Fico: Základný cieľ je posilňovať sociálny štát a zvyšovať životnú úroveň

Fico: Základný cieľ je posilňovať sociálny štát a zvyšovať životnú úroveň

Banská Bystrica 13. februára 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR-Branislav Račko)

 

Cieľom Smeru je podľa premiéra okrem iného, aby sa slovenská ekonomika do roku 2020 stala najvýkonnejšou medzi krajinami V4

Ďalšie výrazné posilnenie sociálneho štátu a zvyšovanie životnej úrovne obyvateľov Slovenska tak, aby v roku 2020 dosiahla 85 percent priemeru EÚ. Toto je základný politický cieľ Smeru-SD na roky 2016 až 2020 tak, ako ho na dnešnej programovej konferencii Smeru-SD predstavil líder strany a predseda vlády SR Robert Fico.

Reklama
Na snímke predseda strany Smer -SD Robert Fico reční počas programovej konferencie vládnej strany
Na snímke predseda strany Smer -SD Robert Fico reční počas programovej konferencie vládnej strany

V takmer hodinovom prejave Fico avizoval ochotu diskutovať, či nie je vhodná doba na obrovské investície, a to aj za cenu zmeny ústavného zákona o dlhovej brzde. Premiér pripomenul, že SR si požičiava lacno, až za negatívny úrok, preto sa pýta, prečo teraz nenabrať finančné zdroje a pustiť sa do toho s plnou vervou. Spomenul napríklad naliatie štyroch až šiestich miliárd eur do dopravnej infraštruktúry. “Vyžaduje si to ale ústavnú zmenu, tým pádom je to ponuka pre všetkých, ktorí takto uvažujú,” odkázal Fico.

Cieľom jeho strany tiež je, aby sa slovenská ekonomika do roku 2020 stala najvýkonnejšou medzi krajinami V4. Smer-SD zároveň plánuje dosiahnuť vyrovnaný rozpočet, dostať sa na predkrízovú úroveň v nezamestnanosti a pokračovať v ďalšom zvyšovaní minimálnej mzdy, pričom Fico by bol rád, ak by v novom volebnom období prekročila 500 eur. V súčasnosti je na úrovni 405 eur.

Reklama

Smer-SD ďalej avizuje pokračovanie v diskusii o nižšej sadzbe DPH aj na ďalšie základné potraviny, hovorí aj o odstraňovaní regionálnych rozdielov. “Schválili sme zákon o pomoci najmenej rozvinutým okresom, vycestovali sme do Kežmarku a schválili sme tam akčný plán. V rokoch 2016 a 2017 musí vláda navštíviť ďalších 12 okresov,” avizoval. Témou bude podľa Fica aj valorizácia dôchodkov, lebo vláda vníma výhrady voči tomuto mechanizmu s porozumením, a pokračovanie vo filozofii vládnych sociálnych balíkov.

Premiér pripustil, že vývoj na Slovensku v ďalšom volebnom období ovplyvnia voľby aj migrácia. “Situáciu môžu narušiť aj pokusy zostaviť vládu z veľkého počtu subjektov. My dávame prednosť stabilnej vláde zostavenej z dvoch subjektov. Ako chcú v zlepenci zvládnuť predsedníctvo v EÚ?” pýtal sa.

Na margo migračnej vlny zopakoval, že Smer-SD nedovolí vytvorenie žiadnej ucelenej komunity s iným náboženstvom na Slovensku, pretože tieto komunity nie sú podľa neho schopné integrácie. “Pokračujeme v žalobe proti kvótam. V Európe je veľká nervozita, v pondelok (15.2.) bude summit V4 a dokonca sme dostali demarš, že čo si to dovoľujeme. My sa ale nebudeme pozerať na to, ako každý deň prichádzajú tisíce migrantov. Odmietam nezmyselnú politickú korektnosť. Pre Smer-SD je ochrana občanov najvyššou prioritou,” deklaroval.

Premiér hneď v úvode prejavu odmietol podozrenia, prečo jeho strana pristúpila k schváleniu volebného programu až tri týždne pred voľbami. “Čakali sme na všetky najaktuálnejšie údaje o stave slovenskej ekonomiky, ohľadom zamestnanosti, ratingov v zahraničí a na daňovú prognózu. Chceli sme vedieť, kde sa nachádzame pred voľbami a či môžeme pristúpiť k jasným záväzkom, ktoré chceme prijať. Z údajov, ktoré máme k dispozícii, vyplýva, že Slovensko malo najrýchlejší rast v celej EÚ,” vysvetlil načasovanie konferencie Fico, podľa ktorého slovenská ekonomika šliape ako hodinky, preto je čas sa záväzne postaviť pred slovenskú verejnosť a povedať, čo ešte okrem základných sociálnych balíkov strana vníma ako priority účasti vo vláde.

Ficovi sa nepáči, že na Slovensku absentuje programová diskusia a konfrontácia a že Smer-SD sa nemá s kým hádať v témach ako zamestnanosť či hospodársky rast. “To, že to nie je predmetom kampane, potvrdzuje, že čísla sú mimoriadne dobré. Sme etatisti a verím, že je to práve štát, ktorý je schopný ochrániť občana pred kapitálovou mocou. Narušili sme hegemóniu vyznávačov jednotného trhu a štát začal plniť úlohu kormidelníka vývoja slovenskej spoločnosti. Odmietame, že trh všetko vyrieši a v tejto línii chceme pokračovať,” uistil Fico.

Reklama

Podľa jeho slov sa po štyroch rokoch vlády Smeru-SD ukázalo, že apokalyptické prognózy pravice sa nenaplnili. “Slovensko má kvalitné verejné financie, a to sú predpoklady pre rast kvality života ľudí,” dodal.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali