Smer-SD vyhral voľby, a preto mu podľa Fica vzniká povinnosť pokúsiť sa zostaviť vládu. Sulík je pripravený prevziať zodpovednosť a vládnuť

Smer-SD vyhral voľby, a preto mu podľa Fica vzniká povinnosť pokúsiť sa zostaviť vládu. Sulík je pripravený prevziať zodpovednosť a vládnuť

Bratislava 6. marca 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann,Jakub Kotian,Michal Svítok,Andrej Galica)

 

Fico: Vznikla nám povinnosť pokúsiť sa zostaviť vládu

Smer-SD vyhral po štvrtý raz parlamentné voľby, a preto mu podľa jeho predsedu Roberta Fica vzniká povinnosť pokúsiť sa zostaviť zmysluplnú a stabilnú vládu. Vyhlásil to dnes ráno po sčítaní vyše 86 percent hlasov, na základe ktorých mala jeho strana takmer 28,8 percenta.

Reklama
Na snímke predseda Smeru-SD a premiér SR Robert Fico
Na snímke predseda Smeru-SD a premiér SR Robert Fico

Podľa Fica zostavovanie nového kabinetu nebude ľahké, pričom bude trvať dlhšie ako obyčajne. “Určite treba spraviť všetko pre to, aby ani nebola pravdepodobnosť predčasných parlamentných volieb, ani žiadne iné experimenty, ktoré by narušovali predstavu o parlamentnom demokratickom systéme,” konštatoval.

Potvrdil, že podľa všetkého už dnes začne s prvou komunikáciou. Pripomenul, že Smer-SD pred voľbami nevylúčil žiadnu politickú stranu zo spolupráce. “Bolo by predčasné, keby som teraz naznačoval, ktorým smerom sa chceme pustiť,” dodal. Ako poznamenal, prvé predbežné rokovania ukážu existenciu partnerov na zostavenie zmysluplnej vlády. “Vždy treba mať k dispozícii solídnu nadpolovičnú väčšinu a na základe toho by sa dalo uchádzať o získanie poverenia na zostavenie novej vlády,” priblížil ďalšie kroky.

Reklama

Fico sa netajil tým, že pre svoju stranu očakával výsledok na úrovni 33 percent. Ten aktuálny však označil za solídny. “Sme niekde na úrovni roku 2006, keď sme prvýkrát vstupovali do vlády,” pripomenul. Považuje to za daň za dlhovekosť v politike. “S tým musíte rátať,” uzavrel.

 

Sulík: Sme pripravení prevziať zodpovednosť a vládnuť

Prezident SR Andrej Kiska poverí zostavením vlády víťaza volieb, a to bude bez diskusie strana Smer-SD. Vyhlásil to dnes predseda SaS Richard Sulík s tým, že ak vládu Robert Fico (Smer-SD) zostaví, tak je vybavené, ale ak nie, tak nastupuje SaS.

Na snímke predseda SaS Richard Sulík ukazuje zranenú ruku počas volebnej noci v Liberálnom dome, 6. marca 2016.  K zraneniu došlo pri otváraní šampanského šabľou
Na snímke predseda SaS Richard Sulík ukazuje zranenú ruku počas volebnej noci v Liberálnom dome, 6. marca 2016. K zraneniu došlo pri otváraní šampanského šabľou

“Ak budú všetky hlasy sčítané, uvidíme. Úradnícku vládu si ale neviem rozumne predstaviť. Sme pripravení prevziať zodpovednosť a regulárne vládnuť. A to na základe programového vyhlásenia vlády, na ktorom sa musíme dohodnúť. Ak budeme presadzovať to isté, Agendu 2020, vtedy do toho ideme a nepotrebujeme žiadnu úradnícku vládu,” dodal Sulík.

Reklama

Do centrály SaS zavítal aj Daniel Lipšic (OĽaNO-NOVA). “Je mi ľúto výsledku KDH a bola by škoda, ak by v parlamente chýbalo. Ako to bude, dozvieme sa o pár hodín,” povedal.

Predseda OĽaNO-NOVA Igor Matovič, ktorý tiež prišiel do centrály liberálov, je presvedčený, že na výsledku strán ako OĽaNO-NOVA a SaS sa prejavila jasná rétorika odmietania Smeru-SD. “Ostatní sa vykrúcali a dostali zaslúžene na frňáka,” uzavrel.

 

Matovič: Situácia je vážna, Slovensko zažije v parlamente fašistov

Situácia vyzerá napätá a vážna. Prvýkrát Slovensko zažije, že bude mať v parlamente fašistov, čo núti všetky ostatné politické strany, aby sa správali zodpovedne. Vyhlásil to dnes líder hnutia OĽaNO-NOVA Igor Matovič. Po spočítaní takmer tretiny okrskov sa poďakoval voličom za hlasy.

Reklama
Na snímke líder hnutia OĽANO-NOVA Igor Matovič
Na snímke líder hnutia OĽANO-NOVA Igor Matovič

“Som šťastná za tú dôveru, ktorú nám ľudia dali,” poďakovala i líderka kandidačnej listiny hnutia Veronika Remišová. “Ale človeku až stíska srdce, keď vidí, koľko percent získali ľudia, ktorí na bilbordoch hovoria o niekom, že sú paraziti, ktorí rozsievajú strach a ktorí u nás na Slovensku tvoria nejakého triedneho nepriateľa,” podotkla Remišová na margo výsledkov Ľudovej strany Naše Slovensko.

Či sa nám však výsledky volieb páčia viac, alebo menej, na Slovensku od roku 1990 boli samé slobodné voľby a toto je v princípe dobrý deň pre demokraciu, zhodnotil čiastočné výsledky volieb Daniel Lipšic (OĽaNO-NOVA).

Most-Híd, #Sieť a KDH mali po sčítaní vyše tretiny okrskov od päť do šesť percent. “Budeme sa pozerať, či Most-Híd, alebo KDH ledva prelezie brány parlamentu. Mrzí ma to. Pretože ak by mali tie strany o dve či tri percentá viac, tak by sme tu dnes mohli oslavovať a povedali by sme si, že Slovensko naozaj bude mať reformnú stredo-pravú vládu,” podotkol Matovič.

Podľa neho však prepadli tri strany, ktoré neboli schopné jednoznačne povedať NIE strane Smer-SD. “Verím, že do budúcna je to pre nich poučenie, že ak chcú uspieť vo voľbách, musia byť jednoznačne čitateľní pred svojimi voličmi,” dodal.

Aká je najpravdepodobnejšia vláda po týchto voľbách, Matovič nechcel komentovať. Chce si počkať na definitívne výsledky. “Otázka je, či dokážeme spoločne vytvoriť vládu, zatiaľ to tak nevyzerá,” podotkol. Zopakoval tiež, že si nevie sám seba predstaviť ako premiéra. “Nikdy som to neriešil.”

Lipšic tiež podotkol, že mnohé predpovede a prieskumy sa ukázali byť výrazne mylné. “Bude to vec aj vás, médií, do akej miery sú dôveryhodné rôzne prieskumy a politológovia, ktorí predpovedali dramaticky odlišné volebné výsledky,” uviedol Lipšic s tým, že takáto diskusia musí nastať. “Niekedy sa mi zdá, že prieskumy nemali za cieľ mapovať verejnú mienku, ale ju tvoriť. A tieto voľby dokázali, že s tým asi budeme musieť niečo robiť,” dodal Lipšic.

Verí, že existuje nádej, hoci nie je podľa neho stopercentná, vytvoriť vládu bez Roberta Fica (Smer-SD). “Ľudia dnes prehovorili a absolútna väčšina slovenských občanov si neželá, aby vláda Roberta Fica pokračovala. To je mandát, o ktorom treba takýmto spôsobom uvažovať,” dodal Lipšic.

 

Danko: SNS sa nechce za každú cenu uchádzať o spoluprácu so Smerom-SD

Slovenská národná strana (SNS) tu nie je pripravená pre akúkoľvek politickú stranu. Má svoj program, ktorý bude chcieť presadiť. Nechceme isť do vlády s cieľom, aby sme disponovali niektorými ministerstvami. Povedal na dnešnom brífingu predseda SNS Andrej Danko, ktorý tvrdí, že sa jeho strana nechce za každú cenu uchádzať o spoluprácu so Smerom-SD.

Reklama
Na snímke predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko
Na snímke predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko

Podľa Danka je veľa vecí, ktoré si jeho strana nemala možnosť so stranou Smer-SD vydiskutovať. “Mám veľa výhrad k Smeru-SD. Pokiaľ chcem zo strany urobiť politickú stranu, nie jednorazový projekt, tak si to vyžaduje zodpovedný prístup. Nemyslím si, že som ochotný niekomu variť kávu,” uviedol šéf národniarov. Priznáva, že SNS sa stala alternatívou pre voličov, ktorí odišli aj zo Smeru-SD.

Danko dúfa, že konečné výsledky parlamentných volieb budú iné ako tie priebežné. Ako tvrdí, konečné výsledky môžu Slovensku veľa zodpovedať. “To je vizitka nás všetkých, ako sa k sebe správame. Ja chápem ten hlas trucu, žiaľbohu, správame sa, akoby sme si štát a parlamentnú demokraciu ani nezaslúžili,” skonštatoval. Teší ho však, že SNS má opäť šancu dostať sa do parlamentu.

Možnú povolebnú spoluprácu so stranou Mariana Kotlebu vylučuje. “Jeho politika patrí do minulého storočia. Marian Kotleba nie je témou pre SNS, ale beriem to ako zdvihnutý prst. Počkajme si však na oficiálne výsledky volieb,” priblížil Danko s tým, že radšej nebude predseda SNS, ako by mal spolupracovať so stranami, ktoré patria do minulého storočia. Cieľovou skupinou národniarov nie sú podľa neho ľudia, ktorí nosia uniformy, urážajú niekoho podľa farby pleti či národnosti.

Stiahnutie podpredsedu SNS Vladimíra Chovana z kandidátky strany tesne pred voľbami prišlo podľa Danka na základe vzájomného rozhodnutia. “Pán Chovan sa cíti lepšie vo výkonnej moci, kde si myslím, vie rozšíriť svoju odbornosť,” uviedol Danko. Na otázku novinárov, či nebolo za stiahnutím Chovana z kandidátky jeho vyjednávanie s inou politickou stranou, povedal, že pokiaľ niekto z SNS bude vyjednávať s akoukoľvek politickou stranou, tak to bude len jej predseda.

Atmosféra v centrále SNS v Bratislave je pomerne mĺkva. Nehrá tu žiadna hudba ani nepanujú bujaré oslavy. Vedenie strany očakáva výsledky volieb osobitne od novinárov. “Nemyslím si, že je vhodné oslavovať a striekať šampanské. My chceme s pokorou prijať každý výsledok,” vysvetlil Danko.

Reklama

 

Kollár: Išli sme do volieb, aby sme zmenili systém, ale nie na radikalizmus

Hnutie Sme rodina – Boris Kollár má protestný charakter. Povedal jeho líder Boris Kollár vo volebnej centrále. Spájanie s ideami Mariana Kotlebu však odmietol.

Na snímke predseda hnutia Sme Rodina Boris Kollár sa teší vo volebnej centrále počas volebnej noci
Na snímke predseda hnutia Sme Rodina Boris Kollár sa teší vo volebnej centrále počas volebnej noci

„Extrémizmus mi je proti srsti. My sme prišli do volieb s tým, že chceme zmeniť tento systém. Ale tento systém nechceme zmeniť na radikalizmus,“ zdôraznil Kollár.

Tiež pripomenul, že má za sebou úspešnú podnikateľskú kariéru, ktorá má podľa neho zaručiť jeho kompetenciu pri riadení štátu. O zostavení budúcej vlády hovoriť nechce. Pokojný bude až po spočítaní minimálne polovice hlasov.

Reklama

 

Bugár: Výsledok pod osem percent nebude dobrý, vyhodnotíme to

Výsledok pod osem percent nebude pre Most-Híd dobrý. Strana to vyhodnotí. Povedal to dnes nadránom po sčítaní vyše 50 percent okrskov predseda Mosta-Híd Béla Bugár.

Na snímke predseda strany Most-Híd Béla Bugár
Na snímke predseda strany Most-Híd Béla Bugár

“Očakávali sme výsledok blízky dvojcifernému číslu. Výsledok pod osem percent nebude dobrý a budeme to musieť vyhodnotiť,” uviedol Bugár. Nepovedal, či v prípade zlého výsledku odstúpi. Výsledok Mosta-Híd sa v čase tlačovej konferencie pohyboval na úrovni 6,5 percenta.

Bugár nechce špekulovať, s kým pôjde rokovať o prípadnej koalícii. Nepotvrdil, či prijme pozvanie Smeru-SD. Rovnako neprezradil, či by bol schopný ísť do koalície so SaS a OĽaNO-NOVA. O hnutí Igora Matoviča neraz povedal, že Matovič bude prekážkou stredo-pravej vlády. Pri SaS bol v posledných týždňoch zmierlivejší, spoluprácu si predstaviť vedel.

Doterajšie priebežné neoficiálne výsledky volieb hodnotí ako odmietnutie korupčného systému vládnutia, ale aj ako výsledok protimigračnej rétoriky parlamentných strán. Nepožíval ju podľa Bugára len Most-Híd. “Protimigračná rétorika súčasných parlamentných strán spôsobila, že sa asi do parlamentu dostanú radikálne strany. My sme upozorňovali na škodlivosť tejto rétoriky,” poznamenal.

 

Reklama

Procházka: Za výsledok môže i nedostatočná vyhranenosť voči Smeru-SD

Predseda strany #Sieť Radoslav Procházka je z predbežných neoficiálnych dát Štatistického úradu (ŠÚ) SR sklamaný. Priznal, že jeden z faktorov, ktoré mohli ovplyvniť výsledok strany, bola jeho nedostatočná vyhranenosť voči strane Smer-SD.

Na snímke uprostred predseda strany #Sieť Radoslav Procházka
Na snímke uprostred predseda strany #Sieť Radoslav Procházka

“Som však vďačný za každý jeden hlas, ktorý sme dostali,” povedal na krátkom brífingu. Vyjadrenie dal médiám v čase, keď bolo sčítaných vyše 42 percent okrskov, strana mala vtedy vyše 5,40 percenta hlasov.

Predsedníctvo strany zasadne podľa neho v pondelok (7.3.). Na otázku, či sa tam bude riešiť jeho možná rezignácia z postu predsedu, odpovedal, že i “táto otázka bude na stole”. Taktiež i téma splácania úveru z Fio banky. “Neviem, aký bude oficiálny výsledok volieb, ale je tam relatívne pohodlná medzera na jeho vrátenie,” uviedol.

S predstaviteľmi strán o možnej povolebnej spolupráci Procházka ešte nerokoval. Povedal, že ani neoficiálne. Predbežné výsledky Kotlebovej strany okomentoval jedným slovom. “Napadá mi len Zeitgeist,” skonštatoval. Spoluprácu s ním vylúčil. Príčiny a analýzy Kotlebovho úspechu si chcú predstavitelia strany najprv prediskutovať medzi sebou. “Čo sa týka spolupráce s Borisom Kollárom, to je niekde inde ako Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko. Prinajmenšom z hľadiska obsahu,” vysvetlil Procházka.

O možnom zostavovaní vlády v konštelácii, ktorú naznačujú predbežné neoficiálne výsledky, nechcel špekulovať. “Nezáleží to od mojej predstavivosti. Ale podľa mňa je dôležité, aby sme ako strana pokračovali v spoločnom odhodlaní, ktoré máme,” uviedol. Procházkovi bude ľúto každého jedného kandidáta strany, ktorý sa nedostane do parlamentu. Bude mu chýbať Lucia Copáková, Maroš Sagan či ďalší. Dodal, že ľudia ešte nemajú návyk voliť #Sieť.

Pred brífingom nebolo v hlavnej miestnosti volebnej centrály #Siete vidno známe tváre strany. Poodchádzali z nej po oznámení výsledkov exit pollu, ktoré pre televíziu Markíza pripravila agentúra Focus. Pri stoloch ostali diskutovať nižšie postavení členovia.

Reklama

Napätú situáciu v miestnosti sa ľudia snažili odľahčiť. Z volebnej centrály v bratislavskom hoteli Devín poodchádzalo i viacero zahraničných redaktorov. O novinárov bolo v centrále postarané. Mali dostatok jedla i pitia.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali