EURO 2016: Kozák 100 dní pred šampionátom: “Nové tváre už skúšať nebudem”

EURO 2016: Kozák 100 dní pred šampionátom: “Nové tváre už skúšať nebudem”

Bratislava 3. marca 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Ján Kozák už nosí v hlave nomináciu na blížiaci sa prípravný dvojzápas s Lotyšskoma Írskom

Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Ján Kozák nebude v rámci prípravy na EURO 2016 experimentovať a skúšať nových adeptov na najcennejší dres. Lodivod, ktorý prvýkrát v histórii doviedol národný tím na kontinentálny šampionát do Francúzska, to uviedol 100 dní pred jeho štartom v rozhovore pre oficiálny internetový portál Fortuna ligy.

Reklama
Na snímke tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Ján Kozák
Na snímke tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Ján Kozák

“V reprezentácii sa už skúšať nedá. Sme malá krajina a máme dobrý prehľad o hráčoch, ktorí by mohli byť reprezentantmi. Neviem si predstaviť, že by vyskočil nejaký nováčik, o ktorom by sme doteraz nevedeli a zrazu zaujme. Vieme o všetkých adeptoch na reprezentačný dres, hoci by som bol veľmi rád, keby ešte niekto vyskočil a mohol by som ho nominovať. Každý má predstavu ideálneho futbalistu, ale nevieme si ho namaľovať, ani nespadne zo stromu. Máme však overených a skúsených hráčov, ktorí už niečo odohrali a na nich sa budem spoliehať,” povedal Kozák pre stránku www.fortunaliga.sk.

Reprezentačný tréner ďalej prezradil, že sa zatiaľ nezaoberal myšlienkou zaradenia kamerunského útočníka Leandrea Tawambu Kanu do tímu, keďže zatiaľ nedisponuje slovenským občianstvom. “Tawamba zatiaľ naše občianstvo nemá, takže som nad tým ešte nerozmýšľal. Sledujem ho ako zástupcu ligy, videl som ho aj v Turecku v troch zápasoch a má potenciál. Futbalová kvalita je nesporná, potrebuje sa len ustáliť a dať fyzicky do poriadku, pretože futbalovo má na to, aby bol ozdobou slovenskej ligy. Stále je však v strehu, či ho niekto kúpi, či zostane, a to hráčovi neprospieva,” dodal Kozák.

Reklama

V jeho kádri majú stabilné miesto siedmi hráči z najvyššej domácej súťaže – Viktor Pečovský pravidelne nastupuje v základnej zostave, kedysi to bol aj prípad brankára Jána Muchu. Ďalej sú z FL v národnom tíme jeho spoluhráči zo Slovana Kornel Saláta a Róbert Vittek, stopér DAC Ľubomír Michalík a skúsené duo z Ružomberka Marek Sapara a Martin Jakubko. “Pravidelne sledujem dianie v našej domácej súťaži. Dobré je, že prišli skúsenejší hráči, v kluboch sú vzormi a mladí hráči, či už v Slovane, Ružomberku, alebo v Dunajskej Strede, na nich môžu priamo vidieť, ako sa k futbalu pristupuje na tej najvyššej úrovni. Fortuna liga však najmä dáva priestor šikovným mladým hráčom, ktorí sú členmi reprezentácie do 21 rokov a svojimi výkonmi klopú aj na dvere A-tímu, kde raz určite príležitosť dostanú. Čo sa týka Roba Vitteka, musí byť v prvom rade zdravý, aby sme o jeho účasti na ME mohli diskutovať. Dlho nehral a ani nemohol hrať, nielen za reprezentáciu, ale ani v Slovane. Je to slušný, veľmi dobrý chlapec a mám ho rád, takže by som bol šťastný, keby bol v top forme, dával góly a aby reprezentácii pomohol. Dvere má otvorené každý, ale nik nemôže reprezentovať len vďaka menu. Hráč musí byť maximálne pripravený a reprezentácii pomôcť,” vyjadril sa Kozák.

Tréner SR priznal, že už nosí v hlave nomináciu na blížiaci sa prípravný dvojzápas s Lotyšskom (25. marca v Trnave) a Írskom (29. marca v Dubline). “Momentálne máme viac hráčov, ktorí nie sú zdravotne v poriadku a musíme na tieto situácie reagovať. Podobné situácie sa môžu vyskytnúť aj počas šampionátu. V dvoch dueloch, ktoré teraz odohráme, chcem vidieť v akcii 23 hráčov, aby som vedel, v akom sú stave a v máji a júni nás čakajú ďalšie zápasy. Ide o to, aby boli chlapci zdraví, aby hrali vo svojich kluboch.”

Na EURO 2016 budú v B-skupine súpermi slovenskej reprezentácie Wales (11. júna o 18.00 h, Bordeaux), Rusko (15. júna o 15.00 h, Lille) a Anglicko (20. júna o 21.00 h, Saint Étienne).

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:11

Ľudia pracujúci v zahraničí, ktorí tam chcú ukončiť zamestnanie a vrátiť sa na Slovensko, by mali o dávku v nezamestnanosti požiadať v krajine, kde pracovali a boli poistení, a to ešte pred ukončením zamestnania. Ak totiž neboli v rozhodujúcom období na Slovensku poistení alebo boli poistení príliš krátko, nárok na dávku v nezamestnanosti im v domovine nemusí vzniknúť. Upozornil na to verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský.

09:06

Záchranári odpratávali trosky z miesta smrtiaceho ruského útoku na ukrajinské mesto Černihiv, kde zahynulo najmenej 18 ľudí. Tento útok spustil nové žiadosti Ukrajincov, aby západní spojenci pomohli pri posilnení nedostatočného počtu systémov protivzdušnej obrany.

08:57

Amsterdam plánuje rázne znížiť počet riečnych výletných lodí, ktoré môžu zakotviť v meste. Miestne úrady chcú ich počet do piatich rokov znížiť takmer o polovicu.

08:49

Kanadské a americké úrady zadržali šesť ľudí a po ďalších troch pátrajú v spojitosti s jednou z najväčších krádeží zlata v dejinách Kanady.

08:33

Ministri zahraničných vecí Číny a Indonézie v Jakarte vyzvali na okamžité a trvalé prímerie v Pásme Gazy. Čína i Indonézia vidia riešenie palestínskeho problému prostredníctvom dvojštátneho riešenia, povedala novinárom indonézska ministerka zahraničných vecí Retno Marsudiová.

08:26

Ukrajinsko-poľské protetické centrum otvoria v Boroďanke, ukrajinskom meste vážne zničenom vojnou.

08:26

Ceny ropy mierne vzrástli po poklese o 3 % v predchádzajúcom dni. Situáciu na trhu ovplyvňujú na jednej strane obavy o dopyt a na strane druhej konflikt v kľúčovom regióne, na Blízkom východe.

08:11

Štvorec a nápis načrtnutý na kus žltého papiera talianskym renesančným umelcom Michelangelom Buonarrotim v New Yorku vydražili za 201.600 dolárov (189.510 eur). Ide o 33-násobok vyvolávacej ceny.

08:10

Do Kyjeva pricestoval podpredseda nemeckej vlády Robert Habeck.

07:54

Brazílska polícia zatkla ženu, ktorá sa pokúšala od banky získať pôžičku pre mŕtveho seniora. 

07:52

Vo veku 93 rokov zomrel Jacques Cooper, dizajnér prvého francúzskeho ultrarýchleho vlaku. TGV (Train Grande Vitesse – vysokorýchlostný vlak) bol uvedený do prevádzky v roku 1981 a odvtedy prekonal mnohé svetové rýchlostné rekordy.

07:39

Šéfovia štátov a vlád členských krajín EÚ sa v prvý deň mimoriadneho summitu EÚ v Bruseli, zhodli na potrebe poskytnúť Ukrajine systémy protivzdušnej obrany.

07:37

Bývalý prezident USA Donald Trump absolvoval v New Yorku súkromné stretnutie s poľským prezidentom Andrzejom Dudom. Počas spoločnej večere diskutovali o prebiehajúcich vojnách na Ukrajine a na Blízkom východe, ako aj o výdavkoch aliancie NATO.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali