Frank Hay: Pre Havajčanov bol ich rodák Barack Obama nádejou, ktorú nenaplnil

Frank Hay: Pre Havajčanov bol ich rodák Barack Obama nádejou, ktorú nenaplnil

Bratislava 6. novembra 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Pablo Martinez Monsivais)

 

Frank Hay tvrdí, že USA citlivo vnímajú hrozby vo svete, no často konajú ako kôň s klapkami na očiach, ktorý ide len jedným smerom

Na snímke americký prezident Barack Obama
Na snímke americký prezident Barack Obama

Milovník Havajských ostrovov, dobrovoľník, skúmajúci ich históriu, občiansky aktivista i muž, ktorý plánoval cvičenia amerických vojenských ponoriek v Pacifiku. Frank Hay, ako veterán vojny vo Vietname, tvrdí, že USA citlivo vnímajú hrozby vo svete, no často konajú ako kôň s klapkami na očiach, ktorý ide len jedným smerom. Bol nadšený, keď sa prezidentom USA stal havajský rodák Barack Obama, no v najbližších prezidentských voľbách si už nemá koho vybrať. Povedal to v rozhovore v rámci multimediálneho projektu TASR Osobnosti: tváre, myšlienky.

Reklama

 

Na Havajských ostrovoch žijete už päť desiatok rokov, hoci odtiaľ nepochádzate. Ako ste sa ocitli v tomto kúte sveta?

Reklama

Môj otec bol veliteľ v armádnom letectve. Prevelili ho na Havajské ostrovy a napokon tam ostal s celou rodinou. Pre mňa to bolo skvelé rozhodnutie, pretože sú prekrásnym miestom pre život.

 

V čom sú také dobré?

Havaj je pokojná a milá lokalita. Možno s výnimkou Honolulu, ktoré je rušným mestom. Drvivá väčšina havajského územia je omnoho tichším miestom, ako je väčšina amerického vnútrozemia.

 

Reklama

Havajské ostrovy sú aj miestom unikátneho prírodného bohatstva, ktoré je endemické, čiže sa inde na svete nevyskytuje….

To sedí. Veľa som sa o ňom naučil ako dobrovoľník v Bishopovom múzeu, ktoré sa venuje havajskej histórii a kultúre. Rovnako som pôsobil v jednom z najväčších prírodovedeckých inštitútov na svete, v Národnej tropickej a botanickej záhrade. Havaj je od najbližšej pevniny vzdialený viac ako 2000 míľ. Väčšina jeho rastlín, stromov, živočíchov žila v izolácii. Preto mnohé druhy sa nenachádzajú nikde inde na svete, len na Havaji. To ho robí unikátnym miestom. Okrem Havaja som žil aj v Texase, na Floride či v Európe a tak môžem porovnávať. Každé z týchto miest bolo niečím zaujímavé. Napríklad teraz som na Slovensku a môžeme vám závidieť vaše bohatstvo lesov a vodstva, ako sú rôznorodé jazerá a rieky. Havaj má v sebe tiež niečo špeciálne. Také bohatstvo farieb, aké tam možno vidieť, azda nie je nikde inde na svete. Napríklad zelená a modrá sa vyskytuje v neprebernom množstve odtieňov.

 

Havaj je však vyhľadávaným miestom aj pre astronómov. Svetoznámy je komplex observatórií na vrchole vyhasnutej sopky Mauna Kea. Prečo je takým vhodným miestom na pozorovanie hviezd?

Mauna Kea sa nachádza vo výške 4206 metrov. Vzduch je tam čistý a bez známok znečistenia a to vytvára výborné podmienky pre pozorovanie hviezd a výskum vesmíru.

Reklama

 

Aktuálne žijete na ostrove Kauai, ktorý sa nazýva aj ostrovom záhrad…

To je pravda a je to aj vďaka veľkej vlhkosti na ostrove. Sú na ňom miesta, kde za rok napadne viac ako desať metrov zrážok. V súčasnosti je to tretie najvlhkejšie miesto na svete a druhé na Havaji po ostrove Maui. Dlhé roky však platilo, že najviac prší na ostrove Kauai.

 

Ktoré miesto na nich máte najradšej?

Povedal by som, že je to les Kokee. Nádherné a chránené miesto. Les plný akácií a mýrt prechádza do krásnych a dlhých pláží. Tento les je vyhľadávaný aj pre bohatú vtáčiu populáciu, kde by som spomenul malú havajskú pueo alebo malého a chráneného včelárika akikiki. To je pre mňa najkrajšie miesto.

 

Témou pre ochrancov prírody je aj globálne otepľovanie. Vidieť jeho stopy aj na Havaji?

Žiaľ, áno. Vidieť to na tamojších vtákoch. Mnohé trpia na vtáčiu maláriu, ktorú prenášajú cudzorodé komáre. Tie nikdy na Havajských ostrovoch neboli, no meniaca klíma im vytvára dobré podmienky na život. Tie komáre dokážu decimovať našu vtáčiu populáciu.

 

Reklama

Havajské ostrovy však okrem prírodných krás majú pre USA aj iný, strategický význam…

Havajské ostrovy boli po stáročia kráľovstvom, v ktorom vládli dynastie pôvodných obyvateľov. V roku 1810 zjednotil všetky ostrovy Kamehameha I a vytvoril Havajské kráľovstvo. Od polovice 19. storočia rástol americký vplyv na Havajských ostrovoch, kde podnikatelia získali množstvo pozemkov. Ich tlak spôsobil, že v roku 1893 musela posledná kráľovná Liliuokalani opustiť trón. USA chceli využiť ostrovy pre potreby vojenského loďstva, najmä ako miesto, kde môžu lode doplniť palivo a zásoby. Havajské ostrovy tak mali nielen strategickú polohu, ale boli zaujímavé aj pre svoje poľnohospodárske produkty, najmä cukor, ktorý produkovali americké firmy.

 

Ale aj pre vojenské základne, ktoré sa tam neskôr vybudovali. Napokon, vy sám ste boli v tejto oblasti aktívny…

Áno, pracoval som pre federálne ministerstvo obrany viac ako 20 rokov v rámci ponorkových vojenských síl. Na Havaji je základňa pre všetky námorné zložky, ktoré pôsobia v Tichomorí. Je preto logické, že súostrovie má kľúčový význam pre bezpečnosť USA. Tým, že sa nachádzajú 2300 námorných míľ od amerického pobrežia, je efektívnejšie kontrolovať Pacifik z týchto základní.

Reklama

 

Váš otec bol v armáde. Bola teda vaša voľba, byť súčasťou ozbrojených síl, logická, aby nepadlo jablko ďaleko od stromu?

Nemám technické a ani lekárske vzdelanie. Objavila sa príležitosť pracovať pre ozbrojené sily a ja som ju jednoducho využil. Chcel som žiť a pracovať na ostrove Kauai a armáda mi to umožnila. Pracoval som v riadiacom centre ponorky, kde sme napríklad organizovali cvičenia pre ne alebo vojnové hry, kde sa skúšali útočné i obranné operácie proti cudzím ponorkám a lodiam. Bolo to v období po skončení studenej vojny, takže aj napätie počas týchto akcii nebolo extrémne.

 

Kto bol v tom období, počas vojnových hier, hlavným oponentom USA, keďže už nebola studená vojna?

Reklama

Odpoviem trochu inak. V minulosti som slúžil aj vo Vietname v štábe ako tlmočník v rokoch 1966-69 a tam som na vlastnej koži zažil hrôzy vojnového konfliktu. USA vnímajú potenciálne hrozby vo svete a aj na ne odpovedajú, no často sú ako kôň, ktorý má klapky na očiach, alebo vidí len jeden smer. Nevie do hĺbky chápať okolitý svet v jeho rôznorodosti. Mňa rodičia viedli k tolerancii a vnímaniu, aby som rešpektoval a chápal aj iných ľudí a iné kultúry. USA vidia nepriateľa aj tam, kde nie je, alebo by nemal byť. To sa potom prenáša aj do zahraničnej politiky krajiny.

 

Je zrejmé, že nemáte čiernobiele videnie sveta. Prečo ste potom išli do vojny vo Vietnamu, ktorú veľká časť mladých Američanov odmietala?

Bola to vojenská povinnosť. Mal som v tom čase dobré zamestnanie, ale dostal som povolávací rozkaz a vtedy som nemal na výber.

 

Ako si na to obdobie spomínate?

Táto vojna bola zlá. Pritom nie som pacifista a myslím si, že občas môže prísť k situácii, kde je vojna jediným riešením. Vojna vo Vietname takou nebola a to tvrdím, hoci som nebol nasadený v prvej línií. Napokon aj pre USA to bola tragická historická udalosť, podobne ako vojny v Iraku a v Afganistane. Som len obyčajný americký občan, ktorý nemôže hovoriť za vládu krajiny, no mám pocit, že naše konflikty často vznikajú z nepriateľstva voči cudzincom, ktoré nemusí byť oprávnené.

Reklama

 

Stretol som sa s výsledkami prieskumu, ktoré tvrdili, že dve tretiny Američanov nikdy v živote neopustili krajinu. Zrejme to súvisí s nedôverčivosťou k okolitému svetu, ktorú ste spomínali. Ako je to na Havajských ostrovoch, ktoré ročne vítajú milióny turistov z rôznych kontinentov?

Turizmus má dôležitú úlohu pri odstraňovaní bariér, ktoré som spomínal. A to aj napriek tomu, že sa Havajčania nepúšťajú do veľkých debát s cudzincami mimo jednoduchých konverzácií typu “Dal by som si ‘cafe latte’.” Stretávajú však mnohých cudzincov a vidia, že svet je rôznorodý. V tomto smere si napríklad americké médiá neplnia dostatočne svoju úlohu. Často prehliadajú dianie v celom svete a sú zahľadené len do toho, čo sa deje v USA. Nečudo, že sa aj americkí občania zaujímajú maximálne o to, čo sa deje v Kanade a v Mexiku. Zvyšok sveta im je ukradnutý a nemajú ani potuchy, že existuje nejaké Slovensko, Česká republika alebo Bulharsko.

 

Potom je to však veľký paradox, lebo milióny ľudí vo svete vnímajú USA ako krajinu slobody a samotní Američania pritom nemajú potuchy, že ich štáty vôbec existujú...

Myslím si, že to súvisí s príležitosťami. Cudzinci vidia v USA mnoho príležitostí na kvalitné štúdium, na biznis a podobne. Bežní Američania si tiež myslia, že ich majú vo vlastnej krajine dostatok. Nemajú motiváciu ich hľadať inde, v cudzích krajinách. Sám poznám viacero Slovákov a Čechov, ktorí žijú na ostrove Kauai, pretože tam našli možnosti na živobytie a svoj osobný rozvoj.

 

Reklama

Súčasný americký prezident Barack Obama pochádza z Havajských ostrovov. Aký to bol pre vás pocit, keď sa váš rodák dostal do Bieleho domu?

Bolo to vzrušujúce, Havajčan po prvý raz prezidentom. Videli sme v ňom v roku 2008 veľkú nádej. Nanešťastie, ju nenaplnil, aspoň ja to tak vidím.

 

Ako potom vnímate súčasných kandidátov, Hillary Clintonovú a Donalda Trumpa?

Viac ako 20 rokov som robil v prostredí tajných a diskrétnych informácií. Nebol som však až na úrovni “top secret” informácií. Môžem povedať, že ak by som spôsobil únik len stotiny informácií, s ktorými som dochádzal do styku ako štátny zamestnanec, skončil by som vo väzení. Pre mňa kauza úniku emailovej komunikácie absolútne diskvalifikuje Hillary Clintonovú ako kandidátku na prezidenta USA. Ani druhý kandidát však nie je pre mňa akceptovateľný. Chcel by som, aby sme mali lepšie možnosti v týchto voľbách, no nie je to možné. Na Slovensku som sa mal možnosť zoznámiť s prezidentom Andrejom Kiskom. Myslím si, že Američania by boli šťastní, keby mali takého prezidenta.

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:48

Čím vyšší príjem a úroveň vzdelania, tým ochotnejší sú ľudia presťahovať sa za prácou do zahraničia. Urobilo by tak 22 % ľudí, pričom 69 % takúto možnosť odmieta. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Alma Career, ktorý sa uskutočnil na viac ako 76.000 respondentoch z 13 krajín.

V strednej Európe, na Balkáne a v regiónoch Pobaltia a Fínska je vyhliadka na lepší plat najpresvedčivejším dôvodom na zváženie zamestnania v zahraničí. Ako kľúčový motivačný faktor ju uviedlo približne 60 percent respondentov.

09:05

Srbský tenista Novak Djokovič stále nevie, kto bude jeho nový tréner. Prvý muž svetového rebríčka ukončil v stredu spoluprácu s Goranom Ivaniševičom, ktorý nahradil na prelome rokov 2021 a 2022 Slováka Mariána Vajdu.

Djokovič ukončil spoluprácu s Ivaniševičom
Na snímke z januára 2023 srbský tenista Novak Djokovič (vľavo) a jeho vtedajší tréner Goran Ivaniševič počas tréningu pred grandslamovým turnajom Australian Open v Melbourne
08:51

Nasadením pozemných jednotiek členského štátu NATO na Ukrajine by sa automaticky nestali všetky ostatné krajiny Aliancie účastníkmi konfliktu s Ruskom. Vyplýva to zo zatiaľ nepublikovanej správy odborného panelu nemeckého parlamentu, na ktorú sa odvoláva agentúra DPA.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron koncom februára odmietol vylúčiť vyslanie západných vojsk na Ukrajinu v budúcnosti.

08:30

Barack Obama, Bill Clinton a niekoľko veľkých mien zo sveta americkej zábavy sa vo štvrtok večer zišli v New Yorku, aby pomohli na akcii prezidentovi Joeovi Bidenovi získať rekordnú sumu 25 miliónov dolárov na kampaň za jeho znovuzvolenie. Informovala agentúra AP.

Nálada vo vypredanej koncertnej sále Radio City Music Hall v New Yorku bola elektrizujúca. Obama ocenil Bidenovu ochotu hľadať spoločnú pôdu a povedal: “Toto je ten typ prezidenta, akého chcem.”

Joe Biden Barack Obama Bill Clinton Stephen Colbert
Stephen Colbert spoločne s Bidenom, Obamom a Clintonom v New Yorku
08:03

Teroristické hnutie Islamský štát (IS) vo štvrtok vyhlásilo, že bude podnikať ďalšie útoky proti “židom a kresťanom” po celom svete. Informuje agentúra DPA.

Hovorca IS Abú Huzajfa al-Ansárí v 40-minútovej novej zvukovej nahrávke, zverejnenej médiom hnutia al-Furkán, vyzval “osamelých vlkov na útoky proti križiakom (kresťanom) a židom všade vo svete, predovšetkým v Európe, Spojených štátoch a v srdci židovského štátu, meste al-Kuds, a v Palestíne počas ramadánu”.

07:52

Súd v ruskej exkláve Kaliningrad vo štvrtok odsúdil novinára Michaila Feldmana na dva roky odňatia slobody za kritiku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine. Polícia v Moskve počas 24 hodín zadržala ďalších piatich reportérov, informuje agentúra AFP.

07:30

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí. 

Podľa policajného hovorcu autobus prevážal študentov strednej odbornej školy vo Warburgu. Vracali sa z výletu v Anglicku.

07:20

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident. Personál vykonal potrat zdravej žene v štvrtom mesiaci tehotenstva, pretože si splietol pacientky. Vo štvrtok to potvrdila tlačová hovorkyňa nemocnice Eva Stolejda Libigerová. Prípadom sa zaoberá polícia, informoval portál iDNES.cz.

Tehotná žena išla na bežnú kontrolu, kým druhej žene mali lekári urobiť zákrok, ktorý sa vykonáva napríklad pri liečbe chorej maternice, ale je možné ním tiež ukončiť tehotenstvo.

07:00

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii. Informovala agentúra AFP.

Brazília sa postavila proti snahe izolovať a potrestať Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu a tvrdí, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a západné krajiny nesú časť viny za vojnu.

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

06:30

V Juhoafrickej republike (JAR) sa vo štvrtok zrútil z mosta do rokliny autobus a následne začal horieť. Pri nehode zahynulo 45 ľudí, informovala agentúra AFP.

Nehodu na juhu Afriky prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali