Do štrajku sa zapoja školy z rôznych kútov Slovenska 

Do štrajku sa zapoja školy z rôznych kútov Slovenska 

Slovensko 24. januára 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR-František Iván)

 

Do štrajku sa zapojí tretina škôl a škôlok a zhruba pätina pedagógov v pôsobnosti Šale 

Približne tretina školských a predškolských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti Mesta Šaľa sa od pondelka 25. januára zapojí do štrajku učiteľov. “Z trinástich materských a základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Šale sa od pondelka zapoja do štrajku len štyri zariadenia, jedna materská (MŠ) a tri základné školy (ZŠ).

Reklama
Ilustračné foto
Ilustračné foto

Iniciatívu štrajku podporí z približne 250 pedagogických zamestnancov zhruba 50 ľudí,” informovala Erika Kőrösi. Školské zariadenia majú právnu subjektivitu, voči zriaďovateľovi tak majú len oznamovaciu povinnosť. Informácie o štrajku zverejňujú na svojich webových stránkach.

Na ZŠ Bernolákovej budú mať poskytnuté voľno z dôvodu štrajku zamestnancov žiaci prvého stupňa, mimo prevádzky bude aj školský klub detí. Žiaci druhého stupňa sa budú vyučovať podľa upraveného rozvrhu. V prevádzke bude materská škola aj školská jedáleň, informovala riaditeľka školy Janka Tóthová. Učiť sa nebude ani na ZŠ J. C. Hronského. Žiaci prvého stupňa budú mať v čase určenom rozvrhom hodín náhradnú činnosť. Školský klub detí bude zabezpečený predovšetkým pre deti, ktoré majú pracujúcich rodičov, potvrdila riaditeľka školy Jarmila Husáriková. Školská jedáleň je v čase štrajku riadne v prevádzke.

Reklama

Voľno z vyučovania budú mať aj žiaci ZŠ Ľ. Štúra. Žiakom prvého stupňa bude poskytnutá náhradná starostlivosť aj možnosť pobytu v školskom klube detí, ak o to rodičia požiadajú, informovala riaditeľka školy Lýdia Muráriková. Zo siedmich materských škôl sa do pondelkového štrajku zapojí len jedna, MŠ na Ulici P.J. Šafárika.

Vyučovanie v bežnom režime bude zabezpečené na ZŠ J. Hollého, ZŠ s MŠ J. Murgaša, ZŠ s MŠ s vyučovacím jazykom maďarským, MŠ Budovateľská, MŠ Družstevná, MŠ Hollého, MŠ Okružná, MŠ 8. Mája a MŠ Bernolákova. Prevádzka nebude prerušená ani v Základnej umeleckej škole a Centre voľného času.

 

V Banskobystrickom samosprávnom kraji sa do štrajku zapojí 1220 učiteľov a 78 škôl

V Banskobystrickom samosprávnom kraji sa v pondelok zapojí do ostrého štrajku učiteľov 78 materských, základných a stredných škôl a 1220 pedagógov. Z 13 okresov kraja medzi najviac zastúpené patria školy v okresoch Banská Bystrica, Detva a Brezno. Konštatoval to dnes pre TASR člen Iniciatívy banskobystrických učiteľov Ondrej Pastierik. Tento stav je aktuálny k dnešnej 17.00 h.

Reklama

Podľa Pastierika priamo na území mesta Banská Bystrica sa do štrajku mieni zapojiť 16 škôl, z toho jedna materská, sedem základných, štyri gymnáziá a ďalšie štyri stredné školy. Celkovo je to cez 520 učiteľov.

Riaditelia škôl, ktoré budú od pondelka zavreté, informujú o tom žiakov a rodičov na školských webových stránkach.

“Keďže sa do neobmedzeného štrajku rozhodla na našej škole zapojiť väčšina pedagogických zamestnancov, vrátane vychovávateliek ŠKD, nie je možné zabezpečiť riadny chod školy.

Vzhľadom na túto skutočnosť bude aj naša škola od 25. 1. 2016 zatvorená. V prevádzke nebude ani školský klub detí, ani školská jedáleň. Polročná klasifikácia už bude v tomto termíne ukončená. Výpisy známok za 1. polrok dostanú žiaci po ukončení štrajku, alebo si ich môžete prevziať osobne 29. 1. 2016 na sekretariáte školy,” informuje napríklad na webovej stránke ZŠ Ďumbierska na sídlisku Sásová riaditeľ Patrik Ferianc.

Ako tiež dodáva, “uvedomujeme si, že mnohým z vás spôsobíme problémy, no v súčasnej situácii v školstve je náš postup nevyhnutný. Našou snahou je zlepšiť celkovú situáciu v školstve, a to nielen čo sa týka postavenia učiteľov, ale najmä skvalitnenia vzdelávania vašich detí”. V rámci BBSK sa do nátlakovej akcie učiteľov zapája menšina škôl.

Reklama

 

V Trenčianskom kraji účasť potvrdili pedagógovia 58 z celkovo 566 škôl 

Ďalším krajom, ktorého školy sa do štrajku zapoja je Trenčiansky samosprávny kraj. Do štrajku sa podľa informácií zverejnených dnes k 18.00 h na webovej stránke Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU) zapoja v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) pedagógovia z 58 materských, základných a stredných škôl. Ide tak o približne 10,25 % všetkých škôl v kraji.

Niektorých škôl sa štrajk dotkne čiastočne a vyučovací proces v nich bude prebiehať v štandardnom režime, iné budú vyučovať podľa špeciálneho rozvrhu, viacero vzdelávacích inštitúcií v kraji zostane aj zatvorených.

Svoju účasť v štrajku potvrdili aj učitelia z Gymnázia Vavrinca Benedikta Nedožerského v Prievidzi. Pedagógovia sa podľa učiteľa a iniciátora akcie na tejto škole Bohdana Cagáňa zapojili do štrajku z pozície možnosti zmeniť aspoň tie skutočnosti, ktoré sú vo vyhlásení ISU. “V školstve chýba taký razantnejší prístup v riešení problémov. Ide nielen o platy, ale celkovo o nastavenie systému školstva na Slovensku. Okrem iného chýba logická prepojenosť základných, stredných a vysokých škôl. Tiež sú podľa nás prijímacie skúšky na stredné školy úplne zbytočné, na rozhodnutie, ktorých žiakov prijať, by úplne stačil monitor.

Problémom aj je, že si učebnice na slovenčinu, ktorá je povinným predmetom, musíme kupovať, lebo nie sú k dispozícii zadarmo,” vysvetlil pre TASR.

Podľa údajov rezortu školstva vzdelávanie žiakom i deťom v Trenčianskom kraji poskytuje dovedna 566 škôl. Z nich je 282 materských, 195 základných a 39 stredných odborných škôl, 19 gymnázií, 19 špeciálnych základných a materských a 12 špeciálnych stredných škôl.

 

V Žilinskom bude štrajkovať 96 škôl

Ide tak o približne 12,68 % všetkých škôl v kraji. Štrajk niektoré školy obmedzí čiastočne a niektoré zavrie úplne. V Žiline pripravili pre žiakov, ktorí sa nebudú môcť učiť, aj náhradný program: “Ak bude treba, k dispozícii je Centrum voľného času na Kuzmányho ulici, ktoré zabezpečí alternatívny program počas školského vyučovania,” povedal v piatok pre TASR hovorca mesta Pavol Čorba.

Reklama

 

Zapojí sa aj východ

Do štrajku sa prihlásilo vyše 11.420 učiteľov. Na východe krajiny chcú štrajkovať pedagógovia celkovo z 91 škôl (údaj k dnešnej 18.00 h). V niektorých okresoch však protestnú akciu nepodporia.

V Prešovskom kraji sa zatiaľ rozhodli vstúpiť do štrajku učitelia z 32 školských zariadení. V kraji pôsobí celkovo 1154 materských, základných a stredných škôl. V Košickom kraji ide o pedagógov 59 škôl z celkového počtu 935 školských zariadení. Niektoré okresy na východe ako Snina, Humenné, Medzilaborce, Kežmarok, Svidník či Stropkov do štrajku nevstupujú.

Do štrajku sa rozhodla zapojiť na východe napríklad Základná škola s materskou školou v Sedliciach v okrese Prešov. Jej riaditeľ Štefan Rimák pre TASR uviedol, že k štrajku sa pripoja od stredy 27. januára, lebo o tom rozhodli iba vo štvrtok 21. januára a museli dodržať trojdňovú oznamovaciu lehotu. Predbežne chcú štrajkovať tri dni do 29. januára.

Reklama

“Pripájame sa k výzve Slovenskej komory učiteľov, aby sa vyriešila platová otázka, aby tabuľkové platy vzrástli. Tiež by sme boli radi, keby sa prehodnotil kreditový systém, ktorý sa nám zdá nespravodlivý. Nemáme problémy s materiálnym vybavením školy aj spolupráca so zriaďovateľom – obecným úradom je na dobrej úrovni,” uviedol riaditeľ.

Do štrajku sa zapájajú všetci 17 učitelia základnej aj materskej školy. Po troch dňoch chcú ďalšie kroky prehodnotiť, buď budú v štrajku pokračovať, alebo rozhodnú o inej forme protestu. Sedlickú školu navštevuje 140 žiakov.

“Počas štrajku 25. januára bude spomedzi stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja (PSK) uzavretá len jedna škola – Gymnázium vo Vranove nad Topľou. Do štrajku sa tam zapojilo 72 percent učiteľov, takže nie je možné zabezpečiť vyučovací proces,” informovala v piatok (22.1.) hovorkyňa PSK Veronika Fitzeková.

V mnohých školách so zapojením učiteľov do štrajku však vyučovanie neprerušia. Odbor školstva Košického samosprávneho kraja požiadal riaditeľov, aby v čase štrajku budúci maturanti nepocítili výpadok na príprave k záverečným skúškam. “Vo všetkých školách má byť zabezpečené vyučovanie, suplovanie, respektíve skrátené vyučovanie,” vysvetlil vedúci odboru Štefan Kandráč.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:13

Francúzsky súd vydal rozsudok, ktorým podmienečne odsúdil 61-ročného muža pôvodom z Iránu na desať mesiacov vo väzení za to, že minulý týždeň vstúpil na iránskeho konzulát v Paríži s napodobeninami granátov.

11:11

Peruánska psychologička, ktorá trpela nevyliečiteľnou chorobou a bola niekoľko rokov pripútaná na lôžko, podstúpila eutanáziu a stala sa tak prvým človekom v Peru, ktorý získal a uplatnil právo zomrieť s lekárskou pomocou.

11:10

Rada Európy a Organizácia spojených národov vyzvali Britániu, aby prehodnotila plány na deportácie žiadateľov o azyl do Rwandy, ktoré sa po schválení britským parlamentom pretavia do zákona. Rwanda schválenie naopak privítala.

11:05

Čečenskému vodcovi Ramzanovi Kadyrovovi, ktorý je známy svojimi blízkymi vzťahmi s Kremľom, údajne diagnostikovali nevyliečiteľnú chorobu – nekrózu pankreasu. S odvolaním sa na ruský exilový denník Novaja gazeta Európa o tom  informovala agentúra DPA.

10:07

 Hlavná opozičná strana v Indii obviňuje premiéra Naréndru Módího z nenávistného prejavu voči moslimom po tom, čo ich nazval “špiónmi” a použil tak doposiaľ najostrejší slovník v súvislosti s touto náboženskou menšinou v krajine.

09:45

Nemecká polícia zatkla v Drážďanoch muža podozrivého zo špionáže pre Čínu. Ide o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu.

09:44

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí nariadilo všetkým konzulárnym úradom pozastaviť poskytovanie konzulárnych služieb pre mužov vo veku od 18 do 60 rokov, ktorí sa zdržiavajú v zahraničí.

09:03

Ázia bola v roku 2023 regiónom s najväčším počtom katastrof spôsobených klimatickými a poveternostnými javmi na svete, uviedla Svetová meteorologická organizácia (WMO) s tým, že hlavnou príčinou úmrtí a majetkových škôd boli záplavy a búrky.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali