Dnešný summit EÚ o britských požiadavkách môže rozhodnúť o budúcej podobe únie

Dnešný summit EÚ o britských požiadavkách môže rozhodnúť o budúcej podobe únie

Brusel 18. februára 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Geert Vanden Wijngaert)

 

Predseda Európskej rady Donald Tusk 2. februára zaslal do Londýna a následne aj do všetkých metropol EÚ odpoveď s návrhom na riešenie britských požiadaviek

Občania Spojeného kráľovstva, ale aj obyvatelia ostatných 27 členských krajín EÚ s napätím očakávajú výsledky dvojdňového summitu EÚ, ktorý sa začína dnes popoludní v Bruseli. Kým piatková časť je venovaná analýze migračnej krízy a neočakávajú sa nové opatrenia, od výsledku dnešných rokovaní premiérov a prezidentov môže závisieť budúca podoba únie.

Reklama
Britský  premiér David Cameron (vľavo) a predseda Európskej komisie José Manuel Barroso
Britský premiér David Cameron (vľavo) a predseda Európskej komisie José Manuel Barroso

Dnešné rokovania sú zamerané na úpravu vzťahov medzi EÚ a Britániou, ktorú do konca roka 2017 čaká povinné referendum o zotrvaní alebo odchode z únie. Britský premiér David Cameron od zvyšku únie žiada štvorbodový balík reforiem, ktoré podľa jeho slov presvedčia Britov, aby nehlasovali za brexit – vystúpenie z EÚ.

Predseda Európskej rady Donald Tusk 2. februára zaslal do Londýna a následne aj do všetkých metropol EÚ odpoveď s návrhom na riešenie britských požiadaviek. Cameron ešte predtým vykonal sériu návštev členských krajín únie v snahe vysvetliť a obhájiť svoj uhol pohľadu. Dnešnému referendu predchádzali zdĺhavé diplomatické a politické rokovania, ako však v stredu večer oznámil Tusk, stále nie je presvedčený, že sa podarilo odstrániť všetky názorové spory, a nevie zaručiť úspech summitu.

Reklama

SUVERENITA

Británia sa v rámci tejto kapitoly usiluje zostať stranou od presadzovanej politiky “stále tesnejšej únie” a naznačuje, že nechce odovzdávať ďalšie právomoci do Bruselu. Cameron navrhol, aby národné parlamenty krajín EÚ mali väčší vplyv na vetovanie európskej legislatívy prichádzajúcej z Bruselu.
Návrh z Tuskovej dielne “nenúti” Britániu k hlbšej politickej integrácii, Londýn by však nemal brániť takejto integrácii medzi ostatnými členskými štátmi. Tusk zároveň navrhol mechanizmus “červenej karty”, v rámci ktorej by 55 percent národných parlamentov mohlo spoločne zablokovať legislatívny návrh Európskej komisie.

SOCIÁLNE DÁVKY
Vláda z Londýna chce pribrzdiť pracovnú imigráciu – argumentujúc, že zamestnanci z iných krajín únie sú záťažou pre domáci systém sociálneho zabezpečenia a zahlcujú britský pracovný trh.
Z hľadiska EÚ to bola najťažšia oblasť rokovaní, lebo sloboda pohybu občanov – aj za prácou do iných krajín – a rovnaké zaobchádzanie s nimi ako s domácimi štátnymi príslušníkmi je jednou zo základných slobôd v EÚ. Tusk v snahe vyjsť v ústrety Britom navrhol kompromisný text, ktorý predpokladá vznik “ochranného mechanizmu” na vyrovnanie sa s vysokým počtom pracovníkov z iných krajín EÚ. Londýnu by to malo umožniť obmedziť prístup zahraničných pracovníkov k sociálnym dávkam po dobu štyroch rokov, čo sa viacerým krajinám zdá príliš prísne. Pred summitom sa diplomati sporili aj o to, či sa toto pravidlo bude týkať iba novopríchodzích zamestnancov, alebo môže byť uplatnené aj retroaktívne.
Ďalším sporným bodom je britská snaha znížiť prídavky na deti pracovníkov z iných krajín EÚ, ak ich deti a rodiny nežijú v Británii. Tzv. indexácia detských prídavkov je podľa diplomatov priechodná, ale nesmie sa vzťahovať na iné sociálne benefity.

EKONOMICKÉ RIADENIE
Britská vláda s ohľadom na skutočnosť, že v Londýne je najväčšie finančné centrum Európskej únie, má obavy, že rozhodnutia prijaté krajinami rozrastajúcej sa eurozóny by mohli poškodiť jej záujmy. Británia si vybojovala výnimku, že nemusí prijímať euro.
Tusk v odpovedi Cameronovi navrhol mechanizmus, ktorý bude zohľadňovať názory krajín EÚ stojacich mimo eurozóny – a to v ekonomickej i finančnej oblasti. Tieto štáty však nebudú mať “právo veta” a ani nebudú môcť brzdiť rozhodnutia prijímané vnútri menovej únie.

KONKURENCIESCHOPNOSŤ
Británia považuje jednotný trh EÚ za jeden z najatraktívnejších aspektov členstva v únii, Londýn však požaduje viac opatrení v prospech podnikania v Európe a ráznejšie odstránenie prekážok v oblasti konkurencieschopnosti.
Tusk vo svojej odpovedi na tento bod prisľúbil zníženie byrokracie v EÚ, ambicióznejšiu obchodnú politiku, podporu podnikania a vytváranie nových pracovných miest. S týmito cieľmi súhlasia všetky krajiny EÚ.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali