Chýbajúce sestry v Prešove označil Čislák za záhadu, pacienti sa nemajú báť

Chýbajúce sestry v Prešove označil Čislák za záhadu, pacienti sa nemajú báť

Bratislava 11. januára 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Sestry v prešovskej nemocnici sú jedny z tých, ktoré zotrvávajú na svojich hromadných výpovediach

Zdravotná starostlivosť pre pacientov prešovskej fakultnej nemocnice s poliklinikou je podľa ministra zdravotníctva Viliama Čisláka (nominant Smer-SD) zabezpečená aj napriek chýbajúcim sestrám. Do práce tam dnes nenastúpili desiatky sestier vo výpovedi, dôvodom je ich práceneschopnosť či ošetrovanie člena rodiny. Šéf rezortu označil za veľkú záhadu, že práve dnes neprišli do práce.

Reklama
Na snímke minister zdravotníctva SR Viliam Čislák
Na snímke minister zdravotníctva SR Viliam Čislák

“Zdravotná starostlivosť je zabezpečená a žiadny občan sa nemusí obávať, že by zdravotná starostlivosť bola nejakým spôsobom obmedzená,” vyhlásil Čislák. V nemocnici tak podľa jeho slov spustili opatrenia, ktoré sa plánovali od februára, kedy majú sestrám vypršať výpovede. Niektorých pacientov prevážajú do iných zariadení, minister vylúčil, že by išlo o akútne prípady.

“Je pre mňa veľkou záhadou, prečo práve dnes zhruba 90 sestier v Prešove neprišlo. Je to pre mňa veľmi záhadné, pretože Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Prešove neeviduje žiadnu epidémiu a za posledných 15 rokov v takomto čase táto nemocnica evidovala zhruba desať sestier, ktoré boli na PN alebo OČR,” povedal Čislák s tým, že ide tak o tisícpercentný nárast v danej nemocnici. Pýta sa, čo sa také zrazu stalo, že nenastúpili.

Reklama

Sestry v prešovskej nemocnici sú jedny z tých, ktoré zotrvávajú na svojich hromadných výpovediach. Celkovo sa do akcie zapojilo sedem štátnych nemocníc. Na výpovedi v nich podľa ministra naďalej trvá 716 sestier, 547 ju stiahlo. Do nemocníc malo zároveň nastúpiť 125 nových sestier. Minister nechápe, prečo si sestry vo výpovediach nepreberajú nové platové dekréty. “Možno sa boja pravdy,” skonštatoval s tým, že dekréty ukazujú, že ich platy dole nepôjdu a často sú aj vyššie ako doteraz.

Minister dnes opätovne apeloval na zástupkyne sestier, aby “nezastrašovali” sestry a nevyvíjali na ne nátlak ohľadne zotrvania vo výpovedi. Rezort aj nemocnice sestrám naďalej podľa jeho slov ponúkajú právnu pomoc v súvislosti s pokutou 3300, ktorá im hrozí pri stiahnutí výpovede. Tvrdí, že ju od sestier nemožno vymáhať.

Sestry pristúpili k hromadným výpovediam, pretože sú nespokojné so zákonom o platoch zdravotníkov. Ten od januára upravil ich mzdy, a to aj napriek tomu, že prezident SR Andrej Kiska ani po druhý raz nepodpísal novelu zákona o poskytovateľoch. Právna norma tak platí bez jeho podpisu. Zdravotníci tvrdia, že zákon nezohľadňuje ich požiadavky. Minister Čislák ho, naopak, považuje za korektný a solídny.

V prešovskej nemocnici chýbajú sestry už teraz, sú práceneschopné

Približne stovka zdravotných sestier z Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove sa dnes zhromaždila pred vstupným areálom nemocnice, aby verejne poukázala na neriešenie problémov v zdravotníctve. Držali v rukách transparenty s textom „Teraz sa zahrávate so sestrami, kto bude ďalší? Som nespokojná, preto som dala výpoveď. Už bolo dosť prázdnych sľubov. Pacientom som ja – ty – všetci. Nie sme v tomto systéme otroci!“

Reklama

Zástupkyne Odborového zväzu sestier a pôrodných asistentiek v Prešove poukázali na mimoriadnu situáciu na niektorých oddeleniach, kde už teraz chýbajú sestry, čo nemocnica rieši premiestňovaním pacientov na iné oddelenia. Kritická situácia nastala tým, že niektoré sestry sú práceneschopné, alebo majú choré deti. Pod túto situáciu sa podpísala aj psychická nepohoda sestier na pracovisku a chrípková sezóna. Po 1. februári, kedy sa im skončí pracovný pomer, sa situácia ešte viac vyhrotí. Upozornila na to vo svojom prejave prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Iveta Lazorová. Keďže, ako uviedla, minister zdravotnícka nerieši túto situáciu, vyzvala premiéra Roberta Fica, aby okamžite začal dialóg so zástupkyňami sestier. V opačnom prípade bude ohrozené poskytovanie zdravotnej starostlivosti.

Ako ďalej uviedla, dnes je 20 dní do vypršania výpovednej lehoty takmer 700 sestier v slovenských nemocniciach. Ďalších takmer 200 sestier odíde na budúci mesiac. Podľa jej slov sestry na výpovediach trvajú a sú odhodlané z nemocníc odísť. Dôvodom nie sú len nízke platy, ale aj dlhodobo zlá situácia. „Slovenské zdravotníctvo je dlhodobo zmietané kauzami, ktoré dokazujú, že táto vláda a ministri, ktorí sa tu striedajú takmer každý rok, nedokážu zabrániť rozkrádaniu peňazí. Nie je nám to ľahostajné, ani ako občanom, ani ako zdravotníkom. Systém nefunguje, vládne tu chaos, klientelizmus, korupcia a ten posledný, kto niekoho zaujíma, je zdravotník a pacient. Ale tu nejde o to, aby systém fungoval, ale aby pre úzku skupinu oligarchov znášal zlaté vajcia. Aby na našej ťažkej a náročnej práci profitovala chobotnica, ktorá sa tak zakorenila, že jej chápadlá dosahujú na tie najvyššie pozície,“ uviedla Lazorová. Upozornila, že v zdravotníctve je už teraz málo sestier, mnohé sa blížia k dôchodkovému veku a nebude ich mať kto nahradiť. Všetky vlády v Európskej únii si zdravotnícky personál vážia, iba Slovensko ním pohŕda a hazarduje tak s pacientmi.

Gabriela Nováková, ktorá zastupuje odborové združenie sestier a pôrodných asistentiek v prešovskej nemocnici uviedla, že prijatá novela zdravotníctva vyháňa sestry a ostatných zdravotníckych pracovníkov zo systému. Poukázala na to, že prešovská nemocnica zverejnila oznam, ktorým hľadá nové sestry a sľubuje im to, čo im zákon neumožňuje dať. Preto vyzvala vládu a parlament, aby nepresúvali zodpovednosť za fungovanie zdravotníctva na manažmenty nemocníc, ale aby iniciovali zmenu zlého zákona.

Nováková konkretizovala, že v prešovskej nemocnici k dnešnému dňu beží výpoveď viac ako 340 sestrám, výpovedná lehota im uplynie 31. januára. Od februára odíde z tejto nemocnice 80 – 100 percent sestier z oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny, centrálnych operačných sál, cievnej chirurgie, chirurgie, traumatológie, kardiocentra, z arytmologickej jednotky, koronárnej jednotky, invazívnej kardiológie, akútneho psychiatrického oddelenia, jednotlivých oddelení Detskej fakultnej nemocnice – jednotky intenzívnej a resuscitačnej starostlivosti, jednotky intenzívnej starostlivosti, oddelenia dojčiat, batoliat, väčších detí, perinatologického centra a novorodeneckého oddelenia, a sestier z operačných sál a pôrodníckych asistentiek z gynekológie I. Z ďalších asi piatich oddelení bude chýbať 10 až 50 percent sestier. Vo výpovediach sú aj sestry z iných oddelení v menšom počte.

Hovorkyňa prešovskej Fakultnej nemocnice Renáta Cenková zaslala stanovisko, v ktorom sa uvádza, že nemocnica prijala 70 nových sestier. Zatiaľ evidujú 333 sestier, ktoré zotrvávajú na svojich výpovediach. V súčasnosti evidujú dramatický nárast PN a OČR (štatisticky 1000-percentný nárast chorobnosti sestier a to v porovnaní s uplynulými 15 rokmi. Ide prevažne o sestry, ktoré podali výpovede a sú vo výpovednej lehote). Takáto masová chorobnosť spôsobuje komplikácie, ktoré je potrebné akútne riešiť. „Riešenia sa modulujú ad hoc, nakoľko nedokážeme každý deň predvídať, či zamestnanec predloží PN, alebo nie a či nastúpi do zmeny, alebo nie. Riešenia sú systémového charakteru v spolupráci s okolitými zdravotníckymi zariadeniami pod dohľadom zriaďovateľa – ministerstva zdravotníctva tak, aby bolo bezpečné pre pacienta a pre personál. V prípade, že to bude nevyhnutné, budeme ich o nových skutočnostiach informovať,“ píše sa v stanovisku prešovskej nemocnice.

Reklama

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:48

Čím vyšší príjem a úroveň vzdelania, tým ochotnejší sú ľudia presťahovať sa za prácou do zahraničia. Urobilo by tak 22 % ľudí, pričom 69 % takúto možnosť odmieta. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Alma Career, ktorý sa uskutočnil na viac ako 76.000 respondentoch z 13 krajín.

V strednej Európe, na Balkáne a v regiónoch Pobaltia a Fínska je vyhliadka na lepší plat najpresvedčivejším dôvodom na zváženie zamestnania v zahraničí. Ako kľúčový motivačný faktor ju uviedlo približne 60 percent respondentov.

09:05

Srbský tenista Novak Djokovič stále nevie, kto bude jeho nový tréner. Prvý muž svetového rebríčka ukončil v stredu spoluprácu s Goranom Ivaniševičom, ktorý nahradil na prelome rokov 2021 a 2022 Slováka Mariána Vajdu.

Djokovič ukončil spoluprácu s Ivaniševičom
Na snímke z januára 2023 srbský tenista Novak Djokovič (vľavo) a jeho vtedajší tréner Goran Ivaniševič počas tréningu pred grandslamovým turnajom Australian Open v Melbourne
08:51

Nasadením pozemných jednotiek členského štátu NATO na Ukrajine by sa automaticky nestali všetky ostatné krajiny Aliancie účastníkmi konfliktu s Ruskom. Vyplýva to zo zatiaľ nepublikovanej správy odborného panelu nemeckého parlamentu, na ktorú sa odvoláva agentúra DPA.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron koncom februára odmietol vylúčiť vyslanie západných vojsk na Ukrajinu v budúcnosti.

08:30

Barack Obama, Bill Clinton a niekoľko veľkých mien zo sveta americkej zábavy sa vo štvrtok večer zišli v New Yorku, aby pomohli na akcii prezidentovi Joeovi Bidenovi získať rekordnú sumu 25 miliónov dolárov na kampaň za jeho znovuzvolenie. Informovala agentúra AP.

Nálada vo vypredanej koncertnej sále Radio City Music Hall v New Yorku bola elektrizujúca. Obama ocenil Bidenovu ochotu hľadať spoločnú pôdu a povedal: “Toto je ten typ prezidenta, akého chcem.”

Joe Biden Barack Obama Bill Clinton Stephen Colbert
Stephen Colbert spoločne s Bidenom, Obamom a Clintonom v New Yorku
08:03

Teroristické hnutie Islamský štát (IS) vo štvrtok vyhlásilo, že bude podnikať ďalšie útoky proti “židom a kresťanom” po celom svete. Informuje agentúra DPA.

Hovorca IS Abú Huzajfa al-Ansárí v 40-minútovej novej zvukovej nahrávke, zverejnenej médiom hnutia al-Furkán, vyzval “osamelých vlkov na útoky proti križiakom (kresťanom) a židom všade vo svete, predovšetkým v Európe, Spojených štátoch a v srdci židovského štátu, meste al-Kuds, a v Palestíne počas ramadánu”.

07:52

Súd v ruskej exkláve Kaliningrad vo štvrtok odsúdil novinára Michaila Feldmana na dva roky odňatia slobody za kritiku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine. Polícia v Moskve počas 24 hodín zadržala ďalších piatich reportérov, informuje agentúra AFP.

07:30

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí. 

Podľa policajného hovorcu autobus prevážal študentov strednej odbornej školy vo Warburgu. Vracali sa z výletu v Anglicku.

07:20

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident. Personál vykonal potrat zdravej žene v štvrtom mesiaci tehotenstva, pretože si splietol pacientky. Vo štvrtok to potvrdila tlačová hovorkyňa nemocnice Eva Stolejda Libigerová. Prípadom sa zaoberá polícia, informoval portál iDNES.cz.

Tehotná žena išla na bežnú kontrolu, kým druhej žene mali lekári urobiť zákrok, ktorý sa vykonáva napríklad pri liečbe chorej maternice, ale je možné ním tiež ukončiť tehotenstvo.

07:00

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii. Informovala agentúra AFP.

Brazília sa postavila proti snahe izolovať a potrestať Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu a tvrdí, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a západné krajiny nesú časť viny za vojnu.

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

06:30

V Juhoafrickej republike (JAR) sa vo štvrtok zrútil z mosta do rokliny autobus a následne začal horieť. Pri nehode zahynulo 45 ľudí, informovala agentúra AFP.

Nehodu na juhu Afriky prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali