Davis Cup: Mečíř po žrebe: “Najdôležitejšia bude úvodná dvojhra”

Davis Cup: Mečíř po žrebe: “Najdôležitejšia bude úvodná dvojhra”

Budapešť 14. júla 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR-MTI/Janos Marjai)

 

Maďarsko je na víťaznej vlne, dva roky nenašlo premožiteľa, aj keď hralo v nižšej daviscupovej lige

Maďarská tenisová dvojka Péter Nagy a slovenská jednotka Andrej Martin nastúpia v piatok o 11.00 proti sebe v úvodnej dvojhre stretnutia 2. kola 1. skupiny euró-africkej zóny Davisovho pohára. V druhom singli si na antuke v Budapešti zmerajú sily Márton Fucsovics a slovenský daviscupový debutant Jozef Kovalík. Rozhodol o tom štvrtkový žreb v Bazilike svätého Štefana v maďarskej metropole.

Reklama
Na snímke zľava viceprezident Slovenského tenisového zväzu (STZ) Július Bacsó, hlavná rozhodkyňa Britka Jane Harveyová a generálny sekretár maďarského tenisového zvúzu Attila Richter počas žrebu stretnutia 2. kola 1. skupiny euró-africkej zóny Davisovho pohára Maďarsko - Slovensko
Na snímke zľava viceprezident Slovenského tenisového zväzu (STZ) Július Bacsó, hlavná rozhodkyňa Britka Jane Harveyová a generálny sekretár maďarského tenisového zvúzu Attila Richter počas žrebu stretnutia 2. kola 1. skupiny euró-africkej zóny Davisovho pohára Maďarsko – Slovensko

Do sobotňajšej štvorhry so začiatkom o 14.00 nominoval maďarský kapitán Zoltán Kuhárszky pár Fucsovics, Levente Gödry. Kapitán slovenského tímu Miloslav Mečíř predbežne nahlásil dvojicu Igor Zelenay, Martin. Nedeľňajší program v priestoroch Europa Tennis Centre otvorí o 11.00 duel tímových jednotiek Fucsovicsa a Martina, V záverečnej dvojhre by sa mali na antukovom centri objaviť Nagy s Kovalíkom.

Slováci nastúpia v historicky prvom daviscupovom súboji proti Maďarom bez svojho lídra Martina Kližana, ktorý tento týždeň štartuje na turnaji ATP v nemeckom Hamburgu. Víťaz súboja postúpi do septembrovej baráže o svetovú skupinu. Hlavným rozhodcom bude Britka Jane Harveyová, v úlohe empajrového arbitra sa predstaví Egypťan Ahmed Abdel-Azim. Hrá sa s loptičkami značky Wilson, US Open.

Reklama

Maďarsko je na víťaznej vlne, dva roky nenašlo premožiteľa, aj keď hralo v nižšej daviscupovej lige. Siedme víťazstvo v sérii dosiahli Maďari v marci nad Izraelom v I. skupine, do ktorej sa prebojovali po 16 rokoch. Pre Slovensko je zápas s Budapešti prvým tohtoročným v Davis Cupe. Mečířovi zverenci majú šancu postúpiť tretíkrát za sebou do baráže o elitnú šestnástku. Vlani prehrali s Poľskom, predvlani s USA – v oboch prípadoch na pôde súperov. Naposledy hralo Slovensko vo svetovej skupine v roku 2006.

Podľa slovenského kapitána bude veľmi dôležitá úvodná dvojhra. “Žreb stanovil na úvod súboj Nagy – Martin, čo je podľa mňa jeden z najdôležitejších zápasov. Maďari nemajú čo stratiť a my musíme potvrdzovať. Je to pre nás dôležitý bod. V zásade je jedno v akom slede idú zápasy, teba získať tri body,” uviedol Mečíř pre oficiálnu stránku Slovenského tenisového zväzu.

Tréner slovenského daviscupového tímu Karol Kučera je rád, že v úvodnej dvojhre nastúpi Martin. “Andrej má predsa len viac daviscupových skúsenosti ako Kovalík a ak získa dôležitý prvý bod, Jojovo sa proti Fucsovicsovi bude hrať ľahšie. Nebude pod takým tlakom. Chalani trénovali celý týždeň v 30-stupňových horúčavách, no zvládli to a sú v dobrej forme. Podľa môjho názoru sú o niečo bojovnejší ako maďarskí hráči a majú lepšie morálno-vôľové vlastnosti,” povedal pre TASR Kučera.

Martin nepripisuje veľkú dôležitosť faktu, že bude premiérovo na poste tímovej jednotky. “Je jedno, či som jednotka alebo dvojka, podať musíme dobrý výkon a uvidíme, či to bude stačiť na súpera. Bude to pre mňa nová skúsenosť, ale na kurte to nebude veľký rozdiel. Dlho som nehral zápas proti súperovi, ktorý sa pohybuje na turnajoch kategórie futures. Musím si Nagya oťukať, spoznať jeho slabiny a silné stránky. Zápas je dlhý, hrá sa na tri víťazné sety, bude na to dosť času. Ale určite súpera nepodcením!.”

Kovalík chcel v Budapešti hrať ako prvý. “Bavili sme sa s Andrejom pred žrebom, kto by ako chcel hrať. Chcel som začínať, no vyšlo to opačne. Ale to nie je veľký rozdiel. Na zápas sa pripravím rovnako, či bude 1:0 pre nás alebo pre súpera. Príjemnejšie by bolo viesť. Cítim sa dobre, odohral som v tomto roku veľa zápasov. Pravda, Davis Cup je iný ako turnaje. Na lavičke bude sedieť a radiť Miloš Mečíř. Už z extraligy takúto skúsenosť mám. Spolieham sa, že mi dobre poradí, ale predovšetkým sa spolieham sám na seba,” poznamenal Kovalík pre stz.sk.

Reklama

Fucsovics je pripravený odohrať tri zápasy. “V tejto chvíli neviem, či to je dobré. Keby sme zopakovali výsledok z marcového stretnutia s Izraelom, keď sme viedli už po sobote 3:0, tak by mi to nevadilo. Čaká ma na budúci týždeň turnaj v Taliansku a nemusel by som už v nedeľu hrať. Samozrejme, ak predsa len budem musieť v nedeľu nastúpiť, budem pripravený. V Davis Cupe som od apríla 2013 neprehral, v posledných mesiacoch hrám dobre, som 165. v rebríčku, kým vlani som bol v tretej stovke. Verím, že forma mi vydrží na víkend i celý rok.”

 

Žreb stretnutia 2. kola 1. skupiny euro-africkej zóny Davisovho pohára

Maďarsko – SLOVENSKO

piatok 11.00 SEČ: Péter Nagy – Andrej Martin, Márton Fucsovics – Jozef Kovalík

Reklama

sobota 14.00 Fucsovics, Levente Gödry – Martin, Igor Zelenay

nedeľa 11.00 Fucsovics – Martin, Nagy – Kovalík

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali