Hnacím motorom svetového rozvoja sa stáva Ázia

Hnacím motorom svetového rozvoja sa stáva Ázia

Svet 27. septembra 2016 (HSP/sputnik/Foto:TASR/AP-Eugene Hoshiko)

 

Jeden z popredných dodávateľov poisťovacích a finančných služieb vo svete, ktorý obsluhuje asi 85 miliónov klientov v asi 70 krajinách sveta – spoločnosť Allianz uverejnila 21. septembra výsledky globálneho výskumu blahobytu obyvateľov zemegule

Podľa výskumu zostáva jediným dynamicky sa rozvíjajúcim regiónom sveta Ázia (bez Japonska). A náskok Ázie pred ostatným svetom sa stále zvyšuje. Globálna úroveň nerovnosti sa vo svete znižuje, vo väčšine vyspelých krajín sa však bohatstvo rozdeľuje hlavne v prospech tých, ktorí sú na vrchole pyramídy.

Reklama
Ilustračné foto
Ilustračné foto

Výsledky výskumu svedčia o tom, že tie dobré časy pre mnohé krajiny, mimo iného aj pre Európu, pominuli: v roku 2015 sa zvýšili svetové finančné aktíva o 4,9 %, čo len o niečo málo presahuje tempo rastu ekonomiky. V priebehu troch predchádzajúcich rokov rástli finančné aktíva dvakrát rýchlejšie. Niet divu, že zníženie tempa rastu finančných aktív sa dotklo v najväčšej miere Európy, Ameriky a Japonska. Dokonca v takých rastúcich regiónoch, ako je Latinská Amerika a Východná Európa, predstavoval priemerný rast len ​​polovicu zaznamenaného rastu v Ázii. Časy, kedy tieto regióny boli schopné konkurovať Ázii, dávno pominuli.

Celková hrubá hodnota finančných aktív obyvateľstva sveta predstavovala 155 triliónov eur. Na Áziu (bez Japonska) pripadalo v roku 2015 18,8% svetových finančných aktív, čo znamená nielen trojnásobné zvýšenie tohto ukazovateľa od roku 2000, ale aj značné prevýšenie analogického ukazovateľa pre Eurozónu (14,2%).

Reklama

Slovinsko a Česká republika sú na 26. a 27. mieste. Na prvých miestach sú Švajčiarsko, USA, škandinávske krajiny a tiež ázijské krajiny.

V posledných rokoch vznikla na globálnej úrovni skutočná stredná trieda. A to je jedna z najdôležitejších udalostí pre svetovú ekonomiku.

V súčasnej dobe je hnacím motorom tohto procesu hlavne Čína. Stredná trieda sa zmenšuje a prispieva stále menším prínosom k všeobecnému blahobytu hlavne v krajinách postihnutých krízou Eurozóny (Taliansko, Írsko a Grécko), a tiež v krajinách s vyspelou ekonomikou (USA, Japonsko a Veľká Británia). Na druhej strane, vo viac ako polovici preskúmaných krajín sa blahobyt strednej triedy zvýšil. Pritom rozdelenie bohatstva vnútri strednej triedy sa stáva rovnomernejším. Medzi také krajiny je možno zaradiť napríklad Poľsko, aj keď zmeny tam nie sú veľmi viditeľné. Celkovo vzaté sa stáva rozvrstvenie tried vo svete stále väčšie, a rozdelenie bohatstva sa predsa nedá označiť za rovnomerné. Žiadne zmeny sa však nedotkli tých najbohatších obyvateľov zemegule, ktorých blahobyt sa neustále zvyšuje.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:58

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan opäť naznačil, že by chcel byť novým sprostredkovateľom v konflikte medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas. Palestínčanov zároveň vyzval, aby sa zjednotili. Jeho prezidentský úrad to uviedol po niekoľkohodinových rozhovoroch s vodcom Hamasu Ismáílom Haníjom v Istanbule.

Zelenskyj v Turecku
Na snímke turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
17:33

Palestínska samospráva prehodnotí svoje bilaterálne vzťahy so Spojenými štátmi po tom, ako USA v Bezpečnostnej rade vetovali plné členstvo Palestíny vo svetovej organizácii. Uviedol to palestínsky prezident Mahmúd Abbás.

17:12

 Dánske letisko Billund evakuovali v dôsledku vyhrážky bombou. Polícia vyzvala verejnosť, aby sa k letisku nepribližovala.

17:07

16:59
Hlavný veliteľ ruského námorníctva admirál Alexander Mojsejev pricestoval s delegáciou do Číny, kde sa zúčastní na 19. námornom sympóziu v západnom Tichomorí, informoval odbor informácií a masovej komunikácie ruského ministerstva obrany.
16:41

Úrady v ruskej Kurganskej oblasti nariadili evakuácie v niekoľkých okresoch pre stúpajúce hladiny riek.

16:33

Na väčšine Slovenska hrozí počas najbližšej noci a nedeľňajšieho skorého rána mráz, ktorý môže poškodiť vegetáciu nižšieho vzrastu. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav vo vydanej výstrahe prvého stupňa.

16:15

V Rafahu na juhu Pásma Gazy zabila izraelská armáda počas nočných útokov deväť členov palestínskej rodiny, informoval tamojší úrad civilnej ochrany.

15:30

Izraelské bezpečnostné sily zabili počas útoku v okolí utečeneckého tábora Núr Šams na palestínskom západnom brehu Jordánu desať militantov, informovala izraelská armáda.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali