Charlottesville posúva USA nebezpečným smerom

Charlottesville posúva USA nebezpečným smerom

Charlottesville  18. augusta 2017 (HSP/regnum/Foto:TASR/AP-The Daily Progress via AP)

 

Jurij Barančik uviedol zaujímavé informácie na portáli regnum, v ktorých reaguje na posledný vnútropolitický vývoj v USA

Podľa Barančikových slov, to čo sa momentálne udialo v Charlottesville, nie je náhoda. Udalosti v Charlottesville odrážajú tie udalosti v rozvíjaní vnútorného politického diskurzu, ktoré sa začali objavovať v USA ešte v predvečer poslednej prezidentskej kampane. V zápase o prezidentské kreslo napriek všetkým prognózam zvíťazil Donald Trump a USA sa ponorili do vnútropolitického marazmu a problémov.

Reklama
na archívnej snímke ľudia lietajú vzduchom potom, ako tam do skupiny protestujúcich ľudí narazil muž v meste Charlottesville v americkom štáte Virgínia 12. augusta 2017

Uvedený politický diskurz definujú dve základné skupiny problémov. Prvým je zhoršenie ekonomického postavenia veľkej časti amerického obyvateľstva a druhú skupinu problémov predstavuje tlak na belochov ako najväčšiu identifikovateľnú skupinu zo strany malej protitrumpovskej  skupiny, ktorá vlastní hlavné americké médiá a tvorí základné obrysy amerického establishmentu.

Samozrejme, tieto skupiny priamo do útoku voči bielej populácii nejdú. Sústredia sa na útoky voči rasistom a rasistami sú predsa belosi (predstavitelia protitrumpovských skupín neútočia voči  prejavom černošského či hispánskeho rasizmu, ktorý má veľmi vyhrotené prejavy). Malá skupina vlastniaca americké médiá a uplatňujúca svoj vplyv v USA formuju komplex viny u belochov, využívajú filmový priemysel, aby presadzovali svoje predstavy o spoločnosti, pričom podporovalii vo voľbách Demokratickú stranu v čele s Hillary Clintonovou.

Reklama

Rozhodnutie o masovom ničení pamätníkov a symbolov sa začal postupne už pred niekoľkými rokmi, výraznejšie sa začal prejavovať približne pred pol rokom. Demokrati využili skutočnosť, že 21-ročný Dylan Ruff v Charlestone ešte v roku 2015 zaútočil na skupinu Afroameričanov, pričom na internete pózoval so zástavou Konfederáície.

Demokrati, podporujúci Clintonovú začali spájať Trumpa s Konfederáciou a Hillary Clintonová označila vlajku Konfederácie symbolom “rasistickej minulosti”, ktorá v modernej demokratickej spoločnosti nemá miesto a nemá byť na voľnom priestore. Podporil ju aj černošský prezident Barack Obama, ktorý tvrdí, že zástava Konfederácie je pripomienkou rasistickej nerovnosti. Netreba však zabúdať na skutočnosť, že rasová Segregácia existovala v USA aj na sklonku 60-tych rokov 20. storočia, takže problém evidentne nebude v zástave, ale v myslení ľudí.

Na snímke americký prezident Barack Obama (vľavo) a Hillary Clintonová Foto: Pablo Martinez Monsivais)

Po svojej porážke demokrati odmietli akceptovať víťazstvo Donalda Trumpa a začali organizovať akcie odporu voči Trumpovi, pričom sa sústredili na pokračovanie masovej demontáže pamiatok Konfederácie. Odstraňovali sa zástavy, ale aj pamätníky predstaviteľom Konfederácie v Americkej občianskej vojne (napr. generál Lee, gen. Jackson). Spočiatku bieli Američania prehliadali tento trend, pretože ich pozornosť smerovala aj k iným problémom v mediálnej realite, Charlottesville však evidentne predstavuje posun a radikalizáciu pomerov.

Charlottesville má určite symbolický význam. V Charlottesville sa nachádza miesto univerzity štátu Virginia, ktorú založili ešte prví “otcovia zakladatelia USA”. O vybudovanie univerzity sa zaslúžil sám Thomas Jefferson, Virginia predstavuje v rámci amerických štátov, akýsi “prazáklad americke štátnosti”. Tu sa vylodili prví anglickí osídlenci, tu sa nachádza mohyla Georga Washingtona. A práve tu snahy o demontáž pamätníkov generála Leeho narazili na najvúčší odpor.

Protitrumpovská opozícia eskaluje napätie a Trump by mal odpovedať rozhodným spôsobom. Donald Trump sa už vyjadril, že pri radikalizácii pomerov v Charlottesville zohrali negatívnu úlohu provokatéri a radikáli z oboch strán. Jeho vyhlásenie vyvolalo vlnu nenávistnej kritiky a hystérie zo strany Demokratov a protitrumpovských médií.

Reklama

Predstavitelia protitrumpovských kruhov očakávali, že Trump sa zľakne a ustúpi, americký prezident však svoju rétoriku ešte viac pritvrdil.  De facto obvinil protitrumpovské mediálne a mocenské kruhy v šírení poloprávd a dezinformácii a znova zopakoval, že nepokoje rozpútali skupiny radikálov a že určite v radoch odporcov likvidácie pamätníkov nie sú všetci neonacistami, rovnako ako v radoch odporcov nie sú všetci ľavicovými teroristami.

Na snímke prezident USA Donald Trump Foto: Evan Vucci

Donald Trump sa vysmial hysterickým reakciám Demokratov, ktorí tvrdia, že je potrebné všetky pamiatky Konfederácie zlikvidovať. Upozornil na skutočnosť, že aj George Washington vlastnil otrokov a rovnako aj Thomas Jefferson. Budú sa teda odstraňovať aj pamätníky týchto amerických velikánov? Následne Donald Trump obvinil predstaviteľov protitrumpovskej opozície v snahách meniť americkú históriu a kultúru.

Podľa Barančika má Donald Trump vpodstate pravdu. V radoch protitrumpovskej opozície sa sústredili homosexuáli, transgenderi, satanisti, ľavicoví radikáli, černošskí  aktivisti, ktorí sa snažia presadiť svoje zvrátené perverzné predstavy a v belochoch šíriť  pocit viny, ktorými ich masírujú mediálne elity v správach i filmovom priemysle.

Podľa Barančika musí Donald Trump pritvrdiť svoj boj s “demonokratickými” parazitmi, ktorí sa vydávajú za demokratov. Clintonovú Trump napriek všetkým prognózam porazil, pričom v jeho tíme vymysleli  víťazné heslo “Urobíme USA znova veľkou krajinou”. Pritom Republikáni nestáli na jeho strane a prijali Trumpa so škrípaním zubov až po tom, ako nimi podporovaní republikánski kandidáti pohoreli na celej čiare.

Po inaugurácii Trumpa je už úplne jasné, že aj Demokrati a aj Republikáni sú len dvoma krídlami protitrumpovskej opozície a pracujú v záujmoch “Deep State”, ktorá z Washingtonu riadi celé USA. Trump sa nemôže spoliehať na Senát a ani na Kongres, musí sa obracať priamo na americký národ a to sa mu aj darí.

Reklama

Bežní Američania podporujú Trumpa, čo vyvoláva hystériu v protitrumpovských kruhoch. Objavujú sa totiž nebezpečné tendencie, podľa ktorých by mali bežní Američania opätovne získať vládu do svojích rúk, rovnako ako to pred rokmi urobili “Otcovia zakladatelia.” V krajine, kde je v obehu obrovské množstvo zbraní to môže znamenať veľmi nebezpečný precedens. Situácia môže nakoniec vyústiť do zmeny politického systému v USA, alebo do novej občianskej vojny.

Charlottesville je len prvou kvapkou v potope, ktorá môže zniesť USA z politickej mapy sveta. Biele obyvateľstvo, otvorene podporujúce Donalda Trumpa má relatívne silné pozície v politike, armáde, polícii i v iných sektoroch. Ak budú členovia protitrumpovskej opozície pokračovať v útokoch proti americkému prezidentovi, situácia sa môže vymknúť spod kontroly a zvrtnúť sa tak, ako členovia protitrumpovskej opozície absolútne neočakávali.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali