Dodržanie zákona pri tendroch neznamená vždy efektivitu

Dodržanie zákona pri tendroch neznamená vždy efektivitu

Bratislava 19. mája 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR-Štefan Puškáš)

 

Verejné obstarávanie vo verejnom sektore je dlhodobo z rôznych dôvodov považované za spôsob vynakladania verejných prostriedkov, ktorý nezabezpečuje efektívnosť, hospodárnosť a účelnosť vynakladania verejných zdrojov v takej miere, ako by to bolo žiaduce. Vo výročnej správe za rok 2016 to konštatuje Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ). Dokument dnes poslanci NR SR 106 hlasmi zobrali na vedomie

Na snímke logo NKÚ SR

Podľa NKÚ sú problémy vo verejnom obstarávaní dôvodom väčšiny nezrovnalostí, ktoré sa objavia pri kontrole eurofondov. Práve tendre sú často dôvodom predlžovania realizácie projektov, ale aj nečerpania národných alebo európskych zdrojov.

Reklama

NKÚ na základe vlastnej praxe tvrdí, že takmer každá kontrolná akcia, ktorej súčasťou je aj oblasť verejného obstarávania, poukazuje na množstvo nedostatkov či porušení zákona. Tie však nemožno označiť za také, ktoré by zásadným spôsobom spochybnili zákonný postup. “Napriek tomu, že obstarávanie sa realizovalo podľa litery zákona, účel, duch zákona, ktorý by mal priniesť efektívnejšie, hospodárnejšie a účelnejšie použitie rozpočtových zdrojov SR alebo EÚ, nebol naplnený,” konštatuje úrad.

Vo výročnej správe sa hovorí aj o slabých miestach v rámci priebehu verejného obstarávania. “Od fázy špecifikácie zákazky, kedy sú zákazky často ‘šité’ na mieru konkrétneho dodávateľa alebo konzorcia, cez zverejňovanie obstarávania (často len niekoľko dní) až po samotné výberové konanie,” popisuje úrad.

Reklama

Za samostatný problém považuje NKÚ možnosť konania v zhode, na ktorú úrad poukázal pri kontrole zdravotníckych zariadení. “V prípade 20 verejných obstarávaní si podklady prevzalo viacero záujemcov, v jednom prípade až 30, ale ponuku predložil len jeden uchádzač, v 11 prípadoch dvaja. Bolo preukázané, že vo viacerých prípadoch verejných súťaží na zdravotnícku techniku sa víťazom stala spoločnosť, ktorá bola oslovená zdravotníckym zariadením, aby stanovila predpokladanú hodnotu zákazky. Takéto konanie umožňuje získať informácie o súťaži v predstihu, čo vo vzťahu k ostatným záujemcom znamená konkurenčnú výhodu,” odkázal NKÚ.

Problém vidí úrad aj v tom, že viaceré nemocnice vynakladajú na verejné obstarávanie značné zdroje z dôvodov, že si ho zabezpečujú externými spoločnosťami (UN Bratislava, UN Košice), kým iné tento proces dokázali zabezpečiť vo vlastnej réžii (FN Žilina, FN Prešov, FNsP Nové Zámky). NKÚ preto odporučil ministrovi zdravotníctva Tomášovi Druckerovi (nominant Smeru-SD) vážne sa týmito zisteniami zaoberať a zvážiť možnosť zabezpečovania zdravotníckej techniky centrálnym spôsobom. Sčasti to už ministerstvo začalo robiť, centrálne obstaráva napríklad CT prístroje, chce takto riešiť aj nákup postelí.

NKÚ SR v minulom roku ukončil 37 kontrolných akcií, preveril 360 subjektov. Kontrolóri našli 2619 zistení a kontrolované subjekty k ich náprave prijali 1656 opatrení. Na základe záverov kontrol úrad orgánom činným v trestnom konaní zaslal 13 oznámení podozrenia z trestnej činnosti, dve oznámenia boli netrestného charakteru. “Na porušenie finančnej disciplíny sme upozornili v deviatich prípadoch, Úradu pre verejné obstarávanie sme zaslali päť podozrení z nedodržania zákona a 25 oznámení o nedodržaní zákona či porušení iných všeobecno-platných predpisov sme zaslali rôznym ďalším orgánom štátnej správy,” dodal NKÚ.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:15

V Rafahu na juhu Pásma Gazy zabila izraelská armáda počas nočných útokov deväť členov palestínskej rodiny, informoval tamojší úrad civilnej ochrany.

15:30

Izraelské bezpečnostné sily zabili počas útoku v okolí utečeneckého tábora Núr Šams na palestínskom západnom brehu Jordánu desať militantov, informovala izraelská armáda.

14:59

Avizovaná novela legislatívy týkajúcej sa regulácie obchodných reťazcov či zavádzajúca pre ne osobitný odvod nemá ešte konečnú podobu.

14:58

Približne štvrtina britských detí vo veku od päť do sedem rokov vlastní inteligentný telefón. V rovnakej vekovej skupine zároveň 38 % detí navštevuje komunikačné platformy, ako sú TikTok, Instagram a Whatsapp, napriek pravidlám, podľa ktorých musia mať používatelia minimálne 13 rokov, oznámil britský regulačný úrad pre telekomunikácie Ofcom.

14:57

Švajčiarski výrobcovia hodiniek sa čoraz viac spoliehajú na trh v Indii vďaka novej dohode o voľnom obchode, ktorá má postupne otvárať dvere aj pre export luxusných hodiniek.

14:55

Internetové nákupy na Slovensku (e-commerce) po dvoch rokoch poklesu začínajú rásť. Medziročný vývoj obratu online nákupov v prvom štvrťroku 2024 narástol o 4 %. Najväčší záujem v prvom štvrťroku tohto roka bol o záhradný ratanový nábytok, najmenší o zjazdové lyže. Spokojnosť zákazníkov s e-shopmi za prvé tri mesiace roka 2024 dosiahla vyše 95 %.

14:52

Počet osobných bankrotov v uplynulých rokoch stúpa. Len minulý rok požiadalo o oddlženie vyše 9700 ľudí. V súčasnosti sa pritom môže oddlžiť aj občan s nadštandardným príjmom, na čo môžu doplácať veritelia aj štát. Upozornila na to Asociácia inkasných spoločností Slovenska (ASINS), podľa ktorej by bolo vhodné zmeniť legislatívne pravidlá v tejto oblasti.

14:48

Holandské gangy útočiace na bankomaty výbušninami presunuli pozornosť na Nemecko, uviedla polícia v Haagu.

14:47

Najmenej dvaja Palestínčania zahynuli a ďalších sedem utrpelo strelné poranenia pri izraelskej vojenskej operácii v utečeneckom tábore Núr Šams v guvernoráte Túlkarm na palestínskom Západnom brehu Jordánu. V sobotu o tom informoval palestínsky zdravotnícky úrad.

14:47

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I obvinil krajiny z bezpečnostného paktu AUKUS, že vyvolávajú rozpory a zvyšujú riziko šírenia jadrových zbraní v oblasti južného Tichomoria. 

14:46

Pri ukrajinskom útoku v Belgorodskej oblasti zahynula tehotná žena, tvrdí gubernátor tamojšej oblasti Viačeslav Gladkov.

14:44

Britská vláda vylúčila akúkoľvek dohodu s EÚ, ktorá by mladým Britom uľahčila život, štúdium a prácu v Únii. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali