Danko: Ak chce štát vykupovať pohľadávky vo Váhostave, mal by priznať zlyhanie

Danko: Ak chce štát vykupovať pohľadávky vo Váhostave, mal by priznať zlyhanie

Bratislava 17. apríla 2015 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Štefan Puškáš)

 

Danko štátu vyčíta, že nekontroloval použitie peňazí, ktoré Národná diaľničná spoločnosť posielala na účty Váhostavu-SK  

V prípade, že štát chce skupovať pohľadávky malých podnikateľov voči Váhostavu-SK, mal by si priznať, že v tomto prípade má vinu na celej situácii. V súvislosti s poslednými vládnymi návrhmi na vyplatenie týchto pohľadávok prostredníctvom odkupovania cez Slovenskú záručnú a rozvojovú banku (SZRB) to uviedol predseda SNS Andrej Danko.

Reklama
Na snímke predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko

Šéf národniarov by takisto očakával, že štát vyvodí zodpovednosť voči šéfovi Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) aj ministrovi dopravy. Danko v tejto súvislosti štátu vyčíta, že nekontroloval použitie peňazí, ktoré NDS posielala na účty Váhostavu-SK.

Predseda SNS poukázal na to, že diaľničiari doteraz ani smerom do budúcnosti nedeklarovali, že vo všeobecných podmienkach tendrov bude existovať podmienka, že dodávateľ musí zaplatiť subdodávateľom. Súčasťou ponuky ceny diela dodávateľa by mal byť podľa Danka aj sumár vytendrovaných ponúk subdodávateľov. “A musí byť garantované, že ak dodávateľ čo i len jedno euro použije na iný účel, ako má byť použité v cenovej ponuke, tak je to sprenevera,” vysvetlil.

Reklama

Poukázal na to, že pri hypotéke či pôžičke na rekonštrukciu si banky dôkladne preveria, či veriteľ použil peniaze v súlade s účelom poskytnutia pôžičky. “A keď toto robia banky pri desaťtisícových položkách, prečo to štát nerobí pri šialených sumách, ktoré NDS posiela na účty staviteľov diaľnic?” opýtal sa Danko.

 

Figeľ Ficovi odkázal, že sa nemusia skrývať v parlamente a je pripravený diskutovať

Generálna prokuratúra (GP) SR by mala vstúpiť do reštrukturalizačného konania v prípade spoločnosti Váhostav-SK. K tomuto kroku ju vyzýva predseda strany KDH Ján Figeľ. “Prokurátor po vstupe do konania môže uplatňovať všetky oprávnenia účastníka takéhoto konania za účelom ochrany práv všetkých veriteľov spoločnosti a štátu. Toto konanie sa dá ovplyvniť,” vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii Figeľ s tým, že je otázne, prečo k takémuto vstupu už dávno nedošlo.

Na snímke líder KDH Ján Figeľ

Je presvedčený, že malí veritelia Váhostavu sú už tri roky podvádzaní, a to za úradovania “vlády istôt”. Reštrukturalizáciu spoločnosti Váhostav-SK považuje za podvodnú. “Ide o podvodnú reštrukturalizáciu, som presvedčený aj o tom, že treba konať. Podľa účtovnej uzávierky je Váhostav-SK majetkovo v pluse, má problém s likviditou, ale to nie je dôvod na reštrukturalizáciu. Ak je potrebné vyrovnanie s dlžníkmi, tak časové, na objemové vyrovnanie majú majetok,” dodal.

Reklama

Figeľ čelí v parlamente odvolávaniu z funkcie podpredsedu parlamentu za kauzu vo Váhostave-SK. Premiérovi Robertovi Ficovi odkázal, že sa nemusia skrývať v parlamente a je pripravený diskutovať. “Rokujeme, komunikujeme s médiami, ale aj s tými, ktorých sa týka kauza Váhostav-SK. Ak Robert Fico stojí o dialóg, som tu,” povedal Figeľ.

Strana Smer-SD ho chce odvolať, lebo je podľa nej zodpovedný za situáciu, v ktorej sa ocitli veritelia stavebnej spoločnosti Váhostav-SK. Opozícia stojí za Figeľom. Avizovala, že ak Smer-SD Figeľa odvolá, stiahne svojich ľudí zo všetkých funkcií v parlamente. Naopak, za situáciu okolo Váhostavu-SK viní opozícia sociálnych demokratov.

 

Tvrdenia Figeľa sú podľa vedenia Generálnej prokuratúry zavádzajúce a nepravdivé

Generálna prokuratúra v prípade reštrukturalizácie spoločnosti Váhostav začala konať okamžite ex offo po medializácii informácií.. “Už 26. marca bol vydaný pokyn netrestnému odboru GP SR, aby prokurátor z hľadiska pôsobnosti v netrestnej oblasti zvážil vstup do reštrukturalizačného konania. Následne v polovici tohto mesiaca bol Krajskej prokuratúre Bratislava doručený pokyn prokurátorky netrestného odboru GP SR, aby zabezpečila vstup príslušného prokurátora do občianskeho súdneho konania (do reštrukturalizačného konania) spoločnosti Váhostav,” uviedla GP SR v reakcii na dnešné vyjadrenie Figeľa. Stanovisko poskytla Tlačovej agentúre SR hovorkyňa GP SR Andrea Predajňová.

Reklama

Rovnako 26. marca námestník generálneho prokurátora pre trestný úsek Peter Šufliarsky vydal pokyn trestnému odboru GP SR, aby v súčinnosti s príslušníkmi Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) vykonali operatívne preverenie okolností, ktoré predchádzali reštrukturalizácii Váhostavu, a tiež samotného procesu reštrukturalizácie.

“V tejto súvislosti uvádzame, že poslancov Národnej rady Slovenskej republiky za KDH (Ján Hudacký, Pavol Zajac) prijal na ich požiadanie dňa 24. marca námestník Šufliarsky. Na osobnom stretnutí ich námestník generálneho prokurátora pre trestný úsek vyzval, či chcú poslanci podať v tejto veci trestné oznámenie. Poslanci túto možnosť odmietli,” uvádza sa v stanovisku. GP SR do dnešného dňa neeviduje žiadne podanie od poslancov NR SR za KDH v kauze Váhostavu.

 Vyšetrovateľ NAKA začal 31. marca trestné stíhanie pre úpadkový delikt (zločin poškodzovania veriteľa). Z dôvodu vecnej pôsobnosti v tejto trestnej veci vykonáva dozor prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry GP SR.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:20

Štátna spoločnosť MH Invest v pôsobnosti Ministerstva hospodárstva SR podpísala kúpnu zmluvu so spoločnosťou Winkelmann Building + Industry Slovakia. MH Invest predáva časť pozemku priemyselného parku v Rimavskej Sobote za 3.542.537 eur bez DPH, ktorú určil znalecký posudok a na ktorom Winkelmann Group postaví závod na výrobu zásobníkov teplej vody. Informovala o tom Mária Pavlusík, hovorkyňa MH SR. Spoločnosti MH Invest sa podľa nej podarilo odovzdať pozemky 28. marca.

17:19

Taliansko odsúdilo trest smrti pre iránskeho rappera za podporovanie celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou mladej Kurdky Mahsy Amíníovej.

16:57

Namiesto rozvoja a prosperity Slovensku pre rozvrat právneho štátu hrozí úplné zastavenie eurofondov. Opozičná poslankyňa parlamentu Veronika Remišová (hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ) tak reagovala na vyhlásenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a ministra investícií Richarda Rašiho (Hlas-SD) po kontrolnom dni na Ministerstve investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR.

16:56

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o takmer 40 %. S vysokými cenami energií a pohonných látok vládny kabinet nechce nič robiť napriek predvolebným sľubom. Uviedli to predstavitelia opozičného hnutia Slovensko pri hodnotení polročného pôsobenia vlády Roberta Fica (Smer-SD).

16:55

 Lídri Spojených štátov, Británie, Francúzska a vyše desiatich ďalších krajín vyzvali v spoločnom vyhlásení palestínske militantné hnutie Hamas, aby prepustilo množstvo rukojemníkov, ktorých zadržiava. 

16:54

Nemecká veľvyslankyňa v Číne Patricia Florová uviedla, že si ju čínske úrady predvolali v spojitosti so zatknutím štyroch Nemcov podozrivých zo špionáže v prospech Číny. 

16:52

Belgicko predvolá izraelského veľvyslanca, aby vysvetlil úmrtie humanitárneho pracovníka belgickej rozvojovej agentúry Enabel a členov jeho rodiny pri vzdušnom útoku v Pásme Gazy.

16:51

Najvyšší súd amerického štátu New York zrušil rozsudok nad hollywoodskym producentom Harveym Weinsteinom z roku 2020, v ktorom ho uznali za vinného zo sexuálnych trestných činov. Nariadil zároveň nový proces v prípade.

16:50

Švédsko na budúci rok prispeje zredukovaným práporom do síl NATO v Lotyšsku. Cieľom je podporiť tento pobaltský štát po ruskej invázii na Ukrajinu, oznámil švédsky premiér Ulf Kristersson.

16:49

Spolkový snem, dolná komora nemeckého parlamentu, výraznou väčšinou schválila 15. jún ako národný Deň veteránov. V tento deň si každoročne uctia vojakov, ktorí slúžia či slúžili krajine.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali