Google sa dohodol na kúpe tímu technikov taiwanskej firmy HTC

Google sa dohodol na kúpe tímu technikov taiwanskej firmy HTC

San Francisco 21. septembra 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Marcio Jose Sanchez)

 

Americká spoločnosť Google sa dohodla na kúpe tímu technikov taiwanskej firmy HTC za 1,1 miliardy USD (916,13 milióna eur), aby mohla začať s výrobou vlastných telefónov a ďalších zariadení vybavených jej digitálnymi službami.

Na snímke sídlo amerického internetového gigantu Google v kalifornskom Mountain View

Google kupuje technický tím HTC, ktorý postavil jeho smartfón Pixel, uviedli dnes obe strany v spoločnom vyhlásení. Okrem toho Google získa aj tzv. nevýhradnú licenciu na duševné vlastníctvo HTC na podporu telefónov Pixel.

Reklama

Táto dohoda ukazuje, ako vážne berie Google vytvorenie vlastnej rady prístrojov, aby lepšie zvládol boj s konkurenciou, ako sú napríklad Apple a Amazon, a stal sa “technologickým centrom” v živote ľudí.

Dohodu však musia ešte schváliť príslušné regulačné úrady, preto sa očakáva, že bude dokončená začiatkom roka 2018.

Reklama

Google sa v uplynulej dekáde zameral na umiestnenie svojho operačného systému Android do rôznych zariadení, vrátane výrobkov HTC, aby si zabezpečil, že ľudia budú ďalej využívať jeho prehliadač, email, mapy, video služby YouTube a iný softvér v smartfónoch a ďalších zariadeniach.

To sa však minulý rok zmenilo, keď Google uviedol svoju značku smartfónu. Spoločnosť HTC vlani vyrobila telefóny Pixel, ktoré navrhol Google, čím vydláždila cestu k spoločnej dohode.

Finančný riaditeľ HTC Peter Shen povedal, že približne 2000 technikov bude preradených do Google. Títo zamestnanci sa “primárne” venujú výskumu a vývoju.

Hoci sa dnes operačný systém Android nachádza v zhruba štyroch z piatich smartfónov a iných mobilných zariadení na celom svete, môže sa to zmeniť. A to spôsobom, pri ktorom už nebudú zdôraznené služby Google, prípadne budú úplne vynechané vo vopred nainštalovanej sade aplikácií.

To môže ohroziť schopnosť Google zvýšiť predaj reklám, ktoré generujú väčšinu príjmov materskej spoločnosti Alphabet, pretože ľudia dnes trávia čoraz viac času surfovaním v smartfónoch a iných mobilných zariadeniach ako v osobných počítačoch.

Reklama

Okrem toho, smartfón iPhone od Apple a ďalšie produkty tejto značky sú veľmi populárne najmä medzi solventnejšími spotrebiteľmi, čo oceňujú reklamné spoločnosti. To je ďalšou motiváciou pre Google, aby rozvíjal vlastný rad drahších smartfónov ako platformu pre svoje produkty a reklamy.

Predchádzajúce pokusy Google prejsť k výrobe telefónov však veľmi nevyšli. V roku 2011 kúpil značku Motorola Mobility za 12,5 miliardy USD, ale po troch rokoch ju predal skupine Lenovo za menej ako 3 miliardy USD, keďže sa jej nepodarilo “urobiť dieru na trhu”. A v roku 2014 zaplatil Google viac ako 3 miliardy USD za výrobcu domácich zariadení Nest Labs, ktorému sa stále nedarí dosiahnuť zisk.

Najnovším nákupom HTC tak Google a materská spoločnosť Alphabet rozohrali hazardnú hru, ale niektorí analytici hovoria, že tentoraz sa im to môže vyplatiť. Taiwanský partner tak získa potrebné financie a Google zase talenty v oblasti výskumu a vývoja, ktoré potrebuje na rozšírenie svojho podiel na trhu špičkových smartfónov.

HTC, ktorá spolupracuje s Google od roku 2008, zaznamenala v uplynulom desaťročí dramatický pokles svojho podielu na vysoko konkurenčnom trhu smartfónov. Konkrétne podľa údajov spoločnosti Counterpoint, jej podiel na globálnom trhu smartfónov klesol na menej ako 1 % v minulom roku z takmer 9 % v roku 2011.

 

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:44

Dva malajzijské vojenské vrtuľníky sa pri výcviku zrazili. Zahynulo všetkých desať členov posádok, oznámili tamojší záchranári.

07:06

Kyjev a Washington začali rozhovory o bilaterálnej bezpečnostnej dohode, vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Obe krajiny podľa neho tiež doriešili plány na zaslanie ďalších rakiet dlhého doletu ukrajinským ozbrojeným silám.

Summit Iniciatívy troch morí
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
07:05

Rusko vyhlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny zo strany USA, Británie a Francúzska posunula svet na pokraj priameho konfliktu medzi najväčšími jadrovými veľmocami sveta, ktorý by sa mohol skončiť katastrofou.

07:04

Okres Chua-lien na východe Taiwanu zasiahlo silné zemetrasenie s magnitúdou 6,3, oznámila miestna meteorologická služba. Bezprostredne neboli hlásené nijaké škody.

07:02

Čínske veľvyslanectvo v Berlíne “dôrazne” odmietlo obvinenia zo špionáže v Nemecku, uviedli čínske štátne médiá.

07:01

Z masového hrobu neďaleko Násirovej nemocnice v meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy exhumovali ďalších 73 tiel, čím sa ich celkový počet zvýšil na 283, informoval Hamasom kontrolovaný úrad civilnej ochrany v Pásme Gazy.

07:00

Americké jednotky v Iraku a Sýrii boli za menej ako 24 hodín vystavené dvom samostatným útokom, uviedli iracké bezpečnostné zdroje a predstavitelia USA. Išlo o prvé takéto incidenty po takmer troch mesiacoch.

06:59

Severná Kórea bude vystavená koncu svojho režimu, ak sa pokúsi použiť jadrové zbrane, vyhlásilo juhokórejské ministerstvo obrany. Išlo o reakciu na raketové cvičenia KĽDR simulujúce jadrový protiútok.

06:51

Britský premiér Rishi Sunak oznámi na návšteve Poľska zvýšenie vojenskej podpory pre Ukrajinu o 500 miliónov libier (579 miliónov eur). Informoval o tom vo vyhlásení.

Rishi Sunak
Na snímke britský premiér Rishi Sunak
06:49

Britský minister zahraničných vecí David Cameron upozornil, že Rusko využíva Strednú Áziu na obchádzanie sankcií. Londýn chce podľa jeho slov spolupracovať s krajinami tohto regiónu, aby s tým skoncoval. Informovali o tom agentúry DPA a PA Media.

David Cameron
Na snímke David Cameron
06:47

Ruské dronové útoky zranili v čiernomorskom prístave Odesa najmenej sedem ľudí vrátane dvoch detí, informovali ukrajinskí predstavitelia. Útoky zasiahli aj hlavné mesto Kyjev a ďalšie oblasti.

06:46

Protesty proti vojne v Pásme Gazy sa z Kolumbijskej univerzity a Yaleovej univerzity rozšírili do iných vysokých škôl v USA. Tamojší predstavitelia sa snažia rastúce protestné hnutie zastaviť, informovala televízia BBC,

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali