Grécko sa pripravuje na pomoc pre 150.000 uviaznutých migrantov

Grécko sa pripravuje na pomoc pre 150.000 uviaznutých migrantov

Solún 3. marca 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP)

 

V týchto dňoch je v Grécku uviaznutých približne 30.000 utečencov a ďalších migrantov, pričom 10.000 z nich sa nachádza pri hraničnom priechode pri dedine Idomeni v blízkosti hranice s Macedónskom

Grécko v stredu pripustilo, že robí prípravy na pomoc až pre 150.000 migrantov, ktorí zrejme uviaznu v krajine. Medzinárodné spoločenstvo síce vytvára tlak na balkánske krajiny, aby vpúšťali migrantov na svoje územia, ale Macedónsko otvára hranice len nakrátko a pre niekoľko stoviek utečencov. Informácie dnes priniesla tlačová agentúra AP.

Reklama
Ilustračné foto
Ilustračné foto

“Podľa môjho názoru musíme počítať s tým, že hranica (s Macedónskom) zostane zatvorená,” uviedol námestník gréckeho ministra vnútra pre imigračnú politiku Ioannis Muzalas. “Kým bude hraničný priechod zatvorený a kým európsky systém prerozdeľovania a rozmiestňovania migrantov nezačne fungovať, títo ľudia zostanú nejaký čas v našej krajine,” dodal.

V týchto dňoch je v Grécku uviaznutých približne 30.000 utečencov a ďalších migrantov, pričom 10.000 z nich sa nachádza pri hraničnom priechode pri dedine Idomeni v blízkosti hranice s Macedónskom. V stredu prišli do dvoch oficiálnych gréckych táborov pri hranici stovky ďalších ľudí vrátane mnohých rodín s malými deťmi. Oba tábory sú už také preplnené, že tisíce ľudí si postavili stany na okolitých poliach.

Reklama

Grécka polícia pomáhala jednému mužovi, ktorý upadol do bezvedomia, keď ho macedónske úrady vrátili späť do Grécka. Ďalší utečenci pokojne čakali na pršiplášte, potraviny či ďalšie základné potreby pre chladné počasie. Niektorí vyjadrovali pocity frustrácie z byrokratických omylov gréckych predstaviteľov.

Sýrčan Ramasán Hasan povedal, že mu zabránili v prekročení hranice, pretože grécka polícia si nesprávne zapísala podrobnosti o jeho osobe, to znamená, že dátum narodenia na jeho oficiálnych dokumentoch a v pase sa nezhodoval s dátumom zaznamenaným políciou.

“Ukázal som gréckym úradom doklady – narodil som sa 24. júla 1963 – a oni si zapísali môj dátum narodenia 1. januára 1963. Výsledkom bolo, že som nemohol prejsť cez hranicu… Stalo sa to aj ďalším ľuďom,” uviedol Sýrčan a dodal, že chybu nakoniec napravili.

Muzalas sa na niekoľko hodín stretol so starostami z celého Grécka a spoločne skúmali, ako možno zvýšiť kapacitu útočísk. Ministri zdravotníctva a školstva mali takisto mimoriadne zasadnutie na tému, ako poskytovať zdravotnú starostlivosť a základnú výučbu deťom, ktoré tvoria približne tretinu prichádzajúcich do Grécka.

Grécky minister zahraničných vecí Nikos Kotzias vyhlásil, že krajina môže zvládnuť do 150.000 migrantov.

Reklama

“Nikto v Európe nepredpokladal, že problém môže nadobudnúť také obrovské rozmery,” povedal Kotzias pre súkromnú televíziu Skai. “Ale nie je dôvod na paniku. Problémy treba riešiť vecne,” dodal.
Macedónsko medzitým v stredu nakrátko otvorilo hranicu a vpustilo z Grécka na svoje územie niekoľko stoviek ľudí. Stály predseda Európskej rady Donald Tusk prišiel do Macedónska v rámci turné po regióne, kde vedie rozhovory o migračnej kríze.

Tusk, ktorá má dnes navštíviť Grécko a Turecko, dúfa, že zmierni napätie medzi lídrami Európskej únie – obzvlášť medzi susednými štátmi Rakúskom a Nemeckom, a to ešte pred spoločným summitom o migračnej kríze s Tureckom, ktorý sa má konať v pondelok 7. marca.

“Musíme urýchlene zmobilizovať EÚ a všetky členské štáty, aby pomohli riešiť vážnu humanitárnu situáciu migrantov v Grécku a na západnej balkánskej trase,” vyhlásil Tusk.

Grécko požiadalo EÚ o 480 miliónov eur núdzovej pomoci, aby mohlo krízu riešiť.

Komisár EÚ pre humanitárnu pomoc a krízové opatrenia Christos Stylianides informoval, že chce urýchlene presadiť návrh na vyčlenenie 700 miliónov eur ako pomoc v utečeneckej kríze, pričom 300 miliónov eur má byť vyplatených tento rok.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:58

Krajiny Európskej únie musia Ukrajine poslať svoje protiraketové systémy, aby posilnili jej vzdušnú obranu. Vyhlásil to šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell. Zároveň upozornil, že Európa sa nemôže spoliehať na to, že Ukrajine budú pomáhať Spojené štáty. 

Summit EÚ - západný Balkán
Na snímke šéf diplomacie EÚ Josep Borrell
10:57

Juhokórejskej podnikateľke zamietli ruské úrady vstup do krajiny a následne na ňu uvalili 30-ročný zákaz vstupu. Incident zrejme nesúvisí s bilaterálnymi vzťahmi medzi obomy krajinami, ktoré sa zhoršili v súvislosti s vojnou Moskvy na Ukrajine, uviedol predstaviteľ Soulu.

10:45

Starostu malého banského mesta v Ekvádore zastrelili len niekoľko dní pred celoštátnym referendom o sprísnení opatrení proti zločinu.

09:58

Austrálska polícia zadržala muža, ktorý je podozrivý z neúspešnej distribúcie drog v krajine. V jej dôsledku sa na plážach východného pobrežia Austrálie istý čas objavovali záhadné balíky s kokaínom. 

09:58

Polícia v Bayreuthe v nemeckej spolkovej krajine Bavorsko zadržala dve osoby podozrivé zo špionáže pre Rusko.

09:57

Rusko oblastiach hraničiacich s Ukrajinou zneškodnilo 20 dronov a dve balistické rakety. 

09:34

Poľský prezident Andrzej Duda vyhlásil, že jeho stretnutie s bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom bolo stretnutím priateľov.

Duda a Trump sa stretli v New Yorku
Na snímke poľský prezident Andrzej Duda (druhý zľava), bývalý prezident USA a republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump (vľavo)
09:31

Všetky politické strany v Južnom Sudáne musia uskutočniť bezodkladné kroky, aby sa dlhodobo odkladané parlamentné voľby mohli uskutočniť tento rok, uviedol v stredu generálny tajomník OSN António Guterres.

Guterres je znepokojený zásahom ekvádorskej polície na mexickej ambasáde
Na snímke generálny tajomník OSN António Guterres
09:30

Ruská armáda útočila dronmi na kritickú infraštruktúru v západoukrajinskej Ivano-Frankivskej oblasti. Ukrajinským silám sa bezpilotné lietadlá podarilo zneškodniť. Uviedla to tamojšia gubernátorka Svetlana Oniščuková.

09:28

Platforma sociálnej siete X bude spolupracovať s pakistanskou vládou, aby “pochopila jej obavy”. Reaguje tak na informácie úradov, podľa ktorých bola sieť X v krajine zakázaná na dva mesiace z bezpečnostných dôvodov. 

09:12

 Diskontný reťazec Action pokračuje v rozširovaní siete svojich prevádzok na Slovensku. Ďalšiu predajňu otvoria v Poprade v OC MAX.

09:11

Ľudia pracujúci v zahraničí, ktorí tam chcú ukončiť zamestnanie a vrátiť sa na Slovensko, by mali o dávku v nezamestnanosti požiadať v krajine, kde pracovali a boli poistení, a to ešte pred ukončením zamestnania. Ak totiž neboli v rozhodujúcom období na Slovensku poistení alebo boli poistení príliš krátko, nárok na dávku v nezamestnanosti im v domovine nemusí vzniknúť. Upozornil na to verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali