Havlíček varuje: Zvýšenie minimálnej mzdy je klamstvo pre najhoršie platených, tí o zamestnanie prídu ako prví

Havlíček varuje: Zvýšenie minimálnej mzdy je klamstvo pre najhoršie platených, tí o zamestnanie prídu ako prví

Praha 23. august 2017 (HSP/echo24/Foto:Pexels)

 

Zvýšenie minimálnej mzdy je pracovno-spoločenské klamstvo, sociálne inžinierstvo a medvedia služba, ktorá sa zameriava na menej ako 3 percentá zamestnancov, ktorí dostávajú minimálnu mzdu, tvrdí Čech Karel Havlíček, predseda predstavenstva Asociácie malých a stredných podnikateľov a živnostníkov v Českej republike v rozhovore pre denník Echo24. Podľa neho budú zamestnanci, ktorí vďaka novému vládnemu rozhodnutiu dostanú “niekoľko stoviek korún navyše”, prídu o miesto v prípade krízy ako prví

Ilustračné foto

„Zvýšenie minimálnej mzdy je neprimerané a nevedie k ničomu dobrému. Je to druh odborársko-spoločenského klamstva, ktoré krátko uspokojí, ale dlhodobo nič nerieši,“ vysvetľuje Havlíček a dodáva, že zvýšenie minimálnej mzdy je medvedia služba. „Poukazuje na základné profesie, ktoré tým, samozrejme, z dlhodobého hľadiska nebudú uspokojené. Dotýka sa najzraniteľnejších skupín pracovníkov, ktorí ako prví prídu o zamestnanie v čase akéhokoľvek poklesu alebo krízy. Bohužiaľ, nebude existovať žiadna iná cesta, pretože toto minimum bude pevne definované a nebude môcť podliezť určitú úroveň.“ Podľa Havlíčka 2-3% pracovníkov, ktorí dostávajú minimálnu mzdu, dnes možno tlieskajú, ale v konečnom dôsledku na to doplatia nielen oni, ale aj väčšina ostatných pracovníkov, ktorí budú mať problémy s prebiehajúcim rastom miezd.

Reklama

Vyššia minimálna mzda automaticky zvýši tzv. zaručenú mzdu. „Takže spoločnosti, ktoré majú viac pracovníkov s minimálnou mzdou a hlavne so zaručenou mzdou, budú do určitej miery v kliešťach, pretože im štát týmto sociálnym inžinierstvom diktuje, ako majú platiť. Spoločnosti však nemôžu zamestnancom prideliť oveľa viac peňazí, takže nebudú môcť pridať tam, kde by za normálnych okolností mzdy zvyšovali. Takže mnoho vedúcich pracovníkov, ktorí správne očakávajú spravodlivé zvýšenie miezd, nebude uspokojených. Toto je neprijateľné sociálne inžinierstvo. Dnes to môžeme urobiť, pretože hospodárstvo rastie. Ale v čase, keď dôjde ku kríze alebo k väčšiemu zlyhaniu trhu, tak to padne na spoločnosť a táto skupina zamestnancov bude musieť odísť, pretože náklady na ich prácu budú vyššie ako ich skutočná výkonnosť,“ vysvetľuje Havlíček.

Na otázku, či má minimálna mzda nejaký význam, Havlíček odpovedal: „Ekonomické diskusie prebiehajú už celé desaťročia. Myslím, že keď už je stanovená, nemá cenu ju opúšťať. Má to nejaký význam, ale musíme s ňou zaobchádzať veľmi citlivo a nesmie sa stať populistickým nástrojom – a to je pre nás typické. Ak by minimálna mzda mala preddefinovaný vzorec, od ktorého by sa odrážala, neexistovali by žiadne hysterické a emocionálne diskusie, v rámci ktorých by všetci obhajovali svoje záujmy namiesto toho, aby sa pozreli na všetky dôsledky. Musíte len stanoviť jasné pravidlá, ako sa bude meniť.“

Reklama

Zaujímavá je aj myšlienka, že by minimálna mzda mala vychádzať z ekonomických a demografických údajov jednotlivých krajov. Z toho teda vyplýva, že minimálna mzda by mala byť rôzna v rôznych častiach krajiny. „Celá diskusia o minimálnej mzde má zaujímavý podtext – obraňujeme jej výšku, ale nehovoríme o jej vplyve v jednotlivých regiónoch, mestách a obciach. Samozrejme, je to úplne iné v Prahe, v Ústeckom a v moravsko-slezskom regióne (podobná situácia je pri porovnaní Bratislavy a miest na východe Slovenska – pozn. red.). Tam je percento ľudí, ktorí ju užívajú, neúmerne vyššie a ich množstvo mení trh práce úplne inak.“

„Určité ekonomiky, ako napríklad Spojené štáty, hoci ich nedávam príkladom, pretože majú inak štruktúrovanú ekonomiku, majú odlišnú minimálnu mzdu,“ pokračuje Havlíček a dodáva, že je to podľa neho spravodlivé a veľmi fér. „Jednoducho, každý vie, že minimálna mzda v New Yorku musí byť iná ako v Ohiu. Keby bol tento kľúč v budúcnosti nájdený, mohol by zohrávať oveľa väčšiu úlohu. V našej krajine je vidiek z hospodárskeho a sociálneho hľadiska veľmi dôležitý. Vezmime si, že v obciach do troch tisíc obyvateľov žije tretina obyvateľstva a 27 % obyvateľstva žije v obciach s počtom obyvateľov do 2000. A ak budem pokračovať, u nás je približne 5500 obcí a z toho asi 2500 sú obce s takzvanými nízkym rozvinutím. A momentálne je pre zamestnávateľov v nich každá stovka veľmi dôležitá. To znamená, že ak existujú ľudia pracujúci na poľnohospodárkach družstvách alebo v niektorých odvetviach s nízkym príjmom a najmä v skupinách s tzv. zaručenou mzdou, môže to spôsobiť skutočne veľké problémy. Spravodlivý a férový spôsob, ako zvýšiť mzdy, je znížiť odvody zamestnancov, nie zvýšiť minimálnu mzdu,“ uzavrel tému Havlíček.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:00

Pri izraelskom útoku v sýrskej provincii Aleppo zahynulo najmenej 42 ľudí vrátane šiestich militantov z libanonského hnutia Hizballáh, uviedlo v piatok Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii.

Podľa sýrskej agentúry SANA došlo k útoku približne o 01.45 h miestneho času.

10:37

Daňové licencie, ktoré od budúceho roka prinesú minimálne zdanenie firiem bez ohľadu na ich hospodársky výsledok, ovplyvnia viac než 43 % slovenských spoločností. Komplikácie vzniknú predovšetkým malým a neaktívnym firmám. Ich majitelia by si preto mali zvážiť, ako ďalej postupovať, upozornil zakladateľ účtovno-poradenskej spoločnosti Bonitax Patrik Kasáš.

Daňové licencie majú byť podľa odborníka pákou na právnické osoby, ktoré sa daňovej povinnosti doteraz vyhýbali. Zasiahnu však aj podnikateľov, ktorí majú neaktívne spoločnosti.

09:48

Čím vyšší príjem a úroveň vzdelania, tým ochotnejší sú ľudia presťahovať sa za prácou do zahraničia. Urobilo by tak 22 % ľudí, pričom 69 % takúto možnosť odmieta. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Alma Career, ktorý sa uskutočnil na viac ako 76.000 respondentoch z 13 krajín.

V strednej Európe, na Balkáne a v regiónoch Pobaltia a Fínska je vyhliadka na lepší plat najpresvedčivejším dôvodom na zváženie zamestnania v zahraničí. Ako kľúčový motivačný faktor ju uviedlo približne 60 percent respondentov.

09:05

Srbský tenista Novak Djokovič stále nevie, kto bude jeho nový tréner. Prvý muž svetového rebríčka ukončil v stredu spoluprácu s Goranom Ivaniševičom, ktorý nahradil na prelome rokov 2021 a 2022 Slováka Mariána Vajdu.

Djokovič ukončil spoluprácu s Ivaniševičom
Na snímke z januára 2023 srbský tenista Novak Djokovič (vľavo) a jeho vtedajší tréner Goran Ivaniševič počas tréningu pred grandslamovým turnajom Australian Open v Melbourne
08:51

Nasadením pozemných jednotiek členského štátu NATO na Ukrajine by sa automaticky nestali všetky ostatné krajiny Aliancie účastníkmi konfliktu s Ruskom. Vyplýva to zo zatiaľ nepublikovanej správy odborného panelu nemeckého parlamentu, na ktorú sa odvoláva agentúra DPA.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron koncom februára odmietol vylúčiť vyslanie západných vojsk na Ukrajinu v budúcnosti.

08:30

Barack Obama, Bill Clinton a niekoľko veľkých mien zo sveta americkej zábavy sa vo štvrtok večer zišli v New Yorku, aby pomohli na akcii prezidentovi Joeovi Bidenovi získať rekordnú sumu 25 miliónov dolárov na kampaň za jeho znovuzvolenie. Informovala agentúra AP.

Nálada vo vypredanej koncertnej sále Radio City Music Hall v New Yorku bola elektrizujúca. Obama ocenil Bidenovu ochotu hľadať spoločnú pôdu a povedal: “Toto je ten typ prezidenta, akého chcem.”

Joe Biden Barack Obama Bill Clinton Stephen Colbert
Stephen Colbert spoločne s Bidenom, Obamom a Clintonom v New Yorku
08:03

Teroristické hnutie Islamský štát (IS) vo štvrtok vyhlásilo, že bude podnikať ďalšie útoky proti “židom a kresťanom” po celom svete. Informuje agentúra DPA.

Hovorca IS Abú Huzajfa al-Ansárí v 40-minútovej novej zvukovej nahrávke, zverejnenej médiom hnutia al-Furkán, vyzval “osamelých vlkov na útoky proti križiakom (kresťanom) a židom všade vo svete, predovšetkým v Európe, Spojených štátoch a v srdci židovského štátu, meste al-Kuds, a v Palestíne počas ramadánu”.

07:52

Súd v ruskej exkláve Kaliningrad vo štvrtok odsúdil novinára Michaila Feldmana na dva roky odňatia slobody za kritiku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine. Polícia v Moskve počas 24 hodín zadržala ďalších piatich reportérov, informuje agentúra AFP.

07:30

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí. 

Podľa policajného hovorcu autobus prevážal študentov strednej odbornej školy vo Warburgu. Vracali sa z výletu v Anglicku.

07:20

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident. Personál vykonal potrat zdravej žene v štvrtom mesiaci tehotenstva, pretože si splietol pacientky. Vo štvrtok to potvrdila tlačová hovorkyňa nemocnice Eva Stolejda Libigerová. Prípadom sa zaoberá polícia, informoval portál iDNES.cz.

Tehotná žena išla na bežnú kontrolu, kým druhej žene mali lekári urobiť zákrok, ktorý sa vykonáva napríklad pri liečbe chorej maternice, ale je možné ním tiež ukončiť tehotenstvo.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali