Kadyrov zakázal Obamovi a vedeniu EÚ vstup do Čečenska

Kadyrov zakázal Obamovi a vedeniu EÚ vstup do Čečenska

Brusel 27. júla 2014 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Čečenský prezident zakázal vstup do krajiny aj predstaviteľom Európskej únie

Na snímke prezident Čečenskek republiky Ramzan Kadyrov

Čečenský prezident Ramzan Kadyrov v reakcii na politiku USA a Európskej únie na Ukrajine,  v Sýrii, Líbyi, Iraku a Afganistane zakázal Barackovi Obamovi, Catherine Ashtonovej, Hermanovi Van Rompuymu a José Manuelovi Barrosovi vstup do Čečenska. Kadyrov dnes na svojom konte na sieti Instagram uviedol, že politika Západu je “štátny terorizmus”.

Reklama

Zákaz vstupu pre amerického prezidenta a predstaviteľov Európskej únie možno vnímať ako reakciu čečenského prezidenta na to, že jeho meno sa ocitlo na sankčnom zozname, ktorý dnes zverejnil úradný vestník EÚ.

Ramzan Kadyrov tiež sankcie USA a EÚ proti Rusku označil ako “smiešne”.

Reklama

 

Prvé hospodárske sankcie voči Rusku by veľvyslanci mali schváliť v utorok

Na snímke predseda Európskej rady Herman Van Rompuy

Predseda Európskej rady Herman Van Rompuy požiadal najvyšších ústavných činiteľov 28 členských štátov Európskej únie (EÚ) o rýchly súhlas s uvalením nových ekonomických sankcií na Ruskú federáciu. Van Rompuy požiadal premiérov členských štátov, aby osobne nariadili veľvyslancom pri EÚ odsúhlasiť plánované opatrenia. Tým by sa malo zabrániť nevyhnutnosti konania mimoriadneho summitu EÚ.

Prvé hospodárske sankcie voči Rusku by veľvyslanci podľa Van Rompuya mali schváliť v utorok. Išlo by o sťaženie prístupu ruských bánk na európsky kapitálový trh, či o zákaz poskytovania citlivých technológií, obmedzenie vývozu špeciálnych zariadení na ťažbu ropy a zemného plynu, ako aj zákaz budúceho vývozu zbraní do Ruskej federácie.

Žiadne z opatrení nebude mať však spätnú platnosť, čo by mohlo vyriešiť napríklad aj francúzsky problém s neochotou pozastaviť dodávku dvoch vojnových plavidiel do Ruskej federácie. Ak by účastníci marcovej vrcholnej schôdzky EÚ zotrvali na vtedajšom rozhodnutí, že o prípadných sankciách osobne rozhodnú v budúcnosti, vyžadovalo by to zvolanie mimoriadneho summitu EÚ ešte pred plánovanou vrcholnou schôdzkou 30. augusta.

Reklama

 

Osoby, ktorých sa sankcie týkajú sú postihnuté zákazom cestovania a zmrazením bankových aktív

Na snímke ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov

Dodatočné sankcie uvalené Európskou úniou kvôli úlohe Moskvy v ukrajinskej kríze, budú len prekážkou v spolupráci na poli bezpečnostnej problematiky, uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí vo svojom dnešnom vyhlásení. 

“Dodatočný sankčný zoznam je priamym dôkazom toho, že štáty Európskej únie sa vydali smerom úplného utlmenia spolupráce s Ruskom ohľadne otázok týkajúcich sa medzinárodnej a regionálnej bezpečnosti,” uvádza rezort ruskej diplomacie v oficiálnom komuniké.

Na sankčný zoznam dnes pribudli mená 15 Rusov, Ukrajincov a 18 organizácii. Fyzické osoby sú postihnuté zákazom cestovania a zmrazením bankových aktív a organizácie zmrazením aktív.

Reklama

 

Na sankčnom zozname sa ocitlo aj niekoľko Ukrajincov

Európska únia dnes oznámila, že v súvislosti so situáciou na Ukrajine uvalila sankcie na viacero popredných predstaviteľov Ruskej federácie, vrátane šéfov tajných služieb a čečenského prezidenta, uviedla agentúra Reuters. Veľvyslanci krajín EÚ už vo štvrtok súhlasili s rozšírením sankčného zoznamu o ďalších 15 osôb a 18 spoločností a organizácií, ktorí majú byť zodpovední za súčasnú krízu na Ukrajine a ohrozovanie jej územnej celistvosti.

Na snímke ruský premiér Dmitrij Medvedev (vpravo) a riaditeľ Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) Alexander Bortnikov

Konkrétne mená však bezprostredne po rozhodnutí diplomatov neboli známe; oficiálne ich zverejnili až dnes v Úradnom vestníku EÚ. Medzi fyzickými alebo právnickými osobami z Ruska alebo Ukrajiny, ktoré najnovšie pribudli na zoznam, je aj riaditeľ ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) Alexander Bortnikov a šéf Služby vonkajšej rozviedky (SVR) Michail Fradkov.

Podľa agentúry ITAR-TASS EÚ zahrnula do zoznamu aj proruského prezidenta Čečenska Ramzana Kadyrova, tajomníka ruskej Rady bezpečnosti Nikolaja Patruševa, jeho zástupcu Rašida Nurgalijeva a stáleho člena rady Borisa Gryzlova. Na čiernu listinu pribudlo i viacero činiteľov samozvaných republík, ktoré vyhlásili povstalci na území Doneckej a Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny.

EÚ tiež postihla sankciami deväť firiem a deväť štátnych a verejných organizácií, medziinými štátne orgány povstaleckých republík a krymské prístavy Sevastopol a Kerč. Na “ukrajinskom” sankčnom zozname EÚ by od dnešného dňa malo celkovo figurovať už 87 osôb a 20 subjektov, na ktoré sa vzťahujú cestovné reštrikcie, rozhodnutie o zmrazení prípadných vkladov v európskych bankách a v prípade firiem aj zákaz obchodovania s európskymi spoločnosťami. Krajiny EÚ okrem toho rokujú aj o nových sankciách zameraných na konkrétne odvetvia ruskej ekonomiky; tie však budú schválené najskôr na budúci týždeň.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali