Čože je človek, že naň pamätáš?

Čože je človek, že naň pamätáš?

Slovensko 6. októbra (HSP/Foto: Mária Čapáková)

 

Vystúpiť do väčšej nadmorskej výšky je fascinujúce. Človeku sa otvoria výhľady, ktoré bežne nevidieť. Je to ako získať bonus za vyšší level v nejakej hre. Okrem výhľadov to však môže byť aj osobný pocit, ktorý človek nadobudne, keď vystúpi na vysoký končiar. Turisti zvyknú povedať, že idú pokoriť nejakú horu. Väčšinou sa to hovorí práve o horách, ktoré sú vyššie od tých, na ktoré sme bežne zvyknutí.

Pokoriť horu? Myslím si, že to nie je správny výraz. Iba prednedávnom som mala možnosť vystúpiť na vysokú horu. Samotný výstup predchádzalo niekoľko udalostí. Prekonať prevýšenie prvých 1500 metrov dopomohla lanovka. Človek sa dostane do úplne iného sveta. Odrazu ako na dlani má scenériu štítov pokrytých ľadom a snehom. Priznám sa, že keď som vystúpila z kabínky lanovky, ostala som len stáť a pozerať. Možno ten pocit poznáte, keď vás niečo prekvapí tak, že sa chvíľku nezmôžete ani na slovo, ani na pohyb. Tak som tam stála a snažila sa uvedomiť si, kde som a čo vidím.

Reklama

Nasleduje nadšenie. Rozpozerám sa, vytiahnem fotoaparát, pretože v takýchto výškach sa nádherne čisté nebo dokáže veľmi rýchlo zmeniť na oblačnú clonu. Ďalšia vec, ktorú treba vytiahnuť, je krém s vyšším ochranným faktorom. A natrieť sa. Slnko tu človeka opáli v priebehu niekoľkých minút. A napriek tomu, že krásne svieti, vzduch je chladný a dávam na seba ďalšiu vrstvu oblečenia.

Reklama

S priateľom študujeme smerovníky s rôznymi turistickými možnosťami ciest, výstupov, zostupov… Sme už dosť vysoko, ale dá sa vyjsť ešte o niečo vyššie. Spoza ľadovcových pláni sa objavujú oblaky. Chvíľku čakáme, ktorým smerom budú putovať. Pozeráme z diaľky na kus chodníka, ktorým by sme mali ísť. Nevieme, ako sa kľukatí, keď zájde za horu, ale treba sa rozhodnúť. Oblaky sa vybrali iným smerom ako my a niekoľko drobných postáv na úbočí hory nás povzbudilo, že by sme to mohli skúsiť.

Schádzame do sedla o kúsok nižšie a nastupujeme na chodník, ktorý vedie nahor. Bežne sa nepohybujeme vo výške nad 3000 metrov a pocítime to ihneď po krátkej chvíli, čo stúpame. Treba si nájsť systém, ako zosúladiť krok a dych, aby sme neboli rýchlo vyčerpaní. Kým je stúpanie miernejšie, pomaly to ide aj na dlhšiu vzdialenosť, ale chodník sa mení na serpentíny, v ktorých rýchlo naberáme výšku a pohyb už nie je taký jednoduchý.

Som o niečo vyššie ako môj priateľ. Dokážem kráčať pomalým tempom asi tri – štyri minúty, potom zastavím a sústredím sa len na dýchanie. V jednej chvíli chcem rýchlo niečo odfotiť a beriem do rúk fotoaparát. Odrazu neviem, čo s ním. Akoby som ho v rukách držala prvýkrát. Je to len okamih krátkeho nedostatku kyslíka. Vzápätí je všetko v poriadku a usmievam sa nad touto skúsenosťou.

Pohľadom dole skúmam, koľko sme už dokázali vyjsť a nahor pozerám s nádejou, že to vybojujeme až na vrchol. Stanica lanovky, od ktorej sme vyrazili, je pod nami – akosi sa zmenšila. Oblaky nad hlavou sa zdajú byť na dosah ruky. Keď prekryjú slnko, zostane veľmi chladno. Čo mám ešte v ruksaku? Čelenku, rukavice, šatku, všetko dám na seba. Tesne pod vrcholom čakám na môjho spolupútnika, aby sme nahor vyšli spolu…

…a keď sme už tam, nemám pocit, že som pokorila horu. Pozerám dole a navôkol a pokora preniká mňa. „…čože je človek, že naň pamätáš?“ (Žalm 8,5) Naozaj, sme len takí drobci v objatí hôr. Nedokážeme nimi pohnúť. Ale mnou niečo „pohlo“, keď som sa zhora zadívala na svet. Už len samotná skutočnosť, koľko námahy človek zo seba vydá, aby sa tam dostal. A potom nádhera sveta okolo nás. Hĺbky a výšky, vzdialenosti a obrovský priestor. Ľadovce, biele končiare štítov, alpský drozd, ktorý doletel blízko k nám a stretnutie s človekom, ktorý nám ochotne pomenuje všetky okolité vrchy…V tej nádhere počuť tichý hlas: „…všetko som ti položil pod nohy…“ A spolu s pokorou vo mne pulzuje bázeň. V podvečer, keď už zostupujeme podstatne nižšie a štíty zostávajú vysoko za nami, dostávame ako bozk na rozlúčku nádhernú scenériu slnečných lúčov, ktoré sa prebojovali cez ťažký, tmavý mrak…

Reklama

Dotkla sa nás krása, ktorá napĺňa bázňou. A hora, na ktorú sme vystúpili, preverila naše sily aj charakter až do hĺbky. Nepokorili sme ju, ale naplnení pokorou a bázňou sme tam hore stáli my.

Mária Čapáková

Ak si chcete prečítať všetky články autorky, vložte do vyhľadávania jej meno.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:54

Čína vydala v stredu vyhlásenie, v ktorom uviedla, že americká vojenská pomoc pre Taiwan “zvýšila nebezpečenstvo konfliktu” v Taiwanskom prielive. Vyjadrenie prišlo po tom, ako americký Kongres vyčlenil na vojenskú podporu pre Taiwan približne 7,7 miliárd eur.

11:35

Austrálsky súd predĺžil do 10. mája platnosť príkazu, ktorým sociálnej sieti X prinútil odstrániť videá z minulotýždňového útoku nožom na biskupa, ku ktorému došlo v kostole v Sydney.

Súdny príkaz požadovala po útoku austrálska komisia pre elektronickú bezpečnosť, podľa ktorej spoločnosť X ignorovala predchádzajúce oznámenia o stiahnutí takýchto videí.

11:20

Šesť ľudí utrpelo zranenia pri ruskom raketovom útoku v Charkove na východe Ukrajiny. Oznámil to v stredu gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov s tým, že rakety tam poškodili tri obytné budovy, dva úrady, tri ďalšie budovy a tiež plynovod v centre mesta.

10:46

Nemecký europoslanec Maximilian Krah ešte v stredu prepustí svojho asistenta, ktorého zatkli pre obvinenia zo špionáže pre Čínu, zostáva však lídrom kandidátky pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu. Oznámil to po stretnutí so spolupredsedami AfD Tinom Chrupallom a Alice Weidelovou.

Maximilian Krah
Nemecký europoslanec za Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah odchádza po vyhlásení
10:34

Austrálska polícia v stredu pri protiteroristických raziách zadržala sedem ľudí, ktorí podľa nej predstavovali neprijateľné riziko pre verejnosť a boli spojení s mladíkom obvineným z nedávneho útoku v kostole. Informovala agentúra AFP.

10:20

Taiwanská vláda sa zaviazala odstrániť takmer 800 sôch čínskeho vojenského diktátora Čankajška, ktorý na tomto ostrove vládol niekoľko desaťročí v rámci stanného práva. Jeho dedičstvo je naďalej predmetom sporných diskusií v krajine.

09:57

Nemecká vláda čoskoro obnoví spoluprácu s Agentúrou OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA), ktorá pôsobí v Pásme Gazy a ďalších regiónoch. Oznámilo to v stredu ministerstvo zahraničných vecí spolu so spolkovým rezortom pre hospodársku spoluprácu a rozvoj.

09:37

Argentínska vláda pod vedením prezidenta Javiera Mileiho, ktorá spochybňuje počet nezvestných z čias brutálnej diktatúry v krajine, oznámila, že pozastavuje vyplácanie odškodného jej obetiam až do jeho úplného auditu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali