„Chalupársky sused“ Vladimíra Putina – Vladimír Jakunin chce vytvoriť opozíciu súčasnému cez mainstream podávanému jedinému “pravdivému” názoru

„Chalupársky sused“ Vladimíra Putina – Vladimír Jakunin chce vytvoriť opozíciu súčasnému cez mainstream podávanému jedinému “pravdivému” názoru

Viedeň 10. marca 2016 (HSP/Foto: TASR-Milan Kapusta)

 

Dlhoročný priateľ ruského prezidenta, jeho „chalupársky sused“, vysoký štátny úradník, diplomat a verejný činiteľ Vladimír Jakunin poskytol rozhovor rakúskemu Die Presse a porozprával o aktuálnych medzinárodných otázkach

Na snímke Vladimír Jakunin
Na snímke Vladimír Jakunin

Vladimír Jakunin (67 rokov) pracoval vo vysokých štátnych funkciách. V ostatných rokoch bol vo funkcii zástupcu ministra dopravy Ruska a bol prezidentom štátnej spoločnosti Ruské železnice (rok 2005 – 2015). Napriek tomu, že vlani v lete z nie celkom jasných dôvodov odišiel zo svojej funkcie, s ruským prezidentom má aj naďalej dobré vzťahy a často ho navštevuje. V súčasnosti tento skúsený funkcionár a diplomat mieni vytvoriť transnacionálnu (nadnárodnú) expertnú skupinu, ktorá by mala eliminovať monopol Spojených štátov na „celosvetový názor“ a prezentovať aj iné postoje – ako európskych štátov, tak aj pozíciu Ruska.

Reklama

Redaktor rakúskeho Die Presse Eduard Steiner s Vladimírom Jakuninom, ktorý sa,  mimochodom, nachádza na americkom sankčnom zozname, stretol v Berlíne a porozprával o aktuálnom dianí vo svete, o viacerých komplikovaných problémoch a spôsoboch ich riešenia. Tento rozhovor ponúkame aj našim čitateľom.

Aktivity Ruska na Západe svedčia o tom, že Moskva mieni zmeniť existujúcu medzinárodnú situáciu. Prečo vám nevyhovuje súčasný poriadok?

Reklama

Bohužiaľ, na Západe si myslia, že v súčasnosti existuje iba jediný zdroj pravdy – a ten sa podľa nich nachádza vo Washingtone. Celá ideológia meinstreamu spočíva v tom, aby niekto presne podelil všetkých na dobrých a zlých. Našim cieľom je to, aby sme zjednotili pozície západných a ruských odborníkov a spoločne hľadali pravdu. Mala by vzniknúť skupina expertov alebo medzinárodné analytické centrum na základe Svetového verejného fóra vo Viedni, aby riešila všetky komplikované konflikty vo svete. Navštívil som Čínu, kde sme rokovali s čínskymi odborníkmi a podporili túto našu myšlienku. Sme presvedčení, že svet, v ktorom prevláda jediný názor, je veľmi krehký a môže sa stať obeťou chýb, pretože chýbajú prostriedky na ich nápravu.

Tieto vaše iniciatívy schvaľuje Kremeľ?
Samozrejme, sme o tom diskutovali na najvyššej úrovni. Na tieto aktivity som sa nikdy nesnažil získať finančné prostriedky. Hlavné je to, že nám rozumejú a v Kremli nik nevystupuje proti.

Vladimír Putin sa nachádza takpovediac v obkľúčení dvoch táborov – takzvaných liberálov a prívržencov „tvrdej ruky“. Je pravda, že v súčasnosti prívrženci tohto tvrdého kurzu majú navrch?

Predpoklad, že existujú iba dve tieto skupiny a že hranice medzi nimi sú veľmi presné, nie je celkom správny. Mnohí sa potom čudujú, že tí, ktorí seba považujú za liberálov, v otázkach demokracie alebo súkromného majetku zastávajú oveľa razantnejšie pozície, ako takzvaní prívrženci „tvrdej ruky“. Myslím si, že v Rusku sa sotva nájde štátny úradník, ktorý povie, že všetko, čo sme urobili v Sýrii, postačí a je to strop. Všetci vieme, že cieľom islamistov je Európa – a ďalším cieľom bezpochyby bude Rusko.

Je nejako spojená ochota Ruska spolupracovať v otázke Sýrie s tým, že Rusko sa domnieva, že potom Západ bude ústretovejší k Rusku v otázke konfliktu na Ukrajine?

Reklama

Nie. V každom prípade nie priamo. V psychologickom zmysle však je v tom logika: ak nájdeme kompromis v jednej otázke, nič nebráni tomu, aby sme našli kompromis aj v druhej. Môžeme pokračovať v riešení viacerých konfliktných otázok.

V Európe je dostatok prívržencov tvrdej politiky sankcií – napríklad, nová poľská vláda. Niektorí spojenci v NATO si žiadajú vykonať tvrdšie opatrenia, napríklad, poslať vojská do Poľska a pobaltských krajín.

Pozrite sa. Sami ste tieto krajiny pozvali do EÚ a NATO. Takže teraz to nemusíme riešiť my, ale vy – práve vy sa musíte sami seba opýtať, čo s nimi treba robiť. Čo, napríklad, treba robiť s tými, ktorí zostreľujú ruské lietadlá bojujúce proti teroristom.

Neboli to prehnané reakcie, keď Rusko v okamihu pretrhlo celú hospodársku spoluprácu s Tureckom po incidente s ruským lietadlom?

Nešťastné náhody sa môžu stať hocikde a hocikedy. Ale toto nebola náhoda. Preto Rusko všetky svoje kroky konzultuje s USA, aby sme sa vyvarovali podobným incidentom, ako v Sýrii. Uvidíme, či to postačí, ak podobné rokovania vedieme zatiaľ iba s jednou členskou krajinou NATO. Ruské lietadlo sa v tureckom vzdušnom priestore nachádzalo maximálne 17 sekúnd – ak vôbec tam bolo. Ale v každom prípade bolo zostrelené v sýrskom vzdušnom priestore. Rusko potom 3 dni čakalo na reakciu Turecka. Prvý deň Turecko nepredložilo žiadne vysvetlenia, druhý deň odzneli nejaké nesúvislé slová o sústrasti, ktoré však tretí deň turecké vedenie vzalo späť. Všetko je to psychologicky nenormálne…

Reklama

Mohlo by v tejto otázke napomôcť rusko-turecké stretnutie na úrovni prezidentov dvoch krajín?
Samozrejme, politika má svoje pravidla hry. Ale ja osobne by som nikdy nepodal ruku tomu, kto ma udrel od chrbta.

Toto však protirečí kresťanským ideálom, ktorých sa demonštratívne pridržiavate v iných prípadoch…

Je mi ľúto. Samozrejme všetci poznáme to čisto kresťanské pravidlo: ak udreli po líci, nastav druhé líce. Ale toto je iný prípad – a nie je nič horšie, ako díka od chrbta.

V tomto prípade sa NATO zachovalo veľmi zdržanlivo…

Tento čin Turecka zapríčinil väčšiu konfrontáciu Ruska a NATO. Je to oveľa nebezpečnejší precedens, ako iba konflikt medzi Ruskom a Tureckom. Tento konflikt sa dá vyriešiť iba za účasti aj ostatných členských štátov NATO.

Dá sa označiť za krok vpred vo vzťahu Ruska a Západu to, že francúzsky prezident hneď po teroristických útokoch navštívil Vladimíra Putina a vyzval ho na spoluprácu?

Bol to veľmi dôležitý krok. Nejde dokonca o slovnú, mediálnu alebo analytickú interpretáciu. Dôležitým bol samotný fakt, samotný krok francúzskeho prezidenta.

Zatiaľ Západ a Rusko nemajú rovnaký pohľad na budúcnosť sýrskeho prezidenta.

V ruskej, presnejšie sovietskej histórii sme už urobili raz chybu, keď sme si zaumienili zmeniť režim v cudzom štáte. Bol to Afganistan. Američania podobné chyby robia dosť často: Vietnam, Kórea, Líbya, Juhoslávia, Irak, Sýria a pod. Je už na čase, aby sme odstavili na bok ideológiu a boli viac pragmatickejšími. No len si predstavte. Keby sa zajtra niečo stalo Asadovi – kto potom uchopí moc v Sýrii? Prečo niekde vznikla idea odstaviť alebo odstrániť predovšetkým prezidenta? Podčiarkujem, nejde o konkrétneho človeka, ale o funkciu. A čo bude potom? V prípade Sýrie tam nezostane nik, kto bude bojovať proti rozširovaniu islamského štátu.

Mohlo by Rusko zaujať viac diplomatickejšiu pozíciu v otázke Sýrie, ak by Západ zjemnil sankcie voči Rusku?

Reklama

Nemyslím si. Vladimír Putin viackrát vyhlásil, že iba samotný sýrsky ľud musí rozhodnúť, kto sa má stať sýrskym prezidentom. Nemá to nič spoločné so sankciami.

Spomínali ste, že všetko treba korigovať. Týka sa to aj Ruska, kde, ako sa zdá, jeden človek rozhoduje o všetkom a preto aj nebezpečenstvo chybného rozhodnutia je vyššie. Kto alebo čo je korigujúcou silou pre Putina, keď je opozícia tak slabá?

Je to pravda. Nevidím žiadnu rovnocennú intelektuálnu osobu v radoch súčasnej ruskej opozície. Všetci opoziční lídri sú zjavne pod intelektuálnou úrovňou Putina. Problém je v inom. Nemáme príliš odlišné názory vo vedení krajiny a v opozícii. Máme odlišné názory v rôznych štátnych štruktúrach.

Môžete si spomenúť na nejaké rozhodnutie Putina, keď ste si povedali: preboha, starý kamarát, čo si to urobil, prečo?

Ale áno, ale bolo to iba v rámci mojej profesionálnej činnosti. Napríklad, taký paradox: často som videl, ako si Putin najprv vypočuje opozíciu a potom príjme rozhodnutie. Mal som obavy, aby neurobil chybu…

Reklama

Čo bolo treba urobiť ako prvé, aby ruské hospodárstvo v tomto roku neupadlo do recesie?

Naši experti hovoria, že spomalený vývoj bude pokračovať do polovice tohto roka. Treba rozvíjať nové sektory ekonomiky, ktorým predtým nevenovali dostatočnú pozornosť. V období krízy sú mimoriadne dôležité štátne dotácie. Výška tých dotácií by mohla byť aj väčšia. Toto sa však netýka iba Ruska, ale aj Európy. A preto si myslím, že Európa a Rusko by mali viac spolupracovať, aby si navzájom pomohli čo najskôr dostať sa z krízy.

Teda treba zjemniť sankcie?

Samozrejme, ale v prvom rade to závisí od vedenia EÚ. Vy ste na ťahu. Európska únia zaviedla sankcie ako prvá, preto ako prvá by ich mala zrušiť.

Moskva však zaviedla sankcie voči Ukrajine a Turecku.

Reklama

Samozrejme, nás to neteší. Ale niekto musí zastaviť panujúce bláznovstvo. Nie je tajomstvom, že do tohto konfliktu je zamiešaná aj tretia strana, ale práve tá tretia strana vyvolala tieto hádky. Stačilo, hovoríme, stačilo! Treba zastaviť toto bláznovstvo. Mali by sme to urobiť spoločne, ak na to iní nemajú rozum – ale Európa a Rusko by to mali spolu dokázať.

Eugen Rusnák

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:06

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) zadržala v utorok muža podozrivého zo zosnovania útoku na bývalého pracovníka Bezpečnostnej služby Ukrajiny (SBU), ktorý krátko pred začiatkom ruskej invázie prebehol do Ruska. Informovala agentúra AFP.

11:56

Čínska ekonomika rástla v 1. štvrťroku 2024 rýchlejšie, ako sa očakávalo. Prispeli k tomu vládne stimuly na podporu rastu. Ukázali to v utorok oficiálne údaje čínskeho štatistického úradu.

11:45

Slovensko je v rebríčku Index prosperity na 24. mieste v EÚ, Česká republika na 14. mieste. Uviedli to pri prezentácii výsledkov Mária Valachyová a David Navrátil, hlavní ekonómovia Slovenskej sporiteľne (SLSP) a Českej sporiteľne. Slovensko podľa nich čelí viacerým výzvam, a to klesaniu pracovnej sily, technologickému pokroku či udržateľnosti verejných financií.

11:35

Americká veľvyslankyňa pri OSN Linda Thomasová-Greenfieldová vyzvala v utorok Rusko a Čínu, aby prestali odmeňovať zlé správanie Severnej Kórey a chrániť ju pred sankciami.

Americká veľvyslankyňa sa takto vyjadrila počas návštevy demilitarizovanej zóny, prísne stráženej hranice medzi Južnou a Severnou Kóreou, ktoré sa technicky nachádzajú vo vojne.

Linda Thomasová-Greenfieldová
Americká veľvyslankyňa pri OSN Linda Thomasová-Greenfieldová odpovedá na otázky novinárov na americkej vojenskej základni v juhokórejskom pohraničnom meste Pchadžu
11:25

Viac ako 500 ľudí v Poľsku bolo tajne sledovaných špionážnym softvérom Pegasus, uviedol v utorok koordinátor poľských bezpečnostných služieb Tomasz Siemoniak. Informovala agentúra PAP.

11:05

Historickú budovu burzy v centre dánskeho hlavného mesta Kodaň zachvátil v utorok požiar, následkom čoho sa zrútila jej veža. Bezprostredne nehlásili žiadne zranenia.

10:55

Izrael spustil po víkendovom iránskom útoku aj “politickú ofenzívu” proti islamskej republike. Uviedol to v utorok izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac.

10:40

Južná Kórea si v utorok pripomína 10. výročie najhoršej námornej katastrofy v krajine. Po potopení preťaženého trajektu Sewol neďaleko ostrova Čedžu vtedy zahynuli aj stovky školákov.

Loď pobrežnej stráže odviezla v utorok skoro ráno niektoré rodiny obetí na miesto nešťastia, kde sa konal špeciálny spomienkový obrad. Na mieste označenom žltou bójou rodiny vyvolávali mená zosnulých a hádzali kvety do vody. Následne si ich uctili chvíľou ticha.

10:29

Americký prezident Joe Biden a iracký premiér Muhammad Šijá Súdání sa v pondelok počas stretnutia v Bielom dome dohodli, že budú pokračovať v rokovaniach smerujúcich k stiahnutiu vojenskej koalície vedenej Spojenými štátmi z Iraku. Informovala agentúra AFP.

10:18

Ruský generálny prokurátor Igor Krasnov pricestoval do Havany na bilaterálne rokovania so svojím kubánskym kolegom a ďalšími predstaviteľmi, oznámil v utorok jeho úrad. Informovala agentúra Reuters.

10:08

Bezpečnostná rada OSN (BR OSN) v pondelok vyzvala Venezuelu a susednú Guyanu, aby sa vyhli eskalácii napätia v regióne Essequibo bohatom na ropu, ktorý si obe krajiny nárokujú.

Toto územie, okrem Venezuelou kontrolovaného ostrova Ankoko, je súčasťou Guyany. Nároky naň si však robí aj Venezuela.

10:02

Filipíny zadržali 1,8 tony kryštalického metamfetamínu. Oznámil to v utorok filipínsky prezident Ferdinand Marcos, podľa ktorého ide o rekordnú policajnú raziu súvisiacu s týmto druhom drogy.

09:54

Berlín a Peking by mohli pomôcť dosiahnuť “spravodlivý mier” na Ukrajine. V utorok v čínskom hlavnom meste to počas stretnutia s prezidentom Si Ťin-pchingom povedal nemecký kancelár Olaf Scholz.

Scholz dodal, že od jeho poslednej návštevy Číny “medzi našimi vládami prebieha intenzívna výmena názorov”.

09:45

Hladiny riek v oblastiach ruského Uralu a juhozápadnej Sibíri naďalej rýchlo stúpajú, uviedli v utorok úrady. Voda už zaplavila stovky domov, prerušila dodávky elektrickej energie a vynútila si urýchlenú evakuáciu obyvateľov.

09:35

Grécka vládnuca konzervatívna strana Nová demokracia (ND) v pondelok zaradila na svoju kandidačnú listinu do júnových volieb do Európskeho parlamentu etnického Gréka z Albánska Frediho Beleriho.

Beleri bol zatknutý 12. mája 2023 pre kauzu kupovania hlasov pred komunálnymi voľbami v albánskom pobrežnom meste Himara. Napriek tomu voľby vyhral.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali