Európa 13. júla 2016 (HSP/guardian/Foto:TASR/AP-Ivan Sekretarev)
Opatrenia na zníženie potravinového odpadu získavajú na sile po celej Európe
Snahy nútiť supermarkety a iné inštitúcie vyhadzovať menej jedla naberajú na obrátkach po tom, čo Francúzsko ako prvá krajina zákazala supermarketom vyhadzovať nechcené potraviny. Začiatkom tohto mesiaca poslanci v tejto krajine hlasovali v pomere 600:48 v prospech zákonov k ukončeniu obchodných praktík, kedy supermarkety plytvajú s jedlom a vyhadzujú ho. Hrozí im pokuta až do výšky 75 000 eur, pokiaľ by odmietli darovať nadbytok do potravinových bánk či do charít.
Nadnárodné reťazce ako Nestlé a Tesco tiež privítali nový štandard nakladania s predávaným jedlom. Hoci supermarkety predstavujú len okolo 5 % problému s potravinovým odpadom, pridávajú sa k nim aj ich nekalé obchodné praktiky, ktoré vedú k nadmernej produkcii u malých poľnohospodárov či k nakupovaniu ich produktov pod cenu.
Zákony o redukovaní plytvania potravinami tiež požadoval v samostatnej správe Výbor pre životné prostredie Európskeho parlamentu potom, čo Európska komisia ešte v minulom roku spustila navrhovanie zákonov o potravinovom odpade.
Autorka správy Simona Bonafeová pre denník The Guardian konštatuje: “Zatiaľ čo 800 miliónov ľudí na svete trpí denne hladom, takmer 100 miliónov ton potravín ročne je v EÚ nadbytočných. To je paradox našej doby, čo už nie je únosné. Konečne máme možnosť štruktúrovať našu legislatívu, aby sa zabránilo plytvaniu potravinami v EÚ.”
Aktivisti s jej slovami jednoznačne súhlasia a tvrdia, že tretina svetového jedla sa niekde stráca na ceste medzi farmou a pultami obchodov, čo predstavuje hospodárske náklady okolo 940 miliárd USD ročne. Pridávajú fakty, že potravinový odpad zaberá štvrtinu všetkej vody používanej v poľnohospodárstve, ornú pôdu o veľkosti rozlohy Číny a okolo 8 % emisií skleníkových plynov na svete, čo je viac ako európsky podiel celosvetových emisií.
Prvý štátny tajomník ministerstva životného prostredia SR Norbert Kurilla vraví, že EÚ v súčasnosti nemá žiadne právne záväzné opatrenia okolo potravinového odpadu. “Čím skôr začneme so stanovením ambicióznych cieľov pre potravinový odpad, tým lepšie,” dodáva.
Hovorca Európskeho úradu pre životné prostredie Piotr Barczak taktiež vyhlasuje potrebu prijatia riadneho zákona: “Badať rastúci impulz pre právne predpisy týkajúce sa problematiky plytvania potravinami. Dobrovoľné opatrenia však neprinesú žiadnu zmenu. Sú síce prínosom pre myšlienkové modely, ale pre skutočnú zmenu potrebujeme riadny záväzok.”