Do pátrania po ruskom lietadle zapojili zhruba 3500 ľudí, zatiaľ našli 11 tiel. Objekt nájdený v Čiernom mori je trupom havarovaného lietadla

Do pátrania po ruskom lietadle zapojili zhruba 3500 ľudí, zatiaľ našli 11 tiel. Objekt nájdený v Čiernom mori je trupom havarovaného lietadla

Moskva 26. decembra 2016 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Ivan Sekretarev)

 

Pátranie pokračovalo nepretržite celú noc

Do pátrania po ruskom vojenskom lietadle, ktoré sa v nedeľu zrútilo do vôd Čierneho mora, zapojili úrady už zhruba 3500 ľudí. Pátranie pokračovalo nepretržite celú noc. Haváriu stroja Tu-154 s 93 ľuďmi na palube nikto neprežil. Doposiaľ sa podarilo nájsť 11 tiel obetí. Informovalo o tom dnes ruské ministerstvo obrany.

Reklama
Na snímke ruská vlajka stiahnutá na pol žrde na budove Kremľa v Moskve na znak snútku za obeťami nedeľňajšej havárie vojenského lietadla Tu-154 s 92 ľuďmi na palube nad Čiernym morom v pondelok 26. decembra 2016
Na snímke ruská vlajka stiahnutá na pol žrde na budove Kremľa v Moskve na znak snútku za obeťami nedeľňajšej havárie vojenského lietadla Tu-154 s 92 ľuďmi na palube nad Čiernym morom v pondelok 26. decembra 2016

Ruský minister dopravy Maxim Sokolov uviedol, že časť trosiek lietadla sa môže nachádzať aj na území Abcházska. Poznamenal, že Abcházsko vyjadrilo ochotu pomáhať pri rozšírení zóny pátrania. Sokolov dodal, že teroristický útok nie je hlavnou verziou vyšetrovateľov.

Lietadlo ruského ministerstva obrany typu Tu-154 smerovalo z prímorského mesta Soči na ruskú leteckú základňu Humajmím v sýrskej provincii Lázikíja. Zrútilo sa do Čierneho mora iba niekoľko minút po štarte z letiska v Soči na juhozápade Ruska. V lietadle sa nachádzalo 84 cestujúcich a osemčlenná posádka. Ministerstvo obrany zverejnilo zoznam pasažierov, medzi ktorými bolo 64 členov súboru Alexandrovovci vrátane vedúceho Valerija Chalilova, ale aj novinári a vojaci.

Reklama

 

Príčinou pádu lietadla bola zrejme chyba pilota alebo technická porucha

Ruský minister dopravy Maxim Sokolov dnes vyhlásil, že pravdepodobnou príčinou nedeľného zrútenia lietadla do vôd Čierneho mora bola chyba pilota alebo technická porucha.

Na snímke kvety pred portrétmi členov ruského televízneho štábu, ktorí zahynuli pri havárii ruského vojenského lietadla Tu-154 s 84 pasažiermi a ôsmimi členmi posádky na palube v nedeľu 25. decembra 2016
Na snímke kvety pred portrétmi členov ruského televízneho štábu, ktorí zahynuli pri havárii ruského vojenského lietadla Tu-154 s 84 pasažiermi a ôsmimi členmi posádky na palube v nedeľu 25. decembra 2016

Minister Sokolov vo vyjadreniach dnes odvysielaných v televízii povedal, že vyšetrovatelia sa sústreďujú na prípadnú chybu pilota alebo na technickú poruchu a že teroristický útok nepatrí medzi hlavné verzie pri vyšetrovaní.

 

Reklama

Objekt nájdený v Čiernom mori je trupom havarovaného lietadla

Objekt nájdený na dne Čierneho mora je trupom havarovaného lietadla Tu-154 s 92 ľuďmi na palube, ktoré sa zrútilo v nedeľu krátko po štarte z prístavného mesta Soči. Pre agentúru Interfax to dnes potvrdil zdroj oboznámený s vyšetrovaním leteckého nešťastia.

Potápači preskúmali objekt, ktorý na dne Čierneho mora vypátral sonar, a “ubezpečili sa, že ide o trup havarovaného lietadla,” uviedol zdroj s tým, že momentálne sa skúmajú možnosti vytiahnutia trupu lietadla z mora.

Torzo trupu lietadla sa našlo vo vzdialenosti 1,7 kilometra od pobrežia a v hĺbke 27 metrov.

 

Reklama

Do Moskvy na genetickú expertízu prepravili prvé telá z havarovaného lietadla

Za prvých 24 hodín od spustenia pátracej operácie bolo v Čiernom mori nájdených 11 tiel obetí pádu lietadla Tu-154 s 92 cestujúcimi na palube. Niektoré z nich už dopravili do Moskvy na genetickú expertízu, informoval dnes námestník ruského ministra obrany Pavel Popov. Dodal, že sa našlo aj 154 fragmentov tiel.

Podľa ruského ministra dopravy Maxima Sokolova genetické testy tiel a fragmentov sa budú vykonávať v Moskve. Vládna vyšetrovacia komisia rozhodla, že telesné pozostatky sa do Moskvy budú prepravovať leteckým mostom lietadlami ministerstva obrany.

Podľa agentúry Interfax sa už začalo s odberom genetického materiálu u príbuzných obetí.

 

Na pátraní sa zúčastňuje i sedem lodí Čiernomorskej flotily

Na pátracej operácii v oblasti pádu lietadla Tu-154 v Čiernom mori sa zúčastňuje takmer 40 plavidiel, ako aj 135 špeciálne vycvičených potápačov a sedem ponoriek. Oblasť zo vzduchu monitorujú posádky piatich vrtuľníkov a niekoľko dronov Orlan-10.

Ministerstvo obrany spresnilo, že na pátraní sa zúčastňuje i sedem lodí Čiernomorskej flotily, vrátane lode Suvorovec vybavenej sonarom, či fregata Admiral Grigorovič s pátracím vrtuľníkom Ka-27. Podľa údajov rezortu obrany lietadlá Il-76 v dohľadnom čase do oblasti dopravia aj dve ponorky ruskej geografickej spoločnosti.

Pátra sa aj na pobreží Čierneho mora, v oblasti mesta Soči, kde malo lietadlo medzipristátie na doplnenie paliva. Do pátrania po troskách či telách obetí bola nasadená polícia aj armáda, informovala radnica mesta Soči.

Po úlomkoch z lietadla a telách obetí sa vzhľadom na morské prúdy pátra aj na pobreží Abcházska, uviedol Sokolov.

Reklama

 

Odškodné v výške 5,8 milióna rubľov

Ministerstvo obrany dnes medzičasom oznámilo, že príbuzným každého vojenského i civilného zamestnanca, ktorí zahynuli pri leteckom nešťastí, vyplatí odškodné v výške 5,8 milióna rubľov. Okrem toho im na letisku Adler v Soči i na letisku Čkalovskij, ako aj v operatívnom štáte poskytujú nevyhnutnú lekársku a psychologickú pomoc.

 

Pripúšťajú sa všetky možné verzie príčin leteckého nešťastia

Reklama

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov dnes v Moskve potvrdil, že vyšetrovatelia pripúšťajú všetky možné verzie príčin leteckého nešťastia. Zdôraznil, že verzia o teroristickom čine “určite nie je prioritná”.

 

Ruská FSB pri vyšetrovaní pádu Tu-154 nenašla dôkazy, že šlo o teroristický čin

Ruská Federálna bezpečnostná služba dnes informovala, že hlavnými pracovnými verziami príčin pádu lietadla ministerstva obrany z 25. decembra je “prítomnosť cudzích predmetov v motore, zlá kvalita paliva, ktorá mohla viesť k strate výkonu a zlyhaniu motorov, chyba pilota a technická porucha lietadla.”

FSB súčasne oznámila, že nateraz neboli zistené žiadne príznaky či fakty o tom, že na palube lietadla sa odohral teroristický útok alebo diverzia.

Reklama

FSB podľa agentúry Interfax potvrdila, že sa našli očití svedkovia pádu lietadla. Vyšetrovatelia majú podľa FSB k dispozícii aj videozáznam tragickej udalosti.

Vo vyhlásení FSB sa ďalej uvádza, že rýchlosť lietadla pri štarte bola v norme pre daný typ lietadla.

V čase, keď malo lietadlo medzipristátie na letisku v Soči, aby doplnilo palivo, na palubu vstúpil jeden príslušník Pohraničnej služby FSB Ruska a jeden zamestnanec colnice v Soči. Lietadlo – kvôli kontrole pri tankovaní – opustil veliteľ posádky a palubný inžinier.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:50

Neďaleko pamätníka padlých vojakov Červenej armády vo Viedni vznikli dva veľké portréty nedávno zosnulého ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného. Nasprejované sú na múre patriacemu k pozemku, ktorý vlastní šľachtická rodina bývalého a tiež už zosnulého ministra zahraničných vecí ČR Karla Schwarzenberga.

11:23

Ceny benzínov a nafty pred veľkonočnými sviatkami zdraželi o tri centy za liter. Spotrebiteľské ceny oboch benzínov dosiahli najvyššie hodnoty za posledných 20 týždňov.

11:13

Ekvádorským úradom sa podarilo potlačiť vzburu vo väznici v meste Guayaquil, odkiaľ v januári ušiel jeden z najobávanejších šéfov zločineckých gangov. Informovala agentúra AFP.

11:03

Jednu obeť si vyžiadal požiar v domove dôchodcov, ktorý vypukol vo štvrtok nadránom vo východomaďarskej obci Ököritófülpös.

Riaditeľstvo úradu civilnej ochrany (OKF) uviedlo, že do hasenia požiaru v jednoposchodovej budove nasadili 19 hasičov s piatimi vozidlami.

10:53

Ukrajinská armáda v noci na štvrtok zneškodnila 26 dronov, ktorými útočili ruské sily. Uviedol to veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk.

10:40

Nemecký maloobchod dosiahol vo februári slabšie výsledky. Tržby sa znížili v porovnaní s januárom aj s rovnakým mesiacom minulého roka, oznámil vo štvrtok spolkový štatistický úrad Destatis.

10:13

Štyria ľudia zahynuli a najmenej päť ďalších utrpelo zranenia pri útoku nožom na severe amerického štátu Illinois.

Incident sa odohral v stredu popoludní miestneho času v meste Rockford, ktoré leží asi 145 kilometrov od Chicaga. Útočník v rôznych lokalitách smrteľne pobodal 15-ročné dievča, 63-ročnú ženu a dvoch mužov vo veku 49 a 22 rokov.

09:59

Vyše 70 percent Poliakov si neželá vyslanie vojakov svojej krajiny ani Severoatlantickej aliancie na Ukrajinu. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorý vypracoval inštitút IBRIS pre poľský denník Rzeczpospolita.

09:38

Francúzsky prezident Emmanuel Macron odmietol plánovanú dohodu o voľnom obchode medzi Európskou úniou (EÚ) a juhoamerickým zoskupením Mercosur v jej súčasnej podobe.

Potrebné sú podľa neho rokovania o novej a zodpovednejšej dohode, ktorá bude prihliadať na rozvoj, ochranu klímy a biodiverzitu.

09:24

Tisíce vodičov autobusov vstúpili vo štvrtok v juhokórejskej metropole Soul do generálneho štrajku pre spor týkajúci sa platov. Podľa odborov postihol štrajk 97 percent tamojších autobusových liniek a spôsobil chaos počas rannej dopravnej špičky. Po zhruba 11 hodinách sa však vodičom podarilo so zamestnávateľmi dohodnúť a vrátili sa do práce.

09:13

Slovenský hokejista Martin Chromiak pomohol asistenciou k triumfu Ontaria nad San Jose 3:2 v nočnom zápase AHL. Dvadsaťjedenročný útočník má po 61 dueloch sezóny na konte 29 bodov (13+16).

08:49

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému prijatiu Kosova do RE. Srbsko toto rozhodnutie odsúdilo ako škandalózne.

08:36

Francúzski politici z celého spektra v stredu vyjadrili zdesenie nad odstúpením riaditeľa parížskej školy, ktorý dostal vyhrážky smrťou za to, že požiadal študentku, aby si v priestoroch školy zložila moslimský závoj.

Premiér Gabriel Attal, bývalý minister školstva, chcel ukázať riaditeľovi podporu a pozval ho v stredu do svojho úradu.

08:24

Šéf ruskej rozviedky Sergej Naryškin navštívil tento týždeň Severnú Kóreu, kde viedol diskusie o bezpečnostnej spolupráci.

Naryškin sa stretol so severokórejským ministrom pre štátnu bezpečnosť Ri Čang-daem.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali