Praha 20. apríla 2016 (HSP/ihned/Foto:TASR/AP-Ivan Sekretarev)
Zistilo sa, že supermarkety v Česku ročne vyhodia približne 11 000 ton potravín. Tomuto plytvaniu má u našich susedov zabrániť novela potravinárskeho zákona a návrh je tesne pred schválením
Ak sa teda nový návrh o ďalšom využití potravín prijme, od roku 2018 budú musieť v Českej republike všetky predajne potravín s plochou viac ako 400 m² nepredané jedlo namiesto zničenia alebo odvozu na skládku ponúknuť charite.
Novela počíta s darovaním bezpečného jedla, ktoré by ináč obchody museli zlikvidovať z dôvodu zdeformovania obalu alebo kvôli končiacej trvanlivosti. Ako vraví zakladateľ Českej federácie potravinových bánk Fabrice Martin-Plichta, “najviac sa k nim dostáva ovocie, zelenina, pečivo a mrazený tovar”. Výhodou pre supermarkety bude to, že v prípade darovania nebudú musieť odvádzať 15-percentnú DPH.
Táto organizácia už spolupracuje s reťazcami ako Tesco, Globus, Makro, Penny, Albert. V minulom roku sa tak nazbieralo okolo 820 ton potravín, čo by malo byť v budúcnosti oveľa viac.
Obrovské množstvo ton potravín teda býva určené na vyhodenie, čo je po uvedomení si tohto faktu samozrejme nie príliš príjemným zistením. Pravdupovediac, nie je to vôbec žiadna novinka, o ktorú sa nepričiňujú iba obchody, ale ako pripomína český hospodársky web ihned.cz, podľa štúdie Európskeho parlamentu ešte viac plytvajú jedlom domácnosti. Vyhadzuje sa najmä pečivo, ovocie a zelenina.