Voľby predsedu EP: Talian Antonio Tajani sa stal novým predsedom Európskeho parlamentu

Voľby predsedu EP: Talian Antonio Tajani sa stal novým predsedom Európskeho parlamentu

Štrasburg/Brusel 17. januára 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Olivier Matthys) AKTUALIZOVANÉ

 

O post sa uchádzalo šesť kandidátov

Novým predsedom Európskeho parlamentu (EP) sa stal kandidát Európskej ľudovej strany (EĽS) Antonio Tajani. Zvolený bol až v poslednom, štvrtom kole.

Reklama
Bývalý eurokomisár, súčasný podpreseda Európskeho parlamentu (EP) a kandidát na predsedu EP Talian Antonio Tajani reční pred začiatkom tajného hlasovania nového predsedu Európskeho parlamentu v Štrasburgu 17. januára 2017
Bývalý eurokomisár, súčasný podpreseda Európskeho parlamentu (EP) a víťazný kandidát na predsedu EP Talian Antonio Tajani reční pred začiatkom tajného hlasovania nového predsedu Európskeho parlamentu v Štrasburgu 17. januára 2017

Tajani v tajnom hlasovaní získal 351 hlasov europoslancov a kandidoval za najpočetnejšiu skupinu ľudovcov v europarlamente. Hoci získal spomedzi šiestich kandidátov v prvom, druhom aj treťom kole najviac hlasov, nemal nadpolovičnú väčšinu potrebnú na zvolenie.

Preto sa rozhodlo až vo štvrtom kole, v ktorom mal jediného súpera – lídra socialistov v EP Gianniho Pittellu. Ten získal 282 hlasov.

Reklama

“Ďakujem všetkým, nielen tým, čo mi dali hlas. Budem predsedom všetkých europoslancov,” vyhlásil novozvolený predseda EP Tajani. Poďakoval sa tiež doterajšiemu šéfovi europarlamentu Martinovi Schulzovi, pod ktorým doteraz pôsobil v úlohe podpredsedu.

“Rád by som tento výsledok venoval obetiam zemetrasenia v Taliansku. Rovnako by sme mali vyjadriť solidaritu všetkým obetiam teroristických útokov. Mali by sme tiež myslieť aj na bezdomovcov a nezamestnaných, ktorí si zaslúžia našu pozornosť,” skonštatoval čerstvý predseda EP, za čo si vyslúžil potlesk.

V Európskom parlamente sa pred voľbou zmenilo rozloženie síl. Koalíciu socialistov a ľudovcov, ktorá sa rozpadla pre spory o nástupcu odchádzajúceho predsedu EP Martina Schulza, nahradila dohoda o novej koalícii, ktorú vytvorili najpočetnejší ľudovci (EĽS) s liberálnou skupinou (ALDE). Súčasťou dohody je aj spoločná podpora kandidáta na predsedu EP Antionia Tajaniho. Líder liberálov Guy Verhofstadt svoju kandidatúru stiahol.

Počas Tajaniho predsedníctva sa začne rokovanie EÚ so Spojeným kráľovstvom o odchode zo spoločenstva. EP nebude prítomný priamo na rokovaniach medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom, ale len na prípravných stretnutiach prostredníctvom europoslanca Guya Verhofstadta. Faktom zostáva, že dohodu medzi EÚ a Londýnom o brexite bude musieť odobriť europarlament.

Predseda EP má dvaapolročný mandát. Okrem právomocí v rámci tejto inštitúcie má aj ďalšie úlohy. Každý rok podpisuje rozpočet EÚ a zúčastňuje sa na summitoch Európskej rady. Vyjadruje tam názor EP na témy, ktoré sú predmetom summitu lídrov členských štátov. Predseda tiež reprezentuje EP na medzinárodnej scéne a počas zahraničných pracovných ciest.

Reklama

 

O novom predsedovi europarlamentu rozhodli poslanci až v poslednom kole

Ani tretie kolo hlasovania v Európskom parlamente (EP) neprinieslo meno nového predsedu. Najviac hlasov rovnako ako pri predošlých dvoch kolách získal kandidát ľudovcov Antonio Tajani. V poslednom, štvrtom kole voľby, si europoslanci vyberali z dvojice favoritov.

Na snímke predseda Európskeho parlamentu (EP) Martin Schulz
Na snímke predseda Európskeho parlamentu (EP) Martin Schulz

Bývalý eurokomisár a súčasný podpredseda EP Tajani, kandidát najpočetnejšej zastúpenej Európskej ľudovej strany, dostal v treťom kole 291 zo 690 platných hlasov. Na zisk predsedníckeho postu ale potreboval nadpolovičnú väčšinu všetkých platných hlasov, čo sa mu nepodarilo.

Do posledného kola postúpili dvaja najúspešnejší kandidáti z tretieho kola – favorit Antonio Tajani z radov ľudovcov a líder socialistickej skupiny v EP Gianni Pittella, ktorý za ním zaostal o stovku hlasov.

Reklama

Vo štvrtom kole vyhrá ten kandidát, ktorý získa viac hlasov. V prípade remízy sa stane predsedom EP starší z kandidátov. Výsledok posledného kola by mal ohlásiť odchádzajúci predseda europarlamentu Martin Schulz o 21.00 h.

 

Ani z druhého kola hlasovania nevzišiel nový predseda europarlamentu

Druhé kolo hlasovania v Európskom parlamente (EP) neprinieslo meno nového predsedu. Najviac hlasov rovnako ako v prvom kole získal kandidát ľudovcov Antonio Tajani. Výsledky tretieho kola tajného hlasovania by mal byť známy o 19.00 h.

Bývalý eurokomisár a súčasný podpredseda EP Tajani, kandidát najpočetnejšej zastúpenej Európskej ľudovej strany, dostal v druhom kole 287 zo 691 platných hlasov. Oproti prvému kolu si polepšil o 13 hlasov, ale na zvolenie to aj tak nestačilo. Na víťazstvo potrebuje kandidát získať nadpolovičnú väčšinu platných hlasov.

Favoritom tajnej voľby je práve Tajani. Do karát mu hrá nová koaličná dohoda, ktorú dnes uzavreli ľudovci s europarlamentnou skupinou liberálov. Kandidát liberálov Guy Verhofstadt na základe tejto dohody odstúpil z boja o post predsedu EP a podporil Tajaniho.

Ak nijaký zo šiestich kandidátov nezvíťazí ani v treťom kole, do posledného štvrtého kola postúpia len dvaja kandidáti s najvyšším počtom hlasov.

 

 

Pred prvým kolom voľby predsedu Európskeho parlamentu (EP) dnes jednotliví kandidáti predniesli krátke príhovory.

Reklama

Kandidát ľudovcov Antonio Tajani zdôraznil svoje skúsenosti v európskych inštitúciách a priblíženie Európskej únie k občanom. Kandidujúci socialista Gianni Pittella v prípade víťazstva prisľúbil odvážnejšiu Európu a silnejší europarlament.

Europslanec a kandidát na predsedu Európskeho parlamentu za skupinu Progresívnej aliancie socialistov a demokratov Talian Gianni Pittella reční pred začiatkom tajného hlasovania nového predsedu EP v Štrasburgu 17. januára 2017
Europslanec a kandidát na predsedu Európskeho parlamentu za skupinu Progresívnej aliancie socialistov a demokratov Talian Gianni Pittella reční pred začiatkom tajného hlasovania nového predsedu EP v Štrasburgu 17. januára 2017

“Potrebujeme predsedu so skúsenosťami, ja som ich 23 rokov v inštitúciách nazbieral dosť,” uviedol kandidát najväčšej Európskej ľudovej strany Antonio Tajani. V pozícii predsedu europarlamentu by chcel dosiahnuť demokratickejšiu Európu, ktorá bude bližšie k ľuďom a nie zatvorená v “slonovinovej veži”. Tajani pripomenul, že sa vzdal státisícovej renty, ktorá mu ako bývalému eurokomisárovi prislúcha.

“Kandidujem, pretože chcem priniesť odvážnejšiu Európu a silnejší Európsky parlament,” povedal vo svojej reči líder druhej najsilnejšej skupiny, Progresívnej aliancie socialistov a demokratov (S&D), Gianni Pittella, ktorý rovnako kandiduje na predsednícky post. Avizoval, že v pozícii predsedu EP by podporil slobodný prejav každého názoru, rovné zastúpenie pohlaví v orgánoch europarlamentu a transparentnosť inštitúcie.

Hluchonemá kandidátka skupiny Európskych konzervatívcov a reformistov Helga Stevensová v znakovej reči uviedla, že symbolizuje zmenu a “aj najväčšie výzvy môžu byť prekonané tvrdou prácou”.

Líder liberálov Guy Verhofstadt svoju kandidatúru stiahol, čím klesol počet kandidátov na šesť.

Reklama

Výsledok prvého kola voľby predsedu EP by mal byť známy pred poludním.

 

Ľudovci a liberáli v europarlamente vytvorili koalíciu, podporujú Tajaniho

Líder Aliancie liberálov a demokratov za Európu (ALDE) Guy Verhofstadt odstúpil z boja o post predsedu Európskeho parlamentu (EP) a podporil kandidáta Európskej ľudovej strany (EĽS) Antonia Tajaniho. Ľudovci tým získali ďalšie nevyhnutné hlasy a ich kandidát má otvorenú cestu k víťazstvu. Obe strany vytvorili v europarlamente novú koalíciu.

V Európskom parlamente sa zmenilo rozloženie síl. Koalíciu socialistov a ľudovcov, ktorá sa rozpadla pre spory o nástupcu odchádzajúceho predsedu EP Martina Schulza, nahradila dohoda o novej koalícii, ktorú vytvorili najpočetnejší ľudovci (EĽS) s liberálnou skupinou (ALDE). Súčasťou dohody je aj spoločná podpora kandidáta na predsedu EP Antionia Tajaniho.

Reklama

“Európska ľudová strana vždy preferovala prístup založený na partnerstve a toho sa naďalej držíme. Chceme spoločne Európanom prinášať výsledky a zaistiť stabilitu Európy. Naše partnerstvo je založené na reformách a vôli dosahovať výsledky. Pozývame všetky proeurópske sily, aby s k nám pridali,” uviedol predseda ľudovcov Manfred Weber.

Liberáli a ľudovci chcú v EP podporovať rast, stabilitu, udržateľný rozvoj a investície vrátane obchodných dohôd. Kladú dôraz aj na ochranu životného prostredia a implementáciu parížskej klimatickej dohody.

“Toto je prvý dôležitý krok pri budovaní proeurópskej koalície, ktorá zreformuje a posilní Úniu, čo je nevyhnutné. S Trumpom, Putinom a ďalšími výzvami, ktorým Európa čelí, je kľúčové, aby sme pri jej reformovaní spolupracovali,” uviedol líder liberálov Verhofstadt.

Obe politické skupiny v EP sú za Úniu založenú na hodnotách. Preto podporujú vytvorenie stáleho mechanizmu, ktorý bude slúžiť na sledovanie dodržiavania demokratických princípov, právneho štátu a základných práv v členských štátoch.

Nová koalícia podporuje užšiu obrannú spoluprácu v rámci Únie a je za posilnenie Európskej pohraničnej a pobrežnej stráže, ktorá chráni vonkajšie hranice EÚ a bráni nelegálnej migrácii.

V otázke brexitu sa obe skupiny zhodli na tom, že Európsky parlament by sa mal zúčastňovať priamo na rokovaniach so Spojeným kráľovstvom o odchode zo spoločenstva. Podmienili tým schválenie vyrokovanej dohody o brexite. V súčasnosti má EP prostredníctvom svojho predstaviteľa Verhofstadta sľúbený prístup iba na prípravné stretnutia, nie na samotné rokovania s Londýnom.

 

Reklama

Európski socialisti z EP sú nahnevaní spojenectvom ľudovcov s liberálmi

Pokroková aliancia socialistov a demokratov v Európskom parlamente (S&D) neskrýva prekvapenie a nespokojnosť s dnes ohláseným spojenectvom medzi konzervatívcami z Európskej ľudovej strany (EĽS) a Alianciou liberálov a demokratov za Európu (ALDE). Uviedol to európsky týždenník Politico na svojom internetovom serveri.

Líder ALDE Guy Verhofstadt dnes oznámil, že odstupuje z boja o post predsedu Európskeho parlamentu (EP) a oficiálne podporil kandidáta ľudovcov Antonia Tajaniho. Ľudovci tak získali hlasy liberálov, ktoré ich kandidátovi poisťujú cestu k víťazstvu. Obe strany zároveň potvrdili, že vytvorili v europarlamente novú koalíciu.

Politická skupina socialistov zostala prekvapená a je nespokojná, že Verhofstadt odstúpil zo súťaže o šéfa europarlamentu, uviedol v tejto súvislosti Politico.

Belgický socialistický poslanec Marc Tarabella – známy svojím priamym spôsobom reči – prostredníctvom odkazu na Twitteri skritizoval novú politické spojenectvo v EP.

“V jednom týždni prešiel od dohody s Beppem Grillom ku dohode s Tajanim,” upozornil Tarabella, podľa ktorého šéf liberálov prechádza od politického kupčenia k pošliapavaniu etiky.

Začiatkom minulého týždňa bol Verhofstadt ochotný prijať do liberálnej skupiny 17 europoslancov talianskeho Hnutia piatich hviezd (M5S), čo by bolo zvýšilo jeho váhu v dnešných voľbách predsedu EP. Tento ťah však nevyšiel, pretože jedna tretina liberálnych zákonodarcov odmietla spojenectvo s euroskepticky zameraným a populistickým talianskym hnutím.

Reklama

Politico zároveň upozornil, že aj ďalší socialistickí poslanci vyjadrujú údiv a hnev nad nečakaným partnerstvom ľudovcov s liberálmi, ktoré rozbíja doterajšie tradičné rozloženie síl.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali