Vrahmi Alexandrovovcov sú v každom prípade teroristi

Vrahmi Alexandrovovcov sú v každom prípade teroristi

Moskva/Soči 27. decembra 2016 (HSP/foto: East News)

 

Predsedovia dvoch ruských parlamentných strán, Vladimir Žirinovskij a Gennadij Zjuganov, nesúhlasia s predčasnými výrokmi o tom, že letecká katastrofa, pri ktorej sa lietadlo TU-154 pri Soči zrútilo do Čierneho mora, údajne nebola spôsobená teroristickým útokom.

Ruskí záchranári vezú telo z vraku zrúteného lietadla typu Tu-154 na móle neďaleko Soči
Ruskí záchranári vezú telo z vraku zrúteného lietadla typu Tu-154 na móle neďaleko Soči

Pripomeňme si, že v lietadle zahynula tretina, v skutočnosti kostra slávneho súboru Alexandrovovci, celá jeho omladina, spolu s deviatimi novinármi, so známou hrdinskou lekárkou a záchrankyňou detí z Donbasu a Sýrie Lizou – Jelizavetou Glinkovovou –  a s ďalšími cestujúcimi.

Reklama

Žirinovski, predseda LDPR, protestoval proti tomu, že sa oficiálne vopred vylučuje možnosť teroristického útoku. Nemožno to predsa robiť, kým nebolo pozorne preskúmané všetko potrebné. Predseda ruských komunistov Zjuganov zašiel ešte ďalej, keď povedal, že nemá dôkazy, ale cíti, že išlo o teroristický útok.

Ruský novinár Alexandr Koc sa tiež pohoršuje nad tým, „s akou náhlivosťou štátne orgány okamžite odmietajú verziu, ktorú, zdalo by sa, treba posudzovať medzi prioritnými. Vždy, keď v nebi vybuchujú lietadlá, sa nás z akéhosi dôvodu snažia uspokojiť: „To nie je teroristický útok. Posudzujeme verzie o technickej chybe a chybe pilota.“

Reklama

Koc kladie otázku, či mohlo byť lietadlo s Alexandrovovcami a ďalšími cestujúcimi zostrelené prenosným zenitno-raketovým komplexom (PZRK) Stingerom, či ruskou Iglou. Vraví, že takáto verzia je na prvý pohľad možná. Útok na lietadlo za pomoci prenosného PZRK označil Koc za najexotickejšiu, no nie vylúčenú verziu. Napríklad ruský PZRK Igla má dostrel 6 kilometrov a dostrelí do výšky 3500 metrov, ktorú ešte lietadlo po štarte nestihlo dosiahnuť. To znamená, že potenciálny strelec by sa vo chvíli atentátu ani nemusel nachádzať v mori. Pokojne by mohol trafiť zadnú časť lietadla z čiernomorského brehu. Koc však píše, že proti tejto verzii hovorí niekoľko argumentov. V prvom rade systém rozpoznávania „svoj – cudzí“ , ktorý je povinnom súčasťou vojenských dopravných lietadiel, o to skôr, ak letia do zóny bojových udalostí. Tento systém je vložený do „mozgu“ PZRK.  Ruská „Igla“ nemôže zostreliť ruské vojensko-dopravné lietadlo. Samozrejme, do úvahy hneď prichádza komplex zahraničnej výroby. Americké stingery majú dostrel takmer 5 kilometrov, maximálna výška dostrelu je 3800 metrov. To znamená, že s nimi takisto možno strieľať tak z mora, ako aj z brehu. Na skutočnosť, že sa táto verzia objavila, má vplyv aj fakt, že USA už dokonca aj oficiálne  sňali obmedzenia na dodávku zbraní „umiernenej opozícii“ v Sýrii, teda tým islamským teroristom, ktorých inšpirujú, zásobujú, kontrolujú, usmerňujú a odmeňujú. A, hoci Američania nepotvrdzujú to, že by islamistom odovzdali komplexy PZRK, v sociálnych sieťach možno nájsť obrázky s islamskými teroristami, ktorí pózujú nielen so starými komplexami s ešte sovietskych čias, ale aj s americkými stingermi… A keby aj nepózovali, svet má už mnohodesaťročnú skúsenosť s „pravdovravnosťou“ americkej administratívy.

Avšak, píše Koc, výbuch rakety PZRK nedokáže okamžite zničiť lietadlo – nie je to tá výška, v ktorej sa pre rozdiel v tlaku lietadlo láme na kúsky už po najmenšej odhermetizácii, ako to bolo s malajzijským boeingom, či ruským lietadlom nad egyptským Sinajom. Teda, ak by TU-154 s Alexandrovovcami a ďalšími cestujúcimi na palube zasiahli s pomocou PZRK, lietadlo by bolo zostrelené, ale letci by ešte stihli niečo oznámiť dispečerovi.

Objavila sa aj verzia, ktorá kalkuluje s možnosťou, že TU-154 mohol viezť vojenskú muníciu, ktorej mohlo byť v batožinovom priestore príliš veľa a ktorá mohla vybuchnúť po začiatku letu. Táto verzia ráta s predpokladom, že tempá ruskej operácie v Sýrii sú také vysoké, že ruské vojensko-kozmické sily v Sýrii nestíhajú dopĺňať muničné zásoby. Ďalšou verziou, ktorú spomína novinár Koc, je možnosť, že medzi pracovníkov letiska v Soči sa mohol dostať terorista, ktorý nejakým spôsobom mohol zabezpečiť likvidáciu lietadla.

Otázok je zatiaľ omnoho viac než odpovedí. Jedna odpoveď je však istá. Alexandrovovci, novinári, lekárka Liza a ďalší zabití cestujúci lietadla TU-154 sa v každom prípade stali obeťou teroristického útoku.  Možno aj v priamom slova zmysle, v každom prípade však prinajmenšom nepriamo. Všetci cestujúci totiž leteli do Sýrie, aby tam pozdvihli bojového ducha hrdinským ruským vojakom, ktorí na pozvanie sýrskych štátnych orgánov bojujú s islamskými teroristami, ktorých podporujú ich západní kurátori na čele s USA. Ak by washingtonsko-daéšovská koalícia nerozpútala na území Sýrie, podobne ako vo viacerých iných arabských štátoch, niekoľkoročnú krvavú občiansku vojnu a teror, nebol by dôvod pozývať ruských vojakov ťahať v mene mieru na zemeguli horúce gaštany z ohňa a nebol by dôvod, aby im na Nový rok 2017 museli ísť do bojovej zóny pomáhať obodriť ducha ruskí umelci. Takže, keby nebolo washingtonsko-daéšovskej teroristickej operácie pod krycími názvami Arabská jar a Islamský štát, vyše 60 Alexandrovovci a ďalší zabití počas krátkeho nedeľného  letu Soči – Sýria by dosiaľ žili.

Vladimír Mohorita

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:56

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v Istanbule stretne s vodcom palestínskeho hnutia Hamas Ismáílom Haníjom. Rokovať budú o prebiehajúcej vojne v Pásme Gazy.

 

12:41

Ukrajina spustila vlnu útokov dronmi na osem ruských oblastí a zasiahla tri elektrické stanice a sklad paliva.

12:11

Za nočnými výbuchmi na vojenskej základni v Iraku nebola vojenská akcia, informovala v sobotu tamojšia tlačová agentúra INA.

12:10

Poľsko je pripravené zúčastniť sa na programe NATO s názvom Zdieľanie jadrových zbraní, pretože silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil poľský prezident Andrzej Duda.

12:09

Vojnový spravodajca ruských novín Izvestija Semion Jeremin zahynul pri ukrajinskom útoku v Záporožskej oblasti, ktorej časť Moskva okupuje, informoval denník na sieti Telegram.

11:53
Čínu čaká najväčšia reforma armády za posledné desaťročie. Na príkaz Si Ťin-pchinga krajina rozpustí Sily strategickej podpory a vytvorí novú jednotku – Sily informačnej podpory. Hlavnou úlohou tejto štruktúry je viesť kybernetickú vojnu.

Predchádzajúci veliteľ Síl strategickej podpory Ju Qiansheng sa v polovici minulého roka prestal objavovať na verejnosti. V roku 2023 čínske orgány uskutočnili rozsiahlu čistku najvyšších veliteľov po odhalení rozsiahlej korupcie v ozbrojených silách.

11:30

Zomrel muž, ktorý sa zapálil v parku oproti súdnej sieni v New Yorku počas prebiehajúceho súdneho procesu s bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom. 

11:28

Gruzínska mládež dominovala týždňu pouličných protestov proti plánom schváliť zákon o “zahraničnom vplyve” a čoraz hlasnejšie dáva najavo príklon k Európskej únii a západným hodnotám. Už piatu noc po sebe stovky mladých protestujúcich pochodovali v hlavnom meste Tbilisi, aby bolo ich hlas počuť.

11:08

V Španielsku, druhej najnavštevovanejšej krajine sveta, sa šíri “antituristické” hnutie. To núti úrady, aby sa pokúsili zosúladiť záujmy miestnych obyvateľov s lukratívnym odvetvím ekonomiky.

11:07

Sergej Barbarez sa stal novým trénerom futbalovej reprezentácie Bosny a Hercegoviny. Vo funkcii nahradil Sava Miloševiča, ktorý viedol tím iba sedem mesiacov a nedokázal s ním postúpiť z play off na finálový turnaj ME 2024 v Nemecku. Bosna bola aj jeden zo súperov Slovenska v kvalifikácii.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali