Chmelár sa vyjadril k vyjadreniam prezidenta Zemana o Kryme: Vyčítajú mu to, čo sami hovorili o Kosove…

Chmelár sa vyjadril k vyjadreniam prezidenta Zemana o Kryme: Vyčítajú mu to, čo sami hovorili o Kosove…

Bratislava 16. októbra 2017 (HSP/Foto:Facebook)

 

Historik, politický a mediálny analytik Eduard Chmelár sa otvorene vyjadril k výrokom českého prezidenta Miloša Zemana, pustil sa aj do Kisku či mainstreamových médií.

Na snímke Eduard Chmelár

Prezident Českej republiky Miloš Zeman nedávno vystúpil pred Parlamentným zhromaždením Rady Európy v Štrasburgu, kde rozprával hlavne o sankciách namierených proti Rusku či Kryme. Zeman tvrdí, že spor o Krym by sa mohol urovnať nejakou kompenzáciou pre Ukrajinu od Ruska.

Reklama

Český prezident spomenul aj Kosovo, tvrdí že sú uplatňované dvojaké štandardy vo vzťahu ku Krymu a ku Kosovu, čo sa mu nepáči. Tieto jeho vyjadrenia rozprúdili ihneď veľký rozruch v mainstremových médiach. K týmto vyjadreniam sa vyjadril politický analytik Eduard Chmelár, ktorý spomenul aj slovenského prezidenta Andreja Kisku.

„Tento výrok bol krajne nevhodný hneď z niekoľkých dôvodov. Po prvé, Zeman sa odklonil od oficiálnej línie českej zahraničnej politiky. Urobil vlastne to isté, čo slovenský prezident Kiska,“ reagoval Chmelár na Zemanové vyhlásenie ohľadom finančnej kompenzácie Krymu. Tento krok prirovnal ku Kiskovy, ktorý ponúkol NATO vojenskú základňu v Poprade, požadoval  uznanie nezávislého Kosova či označil Rusko za nepriateľa. Zdôraznil však, že Zeman povedal len to, čo v súčasnosti chcela počuť veľká časť českých voličov.

Reklama

”Urobil vlastne to isté, čo slovenský prezident Kiska, keď na začiatku svojho funkčného obdobia požadoval uznanie nezávislého Kosova, ponúkal Severoatlantickej aliancii vojenskú základňu v Poprade (proti čomu vznikla dokonca úspešná petícia občanov) alebo otvorene označil Rusko za nepriateľa. No hoci Kiskove iniciatívy boli pre slovenskú zahraničnú politiku škodlivé, ústava mu dovoľuje vykonávať svoj úrad podľa svojho svedomia a presvedčenia a neviazať sa príkazmi – česká ústava hlave štátu niečo také neumožňuje,” vysvetlil Chmelár.

Analytik Chmelár sa vyjadril aj k Zemanovmu výroku, v ktorom označil európske ekonomické sankcie namierené proti Rusku za neúčinné, a v konečne dôsledku škodia viacej EÚ ako Rusku. Tento výrok zaujal ihneď slovenské a české mainstreamové médiá, ktoré boli šokované tým, ako Zeman spochybňuje oficiálne postoje EÚ, Chmelár však tvrdí, že mohli radšej pripomenúť štúdiu  amerického think tanku Foreign Policy Research Institute, ktorý jednoznačne potvrdzuje Zemanov postoj.

”Boli by užitočnejšie, keby namiesto tej záplavy emotívnych slov upozornili napríklad na štúdiu amerického think-tanku Foreign Policy Research Institute z júna tohto roka, ktorá názor českého prezidenta potvrdzuje. A boli by objektívnejšie, keby sa zmienili o tom, že úradujúci predseda Parlamentného zhromaždenia Rady Európy Roger Gale označil slová Miloša Zemana za „múdre“,” dodal v závere Chmelár.

Samuel Poništ

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:23

Ruské úrady zatkli novinárku Antoninu Favorskú na základe podozrenia zo spojitosti so zakázanou protikorupčnou organizáciou zosnulého opozičného politika Alexeja Navaľného, informuje TASR podľa správy agentúry DPA. Tá sa odvoláva na piatkové oznámenie súdu v Moskve.

07:19

Poľský premiér Donald Tusk pre európske média uviedol, že Európa znova vstúpila do predvojnového obdobia. Tiež upozornil na význam spoločnej obrany. 

Donald Tusk Námestie SNP pietne miesto pamätník
Na snímke Donald Tusk
07:15

Pápež František sa nezúčastnil na krížovej ceste v rímskom Koloseu, aby si šetril zdravie pre ďalší program počas veľkonočných sviatkov, uviedol Vatikán.

Pápež František slávil v Bazilike sv. Petra vo Vatikáne veľkopiatkové obrady na pamiatku Ježišovho utrpenia
Na snímke pápež František vedie liturgiu pašie na Veľký piatok v Bazilike sv. Petra vo Vatikáne
07:12

Vo veku 87 rokov zomrel Američan Louis Gossett Jr., prvý černošský herec, ktorý získal Oskara pre najlepšieho herca vo vedľajšej úlohe.

 

07:03

 Izraelská polícia rozohnala skupinu demonštrantov, ktorí v Jeruzaleme protestovali proti vojne.

07:01

Ruská Federálna bezpečnostná služba zadržala troch ľudí z nemenovaného stredoázijského štátu, ktorí údajne pripravovali útok na juhu krajiny. S odvolaním sa na ruské médiá o tom informovala tlačová agentúra AFP.

Včera 19:11

Ruský súd v piatok nariadil vyšetrovaciu väzbu pre deviateho z podozrivých, ktorých zadržali a obvinili z terorizmu v súvislosti s útokom na koncertnú halu na predmestí Moskvy. Informovala agentúra AFP.

Včera 19:01

Americký prezident Joe Biden v piatok na prvé výročie zadržania reportéra denníka The Wall Street Journal (WSJ) Evana Gershkovicha v Rusku zdôraznil, že USA pracujú na jeho prepustení každý deň. Informáciu priniesla agentúra AP.

Gershkovicha zadržali, keď bol na pracovnej ceste v meste Jekaterinburg.

Súd americkému novinárovi Gershkovichovi predåžil väzbu do konca júna
Na snímke americký novinár Evan Gershkovich stojí v súdnej sieni v Moskve
Včera 16:48

Rusko sa v druhom štvrťroku tohto roka zameria na zníženie ťažby ropy namiesto obmedzenia jej vývozu. Oznámil to v piatok podpredseda ruskej vlády Alexander Novak. Informovala agentúra Reuters.

V apríli tak Rusko zníži ťažbu o ďalších 350 000 barelov denne (bpd), pričom export sa zníži o 121 000 bpd.

Včera 16:41

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu schválil nové kolo rokovaní o prímerí v Pásme Gazy, ktoré sa uskutoční v Egypte a Katare. Informovala o tom agentúra AFP.

Netanjahuova kancelária uviedla, že premiér hovoril so šéfom Mossadu Davidom Barneom, ale viac podrobností nezverejnila.

Včera 16:28

Štátna bezpečnostná služba Tadžikistanu zadržala deväť ľudí pre podozrenia, že mali kontakty s páchateľmi útoku na koncertnú sálu na predmestí Moskvy. Pri útoku a následnom požiari zahynulo 143 ľudí, informuje agentúra AP.

Ruskí predstavitelia predtým uviedli, že bolo zatknutých 11 podozrivých vrátane štyroch útočníkov.

Včera 13:54

Turecká letecká spoločnosť Turkish Airlines obnovila lety do líbyjskej metropoly Tripolis po takmer desiatich rokoch od ich pozastavenia. Informovala agentúra AFP.

Spoločnosť Turkish Airlines lety do tejto vojnou zmietanej severoafrickej krajiny pozastavila pre bezpečnostné obavy.

Včera 13:53

Čínsky telekomunikačný gigant Huawei dosiahol v minulom roku silný rast napriek technologickým sankciám zo strany USA. Výrazne sa zvýšil obchod so súkromnými zákazníkmi, v oblasti cloud computingu aj v automobilovom sektore. Informovali agentúry Reuters a DPA.

Celkovo dosiahla juhočínska spoločnosť v roku 2023 tržby vo výške približne 97,8 miliardy amerických dolárov (90,46 miliardy eur), čo predstavuje nárast o 9,63 % v porovnaní s predminulým rokom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Muž sa pozerá na maľbu s portrétom Ježiša Krista na múri od pouličného umelca Vincenza Magna známeho ako \'VIM\' na Veľký piatok v Miláne

Autor: TASR/AP-Luca Bruno

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Ivan Štubňa

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali