Cena ropy stúpla natoľko, že americké frackingové spoločnosti obnovili produkciu a tým aj tlak na Saudskú Arábiu

Cena ropy stúpla natoľko, že americké frackingové spoločnosti obnovili produkciu a tým aj tlak na Saudskú Arábiu

Washington 02. mája 2016 (HSP/DWN/Foto:TASR/AP-Hasan Jamali, file)

 

S rastúcimi cenami ropy, prvé americké frackingové spoločnosti obnovili alebo zvýšili financovanie. Cenu 50 dolárov za barel je, zdá sa, pre mnohých priaznivá. To by však mohlo viesť ku globálnému nadbytku – a potom budú ceny znova pod tlakom

Ilustračné foto
Ilustračné foto

Ceny ropy sa  od začiatku roka výrazne zotavili. V januári a februári stál barel (159 litrov) ropy Brent a WTI menej ako 28 dolárov – v súčasnosti sa ceny pohybujú medzi 46-48 dolármi. Zdá sa, že dosiahli hodnotu, kedy sa americkým frackingovým firmám opäť oplatí produkovať ropu.

Reklama

Prvé firmy obnovili svoju produkciu. To zahŕňa texaskú spoločnosť Pioneer Natural Resources, ktorá zaznamenala nárast výroby o 3 percentá a oznámila, že otvára päť až desať nových vrtných súprav s ohľadom na pozitívne výhľady cien ropy. Whiting Petroleum, je producent na americkom západe, plánuje zvýšiť dennú produkciu zo 131,000 barelov na 137 tisíc barelov. Konglomerát ConocoPhillips očakáva, že bude schopný udržať produkciu, ak ceny neklesnú pod 45 dolárov.

Mnoho spoločností výrazne znížilo svoje výrobné náklady, preto je jednoduchšie vrátiť sa na trh. Z analýzy, ktorú si objednala Medzinárodná energetická agentúra vyplýva, že výrobné náklady boli v štyroch skúmaných amerických regiónoch v uplynulom roku o 25 až 30 percent nižšie ako zodpovedajúce náklady v roku 2012. Dôvody pre to sú technologické zlepšenia, ktoré viedli k väčšej efektivite a produktivite.

Reklama

Cena 50 dolárov za barel je v ropnom priemysle akýmsi zlomom. “Spoločnosti sa obávajú, že čím bližšie je cena k 50 dolárom za barel, tým skôr začne Saudská Arábia podnikať kroky namierené proti americkým producentom. Pri priemernej cene 53 dolárov dokáže 50 najväčších spoločností v tomto odvetví pokryť straty,” tvrdí poradenská firma Wood Mackenzie.

V prípade, že trend mierneho rastu ropy bude pokračovať, je pravdepodobné, že v strednodobom horizonte budeme opäť svedkami globálneho nadbytku – a potom budú mať ceny opäť tendenciu klesať, a mnoho menších amerických frackingových spoločností môže skrachovať. Ide o bludný kruh, z ktorého niet východisko. “To, čo sa práve stalo, sme tu mali už vlani v lete, keď cena ropy klesla a potom opäť stúpla – čím sa zvyšovala produkcia frackingových firiem, no rast ceny nemal dlhé trvanie,” hovorí portál Zero Hedge.

Štrukturálne dôvody sú proti očakávaným rastom cien ropy. To zahŕňa globálny prebytok ponuky nad dopytom, ktorý sa podľa odhadov denne zvyšuje o zhruba jeden milión barelov a viedol k rekordným zásobám. Obnovenie produkcie Iránu tiež povedie k zvýšeniu ponuky. Teherán opakovane odmieta obmedziť svoju výrobu. V neposlednom rade najväčší svetový výrobca – Saudská Arábia má záujem o masívnu expanziu s cieľom oslabiť americkú konkurenciu vďaka nízkym cenám.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali