Fed má zviazané ruky: Americká ekonomika je sklamaním

Fed má zviazané ruky: Americká ekonomika je sklamaním

Washington 29. apríla 2016 (HSP/DWN/Foto:TASR/AP-Matt Rourke)

 

Najnovšie údaje pre americkú ekonomiku sú mierne. Fed je v dileme: nemôže ďalej podporovať kurzy akcií, pretože negatívne sadzby sú v USA tabu, na rozdiel od Európy

Ilustračné foto
Ilustračné foto

Silný dolár a problémy na rozvíjajúcich sa trhoch priviedli americkú ekonomiku k zastaveniu. Hrubý domáci produkt (HDP) vzrástol od januára do marca o 0,5 percenta, ako oznámilo ministerstvo obchodu vo štvrtok. Ešte na konci roka bol minuloročný rast vo výške 1,4 percenta oveľa silnejší. Kým ekonomika na druhej strane Atlantiku nemá najlepšie výhľady, nemecká ekonomika má štyrikrát rýchlejšie tempo rastu. Vývozcovia ťažia z nízkeho kurzu eura. Drahší dolár je však zlý pre USA konkurentov na svetovom trhu. Je pravdepodobné, že federálny rezervný systém USA, ktorý sa nedotkol úrokovej sadzby, nájde ďalšiu podporu ekonomiky s ohľadom na opatrný postoj len veľmi ťažko.

Reklama

Tiež spotrebitelia, ktorí sú neoddeliteľnou časťou ekonomickej výkonnosti, mierne obmedzili svoju kúpnu silu: konzum klesol o 1,9 percenta oproti koncu roka 2015. Hlavný ekonóm Thomas Gitzel z lichtenštajnskej VP Bank uviedol: “Americké spoločnosti stratili túžbu investovať vzhľadom na zlé správy z rozvíjajúcich sa trhov.” Ekonomická výkonnosť v Číne sa v poslednej dobe scvrkla na 6,7 ​​percenta – čo je najslabší nárast od začiatku roka 2009.

V Spojených štátoch trpí najmä ropný priemysel. Najväčší svetový poskytovateľ služieb určených na výrobu ropy, Schlumberger, masívne znížil výdavky na prieskum a ťažbu a od konca 2014 prepustil asi štvrtinu pracovnej sily. Ale aj v iných priemyselných odvetviach sú ťažkosti: problémy má aj Apple, jedna z vlajkových lodí americkej ekonomiky. Spoločnosť v minulom štvrťroku utrpela prvým poklesom tržieb za 13 rokov.

Reklama

Napriek oslabeniu na začiatku roka nemecký zahraničný obchod ukazuje, že ekonomika medzi New Yorkom a San Franciscom bude čoskoro opäť naštartovaná: “Amerika nepadne a Čína sa z poklesu nejako dostane,” predpovedal prezident priemyselnej asociácie BGA Anton Boerner. Práve z týchto dôvodov sa podľa neho bude v tomto roku dariť nemeckému zahraničnému obchodu.

Boerner dúfa, že nízky kurz eura bude pokračovať aj naďalej. Dolár posilnil voči menám hlavných obchodných partnerov USA v období od polovice roka 2014 a do konca roku 2015 o 20 percent a mierne oslabil stúpanie na začiatku tohto roka. Z pohľadu Boernera je pravdepodobné, že šéf ECB Mario Draghi sa bude so svojou ultra-voľnou menovou politikou snažiť udržať výmenný kurz eura na uzde. Európska centrálna banka nedávno znížila svoju kľúčovú sadzbu na nulu a opäť predĺžila kontroverzný nákup dlhopisov. To oslabuje euro voči doláru.

Odborníci očakávajú, že Fed zasiahne do americkej ekonomiky až v lete a zvýši kľúčovú sadzbu z aktuálnych 0,25 na 0,5 percenta. Napriek hospodárskemu poklesu v zimnom období hlavný ekonóm Paul Ashworth z Capital Economics predpovedá, že boom v Amerike nie je v nebezpečenstve: “Nemyslím si, že ekonomika je v ťažkostiach.” Rast zamestnanosti je obrovský a ekonomický barometer by mohol naznačovať, že v druhom štvrťroku bude oveľa silnejší. Centrálna banka nedávno zdôraznila, že na trhu práce sa situácia aj naďalej zlepšuje, a to aj napriek spomaleniu hospodárskeho rastu. V marci bolo vytvorených 215.000 nových pracovných miest, a teda o 10.000 viac, než sa predpokladalo. V apríli sa predpokladá ďalších viac ako 200.000 nových pracovných miest.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:11

Státisíce ľudí sa vo štvrtok zišli na rôznych miestach po celej Austrálii a na Novom Zélande, aby si pripomenuli svojich padlých v prvej svetovej vojne. Informovala agentúra AFP.

07:02

Jemenskí húsíovia sa prihlásili k útokom na americké a izraelské obchodné plavidlá a americký torpédoborec.

O operáciách informoval Yahya Sari, vojenský hovorca hnutia Ansar Allah.

06:53

Francúzske orgány činné v trestnom konaní zadržali a začali vypočúvať 16-ročného chlapca, ktorý avizoval, že chce spáchať útok počas letnej olympiády v Paríži. Polícia uňho našla sľub vernosti teroristickej sieti Islamský štát (IS). Prípad prevzala prokuratúra, ktorá sa zaoberá teroristickými činmi.

06:44

Poľsko poskytne finančnú pomoc vo výške dvoch miliónov dolárov pre dve humanitárne agentúry OSN, ktoré podporujú civilistov vo vojnou zmietanom Pásme Gazy. V stredu to oznámilo poľské ministerstvo zahraničných vecí.

06:35

Generálny riaditeľ sociálnej platformy TikTok Šou C’ Čche v stredu prisľúbil podniknutie právnych krokov na zvrátenie zákona prijatého v Spojených štátoch, na základe ktorého bude možné túto populárnu aplikáciu v USA zakázať pre podozrenia, že ju kontroluje čínska vláda.

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon, ktorý čínskej materskej spoločnosti ByteDance dáva približne 270 dní na to, aby odpredala TikTok v USA alebo čelila vylúčeniu z amerického trhu.

06:30

Španielsky premiér Pedro Sánchez v stredu uviedol, že zvažuje možné odstúpenie v reakcii na oznámenie súdu, ktorý začal vyšetrovanie premiérovej manželky na základe podozrení z korupcie.

Včera 20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

Včera 19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

Včera 19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

Včera 19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

Včera 17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

Včera 17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

Včera 17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

Včera 17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali