Experti z Valdajského klubu o svete po nástupe Trumpa

Experti z Valdajského klubu o svete po nástupe Trumpa

Moskva 17. januára 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Richard Drew)

 

Víťazstvo Donalda Trumpa v novembrových amerických prezidentských voľbách zasiahlo partnerov a spojencov USA v Európe, Ázii a na Blízkom východe ako blesk z jasného neba a zreteľne ovplyvní globálnu politiku v tomto roku. V rozhovore pre agentúru RIA Novosti sa na tom zhodli experti z Valdajského medzinárodného diskusného klubu a predostreli tri trendy, ktoré budú formovať rok 2017

Na snímke Donald Trump
Na snímke Donald Trump

Prvý trend: Podľa expertov z Valdajského klubu je prvým najviditeľnejším trendom v rámci pokračujúcich zmien na politickej scéne v Spojených štátoch a Európskej únii vynorenie sa konzervatívnych síl, ktorých hlavní oponenti, teda neoliberálne elity, plynulo strácajú svoj vplyv.

Reklama

Programový riaditeľ Fondu rozvoja a podpory Valdajského klubu Oleg Barabanov sa domnieva, že Trumpovo zvolenie môže vyvolať v Európe silný dominový efekt, ktorý dovedie k víťazstvu pravicové politické strany.

Podľa Barabanova tohtoročné prezidentské voľby vo Francúzsku môžu radikálne zmeniť politiku EÚ, ak sa dostanú na vrchol buď republikánsky kandidát Francois Fillon, alebo líderka ultrapravicovej strany Národný front (FN) Marine Le Penová. V prípade ich víťazstva sa francúzsko-nemecká aliancia vedená francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom a nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou môže podstatne oslabiť.

Reklama

“Francúzsko bude pripravené chopiť sa úlohy kritika nemeckej politiky v EÚ,” uviedol Barabanov. Doplnil, že to môže ovplyvniť aj nadchádzajúce voľby v Nemecku, a to znížením šance Merkelovej Kresťanskodemokratickej únie Nemecka (CDU) zvíťaziť.

Výskumný riaditeľ Fondu rozvoja a podpory Valdajského klubu Fiodor Lukianov si zas myslí, že politické establishmenty v Nemecku, Francúzsku a Holandsku sa preskupia a prispôsobia sa neustálym zmenám, aby zostali pri moci. “Ich cieľom je zmocniť sa rebélie a vyhovieť požiadavkám verejnosti,” doplnil Lukianov.

Experti predpovedali, že v roku 2017 sa nezhody v EÚ budú naďalej prehlbovať aj v dôsledku brexitu. Okrem toho piliere jednoty EÚ budú nahlodávať ekonomická stagnácia a utečenecká kríza.

 

Druhý trend: Druhým trendom je potenciálny posun v zahraničnej politike USA vo vzťahu k Blízkemu východu. Podľa programového riaditeľa Fondu rozvoja a podpory Valdajského klubu Dmitrija Suslova je pravdepodobné, že Trumpova administratíva ukončí americkú politiku zameranú na zmenu režimu v Sýrii a ďalších krajinách a sústredí sa na boj proti terorizmu.

Reklama

“Tu sa budú ruské a americké prístupy úplne prekrývať, takže potenciálna spolupráca bude plodnejšia. Avšak Trumpov tvrdý postoj k radikálnemu islamizmu zostrí napätie medzi USA a Saudskou Arábiou. Navyše nie je jasné, aká bude reakcia americkej administratívy na tento vývoj,” poznamenal Suslov.

Lukianov predpokladá, že potenciálny zahraničnopolitický posun USA neukončí chaos v Sýrii. Hoci Washington a jeho spojenci nedokázali zosadiť sýrskeho prezidenta Bašára Asada, sýrsky konflikt nie je ani zďaleka vyriešený, uviedol. Varoval, že hoci niekto môže očakávať užšiu koordináciu medzi Moskvou a Washingtonom v pozemných operáciách proti teroristom v Sýrii, nedôvera medzi Pentagónom a ruskou armádou by sa nemala podceňovať.

 

Tretí trend:Tretím trendom je deideologizácia zahraničnej stratégie USA. Podľa Suslova Trumpova administratíva pravdepodobne prijme “pragmatickú” zahraničnú politiku. “Pragmatizmus” Washingtonu však nezabráni USA v potenciálnych konfliktoch s Iránom a Čínou.

“Všeobecné nepriateľstvo Washingtonu voči Iránu pravdepodobne porastie, a to s plnou podporou celého republikánskeho establishmentu a Izraela,” domnieva sa Suslov.

Reklama

Pokiaľ ide o Čínu, pokračoval, tak Trump a mnohí lídri v jeho zahraničnopolitickom tíme i ďalší realistickí politici v republikánskom establishmente vnímajú túto krajinu ako hlavného rivala USA v ázijsko-tichomorskom regióne a vo svete všeobecne.

Suslov sa domnieva, že Trump sa chystá podmaniť si Čínu tak, ako to urobila administratíva niekdajšieho prezidenta USA Ronalda Reagana v prípade Sovietskeho zväzu v 80. rokoch: Trump môže zvýšiť politický, ekonomický a vojenský tlak na Peking, aby ho prinútil k ústupkom.

“Problém je však ten, že súčasné čínskej vedenie existuje v úplne odlišnej paradigme než sovietska nomenklatúra v 80. rokoch. S najväčšou pravdepodobnosťou bude reakcia Číny zdržanlivá, ale ostrá, čo povedie k zhoršeniu všeobecnej konfrontácie a ku geopolitickému rozkolu v tomto regióne,” povedal Suslov.

S jeho vyjadrením súhlasil aj Lukianov, ktorý navyše upozornil na skutočnosť, že Trump spochybnil politiku “jednej Číny”. Tento manéver novozvoleného amerického prezidenta tak naznačuje, že budúca administratíva USA prehodnotí americko-čínske vzťahy.

Lukianov zároveň predpokladá, že Trump sa pokúsi vraziť klin medzi Moskvu a Peking. “Trump sa rozumne nazdáva, že Obamova administratíva realizovala úplne šialenú politiku, keď vyvíjala tlak rovnako na Čínu i Rusko, čim ich spojila. Je jasné, že Trump chce zvýšiť tlak na Čínu a zmierniť tlak na Rusko, a to len preto, aby si urobil z Ruska, ak nie partnera, tak spojenca na potlačenie Číny. To ale nie je možné, nemám o tom pochýb,” uviedol Lukianov. Dodal, že toto úsilie vytvorí “nový politický kontext, ktorý bude mať závažný vplyv na globálne záležitosti.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali