E. Machyna valcuje ďalej: odvoláva v rozpore s vlastnými stanovami

E. Machyna valcuje ďalej: odvoláva v rozpore s vlastnými stanovami

Žilina 22. novembra 2016 (HSP/Foto:TASR-Pavol Zachar)

 

Na ostatnom rokovaní Rady OZ KOVO dňa 14. novembra v Žiline boli z členstva v OZ KOVO vylúčení bývalý predseda ZO OZ KOVO Volkswagen Z. Smolinský a bývalá podpredsedníčka ZO OZ KOVO Volkswagen J. Julkeová.

Na snímke zľava Zoroslav Smolinský a Jolana Julkeová
Na snímke zľava Zoroslav Smolinský a Jolana Julkeová

Tento krok, ktorý bol len jedným z ďalších vyvrcholení dlhodobej snahy o ovládnutie odborov v bratislavskom Volkswagene proti vôli ich členov predsedom OZ KOVO E. Machynom, sa udial v rozpore so stanovami OZ KOVO. Tie totiž presne stanovujú, že o odvolaní členov vedenia základnej organizácie sa musí rozhodovať za ich prítomnosti. Podľa dostupných informácií, boli členovia Rady predsedov OZ KOVO vedením klamlivo informovaní, že odvolávaní členovia OZ KOVO Z. Smolinský a J. Julkeová pozvanie dostali, no ignorovali ho.

Reklama

Fakt, že Z. Smolinský a J. Julkeová neboli prítomní na zasadaní Rady predsedov OZ KOVO, ktorá rozhodla o ich vylúčení, a ani neobdržali na toto rokovanie pozvánku, svedčí o tom, že toto odvolanie nebolo v súlade so stanovami OZ KOVO.

Tento postup len dokresľuje, akým mocenským, nátlakovým a protiprávnym spôsobom predseda OZ KOVO postupuje vo svojej snahe ovládnuť odbory vo Volkswagene, resp. už len ich majetok, keďže drvivá väčšina zamestnancov sa z E. Machynom ovládanej odborovej organizácie prehlásila do Moderných odborov Volkswagen. Táto v súčasnosti väčšinová odborová organizácia v bratislavskom Volkswagene naďalej trvá na tom, že majetok odborov vo Volkswagene by mal byť plne vrátený všetkým tým, ktorí ho vytvorili zo svojich príspevkov, teda odborárom v podniku.

Reklama

 

Chronológia procesu likvidácie ZO OZ KOVO VW Slovakia*

MÁJ

  • uskutočnili sa voľby na post predsedu ZO OZ KOVO Volkswagen Slovakia. Vyhráva ich Zoroslav Smolinský, vtedajší predseda ZO OZ KOVO VW voči oponentovi Kolomanovi Kraslanovi pomerom hlasov  4401 : 492 v prospech Zoroslava Smolinského.

AUGUST

  • vznikla iniciatíva zo strany vedenia OZ KOVO zmeniť stanovy OZ KOVO a to takým spôsobom, aby centrála, tzn. Rada predsedov OZ KOVO, mohla vylúčiť jednotlivých členov OZ KOVO, čo predtým nebolo možné.

Táto snaha bola cielene namierená proti vedeniu ZO OZ KOVO Volkswagen.

Reklama

SEPTEMEBER

  • vylúčenie Kolomana Kraslana zo ZO OZ KOVO VW na základe porušenia článku 7 odseku 2 písmena f. stanov OZ KOVO „riadne vykonávať svoju funkciu, do ktorej bol zvolený a z tejto činnosti sa zodpovedať orgánu, ktorý ho zvolil“ a na základe jednomyseľného vyslovenia nedôvery voči Kolomanovi Kraslanovi zo strany Výboru ZO OZ KOVO VW SK.
  • netransparentným hlasovaním bola schválená zmena stanov OZ KOVO, ktorá umožňuje vylúčenie ktoréhokoľvek člena OZ KOVO z ktorejkoľvek základnej organizácie
  • Rada predsedov OZ KOVO vyzvala ZO OZ KOVO VW, aby zrušila svoje uznesenie o vylúčení Kolomana Kraslana. Výzva na stiahnutie rozhodnutia o vylúčení Kolomana Kraslana z Výboru ZO OZ KOVO VW bola mimo kompetencie Rady predsedov OZ KOVO ako aj stanov OZ KOVO.
  • podanie žiadosti o založenie novej odborovej organizácie v závode Volkswagen Slovakia na základe informácií z prostredia OZ KOVO o príprave likvidácie odborovej organizácie vo Volkswagene

OKTÓBER

  • Rada predsedov OZ KOVO poslala do likvidácie ZO OZ KOVO VW. Poverila riadením likvidácie a konsolidáciou JUDr. Moniku Benedekovú, ktorá je podpredsedníčkou a zamestnankyňou OZ KOVO. Monika Benedeková nikdy nebola zamestnankyňou závodu Volkswagen Slovakia.
  • dňa 26. októbra 2016 bola odovzdaná registrácia Moderných odborov Volkswagen vedeniu spoločnosti VW Slovakia, a.s.

NOVEMBER

  • k 1. novembru 2016 bola zahájená činnosť Moderných odborov Volkswagen
  • novembra 2016 došlo k vylúčeniu Zoroslava Smolinského a Jolany Julkeovej z OZ KOVO v ich neprítomnosti, čo je v rozpore so stanovami OZ KOVO a uvedení sa ho dozvedeli z médií. Dodnes im nebolo toto vylúčenie oficiálne oznámené.
  • ku 20. novembru 2016 sa odhlásilo zo ZO OZ KOVO VW 7640 odborárov, pričom k rovnakému dňu bolo spracovaných 8 200 prihlášok zamestnancov do Moderných odborov Volkswagen

*celý názov: Základná organizácia Odborového zväzu KOVO Volkswagen Slovakia

Zoroslav Smolinský, predseda odborov Volkswagen.

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:14

Obyvatelia Slovenska plánujú v rámci príprav na veľkonočné sviatky minúť priemerne 97,1 eura. Najviac peňazí majú v úmysle minúť ľudia, ktorí si ich spájajú s kresťanskými tradíciami, ako aj staršie generácie a obyvatelia Prešovského kraja. Vyplýva to z aktuálneho online prieskumu agentúry NMS Market Research, na ktorom sa zúčastnilo 1030 respondentov.

18:13

Dvaja ľudia zahynuli po páde do Atlantického oceánu na severnom pobreží Španielska, oznámili vo štvrtok záchranné služby autonómneho spoločenstva Astúria. Ďalšie dve osoby prišli o život v Katalánsku.

18:12

Vo veku 90 rokov zomrel v stredu psychológ Daniel Kahneman, ktorý v roku 2002 získal Nobelovu cenu za ekonómiu.

18:12

Ruské vojenské lietadlo sa vo štvrtok zrútilo do mora pri polostrove Krym. Pilotovi sa podarilo katapultovať.

17:59

Francúzske úrady rozmiestnia počas veľkonočných sviatkov pred všetky katolícke a protestantské kostoly príslušníkov bezpečnostných síl. Reagujú tak na minulotýždňový útok v Moskve.

17:31

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní (VO) vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus. Ide napríklad o obmedzovanie právomoci Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) či odvolávanie jeho predsedu bez udania dôvodu. Uviedlo to vo štvrtok opozičné Progresívne Slovensko (PS).

16:57

Francúzske úrady odhalili webovú stránku s falošným náborom francúzskych dobrovoľníkov do vojny na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok francúzske ministerstvo obrany.

16:42

Rusko vo štvrtok uviedlo, že páchatelia minulotýždňového útoku na koncertnú halu na moskovskom predmestí dostali finančnú podporu z Ukrajiny. Oznámilo tiež zadržanie osoby podozrivej z toho, že pomáhala financovať útočníkov.

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali