Dobrovoľníctvo je u zdravotne postihnutého na pracovnom trhu plusom

Dobrovoľníctvo je u zdravotne postihnutého na pracovnom trhu plusom

Bratislava 12. decembra 2016 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:Pixabay)

 

Zdravotne znevýhodný človek uplatnenie môže nájsť v rôznych občianskych združeniach či chránených dielňach

Ilustračné foto
Ilustračné foto

Dobrovoľníctvo môže byť pre zdravotne znevýhodneného človeka pridanou hodnotou na pracovnom trhu. Pre zamestnávateľa to bude ukazovateľom, že daný kandidát nestratil chuť na sebe pracovať a zaujíma sa o dianie v spoločnosti. Poukazuje na to Katarína Tešla z pracovného portálu Profesia.sk.

Reklama

Uplatnenie si podľa nej môže nájsť v rôznych občianskych združeniach či chránených dielňach. Takáto činnosť môže dať zdravotne postihnutému pocit užitočnosti a spoločenskej angažovanosti. “Lepšie zvláda bariéry a nemusí žiť ďalej v sociálnej izolovanosti,” povedala pre TASR Tešla. Vďaka dobrovoľníctvu sa zdravotne postihnutý stáva súčasťou kolektívu. “Jeho myšlienky sa automaticky presmerujú z rozmýšľania nad vlastným trápením úplne iným smerom,” vysvetlila Tešla.

Súhlasí s tým aj Miroslava Zváčová z neziskovej organizácie INEX Slovakia, ktorá sa venuje dobrovoľníctvu. “V tomto sektore sa ľudia stretávajú a robia niečo spoločne, nedelia sa na chorých a zdravých, ide im o spoločnú vec,” zdôraznila. Zdravotne znevýhodnený sa môže podľa nej zapojiť do jednodňových, víkendových či viacdňových dobrovoľníckych aktivít. “Treba ale brať ohľad na svoje obmedzenia,” povedala pre TASR Zváčová. Dobrovoľníci s postihnutím už podľa nej prispeli vo viacerých projektoch, napríklad zameraných na environmentálnu prácu či prácu s ľuďmi.

Reklama

 

Gabriela Podmaková: Štát má v podpore dobrovoľníctva veľké rezervy

V porovnaní s inými krajinami Európskej únie (EÚ) má Slovensko v podpore dobrovoľníctva veľké rezervy. Tvrdí to Gabriela Podmaková z Bratislavského dobrovoľníckeho centra (BDC). Okrem podpory dobrovoľníctva mladých ľudí podľa nej totiž neexistujú iné priame dotácie, ktoré by mohli organizácie využiť na vzdelávanie, starostlivosť, pomôcky, poistenie, cestovné, stravu či iné náklady spojené s dobrovoľníctvom.

“Od roku 2011 máme na Slovensku zákon o dobrovoľníctve, ktorý však je nepochopený aj štátom. Vlády medzitým schválili zákony, ktoré ho nesprávne interpretujú, dokonca až zneužívajú,” skonštatovala pre TASR Podmaková. Na všetkých typoch škôl je podľa nej potrebné zaviesť výchovu k dobrovoľníctvu, doposiaľ však nenastala v tomto smere so štátom dohoda. “Zišli by sa nám pravidelné merania dobrovoľníkov, aj ekonomickej hodnoty ich práce, ktoré by mohol pravidelne sledovať Štatistický úrad SR a vďaka ktorým by sme ukázali, akú hodnotu má dobrovoľnícka činnosť pre túto krajinu,” povedala.

V prípade samospráv sa podľa jej slov tiež vo väčšine prípadov nestretávajú so systematickou finančnou podporou dobrovoľníctva. “Výnimku tvorí hlavné mesto, ktoré podporuje dobrovoľníctvo v rámci grantových schém a podporuje každý rok aj BDC priamo z rozpočtu, a tiež mesto Nitra,” podotkla Podmaková. Privítala by, aby firmy tiež podporovali dobrovoľníctvo zamestnancov a nerobili to len veľké medzinárodné spoločnosti, ktoré to majú dané v globálnej stratégii, ale aj stredné a menšie slovenské firmy.

Reklama

Dobrovoľníctvo na Slovensku má podľa BDC stúpajúcu tendenciu. Posledný výskum z roku 2011 ukázal, že do formálneho dobrovoľníctva sa zapája skoro tretina obyvateľov. “To znamená že 27,5 percenta ľudí pôsobí ako dobrovoľníci a dobrovoľníčky v konkrétnej organizácii,” uviedla Podmaková. V Bratislave sa do dobrovoľníctva zapájajú aj firmy, ktoré svojich zamestnancov počas pracovného času vysielajú do mimovládnych organizácií, kde vykonávajú rôzne aktivity, najčastejšie manuálneho charakteru.

“Vo všeobecnosti je na Slovensku najväčší záujem o sociálnu oblasť, teda dobrovoľníci chcú pomáhať deťom, seniorom, ľuďom s nejakým znevýhodnením, chorým či ľuďom bez domova. Potom je to oblasť kultúry a životného prostredia,” priblížila Podmaková.

 

Marta Hurbanisová: Dobrovoľný hasič je synonymom pomoci blížnemu

Na decembrovej konferencii o dobrovoľníctve, ktorú tradične pripravuje Trnavský samosprávny kraj (TTSK) a Trnavská arcidiecéza ako poctu dobrovoľným pracovníkom vo všetkých oblastiach života, ocenili sedem osobností. Bez výnimky celú túto zostavu tvorili neprofesionálni hasiči. Ľuboš Nádaský, Jaroslav Baláž, Karol Oravec a Ivan Kyrinovič dostali vo štvrtok 8. decembra pamätné medaily za svoje dlhoročné zanietenie pre prácu v dobrovoľnom hasičskom zbore, ďalší traja Andrea Matovičová, Andrea Trimlová a Jakub Pavelka získali pamätné listy TTSK za úspechy v hasičskom športe.

Reklama

“Táto konferencia je stretnutím výnimočných ľudí,” prihovoril sa dobrovoľníkom v úvode konferencie predseda TTSK Tibor Mikuš. “Dávate obrovský príklad ostatným, pretože každodenne vykonávate prospešné a nezištné činnosti a podávate smädným symbolický pohár vody,” dodal.

Radosť z úspechu členov Dobrovoľného hasičského zboru (DHZ) netajila krajská predsedníčka v Trnave Marta Hurbanisová. Aj takáto forma odmeny je podľa nej zadosťučinením za obetovaný čas dobrovoľných hasičov. “V Trnavskom kraji ich máme dohromady osemtisíc v 240 zboroch. Vážim si prácu všetkých,” uviedla pre TASR. Sedemnásť zborov je takých, ktorých príslušníci svojimi zručnosťami a schopnosťami dokážu pri zásahoch rovnocenne pomáhať profesionálom, alebo aj zasahovať samostatne. “Pre mňa dobrovoľný hasič je synonymom pomoci blížnemu. Naši členovia na úkor svojho osobného voľna prichádzajú pomáhať ľuďom, chránia ich majetky a životy. Tá pomoc vychádza z kresťanských tradícií, heslo na našich zástavách Bohu na slávu, blížnemu na pomoc sa nám až do týchto časov darí napĺňať,” povedala Hurbanisová.

Od svojich členov organizácia očakáva byť nápomocným pri zborovej činnosti, čo zahŕňa aj permanentné vzdelávanie, tréningy, taktické cvičenia rovnako ako prevenciu a prácu s najmladšou generáciou. Práve cez vzťah k deťom a mládeži sa DHZ sa darí stále dopĺňať svoje stavy. “Mladých láka hasičský šport, z každej vyššej súťaže sa naši vracajú s oceneniami,” dodala predsedníčka. Veď napríklad aj ocenený Jakub Pavelka je aktuálnym majstrom sveta v požiarnom útoku, ktorý dosiahol ako profesionál, hoci zostáva aj členom DHZ Kúty.

“Sme trochu takí tichí blázni, ktorí sa často nevedia vrátiť domov,” nadľahčila Hurbanisová. Dodala, že je rada, že v poslednom období sú zbory DHZ vďaka ministerstvu vnútra vybavené novou technikou, ktorá im skvalitní prácu. „Veď napríklad pri lesných požiaroch alebo aj iných katastrofách sa každá dobrovoľnícka ruka zíde, povedala.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

18:21

Najvyšší súd Talibanu v utorok oznámil, že súd v severovýchodnej afganskej provincii Kápísá dal verejne zbičovať dvoch mužov obvinených z lúpeže.

18:20

Súd poprednému predstaviteľovi Alternatívy pre Nemecko (AfD) Björnovi Höckeovi v prípade uznania za vinného z použitia nacistického sloganu pravdepodobne udelí finančnú pokutu. Oznámila to v utorok hovorkyňa krajského súd v nemeckom meste Halle Adina Kesslerová-Jenschová na záver druhého dňa pojednávania v tejto kauze.

18:19

Španielsky sudca v utorok oznámil, že obnovil vyšetrovanie podozrenia zo sledovania mobilného telefónu španielskeho premiéra Pedra Sáncheza špionážnym sotfvérom Pegasus. Súvisí to so žiadosťou o spoluprácu pri podobnom vyšetrovaní vo Francúzsku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali