Harabín znovu uspel v disciplinárnom konaní. Predsedníčka a Združenie za otvorenú justíciu chystajú ďalšie

Harabín znovu uspel v disciplinárnom konaní. Predsedníčka a Združenie za otvorenú justíciu chystajú ďalšie

Bratislava 18. marca 2017 (HSP/Foto:TASR-Michal Svítok)

 

Minulý mesiac neuspela predsedníčka Najvyššieho súdu Daniela Švecová so svojim disciplinárnym návrhom proti senátu Štefana Harabína. Viac tu. Včera sa situácia zopakovala. Disciplinárny senát zamietol ďalšie disciplinárne stíhanie senátu Štefana Harabína

Počas predchádzajúceho disciplinárneho konania predsedníčka Najvyššieho súdu šokovala odbornú verejnosť, keď sa nechala zastupovať advokátom. Podla Harabína je to to isté, ako keby on ako sudca neprišiel na súd vyhlásiť rozsudok, ale tam poslal miesto seba advokáta. Harabín tiež vyjadril pochybnosť o jej odbornej spôsobilosti. Mainstreamove média túto udalosť nezaznamenali, rovnako ako skutočnosť, že Švecová mala byť prezidentom Kiskom, spolu s ostatnými sudcami nad 65 rokov, už odvolaná z funkcie.

Reklama
Na snímke sudca Najvyššieho súdu (NS) SR Štefan Harabin

Štefana Harabina s dvoma kolegami z dovolacieho senátu na disciplinárnom súde riešili pre prípad muža ktorý čelil obžalobe, že neohlásil viacero bankových operácií, čo sa stalo ešte v rokoch 2000 a 2002. Muža dvakrát okresný súd oslobodil, krajský súd rozsudok vždy zrušil. Napokon ho odsúdili na podmienečný štvormesačný trest. Harabínov senát muža oslobodil.

Ich postup považuje Švecová za svojvoľný, ktorý sa vymyká bežným postupom dovolacích senátov v takýchto prípadoch. Ak totiž rozsudok zrušia, tak nevynesú nový verdikt, ale vrátia kauzu na nižší súd.

Reklama

„Rozhodnutie je skutočne prekvapivé a sťažuje činnosť NS SR a pod rúškom nezávislosti nám zostávajú nepotrestané trestné činy závažnej povahy a ohrození sú občania našej republiky,“ vyhlásila na súde Švecová. Disciplinárnemu súdu povedala, či si vezme na svoje svedomie takúto činnosť senátu, ktorý sa z ničoho nič odchýli od ustálenej praxe.

Disciplinárny návrh súvisel s tým, aké kompetencie má dovolací senát podľa trestného poriadku. Teda, či môže obžalovaného takýto senát oslobodiť, keď rieši len dovolanie, ktoré nie je riadnym, ale mimoriadnym opravným prostriedkom.

V zákone je napísané, že v prípade zrušenia rozsudku dovolací senát spravidla prípad vráti nižšiemu súdu. A tu má byť problém. Senát si slovo „spravidla“ vysvetlil tak, že môže muža aj oslobodiť.

Šéfka súdu a viacerí trestní sudcovia ale oponujú, že slovko spravidla sa viaže len na druh súdu, kam sa prípad vracia.

„Došlo k významnej zmene, bola zmenená judikatúra a vznikla právna neistota,“ dodala.

Reklama

Harabin o verdikte ich senátu vyhlásil, že je excelentný. Podľa jeho slov chceli ukončiť 16-ročnú súdnu šikanu obžalovaného.

„My sme mohli mať za dve hodiny napísané päťstránové rozhodnutie, ale my sme si dali nadprácu a stálo nás to mesiac, kým sme písali rozhodnutie, ktoré je excelentné. Pani Švecová si ho môže dať zarámovať a čítať si ho ako bibliu,“ dodal.

Súdu tvrdil, že ak má baník za týždeň vydolovať vagón uhlia, ale ak za týždeň vydoluje dva vagóny, tak u Švecovej bude disciplinárne stíhaný.

Švecová Harabinovi pripomínala staršie rozsudky senátov, v ktorých sedel. Vtedy sa držali zaužívanej praxe a v prípade zrušenia rozsudku kauzy vracali na rozhodnutie nižším súdom.

Harabin, ale oponoval, že tento prípad je iný. Podľa jeho slov neexistovali žiadne iné dôkazy, ktoré by ešte mohli súdy posúdiť a preto sami rozhodli.

Reklama

Ďalší v poradí šiesty disciplinárny návrh požaduje Nezávislá sudcovská iniciatíva Za otvorenú justíciu (ZOJ), ktorá kritizuje mediálne vystupovanie sudcu NS SR Štefana Hrabina a spôsob ako sa vyjadruje o niektorých ďalších sudcoch.

Jeho vyjadrenia ako aj obsah rozhovorov, ktoré poskytuje predovšetkým internetovému rádiu Slobodný vysielač, nie sú hodné sudcu. Stanovisko združenie zaslalo predsedníčke Súdnej rady SR Jane Bajánkovej, ako aj šefke NS SR Švecovej a tiež ministerke spravodlivosti Lucii Žitňanskej ako oficiálny podnet na podanie disciplinárneho návrhu, keďže majú takú kompetenciu.

Sudcovia zo ZOJ pripomínajú, že sudca sa podľa zákona o sudcoch a prísediacich musí zdržať všetkého, čo by mohlo narušiť vážnosť a dôstojnosť funkcie sudcu alebo ohroziť dôveru v nezávislé, nestranné a spravodlivé rozhodovanie súdov. Jeho prirovnanie Špecializovaného trestného súdu k súdu „fašistickému, korumpovanému štátnou mocou“ spochybňuje dôveru verejnosti nielen voči tomuto súdu, ale voči súdnictvu ako celku. Navyše, výroky voči niektorým jeho kolegom ako tvrdenia faktov evokujú trestnú zodpovednosť za trestný čin ohovárania, uvádza sa ďalej v stanovisku.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:21

Spojené arabské emiráty začali rozsiahlu humanitárnu operáciu v zbombardovanom meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy, pričom plánujú obnoviť prevádzku tamojšej Násirovej nemocnice.

07:18

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas cesty po východoukrajinskom regióne Donbas nachádzajúcom sa na frontovej línii navštívil veliteľské stanovište v bojmi zmietanom meste Časiv Jar. Zelenskyj to uviedol na platforme Telegram s tým, že na mieste bol oboznámený so situáciou v teréne.

Zelenskyj
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
07:16

Ukrajina má v rámci sebaobrany právo útočiť na legitímne vojenské ciele aj mimo svojho územia, vyhlásil po zasadnutí Rady NATO-Ukrajina v Bruseli generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.

Generálnemu tajomníkovi NATO Stoltenbergovi predlžili mandát o jeden rok
Na snímke generálny tajomník Jens Stoltenberg
07:14

V Ekvádore zastrelili ďalšieho starostu. Ide už o druhý takýto prípad zavraždeného starostu v priebehu niekoľkých dní a piaty od začiatku roka. Túto latinskoamerickú krajinu pritom v nedeľu čaká celoštátne referendum o sprísnení opatrení proti organizovanému zločinu.

06:51

Na celom svete sa používa okolo 7000 jazykov. Čínština má viac ako 3000 rokov. Prvý text s čínskymi znakmi sa objavil v roku 1250 pred Kristom. Podľa najnovších údajov je dnes čínština najrozšírenejším jazykom, ktorý je prvým jazykom pre asi 1,24 miliárd ľudí v 37 krajinách.

06:50

 Muž, ktorý sa polial horľavinou a zapálil pred súdom v New Yorku, kde prebieha pojednávanie s bývalým americkým prezidentom Donaldom Trumpom, je v nemocnici v kritickom stave.

06:49

Americký občan Russell Bentley, ktorý v rokoch 2014 – 2017 bojoval na strane proruských separatistov na Ukrajine, bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck. 

06:47

Vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom v Bavorsku prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií. Manželia Navaľní dostali toto ocenenie “za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku”.

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií
Na snímke Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií v nemeckom Gmund am Tegernsee
06:43

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken zopakoval, že administratíva prezidenta Joea Bidena “nemôže podporiť” veľkú vojenskú operáciu izraelskej armády v meste Rafah v palestínskom Pásme Gazy.

 

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali