Facebook je “silný nástroj mobilizácie voličov a informácií”. Čo ak kandidatúru do Bieleho domu ohlási Zuckerberg?

Facebook je “silný nástroj mobilizácie voličov a informácií”. Čo ak kandidatúru do Bieleho domu ohlási Zuckerberg?

Svet 11. septembra 2017 (HSP/Foto: TASR/AP/Manu Fernandez)

 

Spoločnosť Facebook čelí intenzívne kritike za to, akým spôsobom a do akej miery môže ovplyvniť mienku užívateľov sociálnych sietí

Na snímke Mark Zuckerberg

Katherine Haenschenová vo svojom príspevku pre britský The Guardian píše, že “podľa jej vlastného prieskumu, ak niekto z užívateľov Facebooku chváli ostatných za hlasovanie, napomáha to k zvyšovaniu účasti na tomto hlasovaní, taktiež aj zverejňovanie istých príspevkov súvisiacich s hlasovaním”.

Reklama

Dokonca aj interný výskum spoločnosti Facebook ukazuje, že ak je užívateľovi predložené isté hlasovanie, ktoré obsahuje obrázky alebo mená priateľov, tiež to zvyšuje pravdepodobnosť jeho hlasovania. “Algoritmické posuny, ktoré uprednostňujú zobrazovanie takýchto správ niektorým skupinám voličov a potláčanie iných by teoreticky mohli byť použité na pomoc určitému kandidátovi,” myslí si Haenschenová.

Facebook je nepochybne “silným nástrojom mobilizácie voličov a informácií”. Môže teda do istej miery ovplyvňovať aj politické hlasovanie. “V súčasnosti však kandidáti nemôžu manipulovať s algoritmom – majú prístup iba k verejným organizačným a reklamným nástrojom spoločnosti Facebook. Môžu vytvárať stránky s fanúšikmi, platiť za propagačné príspevky, používať reklamy na Facebooku na prijímanie fanúšikov, prijímanie členov do svojich zoznamov e-mailov a nasadzovanie aplikácií, ktoré môžu podporovatelia využiť na zapojenie svojich priateľov,” vysvetľuje Haenschenová.

Reklama

Reklama je ďalšou oblasťou, v ktorej by Facebook potreboval radikálne zvýšiť svoju transparentnosť. Zatiaľ čo kandidáti musia zverejniť svoje výdavky na kampaň, môžu sa vyhnúť nahlasovaniu ich presných výdavkov na Facebooku tým, že si najmú istú externú spoločnosť na svoju reklamu.

Takže to znamená “naliehavú potrebu väčšej transparentnosti o tom, ako sa už Facebook používa na volebné vplyvy, najmä na jeho algoritmy a reklamné prvky”. Keďže to musia robiť televízne a rozhlasové stanice, “Facebook musí byť tiež regulovaný ako vysielacie médium,” konštatuje Haenschenová.

Podľa nej by Facebook mal tiež zablokovať používanie platených funkcií na propagáciu odkazov na webové stránky a stránky, ktoré vedome publikujú politické dezinformácie, čo by obmedzilo šírenie falošných správ na platforme.

“Zverejňovanie algoritmu a výdavkov na reklamu sú veľkými krokmi a vytvoria rovnako veľké zvýšenie transparentnosti v súvislosti s úlohou a používaním Facebooku pri šírení politického obsahu. Zatiaľ čo tieto zverejnenia by nemuseli nevyhnutne zastaviť vonkajšie zasahovanie, prinajmenšom voliči by mali možnosť vedieť, ako sa platforma používala na ich ovplyvňovanie,” dodáva.

Portál Echo24 pripomína, že v médiách sa začínajú šíriť špekulácie o tom, že zakladateľ a výkonný riaditeľ Facebooku Mark Zuckerberg by sa mohol usilovať o prezidentské kreslo v Bielom dome. Ak Zuckerberg kandidatúru ohlísi, Facebook bude musieť vzhľadom na uvedené informácie prejsť úpravou.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali