Chystá sa Azerbajdžan zaútočiť na Arménsko a Náhorný Karabach?

Chystá sa Azerbajdžan zaútočiť na Arménsko a Náhorný Karabach?

Baku 3. januára 2017 (HSP/Foto:TASR/AP-Menahem Kahana/Pool photo via AP)

 

Arménsky politológ Sarkis Caturjan na portáli warfiles publikoval analýzu posledného diania na Kaukaze, pričom mapuje posledné napätie medzi Azerbajdžanom a Arménskom, v hre sú aj osudy Náhorného Karabachu

Podľa Sarkisa Caturjana sa vďaka iniciatíve Ruska, Turecka a Iránu podarilo na 30.12.2016 presadiť prímerie v Sýrii, pričom podľa slov ruského diplomata Vitalija Čurkina sa prímerie v Sýrii zatiaľ aj adekvátne dodržiava.

Reklama

 

Na archívnej snímke  ruský diplomat Vitalij Čurkin
Na archívnej snímke ruský diplomat Vitalij Čurkin

Ešte 29.12.2016 však bolo uzavretie prímeria v Sýrii ohrozené, vďaka prístupu Azerbajdžanu. Na prvý pohľad sa zdá, že udalosti v Sýrii a eskalácia azerbajdžansko-arménskeho konfliktu spolu nesúvisia, opak je však pravdou. Azerbajdžan totiž mútil vodu vždy, keď sa situácia na sýrskom fronte pre Rusko a Asada zlepšila, cieľom Azerbajdžanu, ktorý pochopiteľne plnil príkazy Obamnovej administratívy bolo za každú cenu zatiahnuť Rusko do konfliktu na Kaukaze a uľahčiť tak ťažko skúšaným teroristom v Sýrii.

Reklama

Tieto plány sa však zatiaľ nepodarili a sýrske vládne jednotky za pomoci Ruska nakoniec oslobodili Aleppo a získali dôležité víťazstvo v boji proti Západom podporovanej opozícii. USA a Západ utrpeli porážku, táto porážka však nie je konečná, USA môžu i naďalej oslabovať ruský vplyv a vykonávať politiku zdržiavania Ruska.

USA stále môžu robiť problémy aj pre ruské lietadlá, ktoré sa nachádzajú v Sýrii. Stále je vzdušný priestor Gruzínska a Azerbajdžanu, kadiaľ vedie najkratšia letecká cesta na iránsku leteckú základňu Hammadán pre ruské letectvo uzavretá. Pentagon s nevôľou sleduje spojenectvo Ruska, Iránu a Turecka, ktoré predstavuje hrozbu pre americké plány.

Azerbajdžan navyše v poslednej dobe cieľavedome zvyšuje napätia vo svojích vzťahoch s Iránom. Samozrejme toto zvyšovanie napätia nepochádza z hláv azerbajdžanských politikov, pričom vyhlásenia azerbajdžanských politikov sú prinajmenšom odvážne. Podľa slov azerbajdžanského politika Gudrata Gasangulieva, “Irán by mal zvážiť či si želá konfrontáciu s Azerbajdžanom, pretože v prípade vzájomného konfliktu Iránu hrozí porážka a rozpad na 5 menších štátov. Azerbajdžan v poslednej dobe horúčkovito zlepšuje aj svoje kontakty s Izraelom.

Podľa slov Sarkisa Caturjana za zvyšovaním napätia v oblasti Arménska, Azerbajdžanu a Náhorného Karabachu nestojí len Washington, ale aj Tel Aviv. Tel Aviv je totiž presvedčený, že Azerbajdžan zohrá dôležitú úlohu v politike zdržiavania Iránu. Židia sú presvedčení, že Donald Trump bude určite riešiť problematické vzťahy s Iránom, USA totiž už viac krát vyjadrili svoje znepokojenie s iránskym jadrovým problémom a kriticky sa k tejto téme vyjadroval aj Donald Trump.

Plán Tel Avivu je rafinovaný. Vytvorenie veľkého konfliktu v Zakaukazsku medzi Azerbajdžanom a Arménskom prinúti Rusov stiahnuť sa so Sýrie, čo automaticky znova zblíži Turecko a USA. USA môžu získať revanš za Aleppo, komunikácia medzi Moskvou a Teheránom sa naruší a Irán ostane v zápase proti americkým jastrabom osamotený.

Reklama

Oslabenie Asada využije Izrael na presadenie svojích strategických cieľov, ohrozenie Golanských výšin sa skončí (Izrael sa obáva, že tlak Ruska a Iránu by mohol viesť k pokusom o vrátenie Golanských výšin Sýrii). Rusko by muselo riešiť konflikt na svojom území, USA by vďaka konfliktu medzi Azerbajdžanom a Arménskom vážne narušilo “Hodvábnu cestu”, ktorá je determinovaná stabilitou rusko-iránsko-čínskej aliancie. Konflikt na Kaukaze môže naozaj ohroziť aj Irán a zapríčiniť rozpad iránskej štátnosti.

Izraelský premiér Netanjahu v dňoch 13 – 15.12.2016 navštívil Azerbajdžan a Kazachstan. S azerbajdžanským prezidentom Ilchamom Alievom a kazašským prezidentom Nursultanom Nazarbajevom viedol rozhovory, ktoré arménsky politológ Sarkis Caturjan definoval ako rozhovory z dielne arogantných amerických neoconov. Sarkis Caturjan tvrdí, že Netanjahu sa snažil a bude snažiť čo najviac sťažiť vytvorenie čínsko-iránsko-ruskej ekonomickej komunikácie. “Ak si v Iráne myslia, že Izrael je malá a bezmocná krajina, tak to sa veľmi mýlia a môžu sa stretnúť s veľkými problémami” uviedol podľa BBC Benjamin Netanjahu.

Na snímke izraelský premiér Benjamin Netanjahu
Na snímke izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Momentálne sa Tel Aviv a aj Baku pripravujú na inauguráciu Donalda Trumpa a nič neponechávajú na náhodu. Rozohrali zaujímavú geopolitickú hru a prehlbujú vzájomné kontakty, Sarkis Caturjan však upozorňuje, že Azerbajdžan môže na toto spojenectvo škaredo doplatiť. Izrael sleduje aj svoje záujmy v otázke Turecka, spoločne s USA sú Izraelci pripravení aj na eventualitu ďalšieho oslabovania Turecka. Navyše Sarkis Caturjan vážne pochybuje, že Rusi, Irán a Turecko môžu dosiahnuť dlhodobejší kompromis ohľadne Asada, Turci sú momentálne síce pod tlakom, Asad je však pre nich neprijateľným kandidátom. Situácia je neprehľadná a napätá, pričom na Kaukaze hrozí, že čoskoro vypukne nový konflikt.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:41

Haitský premiér Ariel Henry odstúpil z funkcie, oznámila jeho kancelária. Otvoril tak cestu k sformovaniu novej vlády v karibskej krajine, ktorú sužuje násilie gangov.

Haitský premiér Henry rezignoval
Na snímke haitský premiér Ariel Henry
18:40

Audit na poľskom ministerstve obrany za predchádzajúcej vlády odhalil množstvo previnení, vrátane krádeže hodnotných predmetov, uviedol námestník ministra obrany Cezary Tomczyk.

18:35

Kozmická loď Šen-čou-18 (Božská loď) s trojčlennou posádkou odštartovala k vesmírnej stanici Tchien-kung (Nebeský palác), uviedli štátne médiá.

17:20

Štátna spoločnosť MH Invest v pôsobnosti Ministerstva hospodárstva SR podpísala kúpnu zmluvu so spoločnosťou Winkelmann Building + Industry Slovakia. MH Invest predáva časť pozemku priemyselného parku v Rimavskej Sobote za 3.542.537 eur bez DPH, ktorú určil znalecký posudok a na ktorom Winkelmann Group postaví závod na výrobu zásobníkov teplej vody. Informovala o tom Mária Pavlusík, hovorkyňa MH SR. Spoločnosti MH Invest sa podľa nej podarilo odovzdať pozemky 28. marca.

17:19

Taliansko odsúdilo trest smrti pre iránskeho rappera za podporovanie celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou mladej Kurdky Mahsy Amíníovej.

16:57

Namiesto rozvoja a prosperity Slovensku pre rozvrat právneho štátu hrozí úplné zastavenie eurofondov. Opozičná poslankyňa parlamentu Veronika Remišová (hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ) tak reagovala na vyhlásenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a ministra investícií Richarda Rašiho (Hlas-SD) po kontrolnom dni na Ministerstve investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR.

16:56

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o takmer 40 %. S vysokými cenami energií a pohonných látok vládny kabinet nechce nič robiť napriek predvolebným sľubom. Uviedli to predstavitelia opozičného hnutia Slovensko pri hodnotení polročného pôsobenia vlády Roberta Fica (Smer-SD).

16:55

 Lídri Spojených štátov, Británie, Francúzska a vyše desiatich ďalších krajín vyzvali v spoločnom vyhlásení palestínske militantné hnutie Hamas, aby prepustilo množstvo rukojemníkov, ktorých zadržiava. 

16:54

Nemecká veľvyslankyňa v Číne Patricia Florová uviedla, že si ju čínske úrady predvolali v spojitosti so zatknutím štyroch Nemcov podozrivých zo špionáže v prospech Číny. 

16:52

Belgicko predvolá izraelského veľvyslanca, aby vysvetlil úmrtie humanitárneho pracovníka belgickej rozvojovej agentúry Enabel a členov jeho rodiny pri vzdušnom útoku v Pásme Gazy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali