Emmanuel Macron vyhral aj “tretie kolo prezidentských volieb” – čo ďalej?

Emmanuel Macron vyhral aj “tretie kolo prezidentských volieb” – čo ďalej?

Moskva 13. júna 2017 (HSP/Foto:TASR/AP-Thibault Camus)

 

Výsledky prvého kola parlamentných volieb, ktoré sa konali v nedeľu, živo komentujú na všetkých kontinentoch. Drvivá väčšina ruských médií uvádza, že „mladá“ politická strana nového prezidenta Francúzska presvedčivo vyhrala prvé kolo.

Na snímke francúzsky prezident Emmanuel Macron

Prakticky nik v Rusku nepochybuje, že Macron vyhrá aj druhé kolo a tak vyhrá aj „tretie kolo prezidentských volieb.“ Celá vec v tom, že mnohí ruskí analytici a média považujú francúzske parlamentné voľby za pokračovanie nedávnych prezidentských volieb. Keďže voľby francúzskeho prezidenta sa uskutočnili dvojkolovo, prízvukujú, že parlamentné voľby je to svojrázne „tretie kolo“ prezidentských volieb. Nepochybujú o tom, že Macron bude víťazom aj tohto tretieho kola.

Reklama

Svedčia o tom aj výsledky prvého kola parlamentných volieb. Ruské média poukazujú na „zmenu klímy“: kým nedávne prezidentské voľby mali dosť tvrdý, nekompromisný, dokonca čiastočne škandalózny charakter, parlamentné voľby boli oveľa pokojnejšie. Upozorňujú, že v týchto voľbách išlo o to, aké bude zloženie nového francúzskeho parlamentu a či tento parlament bude spojencom alebo oponentom nového prezidenta. Prirodzené, ide o to, či nový parlament bude napomáhať Macronovi realizovať prezidentom avizované reformy, alebo ich bude brzdiť. Po prvom kole  sa pre Macrona črtá spanilá jazda…

Ruské médiá prízvukujú, že Macron potreboval víťazstvo v parlamentných voľbách, ako soľ. Porovnávajú situáciu vo Francúzsku so známou Andersenovou rozprávkou o nahom kráľovi: prízvukujú, že bez víťazstva v parlamentných voľbách by kráľ – prezident Macron – bol nahý… To jest iba ťažko by realizoval svoju politiku.

Reklama

Ruskí analytici poukazujú aj na menšie prekvapenie: je obdivuhodné, ako rýchlo nová politická strana na francúzskej politickej scéne – Republika vpred (LREM) Emmanuela Macrona dosiahla významné úspechy. Fakticky existuje iba rok, ale už dokázala „nainštalovať“ svojho prezidenta a očividne vyhrá aj parlamentné voľby.

Taktiež upozorňujú aj na prekvapivé výsledky prvého kola parlamentných volieb. Prízvukujú, že porušili doterajšie „francúzske klasické schémy“. Kým celé posledné polstoročie vo Francúzsku súperili dve hlavné politické strany – ľavicoví Socialisti a konzervatívni Republikáni, po prvý raz ich predbehol niekto iný. A nielen tak predbehol! Výsledky prvého kola naznačujú, že po druhom kole politická strana Emmanuela Macrona Republika vpred môže získať 410 – 445 kresiel v 577-člennom Národnom zhromaždení a získa presvedčivú  parlamentnú väčšinu.

V prvom kole Republika vpred sa stala presvedčivým víťazom, keď získala 28,31 %  a spolu so svojim spojencom – Demokratickým hnutím /4,11 %/ celkovo má až 32,42 %! Republikáni  zaznamenali podporu 21,56 %, Národný front Marine Le Penovej 13,2 %, ultraľavicové Nepoddajné Francúzsko 11,02  %, Socialisti iba 9,51, Európa – Ekológia – Zelení – 4,3 %, Komunistická strana Francúzska 2,72 %, ostatní strany dokopy mali 5,36 %.

Ruskí analytici predpokladajú, že po druhom kole volieb, ktoré je naplánované na nedeľu 18. júna, by Republikáni mohli obsadiť maximálne 100 parlamentných miest, Socialisti 40, krajná ľavica 20 a Národný front Marine Le Penovej 10 – to sú všetko maximálne čísla, realita pre tieto strany môže byť o niečo horšia.

Média prezentujú aj ďalšiu pikantériu. Aj keď Marine Le Penová a jej Národný front dosť presvedčivo zaostala počas prezidentskej súťaže, v priebehu parlamentných volieb predbehla Socialistickú stranu, čo pre Francúzsko, kde masovo a aktívne demónizujú Marine Le Penovú, je veľkým prekvapením. Dokonca niečím, čo nie je možné. Ale stalo sa…

Reklama

Ruskí analytici a média vidia súvislosť v tom, že prezident Holland a socialisti, ktorí posledných 5 rokov vládli vo Francúzsku, zhoršovali vzťahy s Ruskom a podporovali sankčnú vojnu, a preto znechutili Francúzov, ktorí už nechceli voliť túto „skupinu“… Vysvetľujú tým aj celkovú neochotu Francúzov voliť: v prvom kole parlamentných volieb k urnám prišlo iba 48,7% voličov. Horšia situácia bola iba pred pomaly 60 rokmi – v r. 1958.

Média predpokladajú, že Macron určite vyhrá aj druhé kolo parlamentných volieb a bude mať rozviazané ruky a dokáže realizovať svoje predvolebné sľuby. Prízvukujú, že presne tak, ako Emmanuel Macron vyhral obidve kolá prezidentských volieb, vyhrá teraz aj „tretie kolo“ – parlamentné voľby. Poukazujú na to, že bude mať možnosť pokojne realizovať svoje plány. Inou otázkou je, či jeho reformy a vnútorná a zahraničná politika bude „voňať“ Francúzom a ako dlho sa Macron bude viezť na vlne popularity. Pripomínajú, že aj prezident Holland alebo Sarkozy na začiatku svojho prezidentského obdobia mali veľkú podporu obyvateľstva – a ako sa to skončilo?..

Eugen Rusnák

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:19

15:12

Ruské úrady v utorok vyzvali obyvateľov 21 záplavami ohrozených miest a obcí na západnej Sibíri, aby opustili svoje domovy. Kým hladina vody v riekach v Orenburskej oblasti na juhovýchode európskej časti Ruska od polovice apríla začala klesať z kritických úrovní, povodeň sa začína v Ťumenskej a Kurganskej oblasti na západnej Sibíri.

14:44

Nemecký kancelár Olaf Scholz v utorok uviedol, že sa s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom dohodli na podpore mierovej konferencie o Ukrajine, ktorá sa uskutoční vo Švajčiarsku – pravdepodobne bez účasti Ruska.

14:29

Európska komisia (EK) v utorok informovala o stave Schengenského priestoru za posledný rok a stanovila priority na nasledujúci rok. Najväčší priestor voľného cestovania na svete, ktorý zaručuje bezproblémové a bezpečné cestovanie pre takmer 450 miliónov ľudí, je nevyhnutný pre konkurencieschopnosť EÚ, pripomenula EK. 

14:24

Vysoké ceny benzínu by mohla vláda riešiť znížením spotrebnej dane. Cena benzínu by tak mohla klesnúť aj o 20 centov. Uviedol to v utorok na tlačovej besede poslanec strany SaS Marián Viskupič s tým, že Slovensko má dlhodobo najvyššie ceny benzínu spomedzi okolitých krajín. Vládu preto vyzvali, aby začala konať.

14:23

Medziročné zníženie celkovej spotreby plynu na Slovensku pokračovalo po februárovom poklese o 15 % aj v marci. Domácnosti aj firmy či inštitúcie minuli 4,621 terawatthodín (TWh) plynu, čo je oproti vlaňajšiemu marcu pokles o 8,1 %. Vyplýva to z dát zverejnených spoločnosťou SPP-distribúcia.

14:22

Bývalý taliansky premiér a prezident Európskej centrálnej banky Mario Draghi v utorok vyhlásil, že jeho nadchádzajúca správa o zvyšovaní konkurencieschopnosti EÚ bude požadovať radikálne reformy.

14:21

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v utorok vyzvala Európsku úniu, aby po víkendovom útoku Teheránu na Izrael uvalila nové sankcie na iránske drony.

14:08

Globálnej ekonomike hrozí tento rok ďalšie spomalenie. Dôvodom sú klesajúce investície a utlmená dynamika obchodu. Upozornila na to v utorok Konferencia Spojených národov pre obchod a rozvoj pred jarným zasadnutím Medzinárodného menového fondu a Svetovej banky tento týždeň.

14:07

Rusko dokázalo zničiť dôležitú elektráreň dodávajúcu elektrickú energiu do Kyjeva, pretože sa Ukrajine minuli obranné rakety. Vyhlásil to v utorok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

13:58

Európska komisia (EK) v utorok spustila posledné kolo podávania prihlášok v rámci iniciatívy DiscoverEU. Skončí sa v utorok 30. apríla a umožní tisíckam mladých ľudí cestovať po Európe vlakom zadarmo.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali