme sa nedostali. Príliš neskoro sme sa zobudili. A aj v predošlých zápasoch sme sa príliš nevyznamenali. Prehrali sme aj so slabšími súpermi. Všetko je logicky.

Prečo je logicky? Stačil jeden gól s tými istými Američanmi a hrali by sme štvrťfinále proti bratom Čechom. Alebo nemuseli sme pustiť aspoň zápasy s Nemcami alebo Bielorusmi.

 

Nuž, je to všetko z oblasti vedeckej fantastiky: čo by bolo, keby… Teraz už nič nezmeníš, treba bolo riešiť to skôr. Realita je taká, aká je. Vlastne som to všetko predvídal.

Reklama

Čo si – podtatranský Nostradamus? On to predvídal! Keby nebolo toľko somarín a komplikácií, mali by sme oveľa silnejšie a pripravenejšie mužstvo. A určite by to dopadlo lepšie. Len si spomeň. Nový tréner Zdeno Cíger od začiatku toho mal až vyše hlavy. Na prvých dvoch medzinárodných podujatiach nemohol počítať so štrajkujúcimi hráčmi. Jasné, že to veľmi negatívne ovplyvnilo prípravu mužstva. Pohoda bola fuč.

 

Veď som ti to hovoril ešte v decembri, keď sa štrajk hokejistov skončil podpísaním verejného záväzku a prísľubom zvolania mimoriadneho kongresu. Akože sa dohodli, ale smrad po všetkých týchto sr…..ách medzi mantinelmi zostal… Cíger sa nemohol spoliehať na mnohých vedúcich hráčov, musel omladiť káder a tvoriť hudbu za pochodu – a so slabším orchestrom. Tak potom čo by sme chceli? Dopadlo to tak, ako malo. To sa dalo očakávať. S týmto ansámblom by si chcel vyhrať majstrovstvá sveta?

Možno by sme sa nestali majstrami, ale aspoň o medaily sme mohli bojovať.

 

Reklama

S týmto mužstvom? Buď realista. Chýbali nám viacerí skúsení hráči z rôznych dôvodov.

Ale veď nielen nám chýbali – aj Kanaďanom, Rusom, Čechom, Švédom, Fínom a pod.

 

Lenže mnohí majú oveľa širšiu základňu a predsa dokázali naškriabať pár desiatok silnejších hráčov – ale u nás nemáme taký veľký výber. Je to smutná realita. Pozri si reakcie odborníkov, skutočných expertov. Čo povedal napríklad Július Šupler? Zdôraznil, že je to reálny obraz slovenského hokeja a len Cíger za to nemôže. Povedal, že roztrieštenosť škodí, treba spoločne napnúť sily a začať od náročnosti v tréningovom procese. Skrátka zasa všetko musíme začínať od začiatku.

Ale nie od samotného začiatku – nepreháňaj to. Jasné, že treba zmeniť veľa vecí v našom hokeji. Veď aj samotný Cíger to uznal, keď povedal, že naši chlapci predviedli kolektívny a bojovný výkon, ale to nestačilo, pretože chýbali skúsenosti. Nevzdali to a bili sa o štvrťfinále až do konca. Máme mladý tím a mnohé zápasy sme nezvládli kvôli neskúsenosti a zbytočným  chybám. Aj tréner povedal, že treba sa z chýb na turnaji poučiť a ísť ďalej. Čo sa dá robiť?

 

Cíger mal viac počúvať skúsených hráčov a nehrať sa na jediného odborníka. Sám prednedávnom bol hráčom, nie je ešte skúsený tréner. Čo povedal Dominik Graňák? “Cieľ, ktorý sme si dali, sme nesplnili. Ušli nám zápasy predtým, najmä duel s Bieloruskom a tam sme si to prehrali. Každý má nárok na svoj názor a hodnotiť turnaj po svojom. Turnaj bol dlhý, odohrali sme sedem zápasov. Treba povedať, že väčšina výkonov nebola podľa našich predstáv.” Čo k tomu dodať? Inak to dopadnúť nemohlo.

Ale prečo nie? Ozaj chýbalo tak malo. Viac razy naši ukázali, že hokej hrať vedia, snažili sa, bojovali a užívali si atmosféru zápasov. Trochu to nezvládli. To sa každému stane. Predsa až  osmička hráčov si v Rusku odkrútila premiérový štart na majstrovstvách sveta. Andrej Sekera to správne povedal: „Bolo to o skúsenosti, veľa chalanov pred tým neodohralo takýto turnaj. Zistili, o čom to na majstrovstvách sveta je, že sa tu korčuľuje každý zápas a nemôže sa ani jeden vypustiť, lebo hrozí strata bodov. Bola to pre nich dobrá skúsenosť, stretli sa na ľade s najlepšími hráčmi sveta, porovnali sa. Mohol by to byť pre nich hnací prostriedok do ďalšej kariéry.“ Má pravdu. Žiadna tragédia – o rok zasa budú majstrovstva sveta.

 

A zasa tak dopadneme, ako teraz? Veď neoponujem, vo mnohom máš pravdu. Neskúsenosť, príliš silný tlak verejnosti a s tým spojený stres – to sú hlavné dôvody, prečo sme nedosiahli vytýčený cieľ. Piata priečka v základnej skupine – je to realita. Je trochu krutá, ale je to skutočný stav nášho hokeja v súčasnosti. Čo by si chcel?

Reklama

Pozri sa, máme nové mladé mužstvo. Chlapci sa učia na vlastných chybách. Jasné, že mnohí nezvládli obrovský psychický tlak. Samozrejme, že nás mrzí, že zasa musíme čakať celý rok. Taký je život. Ale neberme to, ako pohromu, katastrofu, netreba objednávať smútočné vence a pochmúrnu hudbu. Preto sa mi nepáči reakcia mnohých expertov a fanúšikov.

 

Reakcia bola primeraná výsledkom našich hokejistov. Čo sa čuduješ?

Ale mnohí to až príliš preháňali. Pozerali sme s kamarátmi ten nešťastný zápas s Američanmi v krčme. A vieš, čo viacerí povedali ešte pred koncom, keď naši nezvíťazili v riadnom hracom čase a bolo jasné, že už vypadli? Mnohí povedali: „Tak im treba!“ Čo je to za prístup? Chlapci prehrali, ale snažili sa, bojovali – to je fakt. Nevyšlo to. Tak teraz všetci budú na nich pľuvať, nadávať a ohovárať? To je objektivita, to je spravodlivé?

 

Reklama

Je to bežná reakcia fanúšikov, keď ich mužstvo prehralo. Čo sa čuduješ?

Nebola to celkom bežná reakcia… Bordel – chaos v súvislosti s reprezentáciou bol pred majstrovstvami. Po majstrovstvách je to zasa to isté. A ešte navyše obrovská vlna nenávisti a nadávok – ako v radoch expertov, tak aj fanúšikov na sociálnych sieťach. To, že naši chlapci nespravili zázrak? To im vyčítajú? Naši mládežníci to nie sú hráči, ktorí hrajú v špičkovej lige, v top kluboch. Koľko z nich má odohraných podobných ťažkých zápasov? Koľko z nich štartovalo na takýchto dôležitých medzinárodných turnajoch? A koľko hnevu, nenávisti, kritiky a intríg sa šíri okolo nich. Prečo? Je to hnusne. A potom aj tí chalani hrali pod obrovským stresom a tlakom. Určite sa to odzrkadlilo na ich výkonoch.

 

Jednoducho treba viac poslúchať skutočných odborníkov. Zaujal ma napríklad pohľad Žigmunda Pálffyho. Uznal, že nie je prekvapený tým, že Slovensko chýba v play-off. Povedal, že výkonnostný problém nevyskočil zo dňa na deň, ale je dlhodobého charakteru. Pripomenul, že sme neboli vo štvrťfinále vlani, ani predvlani. Taká je realita. Zaspali sme hokejovú dobu. Od Halifaxu 2008 sme boli vo štvrťfinále len dva razy – tak čo sa čudujeme? Správne povedal, že chýba nám generácia hráčov, ktorí by v zrelom veku znova mohli konkurovať svetovej elite. Problémom je, že naši mladí chalani nie sú lídrami vo svojich kluboch a preto ťažko môžu zobrať zodpovednosť na svoje plecia v reprezentácii. Obáva sa, že nič sa nezmení ani po voľbe nového prezidenta hokejového zväzu. Predpovedá, že kým príde do tímu Slovenska nová generácia, to ešte pár rokov potrvá. Podľa mňa, je to tak. Takže dopadlo to podľa očakávania.

Pozri sa. Vždy treba hodnotiť všetko objektívne – aj keď sme prehrali, a aj keby sme vyhrali. Stačila jedna presnejšia strela v zápase s Američanmi, postačilo by, keby puk aspoň raz sa od tyčky neodrazil von, ale do bránky – a naši by postúpili. A potom viacerí, ktorí ich polievajú špinou, by ich nosili na rukách, ako národných hrdinov? Ale čo by to zmenilo na celej veci, že celý náš hokej treba budovať a zlepšovať a meniť veľa vecí? Vždy všetko treba hodnotiť triezvo, spravodlivo a čestne. A u nás buď nosia na rukách alebo opľúvajú – inak to nevieme?

Reklama

 

Brate, je to šport. Je to reakcia fanúšikov. Presne tak je to aj v politike. Tak to chodí.

Ale je to zle. Hnevá ma, že viacerých našich odborníkov, „kuchyňu a krčmu“ hádže od mantinelu k mantinelu. Je to čistý amaterizmus. Chýba v tom objektivita a profesionalita. Takže hodnotenie typu „Tak im treba“ je to veľmi zlá a nespravodlivá reakcia. Môžeme smútiť, môžeme plakať alebo sa opiť, ale želať svojim to najhoršie – je to nesprávne. Veci sú také, aké sú a treba z toho vychádzať. Treba makať a nerobiť paniku a zbytočne nadávať. To nikdy nepomáhalo. Musíme sa poučiť z chýb a hlavne zmeniť celý systém prípravy hráčov a práce s reprezentáciou. Robia to všetci v ťažkých časoch. Musíme to robiť aj my. To je celé.

 

Čo sa budeme vadiť? Nech si nad tým lámu hlavu odborníci. Stalo sa, čo sa stalo. Ani naši bratia Česi nedopadli oveľa lepšie. Počkáme si na budúce majstrovstvá.

Možno to už bude lepšie. Pozrieme si dnes boje o medaily. Škoda, že to budú riešiť bez nás. Ale, ako hovoríš, možno nabudúce? Netreba nadávať, plakať nad rozliatym mliekom, ale musíme ísť ďalej. Nič nové nepoviem: treba iba makať, makať a makať. Inak sa nedá…

 

Reklama

Eugen Rusnák

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:25

Stredo-pravicová Chorvátska demokratická únia (HDZ) premiéra Andreja Plenkoviča sa podľa exit pollu zrejme stala víťazom stredajších parlamentných volieb. V 151-člennom parlamente by mala podľa prieskumu 58 mandátov. Na druhom mieste skončila so 44 mandátmi stredo-ľavicová koalícia Rieky spravodlivosti, ktorú vedie Sociálnodemokratická strana prezidenta Zorana Milanoviča. Správu priniesla agentúra HINA.

Parlamentné voľby v Chorvátsku
Na snímke voliči volia vo volebnej miestnosti v Záhrebe počas parlamentných volieb v Chorvátsku v stredu 17. apríla 2024
Včera 20:24

Snemovňa reprezentantov Kongresu USA bude v sobotu hlasovať o vojenskej pomoci pre Ukrajinu, Izrael a Taiwan. V stredu to oznámil predseda snemovne Mike Johnson. Informovala o tom agentúra AFP.

Včera 20:23

Ceny ropy klesli v stredu o takmer 3 %, pričom cena ropy Brent skĺzla pod 87,50 USD za barel (159 litrov). Výrazne sa pod to podpísali najnovšie informácie o prudkom zvýšení ropných zásob v USA, ako aj slabšie ekonomické údaje z Číny, než sa čakalo. Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.

Včera 20:22

Zásoby ropy v Spojených štátoch pokračovali v minulom týždni vo výraznom raste, pričom rozsah rastu prekonal odhady zhruba dvojnásobne. Výsledkom je objem zásob, ktorý je pre súčasné obdobie roka takmer už na úrovni 5-ročného priemeru. Informoval o tom portál RTTNews.

Včera 20:19

Írska nízkonákladová letecká spoločnosť Ryanair očakáva, že do polovice júla dostane od americkej spoločnosti Boeing 40 lietadiel. Povedal to v stredu šéf aerolínií Michael O’Leary, ktorého citovala agentúra Reuters.

Včera 20:10

Vo finále Slovnaft Cupu sa stretnú futbalisti dvojnásobného obhajcu trofeje FC Spartak Trnava a MFK Ružomberok.

Trnavčania zvládli stredajšiu semifinálovú odvetu, keď po domácom víťazstve 1:0 remizovali na ihrisku FK Železiarne Podbrezová 0:0 a v stredu 1. mája o 15.00 h v Košiciach sa pokúsia získať domáci pohár tretíkrát za sebou.

Včera 19:57

Slovenskí hokejoví reprezentanti do 20 rokov otvorili domáci Turnaj piatich krajín v Poprade prehrou. V stredajšom prvom zo štyroch zápasov na podujatí podľahli českým rovesníkom vysoko 2:7. Oba góly Slovenska zaznamenal útočník Lukáš Klečka.

Včera 19:08

Švédsky parlament schválil v stredu návrh zákona, ktorým sa zníži vek potrebný na tzv. právnu zmenu pohlavia, a to z 18 na 16 rokov. Informovala agentúra AP.

Osoby mladšie ako 18 rokov budú na zmenu pohlavia naďalej potrebovať súhlas svojho zákonného zástupcu, ošetrujúceho lekára, aj príslušného zdravotného úradu.

Nebude sa však už vyžadovať, aby mali stanovenú diagnózu tzv. rodovej dysfórie, čím sa lekársky označuje nesúlad medzi skutočným pohlavím a pociťovanou rodovou identitou človeka.

Včera 19:06

Talianska premiérka Giorgia Meloniová v stredu navštívila Tunisko a stretla sa s tamojšími predstaviteľmi, s ktorými diskutovala o “novom prístupe” k nelegálnej migrácii aj o ekonomickej spolupráci s Tunisom. Informovala agentúra AFP.

Meloniová sa v Tunise stretla s tamojším prezidentom Kaísom Saídom, ktorý v utorok po schôdzke s národno-bezpečnostným tímom prisľúbil, že Tunisko nebude centrom ani miestom pre odchod migrantov zo subsaharskej Afriky.

Talianska premiérka Giorgia Meloniová na návšteve Tuniska
Na snímke talianska premiérka Giorgia Meloniová a tuniský prezident Kajs Saíd počas stretnutia v Tunise
Včera 18:57

Najväčší odborový zväz v Grécku, Všeobecná konfederácia gréckych pracujúcich (GSEE), zorganizoval na stredu rozsiahle štrajky. Trajekty nepremávali, verejná doprava bola narušená a niektoré štátne nemocnice v Aténach i v iných mestách fungovali iba s núdzovým počtom personálu. Informovala o tom agentúra AP.

Na čele štrajkov stojí GSEE a jej cieľom je návrat k právam na kolektívne vyjednávanie, ktoré boli zrušené pred viac ako desiatimi rokmi počas vážnej finančnej krízy.

Včera 18:29

Zasadnutie Rady NATO – Ukrajina, o ktoré požiadal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, sa uskutoční v piatok. Zelenskyj by mal rokovať s ministrami obrany členských krajín Aliancie, oznámil v stredu jej generálny tajomník Jens Stoltenberg.

Včera 18:28

Zemetrasenie s magnitúdou 6,4 zasiahlo v stredu večer miestneho času západ Japonska. Varovanie pred prívalovými vlnami cunami však vydané nebolo, informovala televízia NHK World.

Včera 18:25

Predsedníčkou ruského najvyššieho súdu sa v stredu stala spolužiačka ruského prezidenta Vladimira Putina z vysokej školy, 70-ročná Irina Podnosovová. Informovala o tom agentúra DPA.

Kritici ruského prezidenta sa dlhodobo sťažujú na rodinkárstvo či časté zvýhodňovanie známych v rôznych funkciách, ktoré podľa nich šéf Kremľa využíva na udržanie svojej moci.

Vladimir Putin
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke goticko-renesančný kaštieľ v Šimonovanoch, niekdajšej samostatnej obci a dnes časti Partizánskeho, patrí k najstarším svojho druhu na Slovensku

Autor: FOTO TASR-Radovan Stoklasa

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali