Chudáci europoslanci si musia robiť bočáky, aby prežili

Chudáci europoslanci si musia robiť bočáky, aby prežili

Brusel, Štrasburg, Bratislava 21. októbra 2014 (HSP/Foto: TASR)

 

Transparency International tvrdí, že vyše polovice poslancov Európskeho parlamentu si robí „bočáky“. Napriek platom, o ktorých sa bežným smrteľníkom ani nesnívalo, poslanci si prilepšujú mimopracovnými aktivitami. Spolu si takto privyrobia asi 18 miliónov eur ročne. Je medzi nimi aj 7 slovenských poslancov

Transparency International zverejnila na svojej stránke bočné príjmy 750 europoslancov. Dokazuje tým, že práca europoslanca nemusí byť príliš náročná, keďže popri hlavnom zamestnaní majú poslanci dostatok času, chute a síl na „bočáky“. Zisťuje sa, že až 398 europoslancov, teda 53 percent, sa okrem pôsobenia v Európskom parlamente stará o svoje súkromné zárobkové činnosti.

Reklama

Údaje o „bočákoch“ europoslancov Transparency International našla v novej databanke Európskej únie pre dohľad nad integritou a zverejnila ich prvýkrát. Cieľom databázy je zistiť a verejnosti poskytnúť všetky dostupné informácie o externej činnosti europoslancov a ich príjmoch. „Je dôležité, aby občania presne vedeli, aké súkromné záujmy poslanci majú popri výkone svojich verejných povinností,“ zdôraznil riaditeľ európskej Transparency International Carl Dolan.

Ilustračné foto

Podľa najnovších zistení, až 110 europoslancov si pravidelne prilepšuje externou prácou. Ostatní to robia príležitostne. Sú to napríklad prednášky na školách alebo odborné poradenstvo. V súčasnosti má najvyššie priznané mimoparlamentné príjmy rumunský europoslanec Daniel Buda zo skupiny európskych ľudovcov. Mimo parlamentu si zarobí každý mesiac najmenej 21 tisíc eur. Bez problémov zvláda 62 iných pracovných postov, ktoré sa netýkajú kresla europoslanca.

Reklama

Rekordérkou je však francúzska poslankyňa Nathalie Griesbecková zo skupiny ALDE, ktorá má zároveň 68 vedľajších činností. Väčšinou má rôzne posty v dozorných radách. Je neuveriteľne, ale mesačne si okrem platu europoslanca privyrobí takmer 34-tisíc eur. Popritom jej kolegovia sa nemôžu sťažovať, že si neplní povinnosti v parlamente: fyzicky bola prítomná pri takmer všetkých hlasovaniach.

Naopak taktiež francúzska poslankyňa Michèle Alliot-Marieová s mesačnými bočnými príjmami vo výške najmenej 15-tisíc eur má navyše 45 iných pracovných pozícií a ozaj neteší kolegov – europoslancov svojou prítomnosťou: vynechala každé druhé hlasovanie.

Sedem z 13 slovenských europoslancov /ktorí to priznali/ tiež majú bočné príjmy, ale sú viditeľne skromnejšie. Jednotkou je Ivan Štefanec /SDKÚ/, ktorý priznal 7 bočných postov. Mesačne si takto prilepší o 2800 eur. Monika Flašíková Beňová /SMER/ priznala 3 iné pracovné povinnosti, ktoré jej mesačne prilepšia rozpočet do 1500 eur.

Hoci v databáze bolo zaevidovaných celkom 1 210 externých činností, mnohí poslanci svoje bočné aktivity skrývajú za neutrálne opisy ako poradca, manažér, freelancer alebo pod rôzne skratky typu RvC FMO alebo ASDCAM, čo sťažuje posúdenie možného konfliktu záujmov.

Európski poslanci majú vysoké regulárne platy. Plat je rovnaký pre všetkých – pre francúzskych, maďarských, poľských alebo aj slovenských europoslancov. Základný mesačný plat je vo výške 8 020,53 eura. Tuto supernadpriemerná mzda podlieha zdaneniu vo výške 38,5 percenta základného platu. V čistom si tak europoslanec zarobí 6 260,37 eura. Nie je to málo. Nútení europoslanci robiť si nadčasy? Navyše majú poslanci právo na rôzne diéty a bonusové platby, keďže prácu vykonávajú mimo domova – v Bruseli alebo Štrasburgu. Denné diéty sú vo výške 304 eur, mesačne /maximálne 16 pracovných dní, kedy je parlament aktívny/ ide o čiastku 4 864 eur. Dokopy s platom je to 11 tisíc mesačne…

Reklama

Ale ani to ešte nie je všetko. Europoslanec má nárok aj na takzvané všeobecné výdavky na chod a správu poslaneckej kancelárie. Každý mesiac si tak prilepší o 4 299 eur. Zvyčajne ich prerozdelí okrem prenájmu priestorov a nákladov na telefonovanie alebo webstránku niekoľkým šikovným asistentom. Pripravujú mu podklady, píšu texty, dohadujú stretnutia a pod. Robia čiernu sekretársku asistentskú prácu.

Čo zvýši, môže rozdeliť poslanec podľa vlastného uváženia, keďže neexistuje kontrola administratívy europoslancov. Je tu preto riziko, že niektorí poslanci môžu z týchto európskych prostriedkov dotovať domovskú politickú stranu. Až štvrtinu mesačného rozpočtu možno vyfakturovať za externé poradenstvo, štúdie a analýzy. Je to vynikajúca príležitosť ako pomôcť kamarátom… Ak sú autori analýz rodinní príslušníci, europarlamentu to /na rozdiel od priameho zamestnania príbuzných, napr. manželky/ vôbec nevadí.

Poslanci môžu zarábať aj po ceste. Majú nárok na úhradu nákladov na cestovanie. Výrazné prilepšenie môže znamenať cestovanie vlastným autom. Kým letenky v business class alebo lístky na vlak Európsky parlament prepláca v reálnej výške po predložení dokladu, prejdený kilometer vozom prefinacuje paušálom vo výške 50 eurocentov, pri jazde nad 50 kilometrov sa dotácia znižuje. Príklad. Na jazde z Bratislavy do Štrasburgu tak možno zarobiť deväť hodinovým šoférovaním vyše 88 eur: do 50 km je cesta preplácaná paušálom 50 centov, od 51 do 250 km 12 centami a nad tento limit 6 centami.

Europoslanci sa majú postarané aj o kráľovský dôchodok. Nemajú obavy o svoju dôchodcovskú budúcnosť ako každý bežný smrteľník. Penzijný fond europarlamentu ponúka švajčiarske dôchodky za minimálne odvody. V rámci efektívneho zdaňovania mzdy vo výške 22 percent získavajú europoslanci za každý odpracovaný rok dôchodok vo výške 3,5 percenta základného platu, a to už od 63 rokov. Teda po 5-ročnom pôsobení v Europarlamente je to 1392 eur mesačne k dobru. Drvivá väčšina našich dôchodcov, ktorí dreli 40 rokov, majú iba zlomok tejto sumy. Je to krásne povolanie – europoslanec!..

 

Reklama

Tabuľka bočných príjmov slovenských europoslancov

 

Europoslanec  Skupina   Účasť na hlasovaní    Bočný príjem    Počet prac. postov mimo EP

Anna Záborská       EPP              98,78%               do 1996 eur                    4

Boris Zala             S&D            100,00%               do 998 eur                        2

Branislav Škripek    ECR              93,9%                 do 499 eur                      1

Eduard Kukan         EPP            100,00%                       0 eur                       0

Ivan Štefanec        EPP              98,78%                 2800 eur                         7

Jana Žitňanská        ECR             95,12%                        0 eur                       0

József Nagy            EPP             96,34%                     500 eur                       2

Reklama

Miroslav Mikolášik   EPP             98,78%                 do 499 eur                      1

Monika Flašíková Beňová S&D   57,32%               do 1497 eur                      3

Monika Smolková   S&D             97,56%                           0 eur                     0

Pál Csáky              EPP            98,78%                            0 eur                      0

Richard Sulík         ECR            53,66%                            0 eur                     0

Reklama

Vladimír Maňka      S&D          100,00%                            0 eur                     0

eu

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:56

Zhotoviteľa prvého z troch chýbajúcich úsekov kysuckej diaľnice D3 začne Národná diaľničná spoločnosť (NDS) hľadať na budúci mesiac. Ide o úsek Čadca, Bukov – Oščadnica s tunelom Horelica. Minister dopravy Jozef Ráž (nominant Smeru-SD) o tom informoval v novom seriáli na sociálnej sieti.

18:56

Udržateľnosť dôchodkového systému sa ani po zmenách, ktoré vo štvrtok schválila Národná rada (NR) SR v novele zákona o sociálnom poistení, nezlepšila. Na sociálnej sieti na to upozornila Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ).

18:55

Ustanovenia Zákonníka práce (ZP) o povinnosti dodávateľa služby na území SR vyplatiť mzdu, ktorá nebola vyplatená zamestnancovi zamestnávateľom, by sa mali zmeniť. Vyplýva to z návrhu novely ZP z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR, ktorý posunuli poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok do druhého čítania. Nadobudnutie účinnosti novely sa navrhuje od 1. augusta.

18:52

Poslanci Národnej rady (NR) SR schválením novely zákona o sociálnom poistení splnili “jasný sľub” strán vládnej koalície, že dôchodcovia dostanú plnohodnotný 13. dôchodok v plnej výške priemerného dôchodku v danej kategórii. Vyhlásil to vo štvrtok premiér Robert Fico (Smer-SD) v reakcii na sociálnej sieti s tým, že ocenil schválenie novely ústavnou väčšinou.

18:26

Slovenskí hokejoví reprezentanti do 18 rokov neuspeli ani v druhom prípravnom zápase pred MS 2024 vo Fínsku. Vo štvrtok podľahli rovesníkom z Česka 3:4 po predĺžení. Prvý duel prehrali 0:3.

18:16

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg vo štvrtok povedal, že Ukrajina naliehavo potrebuje posilniť svoju protivzdušnú obranu. Vyjadril sa tak počas rokovaní ministrov zahraničných vecí skupiny G7 na talianskom ostrove Capri.

 Jens Stoltenberg
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
18:11

Sever Turecka zasiahlo vo štvrtok zemetrasenie s magnitúdou 5,6. Epicentrum sa nachádzalo v provincii Tokat, oznámili miestne úrady. Bezprostredne nehlásili žiadne obete ani škody.

17:42

Najmenej desať obetí na životoch a 23 zranených si vyžiadal stredajší výbuch vozidla prevážajúceho rybárov a farmárov na severovýchode Nigérie. Vozidlo prešlo po improvizovanej nášľapnej míne.

17:26

Kremeľ vo štvrtok odsúdil rozhodnutie francúzskych úradov skonfiškovať vilu, ktorá patrí súčasnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

17:12

Generálny tajomník OSN António Guterres vo štvrtok upozornil, že eskalujúce napätie ohľadne vojny v Pásme Gazy a útoku Iránu na Izrael môže vyústiť do “celoplošného regionálneho konfliktu” na Blízkom východe.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali