Čím je pre Rusko výhodný dozrievajúci konflikt medzi Čínou a USA

Čím je pre Rusko výhodný dozrievajúci konflikt medzi Čínou a USA

Moskva 19. decembra 2016 (HSP/Foto:TASR/AP)

 

Rostislav Iščenko publikoval na portáli RusVesna  zaujímavý článok, v ktorom sa venoval rastu napätia medzi Čínou a USA.

Podľa Iščenkových slov admirál Harry Harris, veliteľ Tichooceánskej flotily USA v stredu 14. decembra 2016  informoval, že USA sú pripravené vzdorovať Číne v  Juhočínskom mori, ak “bude Čína pokračovať v presadzovaní svojich nezákonných nárokov”.

Reklama
Ilustračné foto
Ilustračné foto

 

Hrubé vyjadrenie amerického vysokého dôstojníka netreba považovať za vtip. Ponechajme teraz stranou skutočnosť, odkiaľ berie USA právo presadzovať svoje záujmy v oblasti Juhočínskeho mora a sústreďme sa na fakty.

Reklama

Tichooceánska flotila je najväčšia a najlepšie vyzbrojená skupina ozbrojených síl USA, zložená s operatívnych flotíl 3, 5 a 7. Do tejto flotily patrí aj 38 ponoriek, takmer 200 lietadiel a 2 expedičné zbory americkej námornej pechoty (cca 100 000 vojakov).

Toto vyjadrenie amerického dôstojníka Čína chápe jednoznačne a v súvislostiach s Trumpovým rozhovorom s Cchaj Jing-wen , prezidentkou Taiwanu. Čína považuje Taiwan za svoje územie, ktoré sa časom vráti do zostavy Číny, rovnako ako sa vrátil Honkong a Macao.

Nový americký prezident Donald Trump však v rozhovore s taiwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen použil zaujímavú formuláciu – Trump povedal že nechápe, prečo by USA museli viesť politiku “jednotnej Číny” za predpokladu, že sa im nepodarí s Čínou vyriešiť ďalšie otázky.

Ďalšie otázky – to je napríklad čoraz otvorenejšia snaha preniesť americké spoločnosti z Číny do USA a takisto upevnenie čínskeho juanu vo vzťahu k americkému doláru. Donald Trump sa jednoznačne snaží vyplniť svoje predvolebné sľuby a snaží sa prinútiť americký kapitál investovať vo vlastnej krajine.

Tieto americké snahy môžu oslabiť Čínu, ktorá stratí množstvo pracovných miest, stratí takisto štatút dôležitého priemyselného centra. Donald Trump sa totiž snaží vrátiť USA štatút “priemyselnej veľmoci č. 1”, ktorý USA stratili, keď presunuli s finančných dôvodov výrobu z USA do zahraničia (lacnejšia pracovná sila, lepšia môžnosť investícii).

Reklama

Potreba navrátenia amerického priemyslu do rodnej krajiny sprevádza potreba upevnenia juana k doláru. Dôvod je jednoduchý, vyrobenú produkciu je potrebné aj predať. Slabší dolár vytvára vhodné podmienky pre národných exportérov.

Slová admirála Harrisa a Trumpove snahy vníma Čína ako určité ultimátum. Čína však nechce prepustiť dobrovoľne USA svoj priemysel a trhy a tak možnosť vojenskej konfrontácie medzi oboma krajinami rýchlo rastie. K tomu ešte USA žiadajú, aby Čína zlikvidovala svoje vojenské základne na umelo vybudovaných ostrovoch v Juhočínskom mori. USA podporujú Taiwan politicky i ekonomicky a poskytujú Taiwanu aj vojenskú pomoc. Navyše sa USA snažia posilniť svoj vplyv v krajinách, ktoré s Čínou v uvedenom regióne súperia (Vietnam, Filipíny, Malajzia a už spomenutý Taiwan).

Donald Trump sa pre Čínu ukázal byť analogickou hrozbou, ako Hillary Clintonová pre Rusko. Donald Trump je pre Čínu prezident, ktorý kvôli dosiahnutiu svojích politických cieľov nebude mať problém striedať diplomatické rozhovory s vojenským nátlakom, pričom sa vedome bude pohybovať na hrane “tenkej červenej línie”, len aby dostal Čínu do submisívnej pozície.

Čína samozrejme v tomto svojom zápase s USA neostáva osamotená. Peking sa môže spoľahnúť na Moskvu, s ktorou ju spájajú spoločné politické, ekonomické, diplomatické projekty i vojenská spolupráca. Obe krajiny sa minimálne od roku 2014 čoraz rýchlejšie zbližujú, pretože aj Moskva a aj Peking chápu, že ak by nedržali spolu, USA a Západ by ich systémom “per partes” postupne politicky, ekonomicky a nakoniec možno aj vojensky eliminoval.

Peking nedávno  podporil aktivity Moskvy v Bezpečnostnej rade OSN ohľadne Sýrie, spoločne s Ruskom Čína vytvára koncepciu Veľkej a spoločnej Eurázie, ktorá oslabuje pozície USA a Západu. Koncepcia spoločnej Eurázie prinesie v najbližších rokoch rast ruského i čínskeho potenciálu a vplyvu. A to je skutočnosť, ktorú s nevôľou nesú USA i Západ.

Reklama

USA si preto neželajú vznik spoločnej Eurázie a budú sa snažiť tento projekt čo najviac zbrzdiť, oslabiť, prípadne zastaviť. Ak sa im to podarí, uchránia si svoje postavenie svetového hegemóna. Budú sa snažiť znova oživiť koncepciu Transatlantického partnerstva a transtichooceánskeho partnerstva, pretože cez tieto organizácie môžu koncepcii spoločnej Eurázie najviac škodiť.

USA si uvedomili, že zápas s Ruskom, ktorého radikálna fáza začala v roku 2014 udalosťami na Ukrajine prehrali a Obamove pôsobenie sa stalo jednou obrovskou katastrofou. Ukrajina je na hrane ekonomického krachu, nepodarilo sa ani odstaviť legitímneho prezidenta Bašára Asada v Sýrii, navyše USA má množstvo vnútorných ekonomických, sociálnych i národnostných problémov.

Keďže sa USA nepodarilo Rusko eliminovať, sústredili americkí plánovači momentálne svoju pozornosť na Čínu, pričom sa snažia Čínu zdolať aj  vo vojenskej sfére. Čína napriek svojím zdrojom a mohutnej armáde zaostáva za ruskou armádou v kvalite zbraní i v bojaschopnosti.

Ak Čína odmietne americké ultimátum – a to že ho odmietne je isté takmer na 100%, situácia môže eskalovať. Pri uvedenej eskalácii sa Čína bude spoliehať na ruskú podporu. Donald Trump si je vedomý nebezpečenstva, ktoré USA hrozí a preto je ochotný ísť k mnohým ústupkom voči Rusku.

Trumpov plán je jednoduchý. Donald Trump predpokladá, že sa dohodne s Ruskom a zlepší vzájomné rusko-americké vzťahy natoľko, že Rusi nebudú Čínu podporovať. Potom porazí Čínu, ktorá bez ruskej podpory nemá šancu na úspech a po tomto víťazstve hodí  pragmaticky za hlavu vzťahy s Ruskom. Spoločne so Západom potom zatlačia na Rusko, ktoré však bez čínskeho spojenca nebude môcť odolať sústredenému vojenskému, ekonomickému i politickému tlaku, takže výsledkom bude takisto porážka Ruska. USA sa tak podarí postupne zbaviť sa Ruska a aj Číny.

Američania sa pripravujú momentálne na diplomatickú ofenzívu voči Číne, pričom využívajú jednu so základných diplomatických fínt. Chystajú sa všetky problémy spoločne previazať do jedného balíku – takže všetky dohovory o Sýrii, Ukrajine, EÚ budú podmieňovať neutrálnou pozíciou Ruska k súpereniu USA a Číny. Pochopiteľne tento plán je pre Rusko neprijateľný, ak by ho Rusko prijalo, Moskva stratí všetky čiastočné úspechy, ktoré dosiahla od nástupu Vladimíra Putina do funkcie ruského prezidenta a podpíše si rozsudok smrti.

Ale ani drvivé víťazstvo Číny nemusí byť pre Rusko prínosom. Ak by Čína politickým diplomatický i ekonomický zápas s USA ukončila víťazne vo svoj prospech, stane sa hegemónom a Rusko bude evidente v tandeme Rusko – Čína slabším článkom. Vzájomné rusko-čínske vzťahy už v minulosti ukázali, že to môže priniesť so sebou aj určitú formu súperenia, čo by ozajstne nebolo dobré. Netreba zabúdať, že Rusko má približne 150 miliónov obyvateľov a Čína viac ako miliardu.

Východisko z nepríjemnej situácie poskytuje vytvorenie trojuholníka Moskva – Peking – Washington a v tomto formáte musí prísť aj k diplomatickým rozhovorom. Tento trojuholník však de facto znamená koniec dominancie USA a Západu a znamená vznik multipolárneho sveta.  Vytvorenie takéhoto trojuholníka však Washington a Peking môžu vnímať s nevôľou, pretože úloha Moskvy ako sprostredkovateľa nie je pre Washington a ani pre Peking strategicky výhodná.

Moskva v takomto prípade, keď sa pokúsi pôsobiť ako sprostredkovateľ  bude jednať vyložene podľa “amerického scenára”. Američania sa vždy snažili pôsobiť ako sprostredkovateľ a táto pozícia im prinášala cenné “diplomatické body a zisky”.

Vojenské napätie v tichooceánskom priestore vníma aj Rusko veľmi pozorne. Ideálne by bolo, keby sa celý región čiastočne demilitarizoval. Samozrejme proces demilitarizácie nie je možné vyriešiť hneď, bude trvať dlhšiu dobu.

Reklama

Rusko sa sústreďuje na ochranu svojho pobrežia, kontroluje moria do úrovne Vladivostoku, Kuríl a Kamčatky, priestor za týmito hranicami Rusko výraznejšie nezaujíma, kontrola uvedeného priestoru (po Vladivostok, Kurily a Kamčatku) stačí na ochranu ruského územia.

Čína potrebuje kontrolovať akvatóriu svojích pobrežných morí, kde s nevôľou nesie zásahy USA, ktoré sa navyše snažia udržať resp. posilniť svoj vplyv vo Vietname, Malajzii a takisto aj na Filipínach, kde však kvôli Dutertemu narastá intenzita amerických problémov.  Kvôli ochrane svojho pobrežia Čína prikročila k budovaniu umelých ostrovov (nepotopiteľné lietadlové lode) na ktorých umiestnila batérie rakiet pobrežnej ochrany, protilietadlové batérie i letectvo.

Nervozitu vykazujú aj USA, ktoré sa nechcú zmieriť so stratou pozície hegemóna. Kvôli procesu demilitarizácie sa však budú musieť USA stiahnuť za Hawai a k Aljaške. Stiahnutie americkej flotily k rodným brehom, pričom línia amerického vplyvu bude ležať na spojnici Hawai – Aljaška je dostatočnou garanciou bezpečnosti územia USA.

Samozrejme, že USA sa “ústup z piedestálu veľmoci č. 1 a strata štatútu svetového žandára č. 1” nepáči, USA si však budú musieť zvyknúť. Čas hrá totiž výrazne proti nim a mnohí americkí politici z okolia Donalda Trumpa si to uvedomujú. Už teraz je zrejmé že situácia v Sýrii, na Ukrajine svojou dynamikou a vektorom rozvoja naznačuje, že otázka už ani neznie, či tieto oblasti prejdú pod vplyv Moskvy, ale v akom rozsahu prejdú pod vplyv Moskvy.

Turbulencie, ktoré očakávajú EÚ v najbližšom roku 2017 takisto môžu priniesť so sebou odstredivé tendencie medzi členmi EÚ, pričom politické elity východných štátovy EÚ sa čoraz odmietavejšie stavajú k snahám nikým nevolených úradníkov v Bruseli. Čím viac zapadnú USA do súperenia s Čínou, tým viac sa oslabí ich vplyv vo východnej Európe, Ukrajine či Sýrii.

Reklama

Čas tlačí najmä Donalda Trumpa, ktorého pozícia v USA nie je práve najsilnejšia. Voči jeho pôsobeniu vo funkcii prezidenta USA existuje reálny odpor priamo v USA, ktorý môže kulminovať a priniesť so sebou rast napätia a odstredivé tendencie v rámci americkej spoločnosti. Pôsobenie Donalda Trumpa bude prísne monitorované zo strany jeho odporcov, tí budú očakávať prvé výsledky Trumpovho pôsobenia už v roku 2018.

Rusko rieši vďaka rozporom USA a Číny úspešne aj ďalší problém a to s Japonskom. Ruský prezident Vladimír Putin a japonský premiér Šinzó Abe v posledných hodinách dospeli vo vzájomných rokovaniach k dôležitému pokroku a výsledkom. Japonci navyše v prípade demilitarizácie tichooceánskeho priestoru správne pochopili, že aj keď sa USA stiahnu, neznamená to, že Rusko a USA nemôžu dospieť ku vzájomnému konsenzu vo vzájomných rozhovoroch, bez účasti Japonska.

Čas hrá momentálne pre Rusko a čím dlhšie bude existovať pnutie v tichooceánskom priestore medzi Čínou a USA, tým viac z neho dokáže Rusko politicky získať.

Rostislav Iščenko

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:21

Členské štáty Severoatlantickej aliancie sa v piatok dohodli, že Ukrajine dodajú viac prostriedkov protivzdušnej obrany. Po online konferencii ministrov obrany krajín NATO s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v rámci zasadnutia Rady NATO – Ukrajina to oznámil generálny tajomník Aliancie Jens Stoltenberg.

16:33

Fínska hokejová reprezentácia do 20 rokov uspela aj vo svojom treťom zápase na Turnaji piatich krajín v Poprade. V piatok zdolala rovesníkov z Česka 5:3 a je na čele tabuľky. Slováci mali v piatok voľno, mužstvo Ivana Feneša má zatiaľ na konte dve prehry – s Českom 2:7 a s Fínskom 1:6.

16:32

Chorvátsky ústavný súd v piatok rozhodol, že prezident Zoran Milanovič sa nemôže stať predsedom novej vlády ani sa o tento post uchádzať. Dôvodom je skutočnosť, že neodstúpil zo svojej prezidentskej funkcie, hoci kandidoval v parlamentných voľbách.

16:31

Ukrajina tvrdí, že ruský bombardér Tu-22M3 s dlhým doletom, ktorý sa v piatok zrútil na juhozápade Ruska, v noci na piatok útočil na ukrajinské mestá Dnipro a Kryvyj Rih.

16:15

Navrhované výrazné zmeny v pravidlách výdavkových limitov odporujú ústavnej úprave rozpočtovej zodpovednosti na Slovensku. Myslí si to Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ), ktorá v rámci pripomienkovacieho konania k návrhu novely zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy z dielne Ministerstva financií (MF) SR predložila viaceré svoje výhrady.

16:05

Slovenskej pošte (SP) sa vlani podarilo znížiť stratu na 5,48 milióna eur. Ide o najnižšiu stratu za posledné štyri roky. V minulom roku stúpli tržby pošty, a to približne o dve percentá. Vyplýva to z účtovnej uzávierky SP a údajov FinStat.

16:02

Rakúska ľudová strana (ÖVP) odmietla legislatívny návrh svojho koaličného partnera o povinnej diverzifikácii dodávok plynu. Zmeny v súčasnom zákone, ktoré navrhla ministerka životného prostredia Leonore Gewesslerová zo strany Zelených, predpokladajú, že podiel dovozu plynu z Ruska na domácom trhu do roku 2027 klesne z približne 90 % na nulu.

16:00

Tínedžerka, ktorú v súvislosti s útokom nožom v blízkosti jej školy postihla srdcová nevoľnosť, vo štvrtok zomrela. Dievča vo veku 14 rokov dostalo infarkt krátko po tom, ako vedenie jej školy nariadilo uzavrieť celý objekt. Stalo sa tak v snahe chrániť študentov pred útočníkom vyzbrojeným nožom, ktorý pred tým v blízkosti inej neďalekej školy ľahko zranil dve dievčatá vo veku sedem a 11 rokov. 

15:58

Európska únia (EÚ) po prvý raz uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov na západnom brehu Jordánu.

15:36

Francúzska polícia v piatok popoludní zadržala pred iránskym konzulátom v Paríži podozrivého muža, ktorý tam predtým podľa jedného svedka vstúpil s výbušninami. Podľa zdroja denníka Le Figaro k zadržaniu došlo po tom, čo muž z budovy vyšiel. Polícia teraz prehľadáva okolie konzulátu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali